icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
tin007
10. jún 2015

@lucus83 V tomto sa s tebou nehadam; ved aj pri roznych kokoch (pneu, strepto...) ci iných bakteriach je to tak, ze su beznou sucastou nasej fauny a flory a pokial je imunitny system v poriadku, tak ich existenciu a mnozstvo udrzuje pod kontrolou, nedovoli sa im premnozit...
Príspevkom som chcela upozornit na to, ze pri zaskrte nastava rovnaky efekt ako pri ciernom kasli; aj ockovany clovek moze nan ochoriet a tiez moze sirit dalej bakterie. Dokonca moze byt ockovany o to nebezpecnejsi, cim miernejsi je priebeh jeho ochorenia, pretoze bakterie ma v hrdle, v nose, na kozi a moze ich posuvat dalej.

tin007
10. jún 2015

@lucus83 Aj v clanku na trende sa spomina, ze hladaju bacilonosica/cov zaskrtu: "Zdravotní úradníci začali vyšetrovanie, prostredníctvom ktorého sa snažia nájsť nosičov. To môže byť náročné, zvlášť, keď nevykazujú príznaky."
http://www.etrend.sk/ekonomika/vakciny-1.html?u...

mariosmykal
10. jún 2015

@adsumus Tému o záškrte nechávam zamknutú, nakoľko v nej bolo množstvo príspevkov naozaj nevhodných. Keby som mal zablokovať alebo vylúčiť tých, ktorí tam pridali aspoň jeden nevhodný príspevok, musel by som zakázať diskutovať aj tebe a obávam sa, že v téme by nemal kto diskutovať. Aby mohla diskusia fungovať, treba diskutovať a nie len prezentovať vlastné názory. V prípade témy o záškrte som mal pocit, že sa v nej len prezentovali vlastné názory, kvôli čomu ostáva zamknutá. Vďaka za porozumenie.

aristka
10. jún 2015

@mariosmykal ta tema bola pna utokov na adsumus ,učelovo spamovana ..takto si vytrestal všetkych .....

lucus83
10. jún 2015

@tin007 porovnávať Čierny kašeľ a zaškrt u nas, je úplne o niečom inom, hlavne z toho dôvodu, že väčšina populácie nie je proti ČK preočkovaná. Očkovaním proti zaškrtu sme na tom lepšie. Pretože sa preockováva spolu s tetanom aj proti zaškrtu- vakcína Imovax Dt adult. Takze, keby u nas sa objavil záskrt, nebude sa tak šíriť ako Cierny kašeľ, lebo veľká časť dospelej populácie je proti nemu preočkovaná.
Naše epidémky Čierneho kašľa sa týkajú hlavne a to zvýrazňujem, nepreockovanej dospelej populácie, ktorá už nie je chránená vakcináciou. Vakcinácia ani prekonanie ochorenia nevytvára doživotnú ochranu. Rozprávala som sa so 65 ročnou pani, ktorá ochorela na ČK a pritom v detstve ho horko tažko prekonala- dostala aj posledné pomazanie.
A videla som aj účinok vakcíny- zase sa budem opakovať, ale moje ockované deti nemali žiaden kašeľ, hoci ja som sa so záchvatmi kašľa trápila skoro tri mesiace.
Co sa týka toho, co si písala, ze aj očkovaním môžu šíriť inf. Nehádam sa, nie každý ma takú imunitu, aby ho ockovanie úplne ochránilo od prepuknutia akútnej fázy. Aj pri miernom priebehu sa šíri ochorenie ďalej, ale týka sa to štatisticky malej skupiny ockovanych. U väčšiny, ochorenie skončí v latentnej fáze a k šíreniu ochorenia nedôjde.
Keby som to nevidela u mojich deti a u deti mojich dvoch známych, ktore mali tiez cierny kašeľ (oni ho prekonali s vážnym zásahom do imunity, jedna bola 3 mes PN), ze ich a moje deti ČK obišiel bez zakaslania, tiez by som bola trochu skeptická. Ja som vsak videla výhodu očkovania v praxi.
Kde teraz nájdu bacilonosiča? Len keď si predstavím s kolkymi ľudmi dojdú denne do kontaktu moje deti a to žijeme len v malom meste. Poznám aj par ľudí z nášho mesta, co cestuje celoročne do rôznych exotických krajín.
Vobec mi nerobí problém uveriť, ze sa niekto z tade vráti s miernou difterickou nádchou. Prejde cez celé letisko, cestuje z letiska domov vlakom. Ráno si zabehne doplniť zásoby do blízkeho nákupného centra....

