(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
ahoj, na zamyslenie je aj otazka - ak by nebodaj neockovane dieta ochorelo, a nebodaj sa stalo zdrojom nakazy pre inych, nebol by to trestny cin vseobecneho ohrozenia, pripadne trestny cin sirenia choroby? Ak ano, kto by potom bol zodpovedny za tento stav a trestne stihany? dieta zrejme nie, kedze nie ono sa rozhodovalo, rodicia?
ja som za ockovanie - neaduce ci vedlajsie ucinky su vzdy menej hrozne ako samotna choroba. Myslim, ze zatial maju neockovane deti stastie, ze je vseobecne ockovana populacia rodicov a aj ich deti, ale ked v globae imunita poklesne?
a je mylne domnievat sa, ze v dnesnych casoch sa neda na tieto choroby ochoriet - prikladom je epidemia osypok v Kanade. Alebo moru v Cine, kto by dne predsa pocul o more ze?
@cailinevelyn chceš tým povedať, že mor bol v Európe vyhubený vďaka očkovaniu? Podľa toho čo píšeš, by potom bola trestným činom všeobecného ohrozenia aj prechodená chrípka.
@cailinevelyn aj záškrt existuje vo svete, ked sa zníži preočkovanosť populácie, vyskakuju epidémie. Nie je to trestný čin, lebo nato by si musela vedieť, že si chorá a tak chorobu šíriť a mnoho z týchto ochorení sa šíri pred vypuknutím príznakov.
@sanym Neviem, ako je to na SK, ale my momentálne žijeme v Nemecku a tu očkovací preukaz vyžadovali pred nástupom do škôlky + sme ešte museli dať formulár zo škôlky potvrdiť lekárovi, že dieťa má naozaj všetky základé očkovania.
A pred týždňom sme boli na predškolských testoch v škole a ako úplne prvé sme museli predložiť očkovací preukaz, ktorý pani dopodrobna preskúmala (až mi to bolo smiešne). Testy nasledovali až potom, keď všetko skontrolovala a zapísala do PC aj do "papierov".
Syna nášho kamaráta vyradil lekár - pediater z evidencie (keď už po neviem koľkýkrát odmietli očkovanie). Lekárovi došla trpezlivosť. Malý nemá ešte ani rok a oni nemajú zatiaľ nového pediatra - tiež hovorím o Nemecku. Žiaden ich nechce zobrať ☹.
@sovica na Slovensku sa informácia o očkovacom statuse píše na prihlášku do predškolského zariadenia (ale na niektorých žiadostiach takýto predtlačený údaj nie je, napr. náš pediater na žiadosť žiadny údaj o očkovaní neuvádzal). Ale oficiálnym dôvodom neprijatia do škôlky neočkovanie dieťaťa byť nemôže (zatiaľ). V škole sa očkovací status detí nerieši, ani pri zápise, ani pri šk. výletoch, škole v prírode a pod.
@sanym Ano? A ktorých ešte mnoho chorôb sa tu šíri? Nemáme zatial ani záškrt, ani obrnu, ani rubeolu, ani osypky, takže sa asi že nešíria tieto choroby a aj ten čierny kašeľ,čo sa nim prevenar stále ohána, ked sa vyskytne, tak sa nedá ani s minulosťou porovnať v čase pred očkovaním, ked umierali deti do jedného roka. kde bola ich prirodzená imunita, ktorú mali mať podla nativax od matky? Ha? Ináč, čo teba ako neočkujucu maminu vedie zaoberať sa očkovaním? Ked sa môžem spýtať, čistá len zvedavosť, motivácia, psychologické hladisko.
@sanym Pokial viem, očkovanie svojich detí si odmietla, pretože sa bojíš reumatitídnej artritídy, ktorú ma tvoj príbuzný, ja som ťa chcela potešiť, že aj v našej rodine sa vyskytuje, ale u nás čím viac sme generačne očkovaní, tým vo vyššom veku, u mna by to vychádzalo v osemdesiatke, dám vedieť, ak mi bude ešte zdravie slúžiť. Ináč, právo na diskusiu ti hádam nikto neupiera, či máš ten pocit? ja len nechápem, prečo stále píšeš to isté s dvojtýždnovými intervalmi. Tak ale zas nemusím všetko vedieť, že?
