icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
tin007
16. sep 2015

@adsumus Toto sme uz riesili viackrát, tvoja teoria o cudzincovi, ktory chodi "kakat" do slovenskej kanalizácie ma vazne medzery; musel by sa vyskytovat aj v Skalici a aj vo Vrakuni a v tej Skalici by museli byt takmer dva roky nikym nezisteny, pretoze tam testovali vsetkych ludi napojených na danu vetvu! A kedze islo o malu komunitu a urcite vsetkym vysvetlili dovody, preco ich opakovane testuju, neverim, ze by si nik nespomenul na záhadného cudzinca, ktory k nim chodieva.

tin007
16. sep 2015

Mimochodom samotny virus polia ma taku "uzasnu" schopnost, ze kazdy rok meni svoj genom priblizne o 1 %; a to je dôvodom roznych iVDPV, aVDPV, cVDPV a ktovie coho este. Virus je huzevnaty "parchant", v cistickach sa ho nedari riadne odstranit, on sa potom dostava do odpadových vod, kde preziva niekolko mesiacov v aktívnom stave.
http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm5638...

alexandramaria
16. sep 2015

čierny kašeľ na slovensku má stúpajúcu tendenciu, nie klesajúcu. http://apps.who.int/immunization_monitoring/glo...

adsumus
16. sep 2015

@tin007 to nie je moja teoria, to je predmet vedeckých skumaní
It is noteworthy that the virus content in the VDPV positive sewage samples appeared to be relatively high in January–February 2005, and then the occurrence of VDPV strains suddenly stopped. This suggests that the person(s) shedding the virus probably moved to another location rather than stopped shedding the virus.
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10....

tin007
16. sep 2015

@adsumus Uz sme to viackrát preberali; Skalicu testovali - vsetkych na kanalizacnej vetve, a nezistili toho nosica, cize on sa tam vyskytoval kontinualne 22 mesiacov; to nie je len o tom, ze zrazu vo februari 2005 prestali nachadzat virus v kanalizacii, to je o predchadzajucich 2 rokoch, kedy tam bol kontinualne pritomny.
@alexandramaria WHO ma data do konca roka 2014, ja som ti dala udaje z EPISu (slovenského systemu), ktory ich ma aj za rok 2015 a tam je vyskyt ovela nizsi ako v porovnani s predchadzajucimi rokmi. Otvor si www.epis.sk, chod nalavo na Prenosne ochorenia, zvol Grafy, vyber Vyskyt za 5 rokov po tyzdnoch a z diagnoz je to A37.0, graf pre rok 2015 je ciernou. Uz neviem ako by som ti to napisala, ze v porovnani z predchadzajucimi rokmi je tam vyrazny pokles.

prevenar
16. sep 2015

@alexandramaria

jop ..a je sranda ,ze taku tendenciu ma od roku 1980 ,este v ramci ceskoslovenska. ako keby zvysovanie zaockovanosti zaroven akosi zvysovalo aj chorobnost . plus je tiez zaujimavou nahodou ,ze totalne gro vsetkych chorych su 10-14 rocne deti ...najzaockovanejsia/najchranenejsia skupina. hmm hmm hmm

tak , snad jedneho dna to ockovanie uz zacne konecne fungovat a dufam ,ze sa toho niekto z nas aj dozije. 😅 po tych miliardach vrazenych do plosnej vakcinacie za tie roky, by uz bolo na case.

curious_george
17. sep 2015

@prevenar a koľkože miliárd ľudia investujú do vitamínov, výživových doplnkov na posilňovanie imunity, prípadne do filtrov na vodu... to nie je náhodou tiež tak trošku veľký biznis? či? 🙂

tin007
18. sep 2015

Efektivita a ucinnost povinného ockovania proti chripke; konkretny pripad z USA: http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6342...
Zaockovanost proti chripke na lodi s posádkou 102 ludi bola 99%, napriek tomu ochorelo na chripku toho typu, ktory bol vo vakcine, 25 ludi (zdravých vo veku 25-44 rokov). Ockovanie proti sezónnej chripke je v namornictve povinne, pod hrozbou Vojenského sudu!

curious_george
18. sep 2015

@tin007 a čo si tým akože chcela povedať??? znovu tá istá pesnička... prosím ešte dokedy tu budeš ty a ostatní odporcovia očkovania dookola omieľať a vyvracať, že zaočkovaný jedinec na danú chorobu nemôže ochorieť?
nikto z podporovateľov očkovania niečo také predsa netvrdí... na to ani netreba žiadnu školu, aby to človek pochopil...

