(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
Obdobně „mírumilovně“ pak vidí odpůrci očkování i záškrt, který před pár dny zabil šestiletého chlapce ve Španělsku. Na stránce slovenských odpůrců očkování Rizikaockovania.sk je k dispozici článek, který tvrdí, že k plnému uzdravení dochází obvykle do pěti týdnů od nakažení, a tak není důvod se tohoto onemocnění obávat. „Záškrtu sa dá predísť dôkladným umývaním rúk a pestrou stravou,“ uklidňují rodiče, kteří se rozhodnout neočkovat. „Navyše, poznanie faktov o týchto ochoreniach a o dostupných možnostiach liečby by malo priniesť pohodu rodičom, ktorí sa rozhodli neočkovať,“ informují na webu.Slovenský časopis Dieťa, který sám sebe označuje jako „objektivní zdroj informací o očkování a infekčních chorobách“, pak v roce 2013 zveřejnil rozhovor s lékařkou odmítající očkování Ludmilou Elekovou. V něm mimo jiné zaznělo, že se povinně očkuje proti onemocněním, které se u nás prakticky nevyskytují nebo se dají snadno léčit. Mezi tyto choroby Eleková zařadila i záškrt. Obdobně uklidňoval rodiče i další lékař odmítající očkování a příznivec homepatie Jan Vavrečka. „Míra rizika tohoto onemocnění je tak zoufale nízká, že k tomu (pozn. redakce: k očkování) zkrátka není žádný rozumný důvod. Rodič – ochranář svého dítěte – by si tedy záškrt měl jednoznačně vyškrtnout,“ napsal v roce 2013 pro portál Vitalia.cz s tím, že očkování proti záškrtu „má dnes v ČR nepochybně naprosto zanedbatelný zdravotní přínos pro očkovance samotného tady a teď.“
http://www.zdravotnickydenik.cz/2015/07/na-zask...
Ve světle těchto názorů tak ani nemohou být reakce čtenářů časopisu Dieťa na smrt šestiletého chlapce na záškrt příliš překvapivé. Časopis sám se sice v posledních dvou číslech věnuje tématu záškrtu, avšak zpochybňuje význam očkování proti němu. Obdobně jsou proti očkování naladěni i čtenáři. Lenka Hudáková v reakci na zprávu o smrti dítěte píše: Veľmi smutné, pre každého rodiča je to obrovská rana. Vždy sa nájde medzi ľudmi žiaľ aj deťmi slabší jedinec ktorý podľahne chorobe. žiaľ, tým že dieťa nebolo očkované a bol to zášktr teraz budú strašiť všetkých neočkujúcich rodičov… Všetci chceme pre svoje pokladíky len to najlepšie ale v tejto dobe sa „dobrá“ cesta hľadá veľmi ťažko …“ Martin Hruštínec pak má rovnou pocit, že informace má vyvolat strach mezi rodiči: „Hlavne že sa spomenulo, že nebol očkovaný aby vyvolali strach a opäť zaútočili na odporcov očkovania,“ upozorňuje Lenka Hasíková. Gabriel Tomasovsky ve smrti dítěte vidí selhání medicíny, když nezvládne něco tak snadného jako záškrt: „Čo to máme za modernú medicínu, ked za mesiac nedokažu vyliečiť záškrt??“
http://www.zdravotnickydenik.cz/2015/07/na-zask...
@volterra hysteria? chraniť si dieťa pred smrtelnými chorobami očkovaním nie je žiadna hysteria, ako to ty nazývaš, ale rozumný postoj uvedomeleho rodiča čo nerobí svojmu dieťaťu všetko, čo si prečíta na nete. Hysteria je naopak ked tu 3 z 10 maminiek žiju v panike, lebo dieťa je isto autista, ked zaplače tak to je encefalitický plač, príznak zápalu mozgu, za každým jedným príznakom a chorobou vidia jedine a vylučne len očkovanie, dokonca aj vtedy ak dieťa ani očkovane nebolo, a potom ked im schytá kiahne vypisuju aby sme sa dali radšej zaočkovať, lebo tie jazvy su strašné. Tak to by som povedala, že je hysteria a nie, že sa niekto rozhodne dať svojmu dieťaťu protilátky, aby mu nezomrelo zbytočne.
Hysteria sa skor robi z toho ockovania.....dieta nevie prdnut a uz je chore z ockovania.....ldbo jedna mama kedy si povedala.....
