(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@adsumus
Neviem preco ti niekto likne koment, v ktorom pises, ze nevies najst letak k vakcine mmr..
A po 2., neviem naco je tu niekomu letak, ked tu panuje nazor, ze letaku vlastne netreba verit a najlepsie ho vobec necitat 🙂
@123erika ale bacha! Taky nazor tu snad ani nekoluje. Ja robim na radioterapii a keby si vedela,ake mozne (caste az absolutne ojedinele) NU mava liecba...jednak ludia sami maju tazkosti spojene s onkologickou dg a potom je tu RT a CHT a vytvori to spolu slusny kokteil vsetkeho mozneho. ..ale tak co? Neliecit sa, lebo co ak..tak toto a potom, co ak toto. To by sme daleko nedosli a zostali len pri liecbe, ktora sa pouzivala v stredoveku. Tie letaky pisu vsetko mozne, aj nemozne. A farmafirmy sa snazia chranit,tak pisu aj moznosti, ktore su velmi velmi zriedkave. To neznamena ich necitat, ale ani sa toho hned nebat a nestrasit tym okolitu populaciu. Do auta tiez sadas, a citali si statistiky nehod za r.2014? Ak ano, asi chodis pesi, lebo to co sa deje na cestach nie je teoreticky, ale naozaj na kazdodennom vyskyte. Preco teda nezakazeme automobilovu dopravu?
Preco mame zakazovat lieky, ktore nam maju pomlct,ale hold mozu aj skodit, ked nezakazujeme a neodsudzujeme aj kopec inych veci a faktorov, ktorych frekvencia povedzme nrziaducich vplyvov je podstatne castejsia a uplatnuje sa nie na jednotlivcov , ale na celu oblast a sirsiu skupinu obyvatelov?
Lebo podla mna, nielen tymto,ale aj tymto (myslim propagandu zalozenu na iba z kontextu vytiahnutych a nevhodne interpretovanych) udajoch, kopec ludi zanedbava svoje zdravie (lebo..ozarovanie je take a take, pisem priklad), ze potom chodia niekedy az neskoro a aj tak nicomu velmi neuniknu.
@sasa1983
Ale ved si vsetci ockujte do nemoty, nikomu som ockovanie nezakazala
Prispela som svojim nazorom a uviedla som dovody, preco ockovat nebudem.
A okrem toho, uz som sa pytala ...
Preco zastancovia ockovania a ockujuci rodicia uz prestali ockovat proti TBC?
Preco ockujuci rodicia neockuju kazdu zimu svoje deti proti chripke?
Preco neockuju proti kliestovej encefalitide?
Preco sa upusta od ockovania hepB, ktora je sucastou hexy?
Preco sa meni schema ockovania z 3+1 na 2+1?
@123erika nebudem sa vyjadrovat k schemam, som onkologicka. Ja ockujem svoje dieta, vsetko davam zvlast a v dostatocnych intervaloch. TbC kvoli lymfadenopatiam zvazim,ak sa posunie incidencia TBC na Slovensku hore,zvazim a mlzno dam. Meningokoky iste dam,nie je to ojedinele. HPV by som dala,ale nemam dievcatko. Chripku u dietata nie, naco? U dospelaka ano, ja robim v nemocnici a po ockovani mavam lahsie priebehy. Kliestova encefalitida je tusim (neviem, mozno sa mylim) za poplatok,ci? To skor ano, ak nema dieta daku neurologicky symptomatologiu alebo dg, ako epi.napr.
TBC sa ockovalo par dni po narodneni dietata, povinne ockovanie bolo nastastie zrusene a dovodom boli caste a zavazne NU u deti!!!
Ja sa k scheme 3+1 vyjadrim- upusta sa od nej, lebo 2+1 je setrnejsia a 3+1 sa ukazalo ako uplne zbytocne.
Zaroven sa prestava ockovat aj proti hepB, je moznost zaockovat pediacelom
HPV by som NIKDY svojej dospievajucej dcere nedala- k dovdom som sa vyjadrila vyssie!
