icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
veriiii
23. mar 2015

@sanym Wilkins says the observation could explain why more and more children are developing type 1 diabetes and why they are doing so at earlier ages than ever before. Kids who develop type 1 diabetes are genetically predisposed to get the disease, but being overweight accelerates the process, he argues.

sanym
23. mar 2015

@veriiii vyššia váha je rizikovým faktorom, ale pre vznik diabetu 2. typu (už aj tento typ sa vyskytuje aj u detí).
http://dia.hnonline.sk/zivot-s-diabetom-20511/z...
http://sk.medlicker.com/555-cukrovka-rozdelenie...

abbey1
23. mar 2015

@monca1982 A teba niekto zákonom núti tie kvapky používať?

sorciera24
23. mar 2015

@monca1982 ja ti odpoviem za seba....v zivote som kvapky do nosa nepuzila...staci? 😉 rozumies tomu rozdielu?.....ze nemusim tie nez. ucinky tych kvapiek riskovat, ked nechcem?

adsumus
23. mar 2015

@sorciera24 šup, šup do parlamentu alebo na ulicu, zbierať podpisy (naposledy ste ich nazbierali okolo 800, ale začiatky bývaju ťažké), nakloniť si verejnosť k myšlienke slobodného šírenia chorob, my tu sme maminy, ktoré sa potýkaju s dezinformáciami zo strany neočkujucich, ktorí nás presviedčaju, že je lepšie pre naše deti chorieť ako sa očkovať, porovnávane argumenty za a proti, neriešime zákony a nikoho nenutime sa očkovať. Jediné, čo tu koho môže zaujímať je, ako brániť šíreniu chorob, aj v situácii, kde rodičia na základe dezinformácii, odmietaju prevenciu. Ako zabrániť umieraniu detí, ako brániť dôsledkom ochorení.

sorciera24
23. mar 2015

@adsumus inak by som ta neoslovila, len ti pripomeniem...ze nemas ma oslovovat, oslovila si ma uplne mimo...neposielaj ma niekam, ked prt vies.....akto vy ste nazbierali?....to co si ku mne dovolujes? ja som nic nezbierala...
a! .....kde ja niekoho naklanam,aby silri choroby?....co si si zabudla dat liek, ekd uplne mimo a este aj na man reagujes a pritom vies velke...vies co....
vyjadrila som sa akurat tak ku kvapkam do nosa a pribalovemu letaku...to je vsetko...ci mi zavidis, ze tym nelieicm a ani som nikdy nemusela liecit nadchu?...
akoby povedala moja starka: "utri si roztek" a chod niekam..... a kludne si pichni do azdnej casti aj 20vakcin, aj tak by ti to nepomohlo, na to, cim trpis....zbohom....a nereaguj, kapis? ci zas nie?.....ak azreagujes zas na mna...dam ti laik na znak toho, aka si mimo....
tak si viac usta neotieraj o mna (hlavne, ked je to uplne ale uplne mimo....)dakujem

monca1982
23. mar 2015

@sorciera24
@nikimax

Vaše príspevky sú fakt výkvetom tejto diskusie. Odmietam ďalej diskutovať na takejto úrovni. Ani v bežnom živote sa s tak agresívnymi osobami nebavím. Prajem vám pokoj v živote. Bye bye.

