icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
adsumus
11. máj 2015

@ewisam neviem, čo je natom blud, že sa neočkovaná červená čiapka bojí vlka,blud je ked sa neočkovaná čiapka vlka nebojí, asi neni je dobre informovaná o následkoch posobenia vlčej papule na jej organizmus. 😵

amouramour
11. máj 2015

myslim, ze az znova vacsi pocet malych hrobcekov na cintorinoch presvedci neockovacich fanatikov...

saska.t
11. máj 2015

@adsumus dnes si fakt vyborna, tlieskam vazne, prvy krat si mi vazne vycarila usmev na tvari 🙂 a preto sa ma karkulka informovat u svojho lekara, lebo sa boji vlcej papule 😀 😀

adsumus
11. máj 2015

@saska.t ale čo by sa bála, ona napíše najprv do neočko skupiny, kde jej povedia, že vlčia papula neexistuje, že bola popráškovaná, život ide dalej, nie? jeden človiečik hore dole.

petot
11. máj 2015

@adsumus Keď povieš A, patrilo by sa povedať aj B. Niekoľkotýždňové potlačenie imunity sa pozoruje nielen po prekonaní osýpok, ale dokumentované bolo aj po očkovaní proti osýpkam a je dávno známe aj pri vakcíne proti rubeole, a oba tieto živé vírusy sa očkujú naraz v trojkombinácii s mumpsom.

Úplným extrémom bola experimentálna (100-500x silnejšia) vakcína proti osýpkam, použitá pri pokusoch WHO na malých deťoch v Senegale (1987-1989). Deti mali potom o 50-80% vyššiu úmrtnosť na rôzne infekčné ochorenia. Ešteže WHO nakoniec pod ťarchou dôkazov experiment zastavila. Čo by sa asi tak stalo, keby hlásenia zavrhli ako "nesúvisiace s očkovaním" a ako "náhodnú časovú súvislosť" čo sú také obľúbené pojmy v našich končinách, a zaočkovali by pôvodne plánovaných 250 miliónov detí? Bol by to neuveriteľný masaker - potenciálny počet obetí sa odhaduje na 18 miliónov.
Aj tak si niektorí výskumníci nedali pokoj a vakcínu ešte stihli vyskúšať na vyše 1500 chudobných deťoch v Los Angeles (USA) kým rodičia na podraz neprišli a nevznikol škandál.

adsumus
12. máj 2015

@petot niekolkotýždnove potlačenie imunity po prekonaní osypok? nechcel si napísať niekolkoročné? Vidím obrovské medzery v tvojich vedomostiach.

adsumus
12. máj 2015

Nákaza osypkami potláča imunitu až na tri roky.
http://www.ibtimes.co.uk/measles-virus-weakens-...

ewisam
12. máj 2015

@curious_george ale ved to je uplne jedno, kde studuju...je to ich vec, ci nie? Podstata je, ze sa vobec zaujimaju, lebo vacsina len pride do ambulancie sak treba ockovat, tak huraa. Ja mam skor dojem, ze ty mas najvacsi problem so slobodouvockovani.sk. Neviem sice, co ta na tom tak skrie, lebo uz viackrat som si vsimla, ze hlavnu "vinu" nesie Filo a Tuharsky podla teba, lebo sa zaujima o problematiku.
Co sa tyka tej strasidelnej antivax. Mozem ta ubezpecit, ze ten kto neockuje si to riadne zvazi a neriadi sa len jednym forom pre mamicky. Viac nemam co dodat

ewisam
12. máj 2015

@adsumus hm, to je nieco podobne ako ockujte s usmevom... len tie male 2 mesacne deti sa zabudli usmievat 😎

adsumus
12. máj 2015

@ewisam ja ti nerozumiem, čo ty píšeš.

sorciera24
12. máj 2015

@adsumus ako ja nechapem, co furt tocis o tej imunite....po kazdej prekonanej chorobe je oslabena imunita (po uzivani ATB este viac).....oslabena moze byt, nemusi byt.....zalezi ako ju psolinujes...aj po ovcich kiahnach sa udava oslabenie imunity az polroka po prekonani.......moj syn prekonal pred rokom kiahne......a zaidne oslabenie sme nezanamenali.....normalne fungoval hned poom v kolektive a za ten rok nebol chory (ak neratam 3dnovu nadchu....) v zime..... ano, cize aj osypky mozu oslabit imunitu......ale zalezi opat od konk. jedinca aku ju mal predtym, akos a poslinuje potom atd.....proste kvantum faktorov....
inak s frazou "paci sa..." si dobre zadrela....tebe rozmanitost slov. jazyka asi moc nevravi....(alebo skor, vyberame to, co sa nam hodi 😅 )....ale tym si ma tiez pobavila....

ewisam
12. máj 2015

@adsumus kto chce chape a rozumie....ale tak lopatisticky...tvoje deti sa pri ockovani usmievali a tesili? Moje rucalo ako besne, teda moze byt ockovanie s usmevom? Zas len reklama zavadzala...

ewisam
12. máj 2015

@adsumus podobne ako aj s tou cervenou ciapockou... s ostatnymi sa bavim o odbornikoch a provax kampaniach.... uz sa rozumieme?

sardinka333
12. máj 2015

@ewisam a? ja kebyže možem tak ručím prikaždej injekcii dodneska 😒

curious_george
12. máj 2015

@ewisam si na veľkom omyle, ono to teda vôbec, ale že vôbec nie je jedno, kde ľudia študujú. to by to tu vyzeralo, a hlavne v oblasti zdravia, ak by sme si vždy povedali, že je jedno kde a čo študujeme, hlavne že sa zaujímame... to teda určite nie je v poriadku.
ak sa totiž niekto rozhoduje v takto dôležitej oblasti akou očkovanie je na základe tých žvástov, ktoré sú tam (a nielen tam) písané, tak sa ani nečudujem, že je to tak, ako to je a že tu čítam niektoré názory, aké tu čítam...

len jeden námatkovo a narýchlo vybraný príklad z časti otázky a odpovede na tej skvelej stránke (priamo skopírované):

"7. Koľko je nežiaducich účinkov očkovania na Slovensku?
Presne to nevie asi nikto (leda tak Pán Boh), každopádne je to však mnohonásobne viac, než sa vykazuje v oficiálnych štatistikách.
MUDr. Monika Laššánová z Farmakologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v článku "Nežiaduce účinky liekov, riziko farmakoterapie" (časopis Via practica 2/2008) uvádza, že na Slovensku sa hlási menej než 1% skutočného počtu nežiaducich účinkov liekov.
Ak by sme teda chceli dospieť k ako-tak hodnoverným číslam, museli by sme oficiálne štatistiky násobiť najmenej stovkou, a aj to len ak by sme boli veľkí optimisti, inak by sme museli násobiť viac než stovkou (možno tisíckou?)."

toto je odpoveď naozaj hodná servra, ktorý má ambíciu byť v oblasti očkovania mienkotvorným. Leda ak Pán Boh vie... z brucha násobené čísla... naozaj úžasné čítanie 🙂 je tam jasne viditeľný jeden jediný cieľ = vystrašiť rodičov.

takže toto a nič iné je môj "problém" konkrétne so slobodavockovani.sk. je to podľa môjho názoru primitívny web. a môžeš si byť istá, že primitívny pre mňa nie je preto, lebo je zameraný proti očkovaniu.
skús si odpovedať na jednu jedinú otázku - čo je cieľom toho webu? kto má z toho prospech? dúfam, že nie si taká naivná a nemyslíš si, že cieľom je "šíriť dobro a chrániť deti"...

inak, mne je nejaký pán fillo úplne ukradnutý, ja ho za odborníka na očkovanie považovať nikdy nebudem, pretože ním nie je. ale ty aj iní, ak chcete, môžete ísť na jeho prednášky, má ich tam v kalendári dosť. zaplatíte vstupné, plus nejaké dobrovoľné € pre neho ako hosťa, kúpte si nejaké pekné knižky a prípadne potom bežte kúpiť aj všemocné a všeliečiace vitamíny...

možno tieto moje slová vyznievajú znovu trochu expresívne, nechcem sa nikoho dotknúť, ale nemôžem sa neozvať, ak vidím, že niektorí ľudia radšej veria niečomu, čo mne pripomína skôr sektu, ako skutočným odborníkom. uznávam, že v tom je úžasná sila internetu - dokáže úplne prerušiť kontakty s reálnym svetom a tak sa stáva, že svet je zrazu plný "odborníkov" vyštudovaných na internete...

ja som už x-krát povedal, že problematika očkovania nepatrí na fórum, ani na internet, ale diskutovaná by mala byť len a len s odborníkmi, ktorí na to majú vzdelanie, ktorí majú reálne skúsenosti a výsledky a ktorí sa sa tomu venujú.

sanym
12. máj 2015

@curious_george zaujímal by ma tvoj názor na stránku sprievodca očkovaním http://www.sprievodcaockovanim.sk/caste-otazky-...

sorciera24
12. máj 2015

@curious_george mozes mi upresnit, kt. odbornici su ti, s kt. ma ist verejnost diskutovat o ockovani? (dakujem, lebo ja som za nejakymi bola, tak chcem vediet, ci za dobrymi....)
P.S.: mna zaraza fakt, ze ako niekto hovori o niekom, koho asi ani nepozna....iba ze by ste tu pochybnu stranku citali ci boli na nejakej prednaske, ked tak presne viete ako to funguje 😝 (ja neviem, pytam sa...)

sanym
12. máj 2015

@curious_george Ale čo robiť v prípade, ak sa aj názory odborníkov rozchádzajú? Jeden príklad: očkovanie proti ovčím kiahňam. MUDr. S. Dluholucký: "Nepovinné očkovanie proti ovčím kiahňam (varicella) zanecháva prakticky trvalú imunitu." MUDr. Milan Kudyn, miestopredseda Združenia lekárov pre deti a dorast: "Táto očkovacia látka stopercentne nechráni proti vypuknutiu choroby, ale že má slabší priebeh. V Európe vedia, prečo majú minimum povinných očkovaní a ostatné sú na rozhodnutí rodičov. Niekedy mám dojem, že aj u nás, keby to šlo, tak by sme snáď očkovali aj proti blbosti." MUDr. Helena Kadlecová: "Očkovanie proti varicele neodporúčam, ale ak ho rodičia chcú, dám ho. Zároveň ich ale upozorním, že aj deti, ktoré sa zaočkujú, môžu varicelu dostať, ako nám okrem iného ukazuje prax. Tak k čomu to je?"
Nehovoriac o tom, že mnohí lekári sa boja ísť s "kožou na trh" a na verejnosti prezentujú celkom iný pohľad na očkovanie ako v súkromí.

curious_george
12. máj 2015

@sanym na tú stránku som teraz klikol prvýkrát cez tvoj link. na prvý pohľad a po prečítaní pár info je podľa mňa ok, zaujímalo ma kto je garantom, kto ju tvorí, jednoducho kto za ňou stojí.

som si istý, že tu budem kvôli tomu hneď označený za zaujatého, ale to ma netrápi, pretože ako som už povedal, žiadna internetová stránka by nemala byť hlavným zdrojom informácií o očkovaní.

sanym
12. máj 2015

@curious_george tak si si určite všimol aj túto poznámočku: "Spoločnosť Pfizer finančne podporila výrobu a naďalej podporuje administráciu stránky..."

curious_george
12. máj 2015

@sanym nevidím na tom nič zvláštne, nám tiež naši lekári doporučili povinné očkovania dať a nepovinné že nie je potrebné dávať, len ak chceme.
nemyslím si, že sa lekári boja ísť s kožou na trh. aspoň ja som na takého zatiaľ nenarazil. tí, s ktorými sme sa rozprávali my nám svoje názory hovorili v súkromí a povedali pre aj proti.

