(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@tin007 ako je skreslený počet deti, este viac je skreslený počet dospelých. Tých bolo urcite niekoľko krát viac. Chlamýdie sa liečia až po pozitívnej diagnostike, poprípade preventívne pri výskyte v rodine. Pri astme vyskakujú úplne iné parametre, CRP zvýšené nebude. U deti sa pátra po príčine oveľa viac ako u dospelých, o tie sa bojíme viac ako o seba. Dospelý v pohode prechodii aj dlhotrvacajucejsi kašeľ, bez toho aby videl lekára. S detmi chodíme od lekára k lekárovi.
Navyše hygiena skúma výskyt v škole v škôlke ako to vidno aj vo výročnej správe. Plus ak ma lekár viac pacientov napr. S ČK tak pri dlhších kásloch automaticky ráta aj s touto variantou. Takze u deti, by som velmi s podiagnostikovanim až tak nerátala.
@lucus83
Ocenila som, ze si na RUVZ NZ dali tu pracu a naozaj zmapovali tych chorých.
Vies, ale hodne to zavisi od lekarov, aby boli ochotni hladat, davat robit testy, vytery atd.
Mali sme pediatricku, ktora na vsetko (naozaj na vsetko!) predpisovala Fenistil. Prisli sme na prehliadku a davala mi do ruky recept, ze pre istotu, aby som mala doma, keby bolo treba.
Alebo jej diagnostika 2 tyzdnoveho kasla, hustého zeleneho sopla, bola: Chodi do skolky? Tak to bude moraxela. A aj to napisala do karty. Nehovorim, ze sa nemusela trafit, ale mohlo to byt fakt cokolvek. Jo a CRP nerobila, ze netreba.
Ale odbocila som.
Cize mozno aj tato skusenost je jednym z dovodov preco som kriticka, preco sa na informacie pozeram z roznych uhlov a rozne nad nimi premyslam.
Aby som sa vratila spat k teme; dana dr. dokazala vyhlasit v jednej vete, ze Mumps, rubeola a osýpky su bezne detske ochorenia, ktore dieta lahko prekona. A potom o mozno 2-3 vety dalej v rozhovore povedat, ze Ale MMR musíme ockovat, lebo to su smrtelne ochorenia!
Ja som to tu spominala uz viackrát, ze toto bola taka facka k teme ake vedomosti o ockovani a chorobam moze mat lekar, ze uz len maloco ma dokaze prekvapit viac.
A zas som spominala aj toho dr., ku ktorému som isla s drazdivym kaslom; ktory automaticky nezamietol CK, hoci som bola proti nemu ockovna a dal urobi testy aj na toto ochorenie.
@tin007 lekári su rôzni, ja mám s nimi prevažne len dobré skúsenosti. Mam starostlivú lekárku a deti zodpovednú pediatričku. No menšina zlých lekárov neskresli stav na takú mieru, ze by ten popísaný bol diametrálne odlišný od reality.
Moja skúsenosť slekarkou, povedala mi to iste, co Tebe len inými slovami.
Spýtala sa ma do ktorej škôlky chodíme a povedala. U skoro všetkých detí odtiaľ mi vyšla moraxela, nasadíme ATB, zoberieme pre istotu steri. Moraxala vyšla, my sme boli podchytení skôr. Nedáva ATB len tak, ale má uz nejaké skúsenosti.
@tin007 a co?tie choroby-konkretne mumps a CK.. tu budu ...avsak, aj napriek tomu ze su Preukazatelne tu,je super ze tych pripadov je len tak malo! vzhladom na pocet ockovanych /nakazenych..
neviem ci chapes tomu co si pisala,a citovala vyrobcu?ze ockovacia latka nemusi zabranit nakaze.. ..ockovacia latka v tomto pripade pripravy nase telo na stret uz s vyprodukovanym toxiniom,ale nie samotnym vyvolavatelom..a to je rozdiel ..to iste mas s tetanusom..ale -urcite ak je telo pripravene zabojovat s tym co je najnebezpecnejsie na tejto nakaze-TOXINOM. je lepsie ako keby nemalo takuto "skusenost"...
vidis, konecne vyrobca neklamal a bol uprimny🙂.