nikimax
24. mar 2015

@monca1982 no co ,zase bez odpovede.... aj tebe pekny den 🙂 🙂

adsumus
24. mar 2015

@sorciera24 prepáč,je mi naozaj luto, že si sa tak rozčulila, ale ten príspevok patril najmä @abbey ale aj všetkým, ktorí presadzju myšlienku zrušenia povinného očkovania, len taký pohlad rodiča ako to vníma, aby ste mali spätnú väzbu, že takýmto násilným a nepríjemným spôsobom verejnosť nepresvedčíte, že sa nemáme očkovať, ja stále hovorím, mali by ste dať poriadne argumenty, nie ohánať s karmou a posielať utierať rozteky ??? čo to je vôbec a zakazovať hovoriť, zatvárať ludom usta, obvinovať nás, že nehovoríme za seba ale za farmy, všetci sme na tej istej lodi a chceme zdravé deti. Si na verejnom fore, každý može reagovať na koho chce a kedy chce, nemôžeš predsa brániť ludom, aby vyjadrili svoje postoje k tomu, čo píšete, či ano? Kvapky, že nepoužívaš ti tiež nezávidim, ale sa teším, že sa ti darí a nemusíš prechádzať chorobami. Takže pekný den a slnko v duši za mna.

abbey1
24. mar 2015

@adsumus Čo konkrétne v tom príspevku patrilo mne? Fabulujes, ako sa ti páči, vkladas ľuďom do úst tvoje vlastne vymyslené teórie. O tom, kto používa aké násilne a nepríjemné spôsoby, by sa dalo polemizovať. Ja to vsak nech na posúdení citajucich. Kazdy si urobi mienku sám.

sorciera24
24. mar 2015

hmmm..niekto reaguje na abbey a oslovi mna.....?!paranoia?pomatenost....a este sa hra na chudatko a pritom obvinuje a dava mi do ust slova, co som nepouzila....a ano, prave preto by si mala zavriet dotycna usta, lebo si vymysla (aspon o mne taketo lzi)....a preto som sa rozculila.....
ak to patri neikomu inemu, nech to adresuje jemu..... (mne je jasne, ze sa chytila mna, lebo uz nema koho...nik s nou diskutovat nechce)

inak pre vsetkych....dala som jej like....preto..vysvetlene v prispevku vyssie 😉 😀 ...aspon mi to opat raz potvrdila 😝

@monca1982 s tebou som diskutovala slusne, ci?..... to, kto sa prvy na mna zacal navazat, nevidis...jasne, kazdy vidime, co chceme......aj takou cestou sa da ist.... a pokoja v zivote mam dost..... jedine tu niektore "damy" dvihaju tlak svojimi vymyslenymi obvinovaniami.... (a myslim, ze tebe by sa tiez nepacilo, keby ta obvinil niekto z niecoho, co si nespravil, nepovedal.....ci?)

sorciera24
24. mar 2015

@abbey1 a este je jej luto...no chudatko....malo to patrit tebe...patrilo to mne....a ankoniec pouziva mnozne cislo a hadze vsetkych niekam spolu...pritom 100krat som jej psiala, som tu sama za seba a vzdy budem..... ak ona patri do nejakeho "klubu" je to jej vec, ale ench tu neobvinuje mna..... 🙄
ako iste poruchy osobnosti som ochotna zniest...ale toto uz je vela! 😠

abbey1
24. mar 2015

@sorciera24 Vážna téma o živote a zdraví, ale naozaj je to tu už len kabaret s nevydarenymi účinkujúcimi a trapnymi vtipmi. Ale musím uznať, že teóriu trollingu majú naštudovanu dokonale, len prevedenie pokrivkáva a je už veľmi veľmi prehľadné.

ibo
24. mar 2015

Nikoho nechcem obhajovat ale mozno sa pomylila...aj mne sa to velakrat stalo a asi preto som paranoidna 🙂Ja som este neprispela do tejto diskusie aspon si teda nepamatam ale tak isto sa mi dviha tlak ked vidim ako sa tu podaktore vyjadruju 🙂Treba uvazit kto ma poruchu osobnosti 🙂