A k mmr a hexe som toho uz napisala tiez viac nez dost
A chripka??? Lebo je to vysoko infekcne ochorenie, vyvolava epidemie, ci pandemie, najviac su ohrozene deti a stari ludia a teraz to hlavne- pri komplikaciach dochadza ku svalovym krcom, zapalom pluc, encefaltide a dokonca k umrtiu ! Takze sa cudujem, ze sa cudujes 🙂
V CZ 3hod po ockovani zomrelo dieta- par mesiacov dozadu, bohuzial matka nezmoze nic- letak si mala precitat a s ockovanim suhlasila, teda aj s rizikom NU
V CZ zatial povinne ockovanie rusit nechcu, ale chcu zriadit fond na odskodnenie rodicov, ktorych deti maju vazne poskodene zdravie ockovanim..naozaj pekne od statu, ale aspon oficialne pripustili, ze ockovanie zdravie moze vazne poskodit a ze ma zavazne NU
A este k ucinosti samotnej vakciny- v pribalovom letaku je vyslovene napisane, ze ucinok nie je zaruceny..takze sa vlastne ockuju 2-3 mesacne babatka podstupujuc riziko vaznych NU (kolaps, zastava dychu, postihnutie nervovej sustavy..ci hluchota a koma) a zaroven im nikto (ani samotny vyrobca) nezarucuje ochranu proti tymto chorobam.. Okrem toho sa ockuje len proti niektorym kmenom...
@123erika ze sa cudujem coho? Chripka je bezne ochorenie,ktoremu sa vyhnut neda,ani ockovanim. Jednotlive kmene, ktore koluju sa menia kazdym rokom. Zivotu nebezpecne je pri malych detickach starsich ludoch, imunokompromitovanych ludoch,komorbidnych pacientov...atd. ti,co su casto v kontakte s chorymi...ak medzi ne vyslovene nepatris,tak si myslim,ze ockovanie nie je vyslovene nutne. A ak sa smiem spytat,preco ockovanie proti HPV nie? Asi som to nezachytila vyssie. A ano,ak zomrel clovek po ockovani, tak je to katastrofa,ale bohuzial to neznamena,ze sa nikto nemame ockovat. Ak budu davat,ze zomrelo dieta 3hod po autonehode,tiez nemame sadat do auta? Nikto samozrejme necjce mat autonehodu,ani reakciu na ockovaciu latku,ale fakt sa to nemoze aplikovat na vsetkych,co su ockovani,ani na vsetkych ucastnikov premavky.
@123erika ale to fakt nemozes mysliet so zdravym rozumom. Ani pri onkologickej liecbe Ti nikto nezaruci,ze zaberie. Aj ked prides vcas,aj ked je ochorenie len lokalne,aj ked nie su postihnute LU,aj ked nemas komorbiditu,aj ked vsetko vyberu,aj ked histologia nepoukazuje na agresivnu formu, aj ked absolvujes liecbu, aj tak nemas zarucene nic. Co ma vyrobca vakciny napisat? Tymto zarucujem,ze ziadne ockovane dieta na meningokoka nedostane meningokoka? A onkolog Ti ma co napisat? Ze sa vyliecis z rakoviny? A co ak dostanes sekundarny tumor z prebehnutej liecby ?(napr. Pri ozarovani prsnika v zavislosti od aplikovanej davky sa zvysuje riziko rakoviny pluc), alebo trvaleho poskodenia srdca, ak je v blizkosti tumoru a tym padom urcitu davku aj ono dostane.
@123erika ha len k tvojim vsetkym komentom o neziaducuch ucinkoch: Tuto vetu si citala? These are so rare that it is hard to tell whether they are caused by the vaccine.
Vsimni si hlavne "is hard to tell whether they are caused by the vaccine."
