icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
adsumus
16. máj 2015

@zita19 ja viem, že hliník umelo nevyrobíš, preto ma zaujíma ako ho viete vyrobiť vy?

zuzkaanicka
16. máj 2015

@monca1982 no, tak teraz si asi aj trochu vymyslas 😎 ... ale mozno to bude tym, ze si v tom case bola asi este dost mala 😉 ... zrovna matfyzaci boli v tomto smere vzdy pomerne normalni a hladeli viac na odbornost. Tak, ale pokial nevies jeho prave meno, tak je aj tak tato debatka zbytocna ... mozno to bol/je naozaj fyzik ... mozno 😉

zita19
16. máj 2015

@adsumus ako ti to uz mam napisat? Atom hlinika naozaj nevyrobim, To je pravda. Ale hlinik v kovovej forme (co je hlinik cistoty 99%) v prirode nenajdem. Ale vyrobim hlinikovy ingot z bauxitu. Cistota tohto ingotu sa moze blizit k cislu 99%. Vyrobim molekulu fosforecnanu hliniteho reakciou kovoveho hlinika a kyseliny fosforecnej. Vyrobim octan hlinity reakciou hlinika a kyseliny octovej. Pre mna su toto vsetko umele (synteticke) formy hlinika. Prirodny hlinik je pre mna povedzme bauxit.
Metalurgia nezelenych kovov (hlinik je jednym z nich) je vec, ktoru som mala na skole, takze nieco malo o tom sa na mna stihlo nalepit.

zuzkaanicka
16. máj 2015

@zita19 nakresli 😉

adsumus
16. máj 2015

@zita19 takže do nášho tela nelezú dva druhy hliníka? jeden prírodný a jeden "syntetický"?

zita19
16. máj 2015

@monca1982 tak ja si kratke obdobie, ked bol predsedom vlady Carnogursky pamatam. Nemam povedomie o tom, ze by sa konal nejak krestansky "hon na carodejnice". Ani za Meciarovych a Dzurindovych vlad sa krestansky orientovani politici takymito hlupostami nezaoberali. Im islo v prvom rade udrzat stat zavisly na cirkvi, prostrednicstvom vatikanskej zmluvy. Zabezpecit, aby nedoslo k odluke cirkvi od statu aby tato nebola odstrihnuta od nekonecneho zdroja prijmov z nasich dani. Starali sa o navrat majetku cirkvi. Dosiahnut vynimku pre cirkev z platenia dani. Starali sa o to, aby sa vratilo nabozenstvo do skol. Prijali zakony o vyhrade svedomia. Ale urcite sa nezaoberali prenasledovanim nekatolikov, pripadne kritikov katolickej cirkvi.

zuzkaanicka
16. máj 2015

@zita19 uz som sa bala, ze mam nejaky velky vypadok pamate 😝 ... som rada, ze si to aj Ty takto pamatas, vyzera to nadejne, ze to tak aj bolo 😉

adsumus
16. máj 2015

@zita19 sledujem s užasom v ake si teme, začala si výrobou molekul. 😉

zita19
16. máj 2015

@adsumus atom hlinika je rovnaky, ci pochadza z alobaloveho viecka od jogurtu, ktore olizes a rovnaky je aj ten atom hlinika, ktory sa dostane do tvojho tela z redkvicky. Molekula fosforecnanu hliniteho je rovnaka ci je z vakciny alebo si ju zjedla v tej redkvicke. Len ta molekula, ktora bola v redkvicke je prirodna a ta molekula vo vakcine je vyrobena v chemicke. Povod maju rozny, chemicke zlozenie rovnake, ucinok na ludsky orgaizmus identicky, len sa metabolizuju inac, lebo jedna prechadza traviacim traktom, druha sa picha do svalu.
Uz nemienim sa natahovat o slovicka, lebo toto nema vyznam. Zjavne sa rozchadzameme v pohlade na vec.

zita19
16. máj 2015

@adsumus vyplinulo to z kontextu poslednych prispevkov. Tymto moje chemicko - metalurgicke okienko uzatvaram a odchadzam si spokojne prdiet pod perinu.