sorciera24
24. mar 2015

@ibo mozno si treba precitat vsetky diskusie o ockovani, lebo prispieva len do tych tem, a ako sa ku komu vyjadruje......(aj ku mne v minulosti)....preto ja sa k nej nemam ani ako vyjadrit.....keby ta dlhorocne obvinovala z klamstiev (a nielen teba), ver, ze po par rokoch zvolis styl podobny.... (inak si to nedovolim)....
inak v dalsom prispevku to vysvetluje, ze ten prispevok patri abbey (to sa chcela obhajit....nepodarilo sa to)...ale aj vsetkym tym, kt. su za slobodnu volbu.....
a pritom ja som tu nikoho nepresviedcala a ani to nemam v plane....zatial co ona ano.... (ako mas pravo na svoj nazor...ale ak si ho chces utvrdit, tak odporucam precitat celu diskusiu....+ostatne, je to 300 stran, ale stoji to za to....)

ibo
24. mar 2015

@sorciera24 dobry den...ja som vas neoznacila,takze som nemyslela konkretne vase vyjadrovanie ale tak celkovo....ja sledujem temy o ocko a preto si myslim ze sa tu ludia iba hadaju....z mojho uhla pohladu mamicka chcr vediet nejake informacie o ocko a nie citat to aku ma kto psychycku poruchu aj ked je tu takych vela 🙂Tak asi sa v tom prispevku pomylila...tot moj nazor 🙂

sorciera24
24. mar 2015

@ibo ja viem, len podla vasej poslednej vety som mala domnienku, na koho narazate.... a inak s vami suhlasim.... preto myslim, ze nazor ma kazdy svoj a nech si ho kludne prezentuje, vy, ja...hocikto.....pokial to nie je vymysel a pod. .....ja s dotycnou uz dlho nekomunikujem prave preto.....ale ako vidite, kto koho v akom duchu oslovil....inak s vami suhlasim a uzatvaram tuto temu......

veriiii
24. mar 2015

@sanym ano,nehadam sa-tak to je pri DM2,viem o tom🙂.
ALE,zistuje sa,ze aj u DM1 ma vaha vplyv,ved som davala ten link..ja som si to nevymyslela,je to vyskum, aj statistiky..isto iste treba mat geneticku zataz, nie kazde obezne dieta dostane cukrovku,tak ako kopec obeznych dospelakov nedostane ..fakt je,ze doktorova dcera tu zataz mala..ako prve by som brala do uvahy prekonane infekcne ochorenia, hovori,ze mala aj autoimunny zapal pecene-opat je to kombinacia genetickych predispozicii a vonk faktorov, aj virusov..,co mohlo suvisiet napr s prekonanou virusovou infekciou,..aj ta moze spustit cukrovku..ale uz spekulujem, co prekonala,mne fakt,ze bola diagnostikovana o 2 tyzdne po ockovani skor hovori,ze mohlo ist o prekonanu infekciu pred ockovanim...a bohuzial, autoimunna choroba pecene moze ist ruka v ruke s DM1..
fakt je,ze sklon k autoimunite sa dedi, a staci virus a je tu skleroza,alebo autoimunny zapal stitnej zlazy..vyvolavatemi su aj ocko preventabilne virusy..

veriiii
24. mar 2015

Neviem preco tu niektore beriete veci az tak osobne, osocovanie je niekoho gro vyjadrovania sa..bavime sa tu o ne/ockovani, a zasa je lepsie,ak niekto napise k teme ako pomimo sa chyta za slovicka a snazi sa tu slovne riesit spory medzi sebou...

tin007
25. mar 2015

Ach, ako jednoducho sa da povedat A a nepovedat B, C, D a pod:
"Fakt, že niektorí neabsolvovali potrebné očkovania, sa už prejavil. Minulý rok, predovšetkým na východnom Slovensku, sa objavilo niekoľko prípadov akútneho vírusového ochorenia – mumps. Ide o ochorenie horných dýchacích ciest, ktoré postupne prechádza do bolestivého zápalu príušnice. Hrozí nehnisavý zápal mozgových blán a zápal podžalúdkovej žľazy. V roku 2013 bolo evidovaných až 218 takýchto prípadov. Pritom, kedysi bol výskyt mumpsu na Slovensku len sporadický."

