icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
zimmi1
Odpoveď bola odstránená
petot
29. júl 2015

@veriiii Ohľadom SSPE si asi trochu prestrelila, CDC uvádza "occurs in five to ten cases per million reported measles cases", a to ešte CDC beriem ako značne pesimistický zdroj pokiaľ ide o riziko ochorení (a veľmi optimistický pokiaľ ide o očkovanie).

adsumus
29. júl 2015

@petot máš staré infoš nato, že máš dokonca webovú stránku o očkovaní ☹ , 4 až 11 zo 100,000 sú ohrození SSPE na základe udajov z roku 1989 až 1991,podla cdc, riziko pre mladšie deti môže byť dokonca ešte vyššie. http://www.cdc.gov/measles/about/complications....
ešte novšie epidémie osypok v nemecku ukazuju, že riziko SSPE môže byť dokonca 1 z dvesto chorých malých detí http://justthevax.blogspot.sk/2011/11/another-s...

katkabg
29. júl 2015

http://www.cas.sk/clanok/325036/poplach-v-madar... mamiky ktore neockujete svoje deti,nebojite sa o vase deticky?To co je v madarsku moze byt hoci kedy aj na slovensku

sardinka333
29. júl 2015

@katkabg neboja sa, ved maju dobru imunitu, čoho by sa bali...ak si o niečom presvedčená tak nemáš dovod sa báť no nie?

sanym
29. júl 2015

@katkabg a odkiaľ máš informáciu, že u tých migrantov ide o očkovaním preventabilné ochorenie?

adsumus
29. júl 2015

Lekári sa častejšie stretávajú s prípadmi chorých na tuberkulózu. Tá sa pritom v Česku u starších detí prestala preočkovávať v roku 2009 a novorodenci nie sú povinne zaočkovaní od roku 2010, píše idnes.cz.
http://hn.hnonline.sk/svet-120/cesi-maju-obavy-...

katkabg
29. júl 2015

@sardinka333 tak ked si myslia ze maju super imunitu...len aby rz neplakali ☹

katkabg
29. júl 2015

@sanym podla mna tke dieta co nie je nanic ockovne je vic nachylnejsie

sorciera24
29. júl 2015

@katkabg ja trosku enrozumiem....choroba neznameho povodu....ako co to ma s ne/ockovanym jedincom......ide pravdepodobne o infekciu, kt. ohrozuje ockovane i neockovane deti...cize aj tvoje...ako nechapem... a dieta co nie je ockovane je viac nachylnejsie?...nedokoncena vypoved, tvoja domnienka....na co viac nachylnejsie?...na bakterie, virusy, choroby vseobecne?.....jaaj, mas tam podla mna....cize vypovedna hodnote nulova....
cize tvoje ockvoane dieta je na tom rovnako ako vsetky ostatne.....nik nevie aku ma kt. jedinec imunitu a naco.....
(a to si nemyslim, ze neocko deti maju super imunitu)...len reagujem na odveci suvislosti, kt. "podla teba" uvadzas...

sanym
29. júl 2015

@katkabg a to máš odkiaľ?

katkabg
29. júl 2015

Jeeeemine ake viete hned napadat....

veriiii
29. júl 2015

@petot neviem ci som ja prestrelila alebo moj alebo tvoj zdroj😉 tak ci onak, zapal stredneho ucha a pneumomie su dost frekventovane..kedze osypkovy virus ma imunosupresivne ucinky😉

veriiii
29. júl 2015

@sardinka333 ked je dobra imunita, naco potom davat preventiven megadavky ccka?

veriiii
29. júl 2015

@katkabg nevedia co to je..cize sa to tyka kazdeho,kto s nimi nejako prisiel do styku..:-/ ina,c nie je oavda,ze neockovane deti su nachylnejsie ..len na to,proti comu nie su ockovane.

petot
1. aug 2015

@adsumus Ja citujem publikáciu CDC z roku 2015 tak neviem, o akých "starých údajoch" hovoríš. Keď už teda vedieš tú diskusiu o očkovaní. Takže opakujem, podľa CDC, SSPE nastáva u 5-10 z milióna ochorení na osýpky.

Centers for Disease Control and Prevention. Epidemiology and Prevention of Vaccine-Preventable Diseases. Hamborsky J, Kroger A, Wolfe S, eds. 13th ed. Washington D.C. Public Health Foundation, 2015.