alexandramaria
18. sep 2015

@prevenar ty si platená za antivax? lebo mi to tak pripadá, ešte aj ten nick by tomu napovedal.

tin007
18. sep 2015

@curious_george Na tej lodi dosiali 99% zaockovanost, cize nad stanovenu hranicu 95% na kolektivnu imunitu a predsa 1/4 ochorela na chorobu, proti ktorej boli ockovani. Nazor nech si urobi kazdy sam.

curious_george
18. sep 2015

@tin007 ok teda, tak nám prosím ťa napíš, koľkí z tých vojakov by ochoreli, ak by nebol nikto z nich zaočkovaný...
rovnako by ma zaujímalo, aký priebeh mala choroba tých čo ochoreli oproti stavu, keby zaočkovaní neboli.
len po zodpovedaní týchto otázok dokážeme posúdiť, aký prínos to očkovanie, ktoré podstúpili malo.
teším sa na kvalifikované odpovede 🙂

alexandramaria
18. sep 2015

@tin007 ale ja nechápem. očkovanie nie je len o tom ,že na chorobu neochorieš. ale aj o miernejší priebeh a nie tak fatálne následky. Ja nechápem, v tejto diskusii sa tu takto chytáte za slovká?

Veď každý debil vie, že aj zaočkovaný človek môže ochorieť. Nik netvrdí opak. Avšak následky bývajú nedozierne miernejšie, než úplne bez vakcinácie.

prevenar
18. sep 2015

@alexandramaria
"platena" ..no koniec 😀
..ale by som odpovedal , ano ..platia ma bylinkarky tot z valalov a curiose george . 😵

tin007
18. sep 2015

@curious_george a
Ale prosim ta, ja nie som vestica Sybila a ty asi tiez nie. Tu som dala konkretny pripad, ako dopadla uzavreta komunita s 99% preockovanostou. V pripade tych vojakov kolektivna imunita absolutne zlyhala.

curious_george
18. sep 2015

@tin007 dovoliť si hodnotiť to na základe jednej vzorky na jednej lodi a zaočkovanie 99% členov posádky nazvať automaticky kolektívnou imunitou... tak to chce silnú dávku nadhľadu 🙂

tin007
18. sep 2015

@curious_george
A ako by si to nazval? Mozem to nazvat aj absolutnym fiaskom ockovania proti sezónnej chripke.

curious_george
18. sep 2015

@prevenar vaše príspevky ma vždy pobavia, toto bol jeden z nich 🙂

škoda len, že niektorí ľudia to, čo tu vypisujete najmä ohľadne očkovania (o chválospevoch na filtre na vodu, alebo vysávače vo vašom blogu pomlčím) môžu zobrať vážne... a to je to smutné, čo je na tomto fóre často vidieť... veď ľahké je ľudí a hlavne mamičky malých detí strašiť, že ich očkovaním, obrazne povedané, pomaly zabíjajú...

curious_george
18. sep 2015

@tin007 ako vždy debata s tebou nemá význam. máš svoje názory, ja to akceptujem, sem-tam niečo napíšem ale to je asi tak všetko. mňa hry zo slovíčkami, ktoré ty veľmi obľubuješ, nebavia 🙂

kolektívna imunita nie je sezónna záležitosť... ty to nazveš fiaskom, ja zas môžem "len" cca 20%-nú chorobnosť nazvať úspechom. možno ak by nebol zaočkovaný nikto z tých vojakov, chorobnosť by bola 60, alebo 80%... tieto čísla si vymýšľam, samozrejme, sú postavené rovnako na vode, ako tvoje dohady, keďže to nemáš s čím porovnať. vo všeobecnosti je efektivita vakcín proti chrípke relatívne nízka.

tin007
18. sep 2015

@alexandramaria Naozaj si si ista, ze "Veď každý debil vie, že aj zaočkovaný človek môže ochorieť. Nik netvrdí opak."? Nuz, tak potom tvorcovia a prispievatelia/odborníci na stranke Sprievodca ockovanim bud klamu, alebo nemaju informacie. http://www.sprievodcaockovanim.sk/povinne-ockov...
Citujem "MMR je živá vakcína, obsahuje vírusy osýpok, príušníc a ružienky, ktoré sú oslabené, a teda nespôsobujú ochorenie. Prevažná väčšina detí, viac ako 95 %, po očkovaní získava imunitu, ktorá ich chráni celý život. "
Nuz, asi by si mal ten, kto pisal príspevok k ockovaniu proti mumpsu, osypkam a rubeole nastudovat par informacii; moze zacat na Slovensku, s ockovacim statusom deti a dospelých, ktori boli ockovani a napriek tomu ochoreli na mumps (vychodne Slovensko, od jesene 2013 doteraz). Len jeden zdroj z mnohých (osada Kecerovce str. 285) - http://www.uvzsr.sk/docs/vs/2014_VS_RUVZ/Kosice... 96 pripadov mumpsu, iba 1 neockovany pre vek a 1 ockovaci status nezisteny (pristahovany zo zahranicia).