Ludmila Elekova....verim tomu,co vravi.....u nas sa zial vyskytli viacere vazne nez.ucinky ockovania a mame aj nalez od neuologa ze dalsie ockovaie neodporuca.... uz by som ju nedala ockovat aj keby odporucal. Lebo sa sice bojim tych chorob proti kt.ockovanie smeruje ale este viac tych neziad.ucinkov. Takze ja som jednoznacne proti ale nikomu neberiem jeho nazor....
@boraborscova prosim ta .prv ako tu hodis tolko otaznikov .si najdi v googli .ze proti nepravym kiahnam je aj na sk dostupne ocko a dokonca aj na pasovy opar ...
@martinjasen môj názor je ten, ze kazda mama chce len to najlepšie pre svoje dieťa a presviedcat teraz ostatných ze ma/nema dat očkovať svoje deti je hlúposť. Ja som sa rozhodla pre NEockovanie nakoľko som si zvazila mozne riziko NU a myslím ze ockovanie je ako ruska ruleta..nikdy neviete ako na to zareaguje telicko vášho babatka...tak radsej to stavim na prirodu a na Žofkinu prirodzenú imunitu ktorú posilnujeme kojenim od narodenia 😊
@charlie1980 Ahoj, uplne v pohode))) ja som tiez podliehala vela krat hysterii a nastastie ma moja svagrina vzdy schladila a preto teraz vsetko beriem s "nadsadzkou".
Budeme mat druhe babatko a viem, ze ho dam opat zaockovat, viem, ze po ockovani je dietatko par dni v horucke, nesvoje, nervozne, ale to prejde. Mala by si vediet, aky bol moj manzel po ockovani, ktore si dal robit. Pamatam sa, ze ked som bola v predskolskom roku, tak nas ockovali do nohy, uz ani neviem proti comu..ake som mala teploty, ze mi rodicia robili zabaly a straaaaaaaaaaaaaaaaaaasne ma bolela noha.
Ale ako som pisala, je to rozhodnutie kazdeho jedneho rocicia, ktory nesie zodpovednost za svoje dietatko.... nemozeme nikoho odhovarat a ani prehovarat...
@aristka xle som sa vyjadrila, otazka mala zniet odkedy je ockovanie proti kiahnam medzi povinnymi vakcinaciami, z textu to tak vyznievalo. Nehnevaj sa, otaznikov dam kolko uznam za vhodne. Prispevok mi prisiel vrcholne nekompetentny, to je vsetko.
@boraborscova uz s si to dostudovala .prispevok neviem ako myslis .ze bol nekompetetny .ale trefny urcite bol a @adsumus je kompetentna osoba tu pisat ako hocikto z nas ...
@aristka presne to, ste rovnako trefne a kompetentne, odrapotat znosku nesuvislych blabolov. Matka co odmieta povinne ockovanie nasledne po tom, co jej dieta prekona ovced kiahne a ma chrasty odporuca matkam toto nepovinne ockovanie 😀 Wtf. Fakt trafila klinec po hlavicke, ale fajn fandite si dalej navzajom. Dajte este cosi, nech sa pobavim. A vobec nechapem naco to tu riesite, decka mate chranene, tak o co ide? Ze bude narusena stadova imunita, no a co, ved deticky mate ockovane, nie je sa coho bat. Tak co riesite zeny, kt maju iny nazor. Nikto vam ocko nechce zakazat.
@boraborscova prosim ta tieto av blaboty tu mame dokola a zle je komunikovat s niekym .kto nepochopi pointu textu.kedze si zjavne text adsumus nepochopila .kedze si ani nevedela.ze nejake ocko proti kiahnam je ...no dostuduj si nieco k veci alebo urobis lepsie ak si oddychnes a uzijes si Vianoce v pokoji s rodinou ...
