(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
V Nemecku po umrtí neočkovaného dieťa na osýpky sa začína uvažovať o zavedení povinného očkovania, pretože je nemyslitelne aby zomierali deti, pretože im rodičia neposkytnú ochranu pred ochorením. 72% Nemcov je za zavedenie povinného očkovania. Píšu zahraničné media. http://www.dw.de/berlin-measles-epidemic-reache...
Ja by som mala jednu otázku, akou hrozbou sú neočkované deti, pre tie zaočkované ak očkovanie je prevencia a má chrániť? Veď očkované je predsa chránené vakcínou , či nie?
@mbavlsikova pre očkované deti sú malou hrozbou. Ale sú hrozbou pre deti, ktoré sú ešte príliš malé na očkovanie (napr môj ročný syn ešte nemal MMR, mali sme ísť na výlet do Nemecka blízko Berlína, no tak sme nešli), ďalej pre deti, ktoré majú kontraindikáciu byť zaočkované, alebo majú dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav a očkovanie sa u nich posúva. Ďalej sú rizikom pre dospelých a špeciálne pre starých ľudí, ktorí očkovaní neboli a danú chorobu neprekonali.
@liebling98 a ved dospeli sa predsa mozu dat preockovat, nie? preco sa pcha svinstvo len do deti, ved vakciny nemaju celozivotnu ucinnost...kolko dospelych sa dava pravidelne preockovat?
@marcy30 asi preto, ze zdravy dospely clovek nemysli na to, ze by sa mal dat zaockovat. Ty si preockovana proti ciernemu kaslu? Ak si nemala v detstve kiahne dala si sa ako dospela zaockovat? Ak ano, beriem tvoju otazku ako relevantnu. Ak nie, tak je to len taka recnicka otazka a musis si na nu zodpovedat sama.
@liebling98 ale potom nevidím dôvod prečo neočkované deti nechcú brať do škôlok a škôl pretože skupiny čo si napísala sa tam nevyskytujú, okrem tej jednej detí ktoré nemohli byť zaočkované.
@mbavlsikova a preco by mali byt tieto deti ohrozovane detmi, ktore neboli zaockovane z rozhodnutia rodicov? Rodicia sa rozhodli slobodne neockovat, tak nech sa slobodne rozhodnu neohrozovat tieto deti a riesia predskolsku vychovu inac, bez toho aby ohrozovali ine deti, ktore nie si zaockovane z dovodov, ktore ich rodicia ovplyvnit nemohli. Ale veci sa zvycajne maju tak, ze skor si zaopatrenie rizikových deti v predskolskom veku organizuju ich rodicia, nie ti co co maju predskolakov neockovanych "z presvedcenia".
@zita19 ale veď ak sú zaočkované aká je hrozba? veď to je dôvod očkovania prevencia a ochrana. Myslím iba tú skupinu škôlka a škola.
chcela by som povedať len toľko, ja nie som ani proti ani za očkovanie. Moja skúsenosť, moje deti boli predčasne narodené, mali nižšiu pôrodnú hmotnosť pod 2 kilá a cez toto všetko dostali očkovanie ako cca 3,5kilové deti. Tretiu hexu im dr chcela pichnúť aj keď mali sople a boli tesne po chorobe a toto sa mi nepáči, tej doktorke som to nedovolila a som presvedčená že som týmto svoje deti uchránila pred bože chráň nejakou chorobou na ktorú by trpeli celý život.
@mbavlsikova ja sa bavim o tych, ktore nemozu byt ockovane z roznych iných dovodov, hlavne zdtravotnych, ako je rozhodnutie rodica neockovat. Napríklad alergia na nejaku zlozku vakciny. Ockovane su jasne, tie do skolky chodit mozu. Su chranene a nikoho neohrozuju.
