icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
adsumus
6. jún 2016

@sirinka tak to neuvádzaj v diskusii ako argument v prospech užívania syntetiky.

sirinka
6. jún 2016

@adsumus lenze @petot ma pravdu, akonahle ti chyba nejaky argument, alebo mas proste len chut kopnut si, dookola vytahujes v tejto teme megaskorbicku liecbu a potom, ked sa rozprudi debata, zhadzujes to na pokles predaja... No to uz su riadne fantazmagorie.

sirinka
6. jún 2016

@adsumus pokial tvoj zdroj bude z dailymail, ja si tu budem uvadzat co chcem. Dost dlho som sa snazila najst nejaku inu studiu, ktora by dokazovala tvoje tvrdenia a zistila som, ze s vyskytom rakoviny prostaty sa spaja vselico... Aj pitie mliecka... ale nic konkretne ohladne negativneho ucinku vitaminu c.

sirinka
6. jún 2016

@adsumus a este nieco, kto bude mat skutocne hlboky zaujem zistit nieco o vitamine c, si urcite rad precita aj takyto zdroj. Ty ho citat nemusis, pokial ti nenahrava do karat...

adsumus
6. jún 2016

@sirinka len akurát že, ja som o syntetických vitamínoch nezačala. tralalala. nemám najmenší dovod, narozdiel od vás dvoch. o pár strán idete zas.

manof
8. jún 2016

@adsumus a ja si nechcem ani predstaviť, že dám dieťa zaočkovať a zomrie mi na následky očkovania na základe bludov, aké tu šíriš Ty.

adsumus
8. jún 2016

@manof ktorý blud konkretne máš na mysli?

adsumus
8. jún 2016

@manof ináč ja by som sa chcela spýtať ked ta tu máme či si členom tohoto hnutia bdelosť? ja som tu našla tvoje dielko, je to tvoje alebo je to nejaký iný marián fillo? nemusíš odpovedať, zaujímam sa ako matka, či tvoj odpor voči očkovaniu má nejaké naboženske pozadie. http://www.bdelost.sk/diela/diela.html

manof
8. jún 2016

@adsumus heh, to je "jednočlenné hnutie" môjho kamaráta Petra Kmeteka (a v túto chvíľu už v podstate nehybné, teda zaspaté) a nikdy som nebol jeho členom, len som napísal jeden dlhší článok, ktorý sa Petrovi páčil, tak ho zverejnil. Takže ak sa pýtaš na to, tak áno, je to môj článok.

Inak mám odpor voči lži, nekritickému fanatizmu, prekrúcaniu, pokrytectvu, potláčaniu osobných slobôd, násilnému presadzovaniu iracionálnej ideológie (či už je to komunizmus, neoliberalizmus alebo vakcinacizmus), represiám voči tým, čo majú iný názor, dokonca aj keď je veľmi dobre podložený. Viem si predstaviť očkovanie, voči ktorému by som mal podstatne menej výhrad, než mám teraz, takže si dovolím tvrdiť, že som odporcom súčasného systému očkovania, nie očkovania ako takého.

A náboženské pozadie? Áno, vadí mi, že sú pri výrobe niektorých vakcín používané bunky z umelo potratených ľudských bábätiek, tiež mi ako dlhoročnému vegetariánovi (22 rokov, vyše pol môjho života) vadí použitie zvieracích buniek, vďaka čomu sa do vakcín pre ľudí dostali napr. prasacie či opičie vírusy (napr. PCV-1, PCV-2, SV40 alebo HIV/SIV), vadí mi aj GMO (hepB, HPV, rotavírusové vakcíny a možno už aj ďalšie) v podstate tiež z nábožensko-filosoficko-svetonázorových dôvodov.

Ale s antroposofiou toto moje nastavenie nemá prakticky nič do činenia. Osobne sa už dlhší čas antroposofii prakticky vôbec nevenujem. Beriem to ako už skončené obdobie môjho života.

adsumus
8. jún 2016

@manof A čomu sa teraz venuješ? Pokial to nie je tajné. Tie deti ale neboli umelo potratené, bolo to rozhodnutie ich rodičov a tkanivo im bolo odobrate po smrti, to su jehovisti ak sa nemýlim, čo odmietaju živočíšne produkty do ludskeho tela, ale to asi nebud tvoj prípad. Odpust mi moju zvedavosť.

manof
8. jún 2016

@adsumus nie je to vôbec tajné. Venujem sa očkovaniu, imunológii a nemainstreamovým prístupom k zdravotnej starostlivosti.