@sophieeee a ked ti Žofka ochorie na chorobu proti ktorej mohla byť očkovana tak tiež to necháš na prirodu?? Nie ...poutekáš do nemocky nech robia všekto mozne aj nemozne aby ju zachranili. Tvoja Žofka kolektív a veci s nim spojene videla zatial len z rychlika a na kojenie sa vobec nespoliehaj - je to mytus, ktoremu stadečko stale veri. Kojene deti nemaju o nič väčšiu imunitu ako nekojene. Ked ti Žofka spadne do blata a rozrazi su nohu na 6 štychov a v zachranke sa ta budu pytať či ma tetanovku tak potom mozeme dalej diskutovať, ako sa to stalo nám. 🙂 No, a teraz hadžte kamene... 😝 😝 😝
@sardinka335 neviem či si si nevsimla prvý príspevok ktorým autor založil diskusiu 😊 ked nie tak si to pozri prosím ta a potom porozmyslaj či je vhodne ma tu poučovať... Posledný mesiac travim tým ze si citam pribehy ockovanych deti ktoré dostali neziaduce účinky a poviem ti ze radsej uteciem do nemocnice ked nastane problém ako riskovať ze dieťa pozastane vo vývoji alebo dostane ekzém alebo alebo alebo proste je toho veľa co sa môže posrat následkom ockovania.. Ty si svoje deti naockuj a prajem ti veľa stastia aby nenastali komplikacie a ty mi to môžeš popriať tiez lebo je to tak pol na pol s tým ze pri infekčných chorobach pomozu antibiotika ale pri autizme asi nie 😊😉
@boraborscova zbytočne sa rozčuluješ, je to tak ako som napísala, matka odporúča iným aby sa očkovali proti kiahniam, po osobnej skusenosti, dieťa sa jej škriabe a bojí sa, že bude mať jazvy na celý život, neočkuje ale záškrt, tetanus, čierny kašel, obrnu, pneumkoky, lebo jej dieťa malo po prvom očkovaní horúčku, opuch a tzv. encefalitický plač. To bol status, ktorý ma naozaj po dlhom čase prekvapil, aké zložité su zákutia ludskej mysle. Ale ani neviem, či až tak velmi, ma to prekvapilo, asi až tak veľmi nie. Nie je totiž prvá, ktorá neočkovala a ked sa jej dieťa nakazilo, tak potom zmenila názor, osobna skusenosť sa tomu hovorí, aj ked nie až taká priamo osobna nakolko obetou choroby nie je ona, ale dieťa. A čo ma ale najviac zaráža, je, že maminy ani nevedia čo neočkuju, aké su choroby, aké maju následky, ako su liečitelne, či vobec su liečitelne, naopak sa tešia, že ich deti po prekonaní budu mať celoživotnu imunitu, lenže nebudu mať, ani na rubeolu, ani na mumps, ani na tetanus,ani na záškrt, na obrnu, ked dieťa ochrnie, tak im už bude pomerne aj zbytočná. Alebo netušia, že po prekonaní osypok, môže mať dieťa následky po niekolkých rokoch, že ochrnie a postupne umiera, pravdepodobnosť je celkom vysoká, najma u maličkých detičiek, a ak nie osypky dokážu oslabiť imunitu na dalšie tri roky, telo sa nevie poriadne brániť, to je dosť zlá predstava, že tri roky sa telo mojho dieťaťa nebude vedieť brániť žiadným nákazam, neviem si to predstaviť ani. Budovanie imunity další bod, akokeby to bola nejaká stavba, ktorú si vybuduješ sám ako uznáš za vhodné, imunita je tak zložitá vec, ale my sa cítime ako matky laičky kompetentné ju nejako budovať, hm, neviem je toho veľa na uvažovanie a do diskusie, lenžeako budeš diskutova s ludmi, ktorí tieto veci ani nechcu vedieť a považuju ich za klamstvo, bez toho aby si fakty overili a ujo antivax im tam cenzuruje akekolvek info o chorobách, či možnosti ich prevencii, radí nejesť obiloviny a nepiť mlieko a budeme fit, len či?
A ešte nová info, vedci našli suvis medzi osypkami a vyskytom zhubných nádorov mozgu v neskoršom veku.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26605259
a dám aj svoj osobný názor na antivax tu desí matky ochrnutiami a zápalmi mozgu pri obyčajnom opuchu alebo ked dieťaťu vyskočí teplota po očkovaní, je to CHORE a ZVRATENE.
Už len, aby tá zistená info začala fungovať v praxi. Bohužiaľ, nádorových ochorení pribúda, napriek ústupu osýpok.
@sophieeee posrať sa moze všeličo....aj podanim Nurofenu to si vedela? Ja ťa nepoučujem - mne je to uplne u vyfuku len žasnem tvojej naivite - ze kojenie a imunita, no tak proti zašktru, rubeole a ti to velmi nepomoze. Ked nastane ten problém tak kazdy prestane byť hrdinom a urobí všetko na zachranu zivota a prehodnotí všetky svoje doterajšie nazory....apropo...ja mam všetky deti očkované - posledná dostala davku pred 2 tyžnami a ani neviem ze očkovana bola, večer slaba teplota.. Jááj...tak ale zabudla som mesiac čítať negativa ako bude postihnutá, zaostala, retardovana...no čuduj sa svete nie je a to mám sestru s dmo takze velmi dobre viem čo to je starat sa o ťažkého invalida. Howk...
