icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
abbey1
10. júl 2015

@adamova145 Tu ale práve nejde o rozdávanie a zbieranie dotazníka, ale jeho správne zostavenie, aby ste dostali relevantné info a tie mohli následne správne spracovať. Ak zostavite možnosti odpovedí na otázky tak, že automaticky vylucite určité možnosti odpovedí, tlacite respondenta k nutenemu klamstvu a výpovedná hodnota vašeho prieskumu automaticky klesá.

kataina
10. júl 2015

@adamova145
dotazník sa mi nezdal smiešny ale ma važne chyby. myslím, že Vam to vytkne aj Vaš konzultant. Ale mate čas 1rok tak rychlo ho opravte. Inak tie odpovede nebudu mať žiadnu hodnotu

adsumus
11. júl 2015

@adamova145 Tak máš aspon osobnu skusenosť s neočkujucimi, miesto konštruktívnej kritiky, utoky na človeka, že je lajdák, že mu je jedno aké udaje vyzbiera a tak dalej. Ak ti možem poradiť neber to osobne, takéto správanie smeruju vylučne tam, kde zacítia človeka za očkovanie, tam kde si myslia, že človek je neočkujuci, žiadna kritika, ani keby bol tisíckrát oprávnená nepadá. Pekný den ti želám a nevešaj hlavu, dotazník je dobrý.

adsumus
11. júl 2015

Neočkujuci rodičia v šoku, ich 16 ročná dcerka sa dala bez ich vedomia zaočkovať, dokonca si zaplatila za očkovanie navyše a to peniazmi, čo zarobila opatrovaním detí.
https://www.facebook.com/RtAVM/photos/pb.414643...

sorciera24
Odpoveď bola odstránená
abbey1
11. júl 2015

@adsumus Opakovane si prekrucas veci, aby ti sedeli. Ten dotazník sa môže týkať akejkoľvek problematiky, je vsak proste zle urobený. Vylučuje určite možnosti odpovedí a núti určitého respondenta vybrať odpoveď, i ked nie je pravdivá, inak ho nepustí k ďalšej otázke. Tu je téma očkovania úplne irelevantna. Kľudne mohla robiť dotazník o dovolenkách, ale nikdy nebude mať správnu výpovednú hodnotu, ak ho postaví takto.
Mňa zarazilo, že vysokoškolák pustí do obehu a následne chce spracovať takto urobený dotazník. Treba vopred hľadať rady. Teraz ho bude prerábat, nanovo distribuovať,...?
Že je dobrý, snáď nemyslíš vážne? Jedine že by ti stačí, že je vraj proockovaci, alebo si nikdy nevyhodnocovala hodnoverny dotazník. Tak neviem. 😢

adsumus
11. júl 2015

@abbey1 ak máš vyhrady voči dotazníku, môžeš ich formulovať konkretne a bez osobných invektív, napísala si jedinu konkretnu vyhradu k otázke č. 30, že tam nie je odpoved pre rodiča, ktorý neočkuje bez ohladu na pokutu, ale ja si myslím, že stačí otázku vyhradiť pre očkujucich rodičov, neočkujuci sa mali možnosť vyjadriť predt tým, že neočkuju a prečo neočkuju, takže je zrejme, že výška pokuty ich neovplyvnuje, takže ak máš jedinu konkretnu výhradu to predsa neznamená, že celý dotazník je zlý a že kočka dojde k nesprávnym záverom, naopak. A nepíš o mne,prosím, že prekrucam, je to nepodložená konštrukcia z tvojej strany rovnako ako ked píšeš, že kočka je lajdák a tak dalej, su to zbytočné utoky, ak máš zaujem ludom pomáhať, nerob to útočným sposobom, ak ti môžem poradiť.

abbey1
11. júl 2015

@adsumus Ty si posledná, koho rady si vezmem k srdcu. Za tým, že prekrucas, si stojím. Ty si tu prva vytiahla tému proockovania ohľadom dotazníka. Pre mna bolo v dotazníku niekolko nevhodné ponúknutých odpovedí. Otázku c.30 som dala ako napr. Nechci, aby sme dotyčnej prepisali dotazník tu na fóre. A napísala som zábavný, ak je to podľa teda urážka, tvoj názor a stoj si za ním. K diplomovej práce očakávam iný pristup.

abbey1
11. júl 2015

@adsumus A este poprosim o vyjadrenie, v ktorom príspevku som použila slovo lajdak? Ked už budeš nanovo čítať moje príspevky, všimni si, že už v prvom som písala o niekoľkých chybách a c.30 bolo ako príklad.