...vzhladom na nespecificke uplne prve priznaky a rozvoj a to,ze je vzacny moze dojst k oneskorenej liecbe .k uvolneniu toxinov a ku komplikaciaaz smrti.. -nie kazdy lekar by myslel na zaskrt pokial sa neukazu uz typicke symptomy...a toboz nie v krajine,kde ludia s bolavym hrdlom ani teplotou hned neutekaju k lekarovi..-ako u kazdej infekcie aj tu plati-cim mladsi pacient tym vyssie riziko komplikaci a umrtia..
http://www.thelocal.es/20150605/parents-of-diph...
rodicia sa citia vinni a su nahnevani na antivakcinacne hnutie za to,ze sa nechali nimi ovplyvnit a neockovat..
myslim,ze aj tym by si mohla poradit !
K antivaxerskému dokumentu, ktorý odvisielala česká televízia. http://www.zdravotnickydenik.cz/2015/06/jak-hlu...
@tin007 to nebola žiadna podnetná diskusia,ale dokola si sa pýtala to isté, až kým si si sama neodpovedala, čo si chcela počuť odo mna (neviem prečo sa o to snažíš) a to že očkovanie aj tak nechráni, bez ohladu na to čo tvrdia vedecké zdroje, kde bolo opäť jasne uvedené, že vírus obrny sa nerozšíril na slovensku len vdaka vysokej zaočkovanosti. a ako to bude s bakteriami a virusmi do buducna, ked nám naša zaočkovanosť bude dalej klesať sa uvidí.
@veriiii
Viem, aky je rozdiel medzi vakcinou proti bakterii/povodcovi a vakcínou proti toxinu/produktu bakterie. Ako pises, presne rovnako je to vo vakcine proti tetanusu, cize presnejsie proti toxinu.
Mna tu zaraza jedna vec a to ta, ze ak pri tetanuse automaticky odborníci (resp. predstavitelia zdravotníckych uradov, organizacii zodpovedných za ockovanie) hovoria o tom, ze cielom ockovania proti tetanusu je pripravit telo na stret s produktom bakterie - toxínom, preco toto nehovoria aj o zaskrte? A neupozornia na to; pozor, aj ked nebudete mat príznaky, bakterie nezacnu produkovat toxin, resp. budu ho produkovat v obmedzenom mnozstve a telo vysle protilatky, stale budete bacilonosicmi, t.j. budete ohrozovat ostatných a mozete ich nakazit?
Keby bola zaskrtova zlozka vo vakcine prezentovana ako ta, ktora primarne chrani ockovaneho a moze mat vplyv na dalsie sirenie v zmysle spomalenia (kedze zdravy clovek, resp. mierne chory clovek/jeho imunita lepsie bojuje a kontroluje sirenie patogénov), tak potom by som to brala.
Ja zaskrtovu zlozku vakciny vnimam takto; primarne pomoze tebe, ale co sa tyka kolektívnej imunity, moze mat na nu vply, no nie je to taky vplyv ako napr. pri vakcine proti osypam. 🤐
@veriiii
Svojou uvahou sa vraciam k tomu, co som uz viackrát napisala na temu ockovanie. Je to jedna z moznosti prevencie proti sireniu infekcnych ochoreni, je vsak velmi precenovana a zial, ostatne su podcenovane.
Ma to istu logiku; je jednoduchsie v nejakých intervaloch napichat rad radom do deti, ci dospelých nejaku latku/vakcinu, ako pravidelne chodit, ukazovat, vysvetlovat, kontrolovat ako napr. zabezpecit hygienu umyvanim ruk, pravidelnym upratovanim, vykonavanim potreby do zachoda a nie hocikam, prevaranim vody, ak nemam nezavadny zdroj, jedenia ovocia a zeleniny miesto rozkov, ci cigariet....
