(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@bzuco86 ja osobne som prekonala osypky aj napriek tomu, ze som bola ockovana. Mali uplne klasicky ucebnicovy priebeh. Nemam ziadne nasledky. Prekonala som aj dalsie vtedy bezne detske ochorenia - mumps, rubeola, ovcie kiahne, na ktore sa teraz povinne ockuje (ovcie kiahne su dobrovolne) a tiez nemam ziadne zdravotne nasledky.
@bzuco86 bohužial kopec ludí neprekoná tieto choroby učebnicovo, niektorí dokonca zomrú.
@evittam nie žy mýliš rodičov svojim nesprávnym argumentovaním, očkovane dieťa nemôže dostať ospyky tak isto ako nečkovane, pretože neočkovane dieťa nemá žiadne protilátky, zatial čo očkované protilátky má a dokazuju zo opakovane štatistiky pri epidémiach, kde drvivu väčšinu chorých tvoria neočkovaní, to nie je nahoda, ale dosledok toho, že nemali protilátky. Malý príklad za rok 2012 osypky v Europe, zelená farba su neočkovanci. Ak by to bolo ako ty tvrdíš, že je jedno, či su ludia očko alebo nie pomer by bol uplne iní, prevažovali by okčovaní ludia medzi chorými.
a dalšia záhada, prečo doteraz deti na tbc neumierali až ked sa prestalo očkovať a všetko neočkované deti.
bolo bežne prekonávať a bolo bežne aj umierať, preto mali ženy desať detí, prežili dve tri.
@adsumus Ja netvrdím, že je to jedno -nevkladaj mi, prosím, pod prsty čo nenapíšem. Ja tvrdím (a je to bohužiaľ fakt), že tak ako neočkované dieťa môže dostať osýpky tak, tak isto ich môže dostať aj očkované - neexistuje vakcína, ktorá zabráni tomu, aby očkované dieťa túto chorobu nedostalo. Ja nikoho nezavádzam. 🙂
OSÝPKY:
Index prejavu ochorenia je veľmi vysoký, činí 99 %. To znamená, že zo 100 infikovaných osôb ochorie 99.
.
.
.
Profylaxia
Ochoreniu možno zabrániť, resp. možno oslabiť jeho priebeh, očkovaním proti osýpkam, takže sa neobjavia nijaké komplikácie. Stavovská očkovacia komisia Inštitútu Roberta Kocha vychádza z existencie úplnej ochrany očkovaním až pri dvojnásobnom očkovaní.
.
.
.
Nezaočkované deti by sa mali vyhýbať kontaktu s chorými osobami, aby sa vyhli nákaze. U nezaočkovaných osôb, ktoré však majú zdravú imunitu, môže byť prepuknutie ochorenia účinne potlačené včasným postexpozičným (uskutočneným po kontakte s pôvodcom) očkovaním. U osôb s oslabenou imunitou a u chronicky chorých osôb je možná dodatočná profylaxia vo forme pasívnej imunizácie podaním špecifických protilátok (ľudské gamaglobulíny) v priebehu 2-3 dní po kontakte.
Čítajte viac: http://primar.sme.sk/c/4117234/osypky.html#ixzz...
Ľudia, prosím vás, vysvetlite mi to po lopate. Ochorieť napr. na osýpky môže očkované aj neočkované dieťa, rozdiel je v tom, že očkované už má vytvorené protilátky a neočkované si ich musí vytvoriť. Dobre tomu rozumiem? Napr. pri chrípke. Na tú je tiež očkovanie, pričom neočkovaní si protilátky vytvoria po nákaze. Nechcem porovnávať neporovnateľné, ide mi o princíp. Či to takto nejak funguje.
a inak tu ná maju neočkujuci dosť veľký nesulad, na jednej strane sa tešia, že ich deti budu mať po prekonaní choroby imuntu a teda protilátky proti chorobe, na druhej strane si myslie, že je jedno, či má človek protilátky alebo nie aj tak ochorie rovnako. taká zvláštnosť trochu pre mna.
@zuzu1122 ako sa postupuje máš dosť informácii na nete http://detskechoroby.rodinka.sk/detske-choroby/...
@zuzu1122 a ešte jedna vec, niektoré deti aj po zdanlivo lahkom pribehu choroby, môžu po rokoch trpieť na subakútnu sklerotizujúcu panencefalitídu, ked osypkový vírus prenikne do centrálneho nervoveho systemu a sposobí dieťaťu postupné ochrnutie až smrť, je neliečitelná na sk nete som o tom takmer nič nenašla, ale v zahraničí maju stránky, ktoré vytvorili ludia v snahe upozorniť na tuto nebezpečnu a nie je jasne na kolko zriedkavu komplikáciu. http://justthevax.blogspot.sk/2014/08/sadly-ano...
@adsumus ale tak isto po očkovaní môžu deti po rokoch začať trpieť rôznymi alergiami, astmou, exemamy atd... je tak? zarazila ma však jedna poznámka: "Vakcinácia proti osýpkam môže vyvolať lokálnu reakciu v mieste vpichu (začervenanie, opuch,...) alebo celkovú reakciu (horúčka, zdurenie miazgových uzlín v blízkosti miesta vpichu).
Obidva typy reakcií vznikajú zriedkavo.
Príde mi to tak, že autor daného článku pravdepodobne hlbšie nepátral alebo sa ani len neuistil, či tomu tak je, nakoľko detí, ktoré majú závažné NÚ po podaní vakcíny je naozaj neúrekom. A ak som to dobre pochopila, liečba spočíva v podaní lieku, ktorý spôsobuje zníženie imunity. Čiže dieťa bude zaočkované vakcínou, ktorá sama o sebe naruší imunitu + pri liečbe sa podajú ďalšie lieky znižujúce imunitu.

@bzuco86 Neviem čo je na tom drsné - normálne som ti dala otázku. Ako vidím odpoveď nemáš. Nie to čo píšeš - netvrdím - len ma zaujíma ten fakt, že ktorá vakcína mi zaručí, že moje dieťa napríklad osýpky nedostane. Ak nevieš odpoveď tak je to normálne a ľudské. Ja ti tu odpoveď dám - neexistuje taká vakcína, čiže tak ako neočkované dieťa môže dostať osýpky tak tak isto ich môže dostať aj očkované. 😉