(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@curious_george a čo si čakal, na slovo vzatý...epidemiologovia ..hadr,,... 🙂
Milý pán @prevenar, keďže tu tak vehementne na tomto fóre, samozrejme pod rúškom anonymity tvrdíš, ako vakcíny ničia zdravie detí, skús mi prosím vysvetliť, ako to vlastne je:
Na jednej strane existujú prípady detí u ktorých sa v čase po očkovaní prejavili zdravotné komplikácie, aj vážnejšieho charakteru, pričom sa ale u drvivej väčšiny (ak vôbec u nejakých) nepreukázalo, že príčinou týchto komplikácií bola vakcína (hovorím o povinných vakcínach hexa a mmr).
Na druhej strane tu máme státisíce, resp. milióny detí, ktoré tieto vakcíny dostali bez akýchkoľvek vážnych NU.
Tak ako to teda je? Ktorým deťom vlastne tie vakcíny ničia zdravie??? A pritom termín "ničia zdravie" je ešte jeden z tých diplomatických z tvojho repertoára...
Ty a ostatní zarytí odporcovia očkovania tu strašíte ľudí, najmä mamičky malých detí pre ktoré je toto veľmi citlivá téma, tak by bolo celkom fajn doložiť tieto tvrdenia konečne relevantnými dôkazmi. Ty sám o sebe píšeš, že všetky informácie získavaš z internetu... No to je naozaj úžasné vzhľadom na to čo všetko sa na internete vyskytuje... Nemyslím si, že ti to dáva predpoklad stavať sa do role odborníka radiaceho rodičom, čo majú robiť...
Takže prosím si už konečne nejaké relevantné dôkazy, za celý čas, čo toto fórum sledujem som ešte žiadne také nevidel... A prosím dopredu, odpusť si argumenty o lekárskej alebo farmaceutickej mafii ako dôvodoch neakceptovania výsledkov medicínskych štúdií existujúcich na túto tému...
@curious_george
1) Neexistuju testy, ktore mozu dokazat, ze je nieco z ockovania, alebo o takych vies? Ako sa dokaze, ze teplota po ockovani, suvisi s ockovanim? To, ze sa neda nieco dokazat, neznamena, ze to tak nie je.
2) Ktore dieta v dnesnej dobe je 100% zdrave? Ja takych deti v mojom okoli poznam velmi malo
3) na internete su aj oficialne urady ako WHO, FDA, vsetky statne aj europske institucie. Ci tieto institucie nie su pre teba odborne?
@alikaa
1. ako si potom môže niekto dovoliť bez dôkazov tvrdiť, že komplikácie spôsobila vakcína??? "To, ze sa neda nieco dokazat, neznamena, ze to tak nie je." ...ale neznamená to ani, že to tak je. V tom sa hádam zhodneme, nie?
Každý verí tomu, čomu chce veriť. Problém je ale to, že hlásne trúby antivax tu strašia rodičov, bez dôkazov, že vakcíny zabíjajú, alebo vážne poškodzujú zdravie ich detí...
2. nerozumiem tejto tvojej poznámke... ja som niekde povedal, že deti sú 100% zdravé?
3. veď práve, že tam sú aj odborné a dôveryhodné zdroje. tie ale odporcovia očkovania akosi nemajú v obľube... oveľa radšej majú zdroje informácií ako slobodavockovani.sk, badatel.net, slobodnyvysielac.sk a podobne...
s tými relevantnými, odbornými webmi ja nemám žiadny problém a sú pre mňa dôveryhodné. daj mi sem ale prosím nejaký link od odporcu očkovania, ktorý by použil informácie z niektorého z týchto zdrojov ako podklad pre strašenie, že vakcíny (hexa alebo mmr) spôsobujú napríklad autizmus...
milý pán @prevenar, keby si radšej namiesto lajkovania mojich príspevkov odpovedal na otázky... ale zrejme je to pre teba ťažšie, ako len strašiť mamičky bez akejkoľvek zodpovednosti, však?
Ako nam pokracuje mumps na vychode Slovenska? Zaujimavo: http://www.topky.sk/cl/10/1501727/Vychod-Sloven...
RUVZ Presov pridava aj ockovaci status: http://www.ruvzpo.sk/dokumenty/hes2015/epidemio... diagnoza B26.9
Ziadne prekvapenie, ze mnohi z chorých boli ockovani (vzhladom k veku 1 alebo 2 dávkami).