@tin007a ked si "prejdes" infekciou,ci ockovany-vacsinou mierna forma,kedze tvoje telo je uz pripravene na toxin.. alebo neockovany-.nepripraveny na toxin,stale mozes byt bacilonosicom..co myslis,ze naco-na aku zlozku si tvoje telo vytvori protilatky,ked ochories?toxin sa netvori automaticky predsa ako ti osidli kozu, nos ,hrdlo..
chapem co chces povedat,.ze preco sa o tom nerozprava-- je dobre ak ludia chapu princip jednotlivych ockovacich latok,ale zas bohuzial,cisto laik to aj tak nemusi pochopit a vysvetli si to po svojom-takto potom vyzeraju dezinformacie ktore vypustaju nielen nase av organizacie, ze tetanusova vakcina ta aj tak neochrani..ako nechrani?po 3 davkach regul scheme je az u 100% ludi -co je dost netradicne! dostatocna imunitna odpoved na dlhu dobu..
opat proti toxinu...
@tin007 vakcinacia nie je precenovana-AKURAT TAK AV HNUTIM...😀 resp skor PODCENOVANA. 😉 nikdy nebude 100% obyvatelstva zit v v hyg pomeroch resp cistotnych...ale,takisto nebudu izolovani..ja si neumyvam ruky od rana do vecera a urcite nie moje 2.5 rocne dieta..ano-ucim ju umyvat si ruky po toalete,po prichode z parku, pred jedlom, umyvam si ruky v praci atd..
zijem v krajine, kde vacsinou ludia nejdu k lekarovi hned ako maju bolave hrdlo, teplotu,ale radsej do lekarne..zijem v krajine,kde lekar musi listovat v knihe alebo vygooglit aby rozpoznal sarlachovu anginu..zijem v krajine,kde sa nerobia bezne vytery..a takisto kde ziju ludia z roznych soc .pomerov a nie su nijako izolovani..
ja neviem o akej kategorii ludi hovoris,ze miesto ockovania treba osvetu..asi o ludoch v osadach?ciganoch?to je debata na xy stran..teplu tecucu vodu povacsine nemaju-akurat tak z potoka..ladovu..ale bol by to ozaj zaujimavy experiment-prestat s ockovanim a robit miesto toho osvetu..neviem ale kym zacat?touto rizikovou skupinou?a ako by si napr podchytovala aktualny zdrav stav ludi co nechodia k lekarovi?neviem ci by to nebol vacsi FAIL ako tvrdite o vakcinach😀
Skor si myslim,zeby sa mala robit vacsia osveta ohlade principu ,ucinkom vakcin ,a nie tie dezinformacie z av stranok..
@tin007 a este k tomuto tvojmu nazoru:Ja zaskrtovu zlozku vakciny vnimam takto; primarne pomoze tebe, ale co sa tyka kolektívnej imunity, moze mat na nu vply, no nie je to taky vplyv ako napr. pri vakcine proti osypam.
povedz mi preco,ked je tu bacilonosicstvo sme nemali na Slovensku dlho zaznamenane pripady?resp epidemie?
opakujem-ak si prekonal prirodzenu infekciu, nemozes byt bacilonosicom?
@veriiii
Myslim, ze je to preto, lebo sa objektivne zlepsuju podmienky, v ktorých ludia ziju a to, ako ziju. Odhad je, ze 3-5% populácie je bacilonosicom tejto bakterie. Ak si prekonal prirodzene infekciu, mozes byt aj bacilonosicom a dokonca sa mozes opat nakazit. Ale to si vies urcite sama dohladat taketo informacie.