@sanym tuná to uvádzaš, ale tak je to tvoja vec, samozrejme.
https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/dieta-s-celiakiou-uvitam-akekolvek-rady/
@monca1982 každopádne austrálčania pochopili podobne ako nemci, že tento bezbrehý akože humanizmus nikam nevedie, ohrozuje väčšinovu spoločnost.
Neočkované dieťa nemože byť dovodom pre neprijatie do MŠ čisto teoreticky. Rozhodnutie o prijatí ovplyvnuje mnoho faktorov, a ak by som ako riaditelka mala dieťa splnajuce podmienky prijatia a očkovené a dieťa splnajuce podmienky prijatia a neočkované a ak by som čisto teoreticky bola provax tak rozhodnutie je jasné a rodič sa ani nedozvie prečo jeho dieťa nebolo prijaté ak je vela detí tak niekto pod tou čiarou proste musí byť.
@adsumus A aby si nemusela ďalej snoriť v mojich príspevkoch a uvádzať tu nepravdivé informácie (myslela som, že sú to praktiky tvojej nemenovanej priateľky), vysvetlím to naposledy: žiadne očkovanie som neomietla. starší syn (ročník 2005) absolvoval zatiaľ všetky povinné a dokonca aj pár nepovinných očkovaní. Najbližšie preočkovanie ho čaká v 11-tom roku života a to bude uňho prvé, ktoré odmietnem. Mladší syn (ročník 2008) absolvoval tiež všetky povinné očkovania. Preočkovanie v šiestom roku života som najprv odložila do šiestych narodenín (stále to bola zákonná lehota, keďže ide o preočkovanie v 6. roku, ale náš pediater ho vykonáva hneď po piatych narodeninách dieťaťa) - práve o tom píšem v téme, ktorú si označila. Odvtedy nastal výrazný posun ohľadom jeho zdravotného stavu (bohužiaľ k horšiemu), takže už má na toto preočkovanie zdravotnú kontraindikáciu zaznačenú v jeho zdravotnom zázname. Zatiaľ neviem, či bude kontraindikácia dočasná, alebo trvalá. Snáď ťa moje obsiahle vysvetlenie uspokojilo.
@sanym Naozaj mi je veľmi luto, že sa tvojmu malému stav pohoršil, aj napriek tomu, že si ho nedala zaočkovať, ja ťa chápem, že ťa vystrašil článok v časopie, ale ja by som na základe jedného článku, také otázky neriiešila. A nemusíš ma označovať, že snorím a uvádzam nepravdivé info, je to urážlivé. Tvoj príspevok hlásim.
@adsumus netuším čo urážlivé v mojom príspevku vidíš. Ale zjavne si nepochopila ani zvyšok. Nič neriešim na základe článku v časopise. A to, že som intuitívne trvala na posunutí preočkovania, bolo vzhľadom na následne zistenú diagnózu to najlepšie čo som mohla urobiť. Ak teda neuvádzaš nepravdivé informácie, skopíruj moje slová o odmietnutí očkovania. Ach! Mať tak tvoje starosti.
@adsumus opakujem ako papagáj, nič som neodmietla. Odloženie preočkovania v žiadnom prípade nie je jeho odmietnutím. Áno, článok v časopise ma vystrašil, ale netýkal sa preočkovania mladšieho syna, ktoré som odložila (nie odmietla), ale preočkovania staršieho syna s celiakiou (teda autoimunitným ochorením). Práve pre moje obavy som kontaktovala p. prof. Buca (ako som to už viackrát spomínala) a on mi veľmi ochotne všetko ohľadom súvislosti medzi očkovaním a autoimunitou vysvetlil a utvrdil ma v tom, že aj moje rozhodnutie ohľadom preočkovania staršieho syna je správne (ani to som neodmietla, ešte ho len čaká). Som úprimne rada, že je ti jedno čo robím. Táto radosť je jediné čo nás dve spája. 🙂
@sanym píšeš ,, ale ja som na takých 99% presvedčená, že nedám už nikdy ani jedného,, - takže apriori už teraz odmietaš. Uplne chapem, že ťa vystrašil članok v časopise Dieťa, zvlášť ak máš dieťa už bez tak viac choré ako zdravé, proste bojíš sa. Je to prirodzené, robíš ako nejlepšie vieš zo svojho pohladu a situácie.
@sardinka333 to som písala pred dvomi rokmi. Dnes som rozhodnutá už na 100 %. A určite nie kvôli článku v časopise, to bol len prvotný impulz. Reálne skúsenosti ľudí, s ktorými som v kontakte, majú pre mňa oveľa väčšiu výpovednú hodnotu.