tin007
18. sep 2015

@curious_george Dakujem, ze uz nebudeme diskutovat, a ocenujem, ze priznavas nizku (ja by som doplnila nikedy az ziadnu) efektivitu vakcin proti chripke.
Ono to zalezi aj od toho, ako dobre epidemiológovia "caruju" a vykladaju" karty pred kazdou sezonou. ;)

curious_george
18. sep 2015

@tin007 a prečo by som to nemal priznať, keď je to tak? mňa vakcíny proti chrípke ani nezaujímajú, považujem ich, hlavne pre ich nízku efektivitu, za zbytočnosť...

som ale očkujúci rodič a táto téma nie je (aspoň nie primárne) o očkovaní proti chrípke...

kvieta
18. sep 2015

@tin007 Si prečítaj niečo o účinnosti chrípkových vakcín. 70-90%. Vzhľadom na komunitu, dá sa povedať, že uzavretú, keďže šlo o loď, je pochopiteľné, že sa účinnosť blíži skôr k spodnej hranici tohto %-uálneho rozpätia.
Milujem iba to vaše A... 😒

tin007
18. sep 2015

@kvieta Netusim odkial mas udaje, ale pre sezonu 2014/2015 to bola ucinnost 23%! Daj prosim podklady k tomu, kde bola ucinnost v intervale ako uvadzas.
http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6401...
Vyberam: "Based on data from 2,321 children and adults with acute respiratory illness enrolled during November 10, 2014–January 2, 2015, at five study sites with outpatient medical facilities in the United States, the overall estimated effectiveness of the 2014–15 seasonal influenza vaccine for preventing medically attended, laboratory-confirmed influenza virus infection was 23%. "

kvieta
18. sep 2015

Účinnosť
Údaje o účinnosti inaktivovaných vakcín sú
takmer výhradne dostupné len z rozvinutých krajín.
Tieto potvrdzujú, že vakcíny chránia pred ochoreniami
na chrípku v priemere 70 – 90 % zdravých dospelých,
čo bolo vždy overované laboratórne.
http://www.solen.sk/pdf/13db309f46fe58e3e2d1870...

Napr.

Odhaduje se, že klinická účinnost očková-
ní proti chřipce (za předpokladu, že vakcinační
kmeny jsou ve shodě s cirkulujícími kmeny
chřipky) dosahuje 70–90 % u dospělých osob
mladších 65 let
http://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/200...

Napr.

.
.
.

tin007
18. sep 2015

@kvieta Aj si si poriadne pozrela, co sa v tej tvojej citacii pise? Tam sa pise, ze ak sa zhoduju cirkulujuce kmene s vakcinacnymi, tak sa ODHADUJE, ze klinika ucinnost dosahuje 70-90%.
No, tak by asi pan Petras mal pozeral realne zdroje ako to v skutocnosti je a nie predpokladat a odhadovat.

kvieta
18. sep 2015

@tin007 Ja tomu rozumiem.

adsumus
20. sep 2015
kikina289
23. sep 2015

Ja neviem, či mam alebo nemam dať zaočkovať svoje deti...asi sa o tom pojdem poradiť túto sobotu..26.9. do Eurovei, počula som zevraj tam bude jeden infostanok, ktorý sa bude týkať očkovania a v ňom budú doktori a rôzni odborníci naň, ktorí budu odpovedať na vsetko...nemate niekto nahodou s tym skusenosti? Neboli ste uz niekedy v tomto stanku pominule roky? Lebo ževraj to tam nie je po prvy krat...hoci ja som si to nikdy nevsimla

prevenar
23. sep 2015

@kikina289 hmm, ist sa radit k predavacom vakcin o vakcinach ..zaujimave 😵 . usetrim ti cestu a dany cas mozes vyuzit na ihrisku so svojim dietatom . - "vakciny su uplne bezpecne , neskodne a nekonecne potrebne, nemusis mat absolutne ziadne obavy , ziaden z tych odbornikov za svojej 100 rocnej praxe nikdy nevidel jediny neziaduci ucinok (okrem horucky a cerveneho flaku v mieste vpichu) . " tak tu mas najodbornesi posudok vakcinacie v ramci slovenska aj bez toho, aby si niekam chodila.

alebo popripade si mozes prezriet realne skusenosti - https://www.modrykonik.sk/group/1799/