crocodile
10. jún 2015

pre tych, ktori maju problem s pochopenim dlhsich textov to spracovali do formy komixu ‪#‎antivax‬

https://thenib.com/vaccines-work-here-are-the-f...

tin007
10. jún 2015

@lucus83
Protilatky proti zaskrtu dokazu dost rychlo poklesnut; odhadom maju deti po zakladnom ockovani protilatky 4-6 rokov, preto je preockovanie v 5.roku (a aj kvôli CK, kvoli tetanusu urcite nie) a potom aj v 13.om. Cize pri dospelej populacii je uz dost osob, ktore protilatky nemaju, resp. ich maju menej ako 0,01 IU/ml.
Cize paralela s vakcínovou zlozkou proti CK tu je.

K tejto vete "Naše epidémky Čierneho kašľa sa týkajú hlavne a to zvýrazňujem, nepreockovanej dospelej populácie, ktorá už nie je chránená vakcináciou. Vakcinácia ani prekonanie ochorenia nevytvára doživotnú ochranu." ti idem dat hned link na spravu jedneho RUVZ, budes prekvapena.

tin007
10. jún 2015

@lucus83 http://www.ruvznz.sk/txt/vs.pdf str. 213
"Z celkového počtu ochorení sme zaznamenali šesť rodinných výskytov (14 chorých), šesť prípadov z Gymnázia Nové Zámky, desať prípadov u adolescentov z iných stredných škôl a v ostatných jedenástich prípadoch sa jednalo o sporadické ochorenia. Všetky ochorenia boli sérologicky potvrdené a mali typické klinické príznaky (dlhotrvajúci suchý dráţdivý kašeľ, bolesti hrdla). Z celkového počtu bolo riadne očkovaných 33 pacientov, v siedmych prípadoch neboli údaje o očkovaní k dispozícii a v jednom prípade malo dojča (9 mesačné) podané 2 dávky očkovacej látky (Infanrix Hexa) vzhľadom na vek."
Kazdy pripad je tam popisany (vek, zazemie, ock. status atd).
Vekovo sa neda hovorit o dospelej populacii a aj z tych dospelych, u ktorých CK bol potvrdeny, je vela ockovanych.

lucus83
10. jún 2015

@tin007 pozerala som si tú správu, najviac zaznamenaných prípadov sa týkalo 17 až 19 ročných mladých ľudí, ktorí boli naposledy preočkovaná v ich 5-6 rokoch. S preockovavanim v 13-tom roku, (teda 12 ročne deti) začalo až v roku 2010 tuším v júli. Títo novozamoctania boli zaockovani všetci podla vtedy platného ock. kalendára. Nikto ich nedoočkoval. Prví preočkovanie z 2010 mali v roku 2014 max 16 rokov.
Informácia, ze boli ockovani, znamená len holý fakt, ze boli ockovani, podla platného ock kalendára. Nie, automaticky to, ze boli dostatočne imúnny. Našla som tam len tri deti, mladšie ako 16 rokov. Este si to pozriem raz.
Takze len si potvrdila, co som písala. Ochoreli nedostatočne preočkovanie jedinci.

tin007
10. jún 2015

@lucus83
To je uz fakt uzasna ochrana, ked nemas protilatky ani po 4 ockovaniach (3x hexa a 1x booster). V tej sprave su aj plne ockovani dospeli, ktori CK mali a tiez pripad babky, ktora nakazila 9 mesacne 2x ockovane dieta.

lucus83
10. jún 2015

@tin007 ak z cca 20 000 deti od 0 do 16 rokov ( z demografického grafu výročnej správy novozámockej ho okresu) ochorejú len tri deti- podľa mna tých 5 ockovani za to stojí ( 3x hexa+ 2 Boostrix dávky)

adsumus
10. jún 2015

@mariosmykal @tin007 môže dokola pretláčať svoj názor každý den nanovo, že očkovanie nechráni v každej jednej očkovacej teme?