Pri štipke logiky by Ti muselo zapnúť, že tkanivo deťom nemohlo byť odobraté po smrti, pretože by to bolo MŔTVE tkanivo, a mŕtve tkanivo je nepoužiteľné na množenie vakcinačných vírusov. Tkanivo muselo byť odobraté zaživa, aby zostalo živé. Ale keby aj bolo po Tvojom (čo nie je), v princípe to nič nemení na fakte, že išlo o deti, ktoré mohli žiť, ale boli brutálne zabité a nemohli sa tomu nijak brániť (ani len plačom). Ich predčasná a objektívne nie nevyhnutná smrť bola využitá na výrobu vakcín. To je fakt a je to morálny problém jaxwiňa.

Jehovisti odmietajú krvné produkty, ak sa nemýlim (transfúzie apod.). To je trochu iná káva. Ale mäso, pokiaľ viem, jedia. Nemýliš si Jehovistov s Adventistami?

P.S.: Nie som ani Jehovista, ani Adventista. Označujem sám seba za nezaradeného kresťana. To mi dáva slobodu zvoliť si taký postoj, aký považujem za najsprávnejší a nie otrocky preberať názory niekoho iného ako ovca.

adsumus
8. jún 2016

@manof to bolo rozhodnutie matky dieťaťa, ona sa rozhodla, že dieťa sa nenarodí, jeho tkanivo dala na vedecký vyskum, v tomto prípade na vyrobu vakcíny. Ty ako nezaradený kresťan v tom vidíš morálny problém, pre ktorý by si odmietol očkovanie aj v prípade, žeby malo zachrániť tvoj alebo iný život?

buckeye
8. jún 2016

@manof hlupost, tkanivo odobrate s mrtveho nie je mrtve, to ze jedinec umrie neznamena, ze do sekundy odumieraju vsetky bunky, ak sa tkanivo vlozi do zivneho roztoku prezije ti v nom cele niekolko dni, ak sa jedna o cely organ, ktory ma byt funkcny urceny na transplantaciu, niekolho hodin,

petot
8. jún 2016

@buckeye Zjavne mali pri "získavaní" životaschopného tkaniva značné problémy, keďže sa im to podarilo až na 27. pokus, takže som si istý, že mali veľký záujem, aby eliminovali akékoľvek príčiny možnej neživotaschopnosti, inými slovami, snažili sa tkanivo odobrať hneď ako to bolo možné. Určite tým nebohým bábätkám (eufemisticky nazývaným "plody") nerobili EKG a EEG aby sa uistili že počkajú až kým budú celkom mŕtve.

A čo si budeme hovoriť, pri umelých potratoch je bežné, že sa "plod" zaživa roztrhá na kusy.

To len aby sme neupadli do relativizácie morálnej obludnosti umelých potratov. Táto škvrna na vakcínach (hep. A, rubeola, ovčie kiahne) jednoducho zostáva a nedá sa zmazať. @manof má plné právo na to, aby vyjadroval výhradu svojho svedomia voči takýmto praktikám.

Tým viac, že to nebolo nevyhnutné, keďže Japoncom sa podarilo vyvinúť vakcínu bez umelých potratov.

buckeye
8. jún 2016

@petot treba si uvedomit z akého obdobia to su odbery ze ano..teraz sa sa takyto ucel ani nepouzivaju nove potraty, lebo z tych pôvodných sa vedu bunkove linie

petot
8. jún 2016

@buckeye A čo sú potom podľa Teba PER.C6 a HEK-293?

buckeye
8. jún 2016

@petot no ved to su bunkove linie, precitaj si este raz, co som pisala, NOVE sa na tento ucel nerobia, lebo zo starych su bunkove linie

sirinka
8. jún 2016

@buckeye no moment, v medicine ide o mozgovu smrt, pricom ale ostatne fyziologicke funkcie musia fungovat na to, aby bol organ vhodny na odobratie a naslednu transplantaciu. Alebo sa mylim? Ako dlho mozu byt zastavene vsetky zivotne funkcie, aby bolo mozne odoberat tkanivo a organy na transplantacie, resp aby ostalo zive?

sirinka
8. jún 2016

@adsumus "Tie deti ale neboli umelo potratené, bolo to rozhodnutie ich rodičov "
Rozhodnutie rodicov na podstupenie umeleho prerusenia tehotenstva - UPT... Teda umely potrat. Teda nie spontanny. Deti sa pred vykonanim tohto zakroku v maternici ponechavaju zive a zomieraju pocas, alebo po zakroku nie prilis humannym sposobom.