adsumus
16. máj 2015

@zita19 ty vieš vyrobiť hliník? poprosím postup, moj muž tvrdí, že hliník nevyrobíš rovnako ako železo, môžeš ho len vyťažiť, ale daj návod na výrobu hliníka, železa, zlata.....píšeš nezmysly, molekulu hiníka nevyrobíš alebo teda daj....

adsumus
16. máj 2015
zuzkaanicka
16. máj 2015

@adsumus len tolko, ze tam mas popisanu aj vyrobu a v podstate tam je zhruba to, co popisala aj @zita19 ... tak si to tam mozes precitat, ak chces ... nic ine 😉

adsumus
16. máj 2015

@zuzkaanicka dakujem, som sa dozvedela od vás, že hlinik sa vyrába. človek sa učí celý život.

zita19
16. máj 2015

@adsumus nemam na to zariadenie. Ale o vyrobe hlinika mam teoreticke vedomosti, takze ak by som mala vyrobne prostriedky, vstupne suroviny a lacnu elektriku, tak by som ho vyrobit mozno aj zvladla.

monca1982
16. máj 2015

@zita19 Čisto hypoteticky. Ak by si pracovala napríklad v SAV. Alebo by si prednášala na nejakej univerzite. Alebo aj aj. A mala by si extrémne a pomerne agresívne názory na náboženstvo v dobe, kedy sa tvoji nadriadení chodia presúšať do prvých radov v chrámoch, zverejnila by si svoje názory pod svojim pravým menom?

Aj v tejto diskusii mám pocit, že sú ľudia, ktorí pochybujú o tom, že molekula je rovnaká v celkom vesmíre a neobsahuje infomáciu o pôvode iba preto, lebo človek, ktorý ju napísal je militantný ateista. Ale možno sa mýlim. 🙂

zuzkaanicka
16. máj 2015

@monca1982 no, ja som v tom case uz prednasala na uni, takze viem o com pisem ... a viem dost dobre aj ake boli/su pomery na SAV ... fakt toto radsej nechaj tak, obzvlast, ked nevies dolozit jeho meno ... mas to hodne skreslene.

monca1982
16. máj 2015

@zuzkaanicka Záleží na mene? Sú informácie (myslím tie, ktoré sa netýkajú náboženstva) na stránke nejakým spôsobom chybné?

Napr. toto:
"Atropín sa kedysi získaval z rastliny Atropa belladonna, dnes sa vyrába umelo. Všetky molekuly oboch sú totožné, iba postup akým sa získali, je odlišný. Prirodzený atropín sa vyextrahoval z rastliny, v ktorej sa syntetizoval za jej života z anorganických látok, umelý sa vyrába z anorganických látok v chemickom reaktore. Molekuly oboch sú však identické. Je tu len malý rozdiel: atropín, získavaný na komerčné účely z rastlín, nebýval taký čistý ako umelý (extrakt obsahoval mnoho prímesí, napríklad aj skopolamín), lebo dokonalá extrakcia je drahá."

Čo si o tom myslia biomatky, liečitelia a ľudia preferujúci homeopatiká? Veď v podstate tu hovorí o tom, že "chémia" je na molekulárnej úrovni totožná s "prírodou".

monca1982
16. máj 2015

A tým, ktorým sa to nechce čítať, ešte pridávam dôvod na úvahu.

"Kde sa teda berie nedôvera ľudí v umelé farmaceutické produkty? Jedným zdrojom je snaha výrobcov „prírodných“ liekov zbohatnúť. Tí potom podporujú šírenie demagógie o tom, aké sú umelé lieky škodlivé."

"Liek na zníženie krvného tlaku je u skoro všetkých pacientov rovnako dobre účinný, ale na mnohých má navyše rôzne nepríjemné vedľajšie psychické účinky: pacient môže byť ospalý, otupelý, alebo deprimovaný. Ak tieto účinky dlho pretrvávajú, liek sa musí nahradiť iným a tu pacient už začína byť podozrievavý: čo je to za lekára, ktorý nevie ani len jednoznačne určiť liek, ktorý mu má navrátiť jeho prevzácne zdravie? Prírodné lieky nemajú takmer žiadny liečivý účinok, ale (práve preto) nemajú ani žiadne vedľajšie účinky a pacient sa nemusí unúvať návštevou lekára, ani skúšaním rôznych liekov. Stačí liekom veriť a to už nepredstavuje až také intelektuálne vypätie. Ľutoval som nedávno asi sedemdesiatročnú starenku, ktorá stála v lekárni predo mnou a dlho rozmýšľala, či dať za Acylpyrin nekresťanských jedenásť korún, ale za Čaj večnej mladosti zaplatila bez váhania 140 Sk."