Takze ani Centrurim pre kontrolu a prevenciu chorob nemoze jadnoznacne tvrdit to, co ty tvrdis s plnou vehementnostou. 😖
@123erika ze sa cudujem coho? Chripka je bezne ochorenie,ktoremu sa vyhnut neda,ani ockovanim. Jednotlive kmene, ktore koluju sa menia kazdym rokom. Zivotu nebezpecne je pri malych detickach starsich ludoch, imunokompromitovanych ludoch,komorbidnych pacientov...atd. ti,co su casto v kontakte s chorymi...ak medzi ne vyslovene nepatris,tak si myslim,ze ockovanie nie je vyslovene nutne. A ak sa smiem spytat,preco ockovanie proti HPV nie? Asi som to nezachytila vyssie. A ano,ak zomrel clovek po ockovani, tak je to katastrofa,ale bohuzial to neznamena,ze sa nikto nemame ockovat. Ak budu davat,ze zomrelo dieta 3hod po autonehode,tiez nemame sadat do auta? Nikto samozrejme necjce mat autonehodu,ani reakciu na ockovaciu latku,ale fakt sa to nemoze aplikovat na vsetkych,co su ockovani,ani na vsetkych ucastnikov premavky.
@123erika tvoje otazky ohlade vypustania Hep B (ja som o tom nepocula),zmena booster atd musis smerovat kompetentnym co tvoria ocko kalendar..
Ja zijem v UK a tu je chripka sucast ockovania..hepatida B nie,ale mozes si priplatit, meningitida C je sucast ocko kalendara ,ale naSlovesku nie je....kto chce,alebo si moze dovolit da.. zasa nemusis tu slahat bicom vsetkych ockujucich rodicov, su taki ktori daju iba povinne, su taku co daju aj nepovinne..takisto ako medzi neockujucimi su rodicia co sa ani nepozreli na choroby ,proti ktorym sa ockuje, alebo si nepozreli letak,tak aj na opacnej strane su taki ,ktori su ako vy nazyvate "ovecky"..
si uplne odveci,neviem co tu takto zuris.. 🙄
teda,nijak inak sa mi nedaju nazvat tvoje utocne prispevky!
inac-v mnohych veciach ani nemas paru,ako ked pises,ze 6 virusov sa ockuje do dieta a ze sa ockuje formaldehyd do dietata atd atd..si over fakty a zistis ,ze sa tu zbytocne vzrusujes..
@123erika
a toto,co pises nizsie- co ti nato povedat..
takze sa vlastne ockuju 2-3 mesacne babatka podstupujuc riziko vaznych NU (kolaps, zastava dychu, postihnutie nervovej sustavy..ci hluchota a koma) a zaroven im nikto (ani samotny vyrobca) nezarucuje ochranu proti tymto chorobam.. Okrem toho sa ockuje len proti niektorym kmenom...
len tolko,ze tie vakciny nie su az tak neucinne ako sa snazis zjednodusene povedat..a opakujem,tie vazne NU sa vyskytuju zriedkavo, vyskytli sa v klin skusani aj v kontrolnej vzorke.
ty nepise ani slovo o komplikaciach jednotlivych ochoreni..take osypky su typicky priklad a mozem ti povedat,ze su velmi nakazlive..1:10- otitda-bolestiva a vyzaduje antibiot liecbu 1:20 pneumonia-no comment 1:1000 encefalitida no coment 1:1000 smrt.... po viac ako 10 rokov ak virus prenikol do mozgu sa prejavi smrtelna SSPE ,TO SA STAVA U 1:10 000...
to ze osypky( a nielen tie,aj napr mumspovy virus.. startuju u predispon ludi autoimunne ochorenia ako skleroza multiplex, autoimunny zapal stitnej zlazy a ine lahodky ...asi netusis asi..a ze cieny kasel nezanechava dozivotnu imunitu tiez netusis?..u deti je velmi kratka, dobre zdokumentovana ze len do 3.5 roka v priemere..
vsetko ma svoje za a proti..nemozes vyzdvihovat jednu vec a pritom prehliadat jej negativa a zatracovat druhu a naopak podciarkovat jej rizika..
@zita19
Ha co tvrdim? Ze je to napisane medzi NU v pribalovom letaku..
Presne to tvrdim, pretoze to tam je..a to ze je to rare, tak chvalabohu, ale to, ze je to rare, neznamena, ze to tam nie je, chapes, nie?