diocka
10. jún 2015

@adsumus @mariosmykal vsak tin007 cituje z oficialnych sprav RUVZ, kazdy si ich moze precitat a urobit nazor sam... alebo su vitane iba proockovacie nazory?

kvieta
10. jún 2015

@diocka tin007 si z tých oficiálnych správ v prvom rade účelovo vyťahuje údaje s vlastným vysvetlením, prečo k ochoreniam ASI došlo, aby spochybnila očkovanie. Prečo Mária v jeho rozhodnutiach lajkujú iba tí, ktorí sú proti očkovaniu? Preto, že sú tu vítané iba proočkovacie názory? Veď MK je baštou antivakcinačného hnutia na SK, tak o čom tu hovoríš?

dai
10. jún 2015

@diocka myslim ze si na MK dost dlho aby si vedela co MK v tejto teme velmi jasne preferuje 🙂 niekedy mi to pripada ze petot so svojim hnutim si to tu plati🙂

veriiii
10. jún 2015

@tin007 a co je podla teba lepsie?-"prekonat" zaskrt ako neockovany ?ak sa bojis,ze ockovany jedinec je nosicom a moze nakazit teba,daj sa preockovat kazdych 10 rokov.., a zaockovat aj tvoje dieta.. 😅
najprv si zila 2 roky ciernym kaslom,mumpsom ,teraz zaskrt 😉 co, "zasa " zuri zaskrt a kde bol doteraz?
ak sa ja vyliecis,tak nemas garantovanu dozivotnu imunitu..rovnako mozes infikovat v dalsom kole 4 tyzdne bez toho aby si vedela..
cierny kasel detto.....nezanechava dozivotnu imunitu..cim mladsi pacient, tym vyssie riziko umrtia a kratsia imunita..az 3.5 roka u deti..

veriiii
10. jún 2015

a takisto suhlasim s @kvieta ze si ucelovo vyberas informacie a pracujes s nimi....detto suhlasim s @lucus83 ze pomer ockovanych a nakazenych hovori v prospech ockovania a nie naopak..ked si zoberies o ako nakazlive ochorenie ide, v akom koncentrovanom prostredi sa pohybuju napr infik .stredoskolaci -nie je ziaden zazrak ani nahoda,ze neochorelo viac deti..ze ockovanie nechrani na 100% znamena,ze nie 100% ludi si vytvori pozadovany Minimalny ochranny titer..z roznych dovodov-ci uz pre vrodeny defekt v imun odpovedi,ci pre to,ze vakcina bola zle podana, pripade skladovana atd atd..percento je samozrejme ine u kazdeho antigenu.takisto je ina vec,ak uz odozneli protilatky..

tin007
10. jún 2015

@lucuc83 Tie 3 deti, ktore ochoreli na CK vsak su len tie, ktore boli diagnostikovane. Vela pripadov CK nie je spravne diagnostikovaných a je liecenych ako ine ochorenie (plucne chlamydie, astmy a pod), resp. vôbec nie je liecenych a dany nakazeny ochorenie tzv "prechodi".

tin007
10. jún 2015

@veriiii
Na Slovensku mame preukazatelne mumps a cierny kasel aj napriek ockovaniu, tak preto sa o tieto ochorenia zaujimam (a nielen o ne, ale toto je tema, ktora tyka ockovania proti niektorym ochoreniam).
Plus teraz je tu aktualna tema o zaskrte, tak som polozila niekolko otázok, na ktore som nenasla odpovede, resp. ma tie otazky napadli. To je vsetko, proste hladam informacie, diskutujem. Castokrat je tu pridany zaujimavy zdroj, odkaz o ktorom som nevedela, tiez tu niekedy nieco dam.

tin007
10. jún 2015

@kvieta
Vzdy davam plny zdroj, takze ak nieco citujem, je k tomu pripojeny aj zdroj. Napr. ta sprava RUVZ NZ ma cez 300 stran (mozno viac), je dost tazke dohladat prave informaciu o CK a tu som konkretne spominala pre inu diskutujucu.
Na rozdiel od viacerých prispievatelov davam aj zdroje, o ktore svoje nazort opieram.