adsumus
11. júl 2015

@abbey1 a prečo by sme ho neprepísali, ved do kritiky a veľmi nevhodne formulovanej s invektívami si sa pustila ty, a ked to máš podložiť tak cuvaš? Máš ešte aspon jedinú konkretnu vyhradu, aby si podložila svoje tvrdenia, že dotazník je smiešny?

abbey1
11. júl 2015

@adsumus Vieš ty čítať? Kde som použila slovo smiešny, lajdak? Čo mám dokladat? Ja ti naozaj nerozumiem. Dotazník som pozrela ako neockujuci rodič. Pri niekoľkých otázkach som nemala možnosť odpovedať podľa seba a dotazník ma tak nútil zaklamat, alebo ho skončiť.
Ak chceš, prepis jej ho. Tu dostala niekolko podnetov, že nie je dobre vypracovaný. Snáď vieš, že študenti si majú vypracovať diplomove práce a veci s tým suvisiace, oni a nie niekto za nich.

abbey1
11. júl 2015

@adsumus Označiť niečo slovom zábavný je invektiva? Ty si máš dnes do koho či čoho pichnúť?
Ok, rozumnejší ustúpi, tak koncim debatu na temu dotazník.
Dotyčná osoba môže kontaktovať cez ip a tam môžeme rozobrať, nielen, moje výhrady.

adsumus
11. júl 2015

@abbey1 som si myslela, že nemáš inu vyhradu ako k otázke č. 30. tam treba zmeniť len máličko (vyhradiť otázku pre očkujucich) a dotazník je uplne v poriadku. diplomová práca nie je vedecké dielo, ale sposob ako sa naučiť veci, a robí sa v spolupráci s diplomovým vedúcim a ten ti píše posudok a potom su tam oponenti a tam sa máš možnosť dozvedieť názor iných ludí ako tvojho diplomového veduceho, dokonca aj to, že diplomovka neprejde a to je celkom normálne a není dovod utočiť na človeka, že jeho práca je zábavná.

adamova145
11. júl 2015

Som rada, že som sem predsa ten dotazník dala. Nemyslela som si, že toľko kritík dostane, ale všetko je na niečo dobré. Osoby, ktoré nedokážu ochrániť ani vlastné deti pred chorobami, čo v dnešnej dobe vďaka očkovaniu nie je problém ma kritizujú a ponižujú. Zábavné je jedine ich reakcia, ktorá je dosť neprofesionálna a by som povedala že až ´´trápna´´. Dospelé osoby a jednajú ako deti v škôlke.

Pekný deň.

PS: adsumus@abbey ďakujem Vám ešte raz - poslednú otázku prerobím.. 😉

adsumus
11. júl 2015

@adamova145 super a nič si z toho nerob. držím palce a dojdi niekedy s výsledkami. 🙂

adamova145
11. júl 2015

Výsledky budú až niekedy cez zimu. Chcem získať čo najviac respondentov, ale určite sa Vám ozvem a výsledky odošlem 🙂

abbey1
11. júl 2015

@adamova145 Uf, vaša reakcia ma zarazila. Škoda, že v skutočnosti nie je take jednoduche ochrániť deti pred chorobami i napriek možnosti očkovať.
Výsledky dotazníku musíte predkladať, pokiaľ dotazník neopravite na viacerých miestach, nez len otázke c 30. Neviem, čo konkrétne a kde studujete, ale v dobrom radím, ak chce človek niečo robiť poriadne, tak by si naozaj mal dať záležať, i ked ma občas posteklene ego. Ale to už je na vas. Zostáva len veriť, že ste si nevzali k srdcu len jedinú výhradu z tejto diskusie. Tých problémových otázok je tam niekolko.

adsumus
11. júl 2015

@abbey1 nič iné ste jej nevytkli, len že má vyselektovať len BB a že má dať tretiu možnosť v tricke alebo ako ja nvarhujem vynechať z nej neočko rodičov, tak čo si má vziať k srdcu, že je lajdák a že jej práca je pre teba zábavná?

abbey1
11. júl 2015

@adsumus Prosím, skor ako niečo píšeš, čítaj, čítaj a čítaj s porozumením. Slovo lajdak som nepouzila, je to pre mňa zábavné a už v prvom príspevku hovorím o niekoľkých problematických otázkach. Ale asi to opäť píšem zbytočne. :(

adsumus
12. júl 2015

@abbey1 a ktoré niekolké problematické otázky z dotazníku si spomínala? žiadne, teda pardon, jednu, napísala si konkretne len 30. otázku, že si sa nenašla a to kočka chce riešiť, tak čo ešte ti na dotazníku vadí?