A ak tvoje dieta upadne po ockovani do komy, alebo ohluchne, tak ti na to tvoj pediater mozno povie, ze bohuzial je to rare, ale stat sa to moze a ak by si sa chcela sudit s vyrobcom, tak nemozes, lebo to tam uviedol, chapes, nie? Ale mozno zrovna tvoje dieta to nebude, aj to je mozne...alebo jednoducho po vakcinacii ohluchne, ale pediater ti na to povie, ze tazko povedat, ci je to z vakciny, alebo nie a tebe to asi bude stacit.
@123erika a este mi teda povedz, kolko tych umrti ,kom a tazkych poskodeni mozgu bolo povedzme za poslednych 20 rokov na Slovensku?ked je to ockovanie take nebezpecne....ja sa cudujem ,ze rodicia ktori sami maju atopicky ekzem ,alergie,chronicke ochorenia sa cuduju ze ich dieta to ma tiez..lebo bez ockovania je vyssia sanca ze by nemalo...no zatial co pozna neockovane deti znamych, nepotvrdilo sa mi to pravidlo.aj ekzemy,aj intolerancie, aj alergie...(mimochodom jedna dostala AE kratko po 3.mesiaci,ked mala byt ockovana)
mojej malej otec mal silnu sennu nadchu uz moje malej j veku a napriek tomu ze je mala ockovana od 2 mesiacoch zatial ju nema..a necudujem sa-viem,ze ju moze ale nemusi dostat ,bez ohladu ci je alebo nie je ockovana..
@123erika nevkladaj mi do klavesnice nieco co nepisem. Ja som upozornila na to, ze ani Centrum pre kontrolu a prevenciu chorob sa neodvazi tvrdit, ze pricinou je ockovanie. Nepisem o tom, ze sa to neuvadza v pribalovom letaku. Tak sa zbytocne nevytacaj. V tychto teplach moze byt rozculovanie a nasledne zvysenie krvneho tlaku nebezpecne.
@123erika To máš z roku 2012, píše sa tam, že tieto stavy sa nahlásili po očkovaní, ale že su také zriedkavé, že sa nedá povedať, či ich môže sposobiť vakcína, posielam update,kde nie je žiadna hluchta a tak dalej, čo ty píšeš, že neočkuješ lebo je to v letáku http://www.cdc.gov/vaccinesafety/Vaccines/MMR/ mimochodom, nie je to ani príbalový leták, takže ešte raz poprosím, kde sa v príbalovom letáku uvádza trvalé poškodenie mozgu, hluchota? posielam leták, aka strana je hluchota? nie je to tam http://www.liekinfo.sk/liek-priorix-plv-iol-1x0...
navyše ak si porovnáme riziko vážnych následkov po prekonaní choroby akými su napríklad SSPE, kde dochádza k postupnej paralýze a umrtiu a to nie je až taký zriedkavý následok ochorenia na osypky ako nás presviedča antivax, uvádza sa že až jedno z tisíc a možno aj menej detí, môže v jeho dosledku zomrieť dalšia vec je poškodená imunita po prekonaní ochorenia až na tri roky, kedy bude dieťa vystavené iným chorobám s oslabenou imunitou, nevieme ako sa s nimi popasuje. Takže ja som napríklad nielen čítala leták,a le porovnávala ho s komplikáciami po ochorení a dakujem pekne, dieťa som zaočkovala. co sa tbc okčovania týka, tak od jeho zruešnia už zomreli dve deti v bolestiach na agresívnu formu tbc a všetko v ich okolí preočkovali, takže ťažko povedať, či to bol krok dobrým smerom.