@marcy30 deti sa ockuju hlavne preto,zesu najviac vnimave na infekcne ochorenia ,ci beries megaceko a pripravky na podporu imunity alebo nie, osypky su vysoko nakazlive.-na 90%..
maju vysoku mieru komplikacii-a to je dalsi dovod ockovania deti...kedze osypkovy virus nuti imunitu k presunu do Th2(paradoxne to je to,co neockujuci vytykaju ockovaniu) a aj inymi mechanizmami oslabuje imunitu,dochadza k pridruzenym bakterialnym infekciam.zapal stredneho ucha u jedneho z 10 nakazenych., zapal pluc u 1: 20, meningitida u 1 :1000/.smrt 1:1000..neviem o tom,zeby 1 z 1000deti by zomierali po mmr..alebo 1:10 dostalo zapal stredneho ucha atd...ked sme pri osypkach, osypkovy virus je znamym spustacom niektorych autoimunnych ochoreni-Skleroza multiplex, autoimunny zapal stitnej zlazy,Crohnova choroba,..mumpsovy virus zasa hraje rolu v rozvoji cukrovky..atd atd..
ani cieny kasle nezanechava dozivotnu imnutiu, su studie,ktore dobre zdokumentovali,ze u deti je po prekonani CK len kratkodoba imunita 3.5 roka...dalsia reinfekcia zvacsa prebieha atypicky..cize,dieta rozosieva infekciu az do stanovenia spravnej diagnozy..
moja je ockovana, nebojim sa,zeby ju ohrozilo neockovane dieta..
@marcy30 ešte doplním @veriiii v tom, že sa jedná väčšinou o detské ochorenia, a keďže cieľom očkovania je eliminácia až eradikácia ( ako pri pravých kiahniach ) ochorenia, logicky sa ide k zdrojom a šíriteľom infekcie. Napríklad v minulosti očkovali proti rubeole najprv len dievčatá, neskôr všetky deti až v 13. rokoch. Zistilo sa, že výskyt fetálneho rubeolového syndrómu neklesol tak, ako sa očakávalo, preto sa toto očkovanie presunulo do druhého roku života.
@zita19 ja som to pochopila ale zle som to napísala, myslela som aká je hrozba od nezaočkovaných detí. Pribudu rodičov ktorí nechcú očkovať, lebo dr. sa len trasú aby mohli pichnúť a je im jedno koho, ako aj moje deti, preto pribúda rodičov čo sa boja, lebo nik sa nestará či tomuto to ublíži či nie, preto to podľa mňa nie je chyba rodičov a nemalo by sa na nich útočiť že sú nezodpovední voči svojmu okoliu, len sa snažia chrániť svoje deti, tak ako sa o to snažia aj rodičia ktorí svoje deti dajú očkovať.
@mbavlsikova je slobodná voľba lekára. Detská dr mojich synov je zastankyňa očkovania, ale vždy pred očkovaním dieťa vyšetrí, popočúva, prehmatá bruško, pozrie sa do hrdla, potlačí ušká, zmeria teplotu. Nikdy nezaočkuje choré dieťa.
@mbavlsikova no aj to je dovod. Su aj ine dovody. Su taki, ktori nemaju ani najzakladnejsie informacie, nemaju ani snahu ich ziskat a neockuju len preto aby sa zaradili k modnej vlne,lebo neockovat je IN. Ti co podlahli tvrdeniam kadejakých sarlatanov o tom, ze virusove infekcie neexistuju, ze su to len parazity, alebo ze ich uchrania megadavky C vitaminu od vsetkeho a podobnym bludom mozme spomenut tiez. Kto z nich je lepsi rodic? Kto koho potom ohrozuje?
@liebling98 tak toto môžem potvrdiť že tá už bývalá pani Doktorka rozhodne neurobila, ani keď im dávala prvú mojim ledva 2 kilovým drocom ☹
@zita19 nemyslim, ze takych, ktori neockuju len preto,lebo je to in je vela...drviva vacsina spozornela pri druhom dietati, lebo pri prvom mali komplikacie...a nemyslim tym teplotu a zacervenane miesto vpichu...keby ste mali po ockovani problemy, garantujem vam, ze by ste to tu tak vehementne nezastavali a nepresviedcali mamicky, ktore nemaju rovnaky nazor ako vy 😒
@mbavlsikova ešte k Tvojej otázke: do škôlky nechodia len škôlkári. Dnes, keď som bola odviesť najstaršieho do škôlky, brala som so sebou aj dvoch mladších, stretla som 3 podobne "postihnuté" mamičky, ktoré mali so sebou aj kočík s mladším dieťaťom, ďalej minimálne jednu tehotnú mamičku.
