(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
ja by som napr. chcela ockovat...fakt....nemyslim si, ze je to uplny nezmysel....ale zatial ani jeden z tych lekarov, co som obehla mi nezarucil, ze moje dieta bude po vakcinacii v poriadku...... inak by som s radostou ockovala...
@monca1982 prene ako píše @denduska. U nás sa diskusia o možných negatívach v súčasnosti používaných adjuvancií, očkovacom kalendári, možnosti výberu vakcín atď nepripúšťa. A ak potom nejaký uznávaný odborník vyjde na svetlo sveta s tým, že očkovanie je síce obrovským prínosom pre ľudstvo, ale má aj svoje nedostatky, dočká sa opovrhnutia svojich kolegov, odvolania z postu predsedu Slovenskej imunologickej spoločnosti a je z toho taký znechutený, že aj vzhľadom na svoj vek nemá silu bojovať a radšej sa už k tejto téme verejne nevyjadruje. Už som vám tu x-krát odporučila prednášky z medzinárodných sympózií o vakcínach, kde sa vyjadrujú skutoční odborníci. Prečítali ste si to niektorá? Asi sotva... Tu už naozaj nemá zmysel prispievať...
@sorciera24 veď to. Ja by som mu tiež nepísala, keby sa to bezprostredne netýkalo mojich detí. Bohužiaľ, ľuďom často otvorí oči až pohľad na vlastné choré dieťa.
@denduska Príbalový leták ku kvapkám do nosa alebo akémukoľvek inému lieku nie je o nič kratší. To už je funkcia príbalových letákov. Myslím, že skôr ako informačná listina prepacienta slúžia ako právna zábezpeka pre výrobcov liečiv. Ale ono to je v podstate jedno.
Toto je môj postoj:
Netvrdím, že dostupné vakcíny sú v najlepšej možnej verzii. Myslím si však, že sú v lepšej verzii, ako boli vakcíny pred nimi. A verím tomu, že vývoj a pokrok spôsobí, že deti mojich detí budú očkované ešte lepšími vakcínami. Som presvedčená o tom, že vakcinácia zachraňuje životy už v takej podobe, ako ju máme dnes a ako ju mali naši rodičia.
@monca1982 vieš čo je smutné? Naozaj smutné? Ja očkovať svoje deti chcem. Akurát, že nechcem to čo mi ponúkajú, chcem to inak a som ochotná to platiť z vlastného vrecka. Som ochotná si zaplatiť lepšie, kvalitnejšie, menej agresívne očkovanie a v súlade s mojím svedomím. Lenže ja si nemám ani ČO zaplatiť. To je kruté v dnešnom materiálnom svete, že to jednoducho nejde, lebo o to tu nikto nemá záujem. Je lacnejšie zakryť si oči.
Ja vakcíny "zháňam" dá sa povedať už roky. A ver mi, že ideme spätným chodom. Nie je tu nič, ničovaté nič. Dokonca ani také, ktoré nemajú náhradu.
@monca1982 preco ma mat vyrobca pravnu zabezpeku, ale pacient, ktoremu je liecivo podane bez vysetreni napr. na potencialne alergicke reakcie, ziadnu pravnu ochranu nema? Preco to ma pacient podstupit, ked mu vyplyva z informacii vyrobcu potencialne riziko vaznych neziaducich ucinkov?
@denduska and spol. Takže tu máme ešte skupinu, ktorá nepopiera výhody očkovania, ale nesúhlasí s tým, ako sa očkuje? Je dobré ujasniť si postoje pre ďalšiu diskusiu, lebo sú tu aj ľudia (antivax), ktorí ti sem dokážu uvaliť taký blud, že osýpky neexistujú. A vy k nimi teda nepatríte...
@monca1982 Keby ma lekar pistol so sto miestnym zasobnikom a len v jednom je ostry naboj, prilozi k hlave tvojho dietata, stlaci... Podstupis to? Vela rodicov vnima to ockovanie takto, pokial nebudu vakciny niest riziko ohrozenia zivota, bude narastat pocet ludi odmietajucich tento ukon. Cim dalej, tym viac, cim dalej, tym viac nas je 😀 😀 😀
A ešte otázka: Myslíte si, že riziko vzniku epidémie (ktoré reálne hrozia pri neočkovaní) je menšie, než riziko negatívneho vplyvu vakcíny na jednotlivca?
A ďalšia otázka: Naša generácia bola očkovaná. Mali by byť teda štatistiky, koľko detí umrelo, malo doživotné následky a zníženú kvalitu života.
Nuz, my tu epidemie napriek ockovaniu mame; vid. taky mumps, ktory sa siri po Slovensku od r. 2013 (septembra) a samotni epidemiológovia si kladu otazky, ze v com to je? Ci sa rychlo vytraca ucinok protilátok po ockovani, alebo jednoducho ten kmen, ktory je obsiahnuty vo vakcine, neucinkuje na kmen, ktory sa vyskytuje, ci ma najma karantena a dodrziavanie hygienických opatreni vacsi vplyv ako ockovanie atd. Toto vsetko je mozne najst v prednaske http://www.google.co.uk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=...