To B je o tom, ze viac ako 3/4 nakazených mumpsom bolo ockovanych MMRkou (niektori aj viackrát ako to vyzaduje sl. ockovaci plan).

C je napr. v tom, ze na vychode SR koloval genotyp G a nie A, ktory sa nachadza vo vakcínach. Starsi ludia, ktori prirodzene mumps prekonali v minulosti mumps, boli teraz voci nemu (hoci inému genotypu) odolni.

D spociva v tom, ze epidemia sa sustredila na miesta s velmi nizkym hygienickym standardom, slabou vyzivou, nedodrziavanim potrebnej izolacie...

Kto ma zaujem, moze si vyhladat jednotlive spravy RUVZ Michalovce od 9/2013, kde sa vsetky tieto informacie uvadzaju (aj presne statistiky ako bol vek nakazených, ich ockovaci status, z akého prostredia pochadzaju a tiez poznamky o nedodrziavani karanteny).

adsumus
26. mar 2015

Myslím, že každému kto sa zaoberá očkovaním je zrejme, že mumpsová vakcína má najmenšiu mieru ochrany proti chorobe zo všetkých častí MMR očkovania, ale to iste neplatí pre osypky a rubeolu, ktoré su veľmi vážne choroby, tie maju ovela vyššiu mieru ochrany. Máme sa teraz, podla antivaxerov, prestať očkovať proti všetkému, lebo mumpsová zložka chráni len približne na 80%? A treba sa aj zamyslieť, či keby sme neboli všetci zaočkovaní aká veľká a ako zvládnutelná by bola epidémia mumspu na východe slovenska? A že ludia v munulosti prekonali, tak prekonali, ale určite nie bez následkov. Skoda, že nám nejaký pamätník nepríde porozprávať aké to bolo v časoch, ked si deti prechádzali všetkými chorobami, ktorým sa už dnes dá predchádzať okčovaním. Mojej prababke z mužovej strany, dvaja surodenci zomreli na záškrt, kto si prečíta z historie, aká je to smrť, ide očkovať.

tin007
26. mar 2015

Je velmi smutne, ak je kazdy v tejto diskusii, kto ma otazku, postreh alebo kriticku pripomienku k ockovaniu, oznaceny za antivaxera. A je velmi smutne, ked provaxeri miesaju hrusky s jalbkami (To plati aj ked kritici ockovania vypisuju scestne bludy. V tomto si mozu podat ruky, lebo hladina nekritického myslenia ci demagogie je velmi vysoka na oboch stranach), tu konkretne mumps a zaskrt. Tieto dve choroby maju rozdielny dopad na zdravie a zivot nakazených; kazdy kto ma zaujem si vie vyhladat ich vyskyt, tykajuci sa SR, infekcnost, sposob prenosu, ale aj to, kolko je bacilonosicov bez priznakov, ako sa daju liecit, ake mozne následky moze mat prekonanie choroby, aka je umrtnost atd. A k historickym skúsenostiam a cislam je vhodne dostudovat aj to, akého obdobia sa tykaju, ci sa v tom case vyskytovali vojny, hladomory, ake boli vseobecne hygienicke podmienky atd.

tin007
26. mar 2015

Velmi odporucam prezentaciu www.ruvzmi.sk/Letaky/MUMPS_MI_final_kongres.ppt o tom, ako to vlastne s tym mumpsom na vychode bolo. A su tam naozaj zaujimave cisla:
Z celkového počtu 142 chorých bolo proti parotitíde očkovaných 120 osôb :
1 dávkou očkovacej látky 68 osôb (48 %),
2 dávkami - 48 osôb (34%),
3 dávkami – 4 osoby (2,8 %),
22 osôb nebolo zaočkovaných, z toho :
14 osôb nepodliehalo očkovaniu kvôli veku,
v 5 prípadoch sa nám nepodarilo zistiť údaj o očkovaní
3 osoby neboli očkované (ani po opakovaných výzvach sa nedostavili na očkovanie)