buckeye
8. jún 2016

@sirinka odoberaju sa co najskôr, ale to neznamena v momente mozgovej smrti su mrtve vsetky bunky..bunkovu liniu vies spravit z akehokolvek tkaniva

buckeye
8. jún 2016

@sirinka okrem toho, nemusi sa vzdy jednat len o potvdenie mozgovej smrti,u mozgovej smrti mozes mat dve verzie pacient s nebijucim srdcom, alebo s bijucim, tretia je moznost ze je pacient resp darca mrtvy na zaklade nebijuceho srdca a bez spontánneho dychania..tych kriterii je tam potom uz viac..co sa casu odberu tyka nastava ihned po identifacii, ze pacient je mrtvy, cas ktory nasledne moze ubiehat po vybrani organu az do tranplatacie k recipientovi, sa lisi na zaklade toho o aky odoberany organ ide..najviac vydrzia oblicky..tam sa udava 24-36h, srdce max 5h, pecen 14, pluca 7h etc..pointa je ze napriek tomu ze pacient je mrtvy niekolko hodin, jeho organy v zivnom roztoku su este stale vhodne na transplantaciu

sirinka
8. jún 2016

@buckeye to je čas prenosu, kedy už je orgán odobratý a uložený v roztoku a ľadovej drti, však? Ale u darcu s nebijucim srdcom musia byt orgány odobraté do isteho času a sú to minúty, najdlhšie asi vydržia tie obličky? Uz sa robia aj u nás transplantácie od takýchto darcov?

buckeye
8. jún 2016

@sirinka ci sa robia na svk neviem, to sa asi da zistit na ministerstve pod transplantacnou komisiou, ale vzhladom na to, ze sa popisuju aj multiorganove odbery aj na svk, tak predpokladam, ze ano, na to tie kriteria su udane, robili sa nejake upravy v zakone minuly rok, koli rozsireniu o prenose tkaniv a tkanivovych kultur (adultnych), lebo aj na svk sa konecne rozbiehaju programy liecby tymto smerom, ale nastavili sa aj obmedzenia pre organy, na vyvoz(to som uz do detailov nesledovala)

petot
9. jún 2016

@buckeye Lenže Hayflickov limit bráni nekonečnému množeniu a bunkové línie RA27/3 a MRC-5 už sú dosť staré. A práve preto urobili nové umelé potraty a nové bunkové línie. Napríklad z umelého potratu v roku 1985 pochádza bunková línia PER.C6 vyvinutá v roku 1995.

adsumus
9. jún 2016

@petot Ak sa rodič rozhodne, že sa tkanivo potrateneho dieťaťa použije na záchranu iných detí, ty s tým máš nejaký etický problém? Orgány detí sa rodičia občas rozhodnu darovať či už na vyskum alebo transplantáciu.

buckeye
9. jún 2016

@petot lenze to nie je z nového potratu,to je z toho pôvodného..je totiz vyvinuta technika tzv imortalizacie,, kedy sa spominany efekt prekonava

petot
9. jún 2016

@buckeye Z akého pôvodného? Len v 60. rokoch bolo tých potratov vyše 80. Bunková línia WI-38 pochádza z umelého potratu z roku 1962. Vírus rubeoly RA27/3 sa získal z umelého potratu číslo 27 zo série potratov v roku 1964. Bunková línia MRC-5 pochádza z umelého potratu z roku 1966. Línia HEK293 pochádza z roku 1972. PER.C6 pochádza z potratu v roku 1985, línia bola vyvinutá v roku 1995.

buckeye
9. jún 2016

@petot ty citas co pisem?? vsetko to su povodne potraty z 80 rokov, ja som pisala, ze NOVE potraty sa nevyuzivaju na tento ucel, pretoze maju bunkove linie z tych pôvodných (z 80. rokov)

kvieta
11. jún 2016

@manof Mňa by zaujímalo, prečo na svojej stránke (trošku Ti odkazom nechtiac zdvihnem sledovanosť) uvádzaš, že výška životného minima na 2 dospelých a tri deti je 607,54-€ a to hneď pod Zdrojom /VI.2016. je... keď na to má vplyv X činiteľov.
Mne to zaváňa internetovým žobraním, pretože do uvádzaného životného minima sú zahŕňané príjmy vašej rodiny, ktoré nie sú známe (napr, príjem manželky, ostaných členov domácnosti a pod.)

http://www.slobodavockovani.sk/

evittam
11. jún 2016

MUMPS opat utoci

40 pripadov mumpsu na jednom mieste - VSETCI nakazeni boli zaroven aj OCKOVANI proti mumpsu.

"Last month, the public health department in Cambridge, where Harvard is located, said all students affected had been immunized against mumps before they contracted it."

http://edition.cnn.com/2016/04/27/health/harvar...

je to nahoda , pochopitelne ..ockovanie urcite funguje 😵