@dazdovka šanca smrti, doživotných nasledkov je aj vtedy, ak dieťa pustíš samé zo školy domov - može ho zraziť auto a x vecí čo sa može stať. Nikto nie je pripravený niesť nejake nasledky, vždy je riziko. Ked dávam deťom lieky tiež je riziko, aj pri obyčajnom Ibalgine, Paralene je riziko...to si už dokazu ludia zobrať na svedomie? Každý si na to svedomie dokáže zobrať niečo iné- ja si zase nezoberiem na svedomie riziko takej rubeoly u dcery....jednám tiež v najlepšom možnom zaujme.
@monca1982 presne tak, dost ma stve, ked ma niekto oznaci za antivax na zakalde apr viet....a pritom o mne nic nevie.....myslim, ze kazda chceme pre svoje deita len to najlepsie.....osypky a ich vyskyt nepopieram... ano su lekari, co cokuju,a le aj ti, co nie, reps. nie vsetko....rpsote je to tak....
k tomu riziku, ako pre koho......nakolko som vazne enz. ucinky u svojho dietata zazila...stal sa zo mna sebec....a moje dieta je mi proste prednejsie...myslim, ze nai ty by si svoje dieta neobetovala pre spolocnost....
nasa generacia nebola ockovana vsetkym....(napr. proti mumpsu ci ruzienke...aspon teda r. 83)....a ked nabehlo ockvoanie, isto nei MMR vakcinou, dalej sme neboli ockvoani proti pneumokokom, hemofilom....atd. .....a vakciny sa lisili, hexu sme tiez nemali... cize odhliadnuc od statistik (kt. ja mc nedoverujem, ale budis).....prave preto je to porovnavat scestne....ine vakciny, proti inym ochoreniam...+neratam prostredie atd.
@sardinka333 dieta zvyknem na x-veci, ktore sa mozu stat, odmalicka pripravovat a drviva vacsina ludi, pravidla cestnej premavky dodrzuje, vsakze a nezijeme v Indii, riziko ze bude mat moje dieta telesne nasledky pri ceste domov zo skoly je daleko mensie. A tiez co sa tyka lieciv, mozes mi verit, nedavam detom lieky ako sirupcek, aby dobre spinkali, ale len ak je to nutne a ked zavadzam novy liek, sledujem reakcie, kym bezi ucinok, co sa vsak u ockovania neda, ucinok bezi tri mesiace, neda sa to prerusit, zastavit poskodzovanie nervoveho systemu hlinikom, formaldehydom, nikto nevie, co presne to robi v tele mojho dietata...
Co sa tyka rubelly, tiez som si dilemou ci ockovat, ci nie svoju 11rocnu dceru, presla, rozhodla som sa ockovat, tak si mozeme potlapkat, ak otehotnie do 20-tky je nejaka miniaturna sanca, ze jej protilatky v krvi najdu a neporodi postihnute dieta, ktore by pravdepodobne ostalo na krku mne.
@sorciera24 no ono ziaden lekar neda 100% zaruku na bezpecnost ani pri acylpyrine...
@srdeenko19 presne, je to dokázané, popísané, že krvou transportvane zluceniny hliníka sa usadzaju v tkanivách, v mozgu, naopak hlinik čo prešiel tráviacim traktom je takmer bezo zvyšku vylucovany oblickami.
O tom formaldehyde verím, ze ozrani majú vyššiu hodnotu v krvi, ako je vo vakcine, fakt verím.
Ja sa teda v chémii baby nevyznám, ale ak je raz niečo hliník, tak je to hliník bez ohľadu na to, či ho zjem alebo mi ho niekto vpichne.
@cailinevelyn jasne, ale ten ma nik nenuti uzivat (popravde som ani nikdy neuzila, podobne ako uz spominane kvapky do nosa) a tiez oproti ockovaniu nesluzi na prevenciu .....
@sorciera24 no mohla som pokojne namiesto anopyrinu napisat - paralen, brufen, ci akykolvek liek, ktory si spomenies... alebo neliecis ani teplotu? ved tu tiez nikto nikoho nenuti...🙂
chcela som povedat, ze "zaruka" v zdravotnictve NEEXISTUJE, a neziaduci ucinok moze mat aj leukoplast.
@cailinevelyn no rozdiel je ale v tom s akym nasledkom ci dozivotnym/trvalym alebo kratkodobym.
@cailinevelyn teplota sa inak nelieci....ale znizuje.... a da sa aj prirodnejsie...ale k veci....ano, chapem, co si chcela napisat....zaruka nie je, tak nech je to potom na kazdom.....ako aj to, ci si das ten ibalgin, ci hocico.....
a samozrejme mat moznost vyberu toho, co ma najmenej prip. nie az take vazne nez. ucinky...

@denduska @sanym Myslím, že diskusia nie je o tom, aké kvalitné vakcíny máme na Slovensku. Je tu skupina ľudí, ktorá jednoducho odmieta vakcináciu ako formu prevencie. To je celé.