@tin007 ved ja viem,ze ked prekonas zaskrt- stale mozes byt bacilonosicom v tomto pripade..tvoje telo nema pronlem s o samotmoui bakteriou ale jej toxinom,na ten reaguje.takisto si nedrzi dozivotne protilatky proti toxinu..
no,to je jenda vec.. podmienky sa zlepsuju..ale vzdy boli a bud skupiny ludi,ktori nebud zit v hyg pdmienkach..
ale- druha vec-pokles pripadov bol rapidny po zavedeni ockovania ale nastup lepsich zivotnych podmienok nebol az taky rapidny..cize- tu sa vasa teoria o hygiene neujme.. 😕
@tin007 ja to tu sledujem..a viem,ze propagujes tuto tezu..povedz mi ale-preco v pripade difterie ten nahly pokles az takmer na nulu,ked stale vela ludi zilo v biednych resp nehyg podmienkach??
tvoja teoria hygieny moze fungovat na dlhodbom principe ...a na Idealnom svete..nie na tomto..hoci-logika v tom je🙂
Prosím, kto viete po španielsky, tomu neočko chlapčekovi, čo ochorel na záškrt musia lekári transplantovať srdiečko?
http://www.diariodenavarra.es/noticias/mas_actu...
a kludne môžeš popísať ako moje dieťa umyté ruky ochrania pred záškrtom, ked na nu ako neočkovanú niekto nachrle bakterie chorob, teším sa čo si ráno prečítam, lebo chápeš tiež zvažujem či si dieťa radšej preočkujem alebo si bude len dalej ruky umývať a záchod splachovať.
http://www.elperiodico.com/es/noticias/sociedad...
6 ročny chlapček zo španielska ma nenavratne poškodene srdce.... ak nastartuju zvyšok jeho tela ktore je momentalne napojene na pristroje bude potrebovat transplantaciu srdiečka.... Zaškrt nieje lahko liečitelna choroba ..na tomto priklade neockovaneho 6 rocneho dieťaťa vidite ako kruto sa vie priroda zahrat...a že teorie odporcov očkovania v realite proste nefunguju.....
dalsia relativne zaujmava vec je ze aby mal chlapec aspon šancu na liečbu museli mu zohnat liek...ktorý v europe nikde nebol!!! Doniesli ho az z ruska.... to znamena že Europa je bez liekov proti zaškrtu.... poprosim tych ktorý su proti ockovaniu nech my skusia vysvetlit ako chcu pred touto chorobou chranit svoje deti? Za odpovede ďakujem.
@pectore Liek proti toxickej forme záškrtu v podstate neexistuje. Reč je o konskom sére, ktoré obsahuje protilátky proti difterickému toxínu. Teoreticky by malo zastaviť ďalšie poškodzovanie tela toxínom, nedokáže zvrátiť doterajšie účinky toxínu, ani zachrániť bunky ktoré ešte žijú no do ktorých už toxín prenikol.
Ide o opatrenie, ktoré sa používa v nádeji, že je to "lepšie ako nič", ale nejde o žiadny spoľahlivý liek, pretože o tom, či viac pomôže alebo uškodí sa viedli nekonečné spory (vážne nežiaduce účinky sú časté).
Myslím si, že k dispozícii nebolo najmä preto, že sérum vyrábané v tak malých množstvách je veľmi drahé a keďže ide o krvný produkt, jeho trvanlivosť je obmedzená. Tak isto vzácne sú aj séra proti niektorým hadím jedom.
@petot ako maju ludia chránit svoje neockovane děti před zaskrtom?....inak pozdravujem paní Krausovou...za to že uděluje na tento případ informacne embargo..a je spokojna že je schované v diskusiach....nevěnuje případů v spanielsku náležitou pozornost hoc od ockovania smělo odradza.....kapku som vcera aj na třeba nakydala...protože si myslím že to info o záškrte nieje moc dobre...vies mi poskytnut linky s kterých si čerpal...nech to přejdem.....v tvojom podání to znie jakoby na záškrt umřel jeden s tisíc a...a ono je to každý desiaty...preto to chcém přejít..ale časopis od také arogantnej zenskej nevezmem ani keby ho dávala probono...

@kvieta Ja viem co je to abstrakt a preto pisem, ze ma potesilo, ze sem dala plny zdroj, so vsetkymi udajmi. Pisem nieco o doplnani, ci redukovani?
Ona dala ako keby knihu, z ktorej ja som mala len strucny referat.