Viem, že to nie je priamo problematika očkovania. Ale dosť av ľudí uvažuje presne týmto spôsobom. Aj tu v diskusii.

adsumus
17. máj 2015

@zita19 ty vieš vyrobiť umelý hliník? syntetický? máš na to vedomsti, škoda, že sa nepodelíš. 😉

adsumus
17. máj 2015

@zita19 aj zlato vieš vyrobiť syntetické?

zuzkaanicka
17. máj 2015

@monca1982 mne je uplne jedno, ako sa dotycny volal, len mi pripada zvlastne, akym sposobom o nom pises-preto si myslim, ze bolo uplne zbytocne spominat, ze dotycny bol fyzik (nevies dolozit) a uplne smiesne pisat o "tej" dobe, lebo to tak prosto nebolo 😉 ... na korektnost clanku som ani raz nenarazala.

monca1982
17. máj 2015

@zuzkaanicka neviem čím to je, ale vždy keď sem postnem článok, kde sú zaujímavé informácie, rozoberáme tu, kto je jeho autorom a spochybňujeme jeho osobu. To vám možno pomôže cítiť sa lepšie, ale fakty to nezmení. 🙂

Takže by som bola rada, ak by mi av maminy napísali, ako sa vyrovnávajú so skutočnosťou, že molekuly sú úplne rovnaké bez ohľadu na to, ako boli vyrobené. Nie len na našej planéte, ale v celom vesmíre. A teda, že čo ne pre nich vlastne tá zlá chémia a čo tá dobrá príroda?

zuzkaanicka
17. máj 2015

@monca1982 no, cela tato debatka vobec nemusela byt, mne je naozaj jedno, kto dotycny bol/je, ale ked si napisala, ze je to fyzik, tak ma to zaujalo a mrkla som na SAV-ku-nenasla som, zacala som googlit a s rovnakym menom som nasla sice vedca, ale v obore diskretna matematika (Polsko) ... tak som sa spytala, ci je to jeho prave meno ... asi som sa nemala a mala som sa uspokojit s tym, ze je to fyzik (otazne je, co si kto pod tym predstavuje) ... a potom tie Tvoje informacie o "tej" dobe-no, z mojho pohladu fakt zbytocne taraninky. Takze si uplne zbytocne Ty sama znizila vierohodnost clanku, ktory si sama postla 😉

monca1982
17. máj 2015

@zuzkaanicka ok. A k tej druhej časti nepovieš nič?

zuzkaanicka
17. máj 2015

@monca1982 ja nie som AV mamina, takze som nemyslela, ze to je otazka na mna ... moje deti maju vsetky povinne ockovania ... takze neviem, preco si myslis, ze som mala odpovedat ... a absolutne netusim, ako si prisla na to, ze by som do AV mala patrit 😕 ... to ked sa niekto nieco opyta, tak uz je AV? ... s Tebou je fakt prca 😝

monca1982
17. máj 2015

@zuzkaanicka tak to pardón. Zmiatlo ma to, že sa bavíme o tom, kto je autor. Robia to väčšinou av zástanci. Pretože tí nikdy nečítajú článok, ale rovno pozerajú na jeho pôvod. Opýtať sa môžeš. Akurát, že ti neviem odpovedať.

sanym
17. máj 2015

@monca1982 tak týmto posledným príspevkom si sa ukázala v plnej kráse 😀

zuzkaanicka
17. máj 2015

@monca1982 mne sa nemusis ospravedlnovat ... mne je fuk, ci si o mne nejaky anonymny nick mysli, ze som AV ... radsej zacni viac premyslat, skor ako nieco napises.