Keď môj syn chodil do škôlky v zahraničí, kde očkovanie nebolo povinné, učiteľka otehotnela a už ich ďalej neučila, práve pre riziko infekcie (dostali sme túto informáciu oficiálne v detských žiackych knižkách, čiže nie JPP).
Ja sa snažím vidieť veci v širších súvislostiach. Každému je samozrejme najprednejšie to vlastné dieťa, ale niektorí ľudia sú až sebeckí a bezohľadní. Už som to tu niekde písala, o mamičke, ktorá išla s dcérkou s kiahňami na detské predstavenie ( veď ich už takmer nemá a keď ona sa tak tešila). Tie kiahne dostal aj môj syn a od neho aj vtedy jeho 5-mesačný braček.
Ľudia nedodržujú základné hygienické a karanténne opatrenia. Stačí sa len pozrieť na reklamu v TV, ktorá ich priamo k tomu nabáda. Máte chrípku? Nevadí, nasypte si zázračný prášok do vody, vypite a kľudne choďte medzi ľudí - na poradu, na koncert, do kina. Veď vy sa cítite lepšie, to že ste infekční a nakazíte všetkých okolo je nepodstatné.
Viem si predstaviť, že v prípade "dobrovoľnosti" očkovania by dokonca "bodkované" deti istých skupín obyvateľstva chodili cielene žobrať od tehotných a mamičiek s kočíkmi.
Ja nie som proti dobrovoľnosti očkovania, ale v disciplinovanej spoločnosti (čo sa týka dodržiavania karanténnych a hygienických opatrení), od ktorej máme bohužiaľ ďaleko.
@liebling98 s týmto plne súhlasím, len asi ak by sme to začali rozoberať prečo to tak je, tak asi by nám stránka nestačila. Globálne na svete je už príliš veľa ľudí, podmienky na život napr. len u nás ak sa pozrieme, ľudia sú priam nútený chodiť do práce aj chorý, dávať choré dieťa do škôlky či školy ................ no presne verím že všetci pochopia čo mám na mysli, ale určite je aj veľa takých čo proste len chcú a zvyšok sveta ich nezaujíma. No a v konečnom dôsledku v dnešnej dobe človek musí byť aj trochu sebec, aby prežil.
@liebling98 meria im aj teplotu? Mám už pomerne veľké deti, ale lekár im nikdy v živote teplotu nemeral, ani nikomu koho poznám
@sanym Áno, takým tým teplomerom do ucha. Odsledované na vzorke troch vlastných detí.
@marcy30 preco preockovavat kazdych 3.5 roka? este raz,neviem ci si citala spravne--cierny kasel nezanechava trvalu imunitu-ani po jeho prirodzenom prekonani.. po prekonani infekcie je u deti len 3.5 roka..u vakciny o cosi dlhsie.mozno by stacilo pravidlene preockovavanie dospelych..
@marcy30 to nikdy asi dosiahnes, aby sa preockovavali komplet dospeli.. urcite nie na celej zemegule.
mne sa zda nemoralnejsie vidiet male nevinne telicko zbytocne zomierat na cierny kasel,pneumokoka, osypky!meningokokovu meningitidu,alebo byt zmrzacene rubeolou..
pripadne nechat uradovat tieto virusy a bakterie a spustit autoimunne ochorenia..
http://www.budejckadrbna.cz/zpravy/zdravi/pneum...
@sanym hovorim o detoch.
http://journals.lww.com/pidj/Fulltext/2005/0500...
A prospective cohort study in the Netherlands documented B. pertussis infection clinically and by laboratory techniques in both the first and reinfection episode in 4 children.7 The second episodes of pertussis were milder than first infections and may not have been diagnosed outside of a research setting. This study provided well-documented evidence that the duration of infection-acquired immunity in children may be as short as 3.5 years.