@sardinka335 Len detail - ani tvoje zaočkované dieťa nie je chránené pred žiadnou z tých chorôb, proti ktorým sa očkuje a ani lepší priebeh toho ochorenia ti zaočkovanie nezaručí, čiže predpokladám, že aj ty pobežíš do nemocnice. 😉
A áno, áno viem, že sa opakujem - to len pre niektoré "súdružky" tuná aby ma na to nemuseli upozorňovať. 😝
@evittam neviem na základe čoho toto tvrdíš, že očko dieťa nie je chránené, dieťa má protilátky proti chorobe z očkovania, tak chránené musí byť, ved to nedáva absolutne žiadnu logiku, čo ty tu stále dookola tvrdiš. Tam 61 ludí pomrelo v lotyšsku na záškrt a všetko boli neočkovaní jedinci, tak to je zaujímavé, prečo nepomreli očkovaní, asiže mali protilátky. zbytočne tu jazyčisko vyplazuješ na ludí pred vianocami
@evittam jasne ze bežím do nemocnice, ja som hypochonder jak vyšitý, bez tabletky na bolest hlavy ak sa niekedy vyskytne nedam ani ranu - mam v kazdej kabelke na ktoru doma ,,šáhnem,,. 🙂
Či očkovenia zaručí alebo nezaručí lepší priebeh je velmi diskutabilne - pretoze samotná choroba moze vyvolat aj sekundárne problémy - zapal mozgových blán, pluc...kde čo. syn mal hlboku ranu na nohe plnu blata, kamienkov a sajrajtu - uraz sa stal v Dunaji - nejake hrdzave železo mu rozrezalo nohu a pomaly 10 štychov hned sa nas pytali na tetanovku či máme. A nahodou nedaj boze sa niečo stane....taka hrdinka ja nie som aby som tam na Kramaroch vykrikovala ze nedam. Urobím všetko aj na hlavu sa postavim - ja som posera. 😀 😀
@sardinka335 dojcenie a materske mlieko nema nic spolocne s imunitou? 😀 srandujes ze? toto moze povedat len matka ,ktorej sa nepodarilo poriadne dojcit,alebo si berie flasu s UM uz do nemocnice 😉 Staci pozriet dobre studie alebo len stranku WHO a toto nikdy nemozes vypustit z pusy...a to nie som ziadny kojofil.
@sardinka335 zaujimave ze ockovanie preferuju len rodicia ktorych deti nemali ziadne zdravotne komplikacie po ockovani.. Predstav si ze syn mojej komosky ma 13 diagnoz ktore sa mu rozbehli po prvej hexe a ja ze som naivna? Pozri sa na seba..das napichat deti bez toho aby aby vedela ze co obsahuju vakciny.. Ja som si citala nezavisle stranke napisane vedcami a doktormi a uz len z toho aom si vyvodila ze ockovanie asi nebude take bezpecne..uz len to zr naslepo sa ockuju deti ktore ani predtym nepozoruju ani nerobia ziadne testy na znasanlivost vakcin proste to napichaju do vsetkych... A zaujimave ze mna mama dala tiez zaockovat..dovtedy som mala len bezne chripky a nachladnutia a po ockovani proti ciernemu kaslu som ho rovno dostala a skoro som zomrela! Po vylieceni som dostala ekzem ktory mi zmizol az po styroch rokoch! A predstav si neskor som stupila na sklo a dostala otravu krvi a bolo mi to prd platne ze som mala ockovania
@saska.t tiez mi ten nazor pride uplne mimo.. Zeny niekedy nemali na vyber a museli kojit..to len dnes vymyslaju a kupuju umele mlieka hned od narodenia.. Zaujimave ze nasa mala bola medzi chorymi ludmi ked zacali tie chripkove sezony a vaetci u nas doma odpadavali ale Zofii ani mne nic nebolo.. Kojaca zena je tak isto chranena pred virusom ako jej dieta 😊

@monka338 Velka vdaka za tvoju trpezlivost a cas nad mojim "vylevom" 😭❤️