adsumus
10. jún 2015

@tin007 ty vždy udávaš zdroj, ale niekedy priamo vylučuje, čo ty tvrdíš, že sa v nom nachádza. napríklad, že očkovanie nechráni a pritom v zdroji je pravý opak, ale doverčivým ludom to stačí, hlavne, ked nevedia po anglicky. vid tvoj príspevok zo včera 21.46.

tin007
10. jún 2015

@adsumus Ak si to myslis, tak kludne pis, ze podla teba nesedi informacia a zdroj.
Stala si sa hovorkynou dovercivych ludi?

kvieta
10. jún 2015

@tin007 Pár príspevkov vyššie Ti to tu aj @lucus83 vytmavila, ako je to s Tvojim vlastným vyhodnocovaním obsahu z Tebou priložených zdrojov. Ohýbaš tie čísla a slová ako Ti pasuje. Ale i tak še da, no 😅

tin007
10. jún 2015

@kvieta
Vela krat som pisala, ze tebe ani inym neberiem ich pohlad na vec, rovnako ocakavam, ze mi nik nebude prikazovat co si mam mysliet.

kvieta
10. jún 2015

@tin007 Nikto Ti nekáže, čo si máš myslieť, ale zas Ty tiež mne a ani nikomu inému nemôžeš na verejnom fóre zakázať poukázať na to, že tu zavádzaš a prispôsobuješ si informácie z pridaných zdrojov, aby si rodičov na tomto fóre prehupla na stranu neočkujúcich.

tin007
10. jún 2015

@kvieta
Nemam zaujem nikoho prehupovat na ziadnu stranu; predpokladam, ze sem chodia dospeli, svojpravni ludia. A ti by si mali byt schopni urobit vlastny nazor na vec a je len na nich ake zdroje pouziju a s kym ich budu konzultovat.

petot
10. jún 2015

@sardinka333 K otázke - neviem či u teba začína stihoman, na to naozaj nie som odborník.

Ku traktátom Tomáša Ondrigu je mi trochu trápne sa vyjadrovať. Niektoré z nich chcel pôvodne sám zmazať, no asi je ťažké prekročiť svoj tieň.
Keď odmyslím ad hominem balast, Tomášove omyly, dezinterpretácie a vytrhnuté veci z kontextu, momenty nepochopenia, a najmä jeho prejavy problematického čítania s porozumením keď reaguje na veci dávno vysvetlené v pôvodnom článku, tak toho ostane poskromne na analýzu a nebodaj diskusiu. Rozdielne názory považujem za legitímne, to nie je vhodný objekt kritiky. Čo zostáva? Je dosť vyčerpávajúce, hľadať tých pár relevantných pripomienok, zahrabaných pod nánosom arogancie. Tie, čo som našiel, by sa dali spočítať na prstoch, vysporiadal som sa s nimi v novších verziách svojich článkov, či už šlo o podstatné výhrady alebo hnidopišské detaily. Keďže Tomáš Ondriga nedokázal naplniť svoj verejný i súkromný prísľub a zmeniť svoj štýl kritiky a vystupovania voči mne, od istého času považujem čítanie jeho nedospelých útokov za značnú stratu času.

Môžem sa v mojich článkoch mýliť? Áno, v konkrétnych veciach, určite. Lenže nemyslím si, že práve ty si dostatočne oboznámená s mojimi prácami a s citovanou odbornou literatúrou, aby si dokázala posúdiť, kde sa mýlim ja a kde Dr. Ondriga. Pravdupovediac, tvoje doterajšie príspevky vyzerajú skôr ako reakcie fanynky ktorá si našla svoju stranu. Ale to je v pohode, s tým viem žiť 🙂

kvieta
10. jún 2015

@tin007 Tak potom fakt nechápem, prečo to robíš... Iba,že by si tomu naozaj nerozumela?... 😕

tin007
10. jún 2015

@kvieta
Odpoved je: Nove clanky, zdroje, nazory, myslienky, napr. minule sme sa tu bavili o obrne s jednou diskutujúcou a dala obsiahly zdroj, ktory som dovtedy nevidela (mala som z neho iba abstrakt, tykal sa Slovenska) a rozvinula sa tu podnetna diskusia na stranu, resp. aj na viac.

kvieta
10. jún 2015

@tin007 Lenže abstrakt nie je doplnenie ani redukovanie 😉