Stránka, ktorú cituješ, hovorila skutočne len o epidémii z uvedených rokov 1989-1991 v USA, a tie čísla sú navyše vyslovene uvedené ako ODHAD. Mimochodom, nie je to prvýkrát čo si túto informáciu zamlčala a odhad vydávala za relevantný údaj.

suzie
1. aug 2015

@petot fandim vam ako neunavne a presvedcivo reagujete na tieto citlive temy, vdaka Bohu za ludi ako ste vy, ktori venuju svoj cas a energiu na hladanie pravdy a ochotne tieto informacie odovzdavaju aj ludom okolo seba. Drzim palce do dalsej prace. 😉

adsumus
2. aug 2015

@petot CDC uvádza nasledovné: 4 až 11 zo 100,000 su ohorzení SSPE, riziko môže byť vyššie pre deti, ktoré ochoreju pred dosiahnutím veku 2 rokov. Navyše som ti dala studie, kde sa riziko z posledných rokov a tie upravuju informácie, ktoré tu dávaš ty, že riziko je 5 až 10 z miliona, čo su staré udaje, odhady na základe starých epidémii, kde je jasne uvedené, že mnohé prípady nemuseli byť vobec zachytené, takže ak chceš informovať ludí pravdivo, nemal by si ignorovať nové poznatky a vytrvalo sa držať starých udajov, obdivovatelov bude časom ubúdať. 😉

Among people who contracted measles during the resurgence in the United States in 1989 to 1991, 4 to 11 out of every 100,000 were estimated to be at risk for developing SSPE. The risk of developing SSPE may be higher for a person who gets measles before they are two years of age.
http://www.cdc.gov/measles/about/complications....

Ešte prikladám, že tvoje udaje su staré na základe starých informácii, dnes už prehodnotené.

In the United States, it WAS estimated that the average risk of developing SSPE was 8.5 cases of SSPE/1 million cases of measles that occurred during 1960–1974, under the assumption that only 1 in 10 cases of measles was reported [16, 17].
http://jid.oxfordjournals.org/content/192/10/16...

adsumus
2. aug 2015

@petot A vysledky z Nemecka jedno zo 17,000 až jedno z 3300 detí je ohrozené, ked ochorie mladšie ako 5 rokov.
The risk of developing SSPE for children contracting measles infection below 5 years of age was calculated as 1:1700 to 1:3300.
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10....

adsumus
2. aug 2015

@suzie Uprimne sa pýtam, tebe neprekáža, že ťa pán petot informuje že riziko umrtia pred dieťa je 10 z miliona založené na epidémiach spred desiatok rokov a pritomtu su udaje novšie, že riziko umrtia je oveľa vyššie? Tomu hovoríš hladanie pravdy?

aristka
2. aug 2015

@suzie on nehlada pravdu on si ju prisposobuje a to je obrovsky rozdiel.....

veronikacejpkovaug
3. aug 2015

@tin007
@adsumus
Ahoj. Nekdo me odkazal na tuto diskusi.

Tak napriklad za posledni mesic jsem prinesla ja sama tohoto klucika co byl 4 mesice stary, narozeny predcasne, co mel uz mesic prujem, vazil 3.6kg a byl diagnosovan s vaznou bakterialni nemoci. Hned ho tam naockovali proti 4 nemocem. (mela jsem si ten ockovaci prukaz vyfotit jako dukaz), OCKUJI TAM VSECHNY CO DO NEMOCNICE PRIJDOU! JE to DETSKA NEMOCNICE a sama ta detska nemocnice ma financni prizpevky z Ameriky, a z UN. Uvedomila jsem si ze i kdyz tam zachranuji zivoty deti (ne teda vzdy), tak je tam vsechny naockuji a nevim jestli uz priste je tam budu brat. Toto pred 2-3 roky praktika nebyla nebo jsem aspon o ni neslysela. Co se tyce ockovani, v Ugande ockuji jakkoliv a kohokoliv bez ohledu na zdravotni situaci. Jsou ockovani vsichni a vsude. Ve skole se udela rada, a ockuje se. Zdravotnici chodi od domu z domu, a kazdemu plosne davaji napriklad POLIO. To neni kec, ziji v ugande, jsem toho svedkem rok co rok, a co se stalo u nas doma v lednu, je neco neuveritelneho. Proc to nevysilam do sveta je proto, protoze by to nemuselo mit dobre nasledky na me projekty. Dekuji.