@123erika tuto nedavno pisala jedna mamicka ze odlozila ockovanie a par dni na to malemu zistili zapal stredneho ucha, no kebyze neodlozi,uz je to z ockovania,ze mu poskodilo imunitu resp dostal to z ockovacej latky...ze? asi tak nejak ot bolo aj na umrtie na meningokokovu meningitidu..tak nejak je to aj s niektorymi Nu po ockovani..a to ze sem alebo na nejake forum napisu zeny ze ich dieta dostalo to a to po ockovani-ber to z rezervou.jednak nevidime do zdrav dokumentacie, do anamnezy..a jednak nie vzdy sa tu psie cista pravda..citala som tu ,ze dieta po prvom ockovani, bolo nekludne, malo teploty a zrazu o 2 roky ta ista mamicka o tom istom dietati a ockovani prispeje do temy o ze po tomto ockovani dostalo zahadne vyrazky ..takisto so smailikmi vymenuje vsetkych najblizsich pribuznych ktori dostali uplne vsetky choroby proti ktorym boli ockovani..a doda aj kiahne-no na tie isto boli ockovani pred viac ako 10 rokmi🙂 a takychto prikladov je tu viac🙂
@123erika ešte k tomu tbc si dovolím zacitovať, aby sme mali pekne link, plus vysvetlené, prečo sa neočkuje
"Tuberkulóza sa objavila v marci aj v osade Strelníky
Od roku 2012 bolo na Slovensku ukončené povinné očkovanie novorodencov proti tuberkulóze (TBC). Ako nás informovala Renáta Hudákov, pristúpilo sa k tomu z dôvodu, že naša republika dosiahla za posledné dva roky kritérium Svetovej zdravotníckej organizácie (ak je chorobnosť nižšia ako 12 prípadov na 100 000 obyvateľov v danej krajine), ktoré odporúča plošné očkovanie zrušiť.
Štatistiky ukazujú, že najväčší výskyt TBC je v Prešovskom a Košickom kraji. V okrese Spišská Nová Ves bol v roku 2013 oproti minulému roku zaznamenaný nárast počtu prípadov TBC. V roku 2013 to bolo 21 prípadov a v roku 2012– 11, z toho bolo jedno úmrtie neočkovaného dieťaťa vo veku do jedného roka z obce Bystrany.
Tento rok bolo od januára hlásených z okresu Spišská Nová Ves spolu už 12 prípadov ochorení na TBC, z toho u 6 dospelých osôb a u 6 detí vo veku do 6 rokov.
„V mesiaci marec sme zaznamenali 1 rodinný výskyt, kde v letanovskej osade Strelníky ochorela 23-ročná žena, ako aj jej 2 deti a synovec, žijúci v spoločnej domácnosti. Ide o 2 deti vo veku 1,5 roka a jedno 4 ročné dieťa. Kým do konca roku 2011 bolo povinné očkovanie proti tuberkulóze, od začiatku roku 2012 tomu tak už nie je. Problémom sú práve lokality s nižším hygienickým štandardom. Doteraz sa ochorenia vyskytovali najmä u dospelých ľudí. Teraz zaznamenávame aj výskyt ochorenia u detí,“ doplnila Renáta Hudákov."
http://spisska.dnes24.sk/boj-so-zavaznymi-nakaz...
zdravim. chcem sa spytat, ci aj preockovanie je povinne alebo do povinneho sa rataju len tie 4vakciny do 1,5roka. lebo pri nich pisu, ze zakladne ockovanie a potom dalej uvadzaju, ze preockovanie v 6,11,13roku. keby som nedala toto preockovanie, stale mi hrozi pokuta, ze som akoze nedala svoje dieta zaockovat aj ked tie prve 4 ockovania ma? dakujem.
a moze si lekarka stanovit, ze bude brat len deti, ktore sa u nej zaockuju? nie je to "protizakonne"? lebo nasla som na jej dverach oznam, ze prijima len deti, ktore sa hodlaju ockovat, co ma dost zaskocilo. a hlavne ked tam bolo dodane, ze chce chranit ostatne deti v cakarni a pod. ale pritom cakaren je pre dve lekarky spolocna a ta druha lekarka netrva na ockovani zrejme tak razantne ako tato, takze ma to jedno podla mna ked v tej cakarni budu deti od druhej lekarky, ktore budu nezaockovane. 😀 no nie?

@123erika veru vážne som to myslel a @sardinka333 ti to už aj vysvetlila.
ono by to všetko možno aj bolo vtipné, ak by to celé (neočkovanie) nebolo vážne...