@curious_george "ako si potom môže niekto dovoliť bez dôkazov tvrdiť, že komplikácie spôsobila vakcína???"
Asi tak, ako si niekto dovolí bez dôkazov tvrdiť, že ich nespôsobila. Ba nie, to druhé je omnoho väčšia drzosť, lebo bez dôkazov sú v praxi zamietané aj také komplikácie, ktoré pripúšťa aj príbalový leták, čiže už sa v spojitosti s vakcínou vyskytli.
@petot tak to je naozaj úžasná, fundovaná odpoveď, ďakujem 😀
normálne predsa je, že ten kto obviňuje, by mal aj dokazovať... ale normálne je to asi len pre normálnych...
Ja dokážem že nežiadúce účinky spôsobila vakcína.. A to mám dve deti..na ceste tretie a už očkovať nehodlám
@curious_george Vyspelé štáty dávno zistili, že exaktné dokazovanie následkov nie je reálne vyžadovať nakoľko preň chýba biomedicínsky aparát. Preto sú tam systémy odškodňovania postavené na pravdepodobnostnom princípe. Nie sú dokonalé, ale aspoň niečo. Na Slovensku štát očkovanie prikáže a s následkami nech sa každý borí sám.
@petot áno, krásne píšeš, múdro... niekoho jednoduchšieho s tým dokonca môžeš aj ohúriť 🙂
aké následky, prosím ťa??? vy tu dookola točíte o nejakých následkoch, ale dôkazy žiadne! len obviňujete, obviňujete a obviňujete... ale dokazovať, to už nie, dokazovať majú tí druhí... však?
vaša antivaxerská komunita spochybňuje nepopierateľné prínosy očkovania a čo je najhoršie, bez akejkoľvek zodpovednosti útočí strašením napríklad autizmom ako dôsledkom očkovania na city mamičiek, ktoré sú veľmi na všetko, čo sa týka zdravia ich detí, logicky, veľmi citlivé...
dnes v HN
http://style.hnonline.sk/vikend-140/vakcina-sto...
posledný odstavec celú túto polemiku výborne vystihuje:
"A v období po narodení dieťaťa – keď sa rodičia s očkovaním konfrontujú – sú oveľa náchylnejší na obavy ako inokedy. Takto svoj nesúhlas s vakcináciou vysvetľuje matka, ktorá si neželá byť menovaná: „Viem, že existuje kopa výskumov, ktoré vyvrátili súvislosť medzi autizmom a očkovaním. Ale existuje aj jedna, ktorá ju potvrdzuje. (Hoci aj tá bola medzičasom vyvrátená – pozn. red.). A ja to nechcem riskovať.“ To, že v skutočnosti riskuje potenciálnu nákazu svojho dieťaťa smrteľným ochorením, ju emocionálne zasahuje podstatne menej. Dieťa umierajúce na osýpky totiž na vlastné oči nikdy nevidela. Autistov však stretáva prakticky denne."
http://www.abc10.com/story/news/local/2015/04/0...
6tyzdnove dieťa pár hodín po očkovaní...
Ja myslím že je na každom ako sa rozhodne, ale nechápem matky ktoré sa vysmievaju a znehodnocuju skúsenosti či poznatky tých, ktorí nemali to šťastie,alebo ho nemali ich známi...
Jednej mojej známej malá dostala po očkovaní leukemiu má to aj v karte, druhej syn ochrnul na nožičky, tiež to má v karte... A vy máte odvahu sa vysmievať? Matka počas celého tehotenstva sa snaží zdravo jestvuje, nepiť, nefajcit a potom ho s kludom nadavkuje 20nasobnym množstvom hliníka ako je schopné uniesť alebo v kľude zniesť aj telo dospelého jedinca...
Ako hovorím tlak a strach je veľký, ale bola by som miernejšie vi vyjadrovaní
@curious_george @tin007 Ten článok v HN je jedna trápna znôška propagandy. Klame, že príčinou epidémií čierneho kašľa v USA boli neočkované deti. Pritom samotná CDC tvrdí, že nie sú hlavnou príčinou.
http://www.cdc.gov/pertussis/about/faqs.html#pr...
Ba čo viac, odborné štúdie ktoré skúmali príčiny epidémií tvrdia, že hlavnou príčinou je krátka a neistá účinnosť vakcíny, ktorá dosahuje možno len 3 roky a účinnosť len 24-79%, podľa vekovej kategórie. Iba 8% detí v epidémiách bolo neočkovaných.
http://cid.oxfordjournals.org/content/early/201...
http://www.digitaljournal.com/article/323187#ix...
http://www.reuters.com/article/2012/04/03/us-wh...