abbey1
Odpoveď bola odstránená
gabrielkaa
12. júl 2015

@adamova145 dotazník som vyplnila, ale trošku som nepochopila potom ten záver. Je to teda len pre Banskobystrický kraj? lebo ja som z iného (hoci som v BB študovala) 🙂

sorciera24
12. júl 2015

@admin nech sa nikto nehneva, ale v mojom prispevku na tejto strane nebola ani jedna urazka! ani jedna! za tym si stojim..... ak je urazkou to, ze som slecne chcela poradit, aby svoj dotaznik konzultovala s konzultantom a prebrala s nim metodiku prace....tak nooo.....neviem, co je na tom urazajuce.... mne je jasne, ze pani adsumus vadim pre to, ze v tomto mam pravdu, kedze sa tym zaoberam a mam na to aj vzdelanie.......( to ju mozno uraza)...ale ak mazete z tohto dovodu prispevok, tak si aj precitajte...... 😠
@mariosmykal

adamova145
12. júl 2015

Nevadí, že ste z iného kraja. Ja si to veľmi rada pozriem a keďže ste zadávali bydlisko, tým pádom budem vedieť, že nespadáte medzi mojich respondentov- Vaše tam nedám, ale zaujíma ma každý názor. A ďakujem všetkým, ktorí mi dotazník vypĺňate. Veľmi ste ma potešili. Pekný zvyšok dňa! 🙂

miskooo1987
13. júl 2015

@adamova145

Ahoj, skusim sa ti vyjadrit k dotazniku, ber to ako konstruktivnu kritiku.

1-7 neriesim, technicke info..
8. chyba blizsia specifikacia... som sice vzdelanim IT, ale mam viacero vyssich zdravotnickych kurzov, kedze posobym ako dobrovolny kynologicky zachranar. Neviem ci mam zadat ano, alebo nie...
13. otazka nieje zrejma... bakteriou sa moze nakazit aj ockovany jedinec, a difiteriu vacsinou nedostane. Nieje jasne co povazuje otazka za ochorenie... ci infekciu bakteriou produkujucou toxin, alebo len priamo uz komplikacie z reakcie na toxin...
14. da sa zadat len jedna odpoved... co nieje spravne... ochorenie sa da liecit, nieje jedinym sposobom ockovanie, aj ked ma urcite vyssiu ucinnost. Pri liecbe ATB a podanim protilatky je uspesnost okolo 70-80%, co sice nieje vela, ale je liecitelne aj samotne ochorenie... preto nieje dobra tato otazka
15. Rizikova skupina cierneho kasla niesu len novorodenci, ale aj dojcata... v dospelom veku nemava priznaky, ale u starsich a imunitne oslabenych sa vyskytnut moze...
17. sa mi moc nepaci... pretoze 3 spravne odpovede niesu moc koser v takomto dotazniku...
18. je to iste co predosla... ono dieta sa nou velmi ani nenakazi... a moze prebehnut uplne bez nasledkou... zase 3 mozne defacto spravne odpovede...
19. to iste... 3 moznosti, ktore sa mozu vyskytnut ako nasledok infekcie..
20. zase to iste... prva aj druha su spravne (ak za dieta povazujeme narodene dieta, tak rubeola nema nasledky..)
zvysne otazky su len statisticke, tie ignorujem... 🙂

kvieta
13. júl 2015

@mariosmykal ahoj, chcem sa opýtať, kto z vás po novom cenzuruje fórum o očkovaní. Ostalo Tebe, alebo pripadlo podľa všeobecných pravidiel viď tu:
https://www.modrykonik.sk/blog/mariosmykal/article/koniec-nicku-admin-privitajte-novych-a-z9mk6d/

petot
13. júl 2015

@adamova145 Okrem už vymenovaných pripomienok, len tak narýchlo:

v 9. a 26. otázke chýba možnosť "odborná literatúra".
v 10. by som pridal možnosť "po nežiaducich účinkoch očkovania"
v 14. by som pridal možnosť "ochoreniu sa dá predísť inými spôsobmi"
v 21. mi chýba možnosť "zásahy do telesnej integrity by nemali byť povinné"
v 25. mi chýba "z obáv pred nežiaducimi účinkami"
na 29. otázku sú rôzne právne názory, otázka podsúva iba jeden a ten nie je v súlade s bežnou praxou.

Dotazník mi pripadá nevyvážený, pretože mnoho otázok sa zaoberá možnými komplikáciami ochorení, no žiadna sa nezaoberá možnými komplikáciami očkovania.

kvieta
13. júl 2015

Ešte že to nie je vaša diplomovka😀

adsumus
Odpoveď bola odstránená