Podla prispevku vyssie su aj autorky antivaxerky, pretoze si dovolili zverejnit aj nasledujuce otazky:
Otázky, na ktoré stále hľadáme odpoveď :
1. Došlo k zmene cirkulujúceho vírusu ?
(riešenie – podrobné genetické vyšetrenie cirkulujúcich vírusov patotitídy)

2. Došlo k zlyhaniu parotitickej zložky v očkovacej látke ? (neustálym pasažovaním stratil vírus imunogenitu?)

3. Je potrebné upraviť očkovací kalendár ?
Aká je v súčasnosti kolektívna imunita u starších detí ?
(Odpoveď by priniesol IP.)

4. Sú pravdivé údaje o zaočkovanosti získané zo zdravotných dokumentácií ?

liebling98
26. mar 2015

@tin007 vo veľa veciach s Tebou súhlasím. Ja osobne nie som proti tomu, aby bolo očkovanie nepovinné. Ale momentálne to nepovažujem za správne. Prečo? Odpoveď si dala sama v Tvojom bode D. Dodržiavanie karanténnych opatrení... Je dosť veľa osôb, ktoré sú náchylné na tieto infekčné ochorenia - malé bábätká, starší ľudia, ktorí očkovaní neboli a danú chorobu neprekonali, ľudia so zníženou imunitou v dôsledku choroby alebo jej liečby (onko), atď.
Myslíš, že skupiny obyvateľstva, kde aj v súčasnosti prebiehajú menšie lokálne epidémie (spomínaný mumps, hep A) sa budú dobrovoľne očkovať? Asi nie. A myslíš, že v prípade ochorenia budú dodržiavať karanténu? Myslím si skôr opak. Že "bodkované" deti budú cielene chodiť žobrať od tehotných, mamičiek s kočíkmi atď. Úprimne, mňa pri tej predstave oblieva pot.

tin007
26. mar 2015

@liebling98
Tato komunita bola ockovana a aj tak sa ta mumps siril a podla cisel bolo 85% nakazených ockovanych a aj tak chorobu dostali. V prezentacii je jasne uvedene, ze mumps sa dalej siril aj preto, ze nedodrziavali karantenne opatrenia. Pre sirenie infekcnych chorob je ockovanie len jednou z moznosti, alebo jednym z opatreni, ako im branit; dalsimi su hygiena, vyziva, izolacia atd (opat, v prezentacii uvedene).
Takze pri danej komunite aj teraz, ked je ockovanie povinne, chodia "bodkovane" deti zobrat (a nemusia mat len bodky, "potesia" aj chutovky ako plucne chlamydie, svrab alebo akakolvek prenosna infekcna choroba, proti ktorej sa neockuje). A nie je to tym, ze je ockovanie povinne alebo nie, ale tym, ze proste na to kaslu.

adsumus
26. mar 2015

Je veľmi smutné, ak sa v diskusii o očkovaní vyťahuju nekompletné informácie, ktoré sa tvária ako kritika očkovania. A ešte smutnejšie je, ked ludia ktorí ich vyťahuju odmietajú reakcie na svoje neúplne informácie ako nekritické alebo dokonca odmietajú diskutovať úplne.

denduska
26. mar 2015

A porovnávať úroveň zdravotnej starostlivosti z roku 1850, keď sa pri záškrte robili tracheotómie husím brkom, a to pochybnej sterility a udávať to ako dôvod povinného očkovania v roku 2015,to sa už ani nedá nazvať nijak.

adsumus
26. mar 2015

@denduska a prečo nie v roku 2015?

liebling98
26. mar 2015

@tin007 veď práve. Stačí aj to. Nepotrebujeme aj rubeolu, osýpky, polio a ďalšie chuťovky.