adsumus
3. aug 2015

@veronikacejpkovaug To je tvoj pohlad, ktorý beriem na vedomie ako tvoj pohlad názor, vnímanie sveta a veci okolo teba ale mna by zaujímal názor zdravotníkov, ktorí v Ugande tie deti očkuju, vrátane tohto chlapčeka. Prečo ho očkovali a či to malo pre dieťa nejaké negatívne následky. Ty asi nie si zdravotníčka aby si posudzovala či dieťa može alebo nemože byť očkované, alebo ano?

veronikacejpkovaug
3. aug 2015

@tin007
@adsumus Zdravotnici neublizuji vedome detom, jenom slepe veri ze to nema zadne vedlejsi ucinky. Ja sama se bavila se zastupkyni ockovani a zdravotnictvi za cely ores. Tej jsem nekolikrat zopakovala ze POLIO a dalsi vakcinace deti mely pred TYDNEM a ze netusim kdo jim to napichal, a ona na to ze ji to nezajima, ze je to vladni program a ze vsechny deti do JEDNOHO Musi byt opet naockovane POLIEM. a ze POLIO nema vubec zadne nasledky. KDYZ PRIJELY prvni den tak nasi zamestnanci odmitly deti naockovat, jelikoz ockovani uz mely pred tydne, po kterem nekolik deti lehlo, a tak na nas hned zavolali autoritu, prijelo nekolik vozidel a vyhrozovali ze nam domov zavrou pokavad nebudeme ockovat. VUBEC nic nechapoul ONI SLEPE veri tomu co BILY CLOVEK PRINESE, NECHAPETE TO??????? Pisu to primitivne protoze to tak PRIMITIVNI JE!!!!! V ugande nejsou vedci na vyvoj vakcin! Ty to tam dostanou, je to vse sponsorovany UNICEF nebo dalsimi neziskovymi nebo vladnimi organizacemi a ti si mysly ze to SPASI svet - jako napriklad medicina na lecbu HIV. ONI PROSTE TOMU VERI. TECKA. A kdyz se zeptate ve vesnici na co deti zemreli, tak jejich odpoved je MEASLES. PRotoze jim to tam cpou do hlavy, ze na MEASLES se umira. Nase deti dostaly MEASLES posledni mesic, a nakonec je mely skoro vsechna, trvalo to nekolik dni (3-4 dni?) Dostaly vitamin A a nase zdravotni sestra jim naordinovala preventivne antibiotika aby to nedostaly sekundarni infekce. (ktere bych teda ja osobne nedala ale budiz, kdyz to tam tak delaji]... Mam neockovanou 14 mesicni dceru. S detmi byla ve vztyku, a jeste MEASLES nedostala. Zatim ma horecky jenom kdyz ji rostou zoubky.

veronikacejpkovaug
3. aug 2015

@adsumus To snad nemyslis vazne?? Nejsem zdravotnicka to ne, ale mam zkusenosti. Ja bych Williama naockovala, kdyby byl zdravy (jak rikam, ja nerozhoduji o zdravy techto deti),
ALE KDYZ tyi dite ma mesic PRUJEM a ty ho naockujes, a ockovani ma za jeden z nasledku dalsi prujem, to bys ho naockovala?
Vzdyt se mohlo pockat az se uplne vyleci???
Mel take purge jeste dalsi 3 tydny potom uplne mel sedrenou kuzicku mezi nozickama, museli jsme ho nechavat porad bez plenek na vetru, vis jak trpel?

Tady se neockuje ani pri ryme, a ty bys nechala naockovat dite co malem zemrelo?
Myslim ze clovek nemusi byt zdravotnik. Neni to muj "pohled" na vec, ale moje zkusenost. To jsou dve rozdilne veci!
Ze tam privezes nekolik deti jelikoz se bojis ze do druheho dne nepreziji a oni je napichaji kdyz uz jejich imunita je i tak v prdeli?
Nechapu tvuj pohled na vec.
Asi tim ze nejsem zdravotnice, jsem asi uplne pitoma, a mela bych se jit zahrabat. Nech se te zeptam, ty by jsi sve dite v takoveto situaci neockovala? JA TEDA NE.
VIS JAK DOPADLA JULIANA? DNeska ji uz jsou 2 roky, do roka a pul odmitala cokoliv jist. jenom pit. NEUROLOGICKA DAMAGE. Proc? Protoze ji porad ockovali, poraed porad porad, pak ji opet naokovaly v lednu, a zkoncila na umele vyzive jelikoz vsechno zvracela. Dneska neumi ani sedet, jenoom lezi. A to byla uplne zdrave miminko do 5. mesice.

adsumus
3. aug 2015

@veronikacejpkovaug ešte v roku 2009 zomrelo v ugande 6000 detí na osypky ročne, dnes tam už neumieraju. Nebude to tým, že ich očkujú? Vaše deti, čo ochoreli na osypky boli pred tým očkované? Vieš, že infekcia osypkami ničí dieťaťu imunitu na dalšie tri roky?
http://www.newvision.co.ug/news/18548-uganda-wi...

veronikacejpkovaug
3. aug 2015

Nejaky byly a nejaky nebyly ockovane. Proste vsechny to dostaly (ty mensi) ty deti nad 5 let uz ne.

veronikacejpkovaug
3. aug 2015

@adsumus take by me zajimalo jejich statistiky, jelikoz v ugande se nevede vubec zadna digitalni evidence, NIC jenom to co ti nekdo rekne. Jak to oni vi kolik deti zemrelo na osypky? To by me taky zajimalo! Tam ani poradne nevi kolik vesnice ma obyvatel. Ted se tam az zakladaji National ID. Tam do ted nemely lidi ani obcansky prukazy jenom VOTERS CARDS.

aristka
3. aug 2015

@veronikacejpkovaug odkedy sa pri osypkach preventivne podavaju atb ,ved je to virus .....to ti nevadi ,mrtve ocko ako je polio ti vadi ...a atb pri osypkach ti nevadi ...ty si urcite zdravotnicka neni .....inak to dieta to zjavne prezilo ,rehydratovane bolo ,plus ak si predstavim ,ze deti tam chodia kilometre z ich osady tj aj niekolko dni ,myslim si ze po vylieceni ,tych rodicov nikto kvoli ockovaniu na taku turistiku len tak nedostane ,kedze poznam dr.ktori tam chodia viem ,ze domorodci pridu casto k lekarovi v hodnine dvanastej ,kedze maju svoje liecitelky a o prevencii sa tam neda ani hovorit a nieto o ture kvoli ockovaniu ,ak sa im javi dieta zdrave ....takze podla toho ako ma drobcek odpojenu infuzku ,asi ju nepotrebuje ,len si ho nechavaju zaisteneho ,je zjavne stabilizovany......inak co tam ockuje duch .....vy neviete kto vam napichava deti ,to je vtip ,ako sa vam ti ludia preukazali ,prisli ,pichli ,odisli.....a co vobec pichli.....mate za deti zodpovednost a neviete kto im nieco picha a to tu este napises ,to ste co za organizaciu hovoris o polio a potom o osypkach ,cim ich cudzi ludia ockovali ,ved takto sa tie deti lahko stanu obetami genocidy nejakych fanatikov a vy mate predsa za to zodpovednost.....ved toto je horsie ako ockovanie choreho mrtvou vakcinou ,ked neviete kto vam co tam picha za tym padom co vobec picha......to mi vychadza z tvojho uvodneho prispevku ,mozno kto vas dotuje by to mal vediet....

veronikacejpkovaug
3. aug 2015

@aristka ONA nedala antibiotika na osypky, ale dala je preventivne kdyby se vyvinula SEKUNDARNI infekce (tim ze by mohly dostat nejakou jinou bakterialni infekci diky jejich imunite oslabenou osypkami). To je jejich praktika, ne moje. A ano, mam za ne zodpovednost, a je to moje chyba, ze nekdo prisel, naockoval je a NIKDO dotedka nevi kdo to byl. Toto by mne ani ve snu nenapadlo,z e se neco takoveho stane, do te doby jsem nevedela ze se takove praktiky vykonavaji. Ted to vim, a taky jsme kvuli tomu udelali mnohe zaopatreni.