(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
nie, to nie ale každý tzv. obyčajný človek sa dozvie iba to čo tzv. vyvolení chcú....😉 je len otázkou času kedy bude aj to verejným tajomstvom....🙂
no bohužiaľ kým sa nenájde niekto z tých horných tak všetci majú informácie hlavne internetu, čiže im možno veriť a aj nie....🙂
@kikusa999 no to mi skutocne vyrazas dych, penazne dovody? na zamlcanie vyskytu tetanu? fu, v akej to demokracii to zijeme, vyspela spolocnost.... ako dobre viem, ze do umrtnych listov sa ako pricina vpisuju veci ako srdcove zlyhanie a podobne, zvlast, ked ide o neocakavane pripady, to, co tomu predchadzalo sa obcas taktne zamlci, ale ze niekto moze mat benefit z nehlasenia tetanu... no vychadzaju mi z toho iba vyrobcovia vakcin, lebo ked by slo o neockovaneho cloveka a zvlast dieta, tak by o tom "skandale" vedel cely svet obrazne povedane, alebo ze by nejake antivaxerske zdruzenie malo taky dosah a snazilo by sa to ututlat??? 😕 😔
@sirinka no ak si rodič neželá aby smrť dieťaťa bola medializovaná alebo lekári zverejnovali informácie, neviem čo sa tu čudujete? nebola by to jediná smrť dieťaťa, ani prvá ani posledná, kde ludia nemaju právo o tom hovoriť verejne, ale rodičom sa čudujem, že tutlu umrtie a nevystríhaju iných pred antivax hnutím, ale tiež chápem, že verejne priznať, že som naletel bludom a následkom je umrtie vlastneho dieťaťa vyžaduje viac ako celého človeka.
a potom su aj rodičia ako to momentálne riešia v austrálii, že nejdu za lekárom, ked im dieťa ochorie, ael ho "liečia" doma.
poviem k tomu už len to, že takmer za všetkým hľadaj zdravotné poisťovne.... tam to celé začína aj končí, aspoň čo sa týka informovania verejnosti v našom štáte....
Prognóza choroby
U dospelých v dobrom zdravotnom stave sa úmrtnosť na tetanus pohybuje od 10% do 20%. Takmer vždy je zapríčinená neadekvátnou hygienou a nedostatočným ošetrením rany. Prognóza je vždy vážna, hlavne u starých ľudí, novorodencov a toxikomanov. Úmrtnosť je vyššia v rozvojových krajinách než v krajinách priemyselne rozvinutých.
Podľa amerických údajov spred zhruba 20 rokov sa úmrtnosť pohybuje na základe veku nasledovne :
0 % do veku 20 rokov,
2,3 % vo veku 20-39 rokov
17 % vo veku 40-59 rokov
18 % vo veku 60- 80 rokov
50% vo veku nad 80-rokov
Ochorenie nezanecháva imunitu.
Prevencia
Aktívna imunizácia tetanovou vakcínou, ktorá obsahuje tetanový anatoxín, inaktivovaný formaldehydom a adsorbovaný na hydroxid alebo fosforečnan hlinitý je najúčinnejšou prevenciou ochorenia. Očkovanie zanecháva dobrú imunitu na päť až desať rokov. Nové jednodávkové balenia by už nemali obsahovať soľ ortuti, tzv. thimerosal, pridávaný ako konzervačný prostriedok. Po očkovaní boli hlásené aj nežiaduce účinky, od anafylaktického šoku, cez periférnu paralytickú neuropatiu až po prejav epidermickej nekrolýzy. U takých jedincov je ďalšie preočkovanie kontraindikované. Novorodenci sa očkujú v troch dávkach v intervale 6 – 8 týždňov po prvej dávke, ktorá je v 2. až 3. mesiaci a za 6 – 12 mesiacov po druhej dávke. Po každých desiatich rokoch sa preočkováva až do konca života (očkovací kalendár SR). [h2]
V posledných rokoch boli uvádzané prípady detí aj dospelých ľudí, u ktorých boli potvrdené vyššie hladiny protilátok aj napriek tomu, že nikdy neboli očkovaní proti tetanu. V protiklade s tým boli hlásené tri prípady tetanu (z toho 1 smrteľný) u jedincov, ktorí mali vysoké hladiny protilátok.
Najdôležitejšia profylaxia je správne vyčistenie rany s aplikáