icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
zita19
15. máj 2015

@abbey1 hlas verejnosti? No ked Ceska republika ma cez 10 milionov obyvatelov, tak 700 hlasov je len hlasom par jedincov. Hlasom verejnosti by to bolo v pripade, ze by sa ankety zucasnili desattisice ludi. Tak ci tak, obdívujem ako sa cesky antivax vedel zviditelnit a zorganizovat, aby dostalí na piedestal svoju mucenicku. Slovensky antivax im musi len tisko zavidiet. Len skoda, ze nemaju takeho mucenika ako ona. Pan Filo, samozvany nacelnik antivaxerskej komunity na Slovesku, nie je lekar, takze asi nema sance na podobnu cenu. Len neviem ci sa na Slovensku robi podobna anketa.

abbey1
15. máj 2015

@zita19 Ale no. Aj jeden človek je predsa verejnosť. Ja sa práve smejem na to, že výhra v takejto ankete s takýmto počtom výherných hlasov vzbudzuje také pohoršenie a záujem. Je úplne jedno koľko ľudí hlasovalo, kto chcel hlasoval, kto nie, neunúval sa. To však nikomu nedáva právo spochybňovať výsledky či sa priam vysmievať.
Ak má niekto podozrenie na zmanipulovanie, môže sa obrátiť na vyhlasovateľa a požiadať o preverenie. Ale ja chápem, že je omnoho väčšia FUN vypisovať a širiť blogy. Nech sa teda každý baví, ako uzná za vhodné. Potom sa aspoň máme aj my ostatní na čo pobaviť v rámci psychohygieny. 😉

zita19
15. máj 2015

@abbey1 v tej ankete je viac kategorii. Obavam sa, ze ostatni lekari co vyhrali hlasmi svojich skutocnych pacientov vyhrou tejto, napisem radsej osoby ako kreatury, boli totalne dehonestovami. Skoda, ze sa neviem dopatrat ako to vyhlasovanie nakoniec dopadlo, lebo ja byt na ich mieste pre cenu si nepojdem.

abbey1
15. máj 2015

@zita19 No vidím, že si si neopustila invektívy. 😒
Ale môžeš byť pokojná, ty si pre cenu ísť nemusíš.

zita19
15. máj 2015

@abbey1 vies co, mne ani ziadna cena k stastiu nechyba.

monca1982
16. máj 2015

Prírodné vs. umelé. Odporúčam prečítať všetkým, čo si myslia, že prirodný hliník je menej škodlivejší ako umelý. 🙂

http://adam.humanisti.sk/?p=79

adsumus
16. máj 2015

@monca1982 poprosím objasniť pojem prírodný a umelý hliník.

monca1982
16. máj 2015

@adsumus padlo tu v diskusii niekde, už neviem kde, že hliník, ktorý sa nachádza v prírode, vo vzduchu a jedle je iný ako umelo vyrobený vo vakcíne. V článku slovenský fyzik vysvetľuje, že na molekulárnej úrovni nie je rozdiel medzi vyrobeným z prírodného zdroja a synteticky vyrobeným. Jedine v čistote.

adsumus
16. máj 2015

@monca1982 kde tam píše slovenský fyzik o hliníku, daj mi riadok, dakujem.

monca1982
16. máj 2015

@adsumus Priamo o hliníku nepíše. Netýka sa to očkovania. Je to písané vo všeobecnosti.

adsumus
16. máj 2015

@monca1982 V článku slovenský fyzik vysvetľuje, že na molekulárnej úrovni nie je rozdiel medzi vyrobeným z prírodného zdroja a synteticky vyrobeným. Jedine v čistote. ??? 😨

monca1982
16. máj 2015

@adsumus no keď sa extrahuje látka z prírodného zdroja, môžu tam byť rôzne prímesy. Však si to prečítaj.

adsumus
16. máj 2015

@monca1982 hliník sa neextrahuje, ten sa vyrába elektrolýzou z horniny bauxit. http://www.sapagroup.com/sk/sapa-profily-as/o-h...

sanym
16. máj 2015

@monca1982 a ten pan je naozaj fyzik? Je dost zahadny…

monca1982
16. máj 2015

@sanym áno je. Alebo bol. Nie som si istá, či ešte žije.

sanym
16. máj 2015

@monca1982 mas k tomu nejaky zdroj?

monca1982
16. máj 2015

@sanym nie. Ale ak poznáš nejakého fyzika, môžeš sa ho na to popýtať.

zuzkaanicka
16. máj 2015

@monca1982 to meno je jeho prave meno, alebo pseudonym?

monca1982
16. máj 2015

@zuzkaanicka Pseudonym. Je (alebo bol) to slovenský vedec, fyzik. (Môj typ je, že už nežije.) Pravé meno neviem. Bál sa písať pod pravým menom. Tie články vznikali v dobe, kedy tu bolo veľmi silné náboženské pozadie a on si v nich servítku pred ústa nedával. Chodila som kedysi (cca pred 10 rokmi) diskutovať na jeho fórum. Jedného dňa napísal, že s tým končí a ďalej nebude prispievať, lebo už na to nemá chuť a energiu. Že to nemá zmysel. Stránku adam.humanisti.sk už spravili jeho fanúškovia, aby zachovali obsah, ktorý bol na free web stránkach geocities.com, ktoré už neexistujú.

zita19
16. máj 2015

Dievcence, ja som ten clanok precitala dost pozorne. O hliniku tam naozaj nepise. V clanku pise o tom, ze molekula ktorejkolvek latky je identicka, ci je "vyrobena" prirodou alebo bola vyrobena v labolatoriu alebo v hocijakej fabrike. Ale myslim si, ze toto nie je podstata clanku. Podstata clanku je niekde inde. V odmietani vsetkeho co nepochadza z prirody urcitou skupinou ludi.

adsumus
16. máj 2015

@zita19 najväčší problém je dezinformácie a ked tu niekto vypisuje o nejakom syntetickom hliníku, že si ho práve vymyslel, treba sa aj ozvať, ked taký nie je a že je skupina ludí, čo odmieta všetko, čo nenazbierali na luke vieme všetci. čo mi vždy vadilo bolo šírenie bludov, a dnes sa dozvedám, že aj ludia, čo sa tu stavaju akože na stranu očkovania, vypisuju ultra blboviny. 😒

zita19
16. máj 2015

@adsumus kovovy hlinik sa vyraba elektrolyzou z bauxitu. V tom mas uplnu pravdu. Ale vo vakcinach sa nevyskytuje v kovovej forme, ale ako hlintych soli (hydroxid hlinity alebo fosrorecnan hlinity). Obidve latky sa urcite vyskytuju aj vo volnej prirode, ale pre potreby farmaceutickeho priemyslu su pravdepodobne vyrabane v chemickach a nie extrahovane z nejakych mineralov alebo inych prirodnych zdrojov.

zuzkaanicka
16. máj 2015

@monca1982 no, tak to je skoda, ze prave meno nevies. Len ma zaujala ta Tvoja veta:
"Tie články vznikali v dobe, kedy tu bolo veľmi silné náboženské pozadie a on si v nich servítku pred ústa nedával." Ktora doba to bola?

zita19
16. máj 2015

@adsumus podla mna to nebola ultra blbovina, ale to je mj nazor a mozes s nim nesuhlasit. Ked uz sme pri tom konkretnom hliniku. Hlinik ako taky sa v kovovej forme v prirode nevyskytuje. Vyskytuje sa iba a len vo forme zlucenin. Povecsine anorganickych. Ako jeden z mala kovov ma len velmi malo organickych zlucenin, kde by sa vyskytoval. Takze prirodny hlinik, by sa dal iba ak nakopat v zahradke (zemska kora ho obsahuje nieco okolo 8%, takze nebol by to problem) a problem by bol ho extrahovat z povedzme zihlavy. Kovovy hlinik zatial v prirode nenasiel nikto.

adsumus
16. máj 2015

@zita19 syntetický hliník nie je, tak neviem ako má byť viac škodlivý ako prírodný, to ma zaujalo. a ešte raz hliník sa neextrahuje, elektrolyzuje sa.

monca1982
16. máj 2015

@zuzkaanicka Po revolúcii, za Mečiara (hejslováci - najväčší kresťania), neskôr nástup silno kresťanských strán do vlády. Zrejme pracoval pre nejakú štátnu inštitúciu, kde by verejne prezentované extrémne názory mohli spôsobiť jeho odvolanie. Je úplne bežné, že človek na nejakom poste proste nemôže (v akejkoľvek dobe) povedať, čo má na srdci. Ale to sú len moje dohady. Neviem, kto to je. Avšak nepochybujem o jeho profesnom zameraní.