sanym
12. máj 2015

@curious_george ja som skôr narážala na rozpor ohľadom účinnosti vakcíny a imunity, ktorú zanecháva 🙂

curious_george
12. máj 2015

@sanym a to je nejaké KO kritérium? prepáč, ale mám dostatočný nadhľad, aby som si myslel, že keď niekto niečo sponzoruje, hneď to aj musí nekalo ovplyvňovať, alebo v tomto prípade zavádzať... alebo čo si tým chcela povedať? možno som to len nepochopil...

v zdravotníckom zariadení keď je nejaký prístroj, ktorý sponzorovala farmaceutická firma, to je zle? nemám na ten prístroj ísť aj keď môže pomôcť??? alebo keď firmy nakúpia inkubátory do nemocníc pre deti na JIS, nemajú im rodičia dovoliť tie deti tam dať, lebo sú od farmakomafie??? sú preto zlé???

sanym
12. máj 2015

@curious_george lenže ako má rodič posúdiť, ktoré nepovinné očkovanie áno a ktoré nie? Zober si napríklad, že vakcína proti pneumokokom je u nás už nejaký ten rôčik povinná, vakcína proti meningokokom nie. Položme si otázku - je pneumokoková meningitída nebezpečnejšia ako meningokoková meningitída?

curious_george
12. máj 2015

@sanym veď som odpovedal, nevidím na tom nič zvláštne. lekári mávajú rôzne názory, aj preto sa zvyknú stretávať na konzíliách, aby si tie názor vymieňali... tým netvrdím, že na slovensku to takto ideálne vždy funguje, ale nehádzal by som všetkých lekárov do jedného vreca...

sanym
12. máj 2015

@curious_george tvoje príklady nie sú veľmi šťastne zvolené. Ja predsa netvrdím, že všetko čo je sponzorované farmaceutickými firmami je zlé a podozrivé. Ale ak je stránka venovaná poradenstvu ohľadom očkovania sponzorovaná spoločnosťou Pfizer, u mňa to vyvoláva obavy o objektívnosti poskytovaných informácií. Len toľko.

curious_george
12. máj 2015

@sanym neviem, či to rodič dokáže ideálne posúdiť. v každom prípade je dobré, keď to konzultuje so svojim lekárom, ktorému dôveruje. ja si netrúfam povedať, ktorá meningitída je nebezpečnejšia.

ewisam
12. máj 2015

@curious_george ale ja nikde netvrdim, ze filo je najmudrejsi na svete... sumarizuje tuto problematiku. A to chce tiez kus odvahy a znalosti. Je na tom snad nieco zle?
No asi sme sa velmi nepochopili. uvediem priklad

https://www.youtube.com/watch?v=5KMo2-ZlbM0

https://www.youtube.com/watch?v=4LYiljk95KE

https://vimeo.com/40119480

a je toho naozaj viac
A teda mylia sa ? Bavime sa o ludoch s titulom Mudr. ci uz z neurologie, imunologie a pod. No neviem, ale ja si naozaj myslim, ze v dnesnej dobe si kto chce infosky najde a v problematike ockovania si najde pre aj proti na nete a v prvom rade pozera nazory fundovanych

curious_george
12. máj 2015

@sanym áno, súhlasím, môže to u niekoho vyvolávať obavy. ja to chápem. ale ani netvrdím, aby sa ľudia riadili tým, čo je uvedené na tej stránke, aj keď podľa mňa je ok, nikoho nebudem odporúčať, aby sa riadil informáciami tam uvedenými.

sanym
12. máj 2015

@curious_george Ja ich rozhodne do jedného vreca nehádžem. Áno, lekári mávajú rôzne názory, aj na očkovanie. Mňa osobne by veľmi zaujímalo, prečo je napr. taká mizivá účasť našich odborníkov na pravidelne sa konajúcich medzinárodných sympóziách o vakcínach. Kde potom títo odborníci čerpajú nové poznatky? Bohužiaľ, často sú jediným zdrojom ich informácií slovenské vakcinologické kongresy.