@sanym my nevieme akými chorobami trpia tvoje deti ani nedokážeme posudiť, či môžu alebo nemôžu byť očkované,neviem prečo tu nimi stále operuješ je to záležitosť tvoja a ich ošetrujuceho lekára. ani kto ťa v čom utvrdil a na základe čoho, to su všetko také informácie, ktoré reálne nikomu nepomôžu, bohužial.
@sovica kazdy bundesland ma svoje zakony,ktore ale nesmie povysovat nad nemecke zakony. To,ze vyzaduju ockovaci preukaz,este neznamena ze ho do jasli,skoliek ci skol nezoberu....a nesmie to byt ani podmienka prijatia ci neprijatia. U nas z toho nikdy problem nerobili a to som si presla vsetkym jaslami,skolkami a uz aj skolou,pri zapise chceli tiez preukaz,ktory som im samozrejme ukazala (nic v nom nie je) len sa ma spytali ci to tak aj ostane a viac sa nezaujimali... To,ze od vas pozadovali potvrdenie ci ma dieta vsetky ockovania je normalne protizakonne,kedze v DE povinnost ockovania neexistuje. Jedina podmienka je,ze ak chyti dieta nakazlivu chorobu musi ostat az do uplneho vyliecenia doma a mat to potvrdene lekarom,ale to sa samozrejme tyka vsetkych infekcnych chorob,nie len tych,ktore sa ockuju.... Tvoji znamy,ktorych Dr.odmietol maju este stale moznost najst si ineho Dr.aj ked v konecnom dosledku,musi dieta osetrit kazdy Dr.ak to jeho stav vyzaduje a je uplne jedno ci je ockovany alebo nie,ak by tak neurobil na podnet ho mozu stihat a to im zato nestoji .....
Urcite si pamatate na hokejistov v NHL, ktori napriek ockovaniu pred cestou na OH do Soci boli ockovani proti mumpsu a aj preockovani v novembri 2014; tak Jagr ten mumps tento rok dostal. http://wwww.plus1den.sk/sport/hokej/nestarnuci-...
@monca1982 ..o sebe som tam nenasiel nic, ale zato o tebe hej . dik za upozornenenie 😀
@prevenar Iba si potvrdil, čo je tam napísané. 🙂
"Čo je dôležité, výsledky výskumu americko-talianskych vedcov (okrem iného) spochybnili jednu zo základných premís identity konšpirátorov. Tí sa často hrdia, že na rozdiel od dôverčivej väčšiny, ktorá vraj slepo verí médiám, oni vidia za oponu. Vraj odhalili utajenú podstatu sveta, vraj odhalili skryté príčinné súvislosti medzi udalosťami, vraj odhalili nekalé aktivity utajených spoločenstiev, ktoré riadia svet Židia. V skutočnosti však ich presvedčenia nestoja na kritickom myslení, ale práve naopak, na tom, že bezmyšlienkovite hltajú čokoľvek, čo sa prieči široko uznávaným, teda „oficiálnym“ informáciám. "
@monca1982 nie si mnou nejak posadnuta ? 😀 ..radsej sa venuj svojmu manzelovi ..alebo niecomu uzitocnemu . nikto ti v ockovani nebrani, kludne sa vsetci ockujte rovno aj kazdy den, budete tak chraneni a zdravi ...ze ..ze az . skus sa zacat venovat niecomu inemu , ako analyzam mojej osoby ..ak najdes silu. 😝 haha

@sanym Su ludia, ktorých detí nemôžu ochorieť, maju zdravotné problémy, napríklad so srdcom, obličkami, su po liečbe rakoviny, treba si uvedomiť, že pre tieto deti je škola, kde bude veľa neočkovaných riziková a tieto deti maju práavo na ochranu, aj ked by ich rodičia museli trebárs voziť dalej. Dalej su to tehotné učitelky, ktoré su ohrozené, napríklad rubeolou sa može žena znova nakaziť aj ked ju prekonala, každý si potrebuje dieťatko chrániť. Ja plne podporujem myšlienku, aby bolo zo zákona povinné uvádzať očkovací status, tak ako je to všade vo svete. Neočkujuci su presvedčení, že robia len dobre, nemali by teda mať problém stáť si za svojim, či ano?