monca1982
16. máj 2015

@adsumus Ja som narážala iba na to, že av tu operujú s pojmom "chémia" a "príroda". Keď som sem postla rozhovor, v ktorom vedec hovorí o tom, že človek denne príjme 9 miligramov hliníka a vakcína obsahuje 1,5 (bavíme sa na laickej úrovni, viem že sa jedná o zlúčeniny), veľa reakcii bolo o tom, že tých 9 miligramov je prírodnou, prirodzenou cestou a preto neškodí tak ako menšie množstvo "chémie" vpichnuté do svalu.

Ďalej, av ľudia sú často vyznavači prírodnej, alternatívnej liečby. Takže ten článok sa mi zdal vhodný. Hlavne kvôli tejto informácii:

"Molekuly sú až tak elementárne zložky prírody, že nemôžu niesť žiadne stopy svojho pôvodu, nemajú žiadnu individualitu. Všetky molekuly tej istej látky sú v celom Vesmíre úplne rovnaké – nič „rovnakejšie“ už nejestvuje!"

Alebo táto informácia:

"Iným príkladom je chemicky zložitý hormón inzulín, ktorý zachraňuje životy miliónom ľudí. Nielenže je umelý, ale získava sa dokonca až hrôzostrašnou genetickou manipuláciou (!!) buniek z Langerhansovych ostrovčekov slinivky brušnej, získaných či už od ľudí, alebo od zvierat, ktoré ho produkujú „v skúmavke“, ako ma upozornil jeden lekár. Podľa jeho informácií sa tento naskrz umelý produkt ďalej ešte spracováva väzbou na zinok (čo je, preboha, kov!), „aby si ho nemuseli diabetici pichať niekoľkokrát denne, ale aby im stačila jedna injekcia za deň (depotné inzulíny)“."

Ja chápem, že autorov štýl je veľmi konfrontačný, pretože silno razí svoj svetonázor. A preto to mnohí z vás proste neprečítajú, alebo rovno odpíšu. Ale medzi tým sú v texte spomenuté zaujímavé veci, vzťahujúce sa k diskusii o "umelej a chemickej" (očkovanie) medicíny a prírodnej (homeopatiká, detox, parazity) medicíne, resp. liečiteľstve.

zita19
16. máj 2015

@adsumus hlinik na alobae je synteticky, lebo je vyrobeny riadenym chemickym procesom, hydroxid hlinity je synteticky, lebo je vyrobeny riadenym chemickym procesom. Proste vsetko co bolo syntetizovane (vyrobene riadenou chemickou reakciou akehokolvek principu) je synteticke. Ale je to len v prenesenom vyzname slova, lebo v presnom vyzname slova, je synteza spajanie molekul. Napriklad syntezou molekul etylenu vznika polyetylen. Synteza etylenu je riadena chemicka reakcia, presne tak ako elektorlyza bauxitu alebo vyroba hydroxidu hliniteho reakciou medzi kovovym hlinikom a hydroxidom sodnym.
Netreba sa naozaj natahovat o slovicky, lebo tu vobec, ale vobec nejde o prirodny ci synteticky hlinik ale o odmietanie umelo vyrabanych molekul cohokolvek a blahorecenie toho co pochadza z luk, lesov a hajov. Aj ked na druhej strane, presne ti isti obhajcovia prirodnych produktov su schopni v tej istej vete odmietnut acylpirin, lebo je to umalo vyrobena kyselina acetylsalicylova a blahorecit MMS co je tiez iba a len umelo vyrobeny chloritan sodny aktivovany umelo vyrobenou kyselinou citronovou.

adsumus
16. máj 2015

@zita19 syntetický hliník neexistuje a ak existuje poprosím linky, lebo ja som nanete nenašla nič také.

zita19
16. máj 2015

@adsumus ja pouzivam termin synteticky hlinik v prenesenom vyzname slova synteticky, t.j. umelo vyrobeny, nie prirodny. Nic viac a nic menej som tym nechcela povedat.