Ono je to jasné aj pri pohľade na štatistiku SZÚ ČR - čierny kašeľ si pekne rastie už nejakých 25 rokov (graf 1), pričom o nejakom významnejšom poklese zaočkovanosti sa dá hovoriť možno tak 3-4 roky.
Pekný je aj graf 5A ktorý ukazuje, ako úmrtnosť na čierny kašeľ vymizla dávno pred zavedením očkovania.
http://www.szu.cz/uploads/Epidemiologie/Zpravy_...
@gabuchah máš pocit, že sa tu niekto vysmieva neočkujúcim mamičkám?
a k tvojim 2 spomenutým skúsenostiam tvojich známych... prosím, čo to znamená "po očkovaní" dostala leukémiu... "po očkovaní" ochrnul na nožičky... o akom čase po očkovaní sa bavíme? aký bol celkový zdravotný stav tých detí (aj pred očkovaním)? kto povedal, že sú to dôsledky očkovania?
to, že je napísané v karte "po očkovaní" neznamená, že je to spôsobené očkovaním.
@petot problém vidím v tom, že pre teba je propaganda všetko, čo nezapadá do koncepcie strašenia ľudí "ničivými dôsledkami vakcín na zdravie detí" antivaxermi.
rozdiel medzi nami je ten, že ja sa ako rodič malého dieťaťa ohľadne tak vážnych tém radím s odborníkmi - lekármi a nie s ľuďmi, ktorí "zmúdreli" samoštúdiom na internete...
Veru.. Ach jaj...
Keď kamoška povedala... A toto je ten výsmech a irónia, zasmejme sa...
Ja nepíšem,čo kamarátka povedala, môjmu synovi po očkovaní takmer odumrelo tkanivo na stehne, hrozila infekčna mononukleoza, dorachana imunita, tri dni vrieskal s herpesovou anginou.. A to nie je všetko...
Menší v 5rok už nie je a je zdravší ako kedykoľvek predtým...
Ale kašlem vás, tiež sa rozprávam s odborníkmi a doktormi a nie so "zmudrelymi " a kamoška nech dá na pitvu toho dinosaura, pretože takúto blbosť čítať. Človeku až zle príde
@curious_george doktori yo povedali, nemusím viac rozoberať...v podstate mi je vaša obrana vakcín ukradnuté.. Aj ja som za, ale trebárs za čistú tetanovku ktorá sa do kúpiť v Rakúsku a neobsahuje už hliník a iné svinstva...
@gabuchah kde nabral mononukleozu ...to je choroba z bozkavania a to sa da povedat o herpetickej angine ide o prenos kvapocokou cestou .....ale dobre je to zvalit na ocko ....odumrelo tkanivo .....su komplikacie pri podani im injekcie ,kedy nie su dodrzane antisepticke podmienky a pride k infekcii vpichu....takze by bolo zaujimave vediet ,co sa dietatu vykultivovalo ,kedze nekroze tkaniva vzdy nieco ptedchadza.....a preco sa ti zda teoria fosilii dinosaura a ich postihnutie rakovinou ako blbost ....to by odbornici z paleontologie s tebou nesuhlasili ....vies treba toho citat viac a nielen previho a petota a mozno filla ,ktori ti pritakavaju na tvoju pravdu....
@gabuchah nikomu nie su ukradnuté znalosti...ale nikto z nás tu nepozná konretne dieťa, nevidel jeho kartu ani sa nebavil s jeho ošetrujucim lekarom..ale má tomu veriť čo ty si povedala....ze to má z očkovania - boli sme očkovať a o tri dni mojmu dieťaťu diagnostikovali chorobu X.....Objektivita jak hovado ze? Ale kdeže typické ,,post hoc, ergo propter hoc,, v preklade ,,potom teda preto......,,
petot nemá ziadne znalosti - len internetové. Je to človek bez vzdelania v danej problematike...nie je epidemiolog, zdravotník, lekár ziadneho odboru ani nič podobné...ale ,,máme veriť,,.
My sme sa s negativami očkovania nikdy nestretli - ani nikto za našeho okolia (netvrdím ze niekto NU nemal ale iste nie take množstvo ludi ako sa preznetuje štylom - kamaratka mojej kamaratky...) takže my sme viac menej za vodou...takže nie ze ty nám praješ aby sme nemali NU...dakujeme - chvala bohu nemáme ale my ti prajeme aby si sa nikdy nestreta s chorobami na ktore nie si očkovana....taky zaškrt, obrna...(ano, vieme ze ochorieť mozeme aj tak ale...nechce sa mi tu vypisovat litanie, kazdopadne očkovaní z toho vyjdu vo vysledku lepšie ako neočkovaní) howk....
@gabuchah "doktori to povedali, nemusím viac rozoberať"... takže bez odpovedí. naozaj ma to zaujímalo.
a k petotovi - áno, jeho znalosti ohľadne problematiky očkovania sú mi naozaj ukradnuté, pretože na to nemá vzdelanie. ak sa ty ohľadne očkovania svojich detí radíš s IT-čkarmi, alebo obdivuješ ich znalosti, nech sa páči.
mimochodom, mne nevadia jeho a ani iných antivaxerov názory, rešpektujem každý názor. vadí mi, keď sa bez dôkazov a zodpovednosti STRAŠIA ľudia, v tomto prípade maminy. títo ľudia šíria paniku, ale garantujem ti, že akonáhle príde k niečomu vážnemu, budú títo ľudia prví, kto dá ruky preč a budú sa tváriť, že nikdy nič také nepovedali... zachraňovať potom budú zas len tí hnusní lekári...
a posledná vec - o hliníku a "iných svinstvách" by si nepísala, keby si viac o tom študovala, myslím to v dobrom.
Aj ja som to myslela v dobrom...
Keďže vám nestačí napísať ani že moje deti mali následky po očkovaní, potom nemá význam sa tu priet.. Nech vaše deti netrpia v bolestiach a kŕčoch... Je to každého osobná vec a názor...
A o tom hliníku... Niečo som čítala, niečo som videla na you tube... Stačí si kuknúť špinavé tajomstvo o hliníku, alebo tak nejako sa to volalo...
V podstate mne je jedno kto ockuje kto nie a každému prajem iba zdravie... Deti sú to jediné čo máme a každý si ich bráni ako vie... Ja som tiež ockovala...obidvoch synov... A stačilo..A vtedy nebol ani internet u nás aby som čítala a sprostla.. Videla som
@curious_george kto povedal zo lekári sú hnusni? Ty sa čítaš? ☹ práveže zachraňujú galibu po očkovaní... Všetka česť im a aj mimo očkovania...
Ale treba vedieť určiť aj správnu hranicu vo farnaceutikach...
A čo sa dinosaurov týka, aspoň konečne viem prečo vymreli.. Chudák
@gabuchah na margo čo stačí a čo nestačí... vieš, ono sa tu už takmer všetko zvaľuje na očkovanie, tak preto tie otázky o čo u koho konkrétne išlo. neber to osobne.
a čo sa hnusných lekárov týka, bolo to myslené obrazne.
@gabuchah nie nema vyznam sa tu priet lebo ani nečítaš čo ti pišeme..klapky na oči a ideš svoje (ved aj my ako ok) a ako ja ta vlastne chapem lebo aj ten antivax je robený tak ze ,,dava zmysel,,. Dve deti ochoreli v jednej rodine z očkovania - surodenci tak asi niečo ,v nich,, už muselo ,,spať,, čo sa len prejavilo ..očkovanie bolo spušťač. Kto vie...kazdopadne uprimne prajeme aj my očkujuci vam neočkujucim zdravie.
A opakujem - moje deti v krčoch netrpia...su očkovane a nikdy im nič nebolo...ani ich kamaratom dole z ihriska, takže krče sa nekonaju... su chranene pripadne ochorenie bude mať lahší priebeh a je mozne ze sa vyhnu aj komplikáciám. Mozno tvoje deti očkovane byť nemozu ale v tom pripade nemozu ani ochorieť nakolko dalšie ochorenie k povodnemu asi nebudze ,,že top,, skor pruser.
@curious_george Ja sa neradím so slovenskými "odborníkmi" ale s recenzovanými zahraničnými žurnálmi.
Trápna propaganda je, keď mainstreamové médium spletie znôšku poloprávd a bludov a útočí na jednu stranu ktorá v článku ani nedostane priestor.
Bezpečnosť vakcín majú dokazovať tí, ktorí na nich zarábajú a tí, ktorí ich plošne presadzujú.

@prevenar lebo ty si ten správny odborník na túto problematiku, však? 😀 😀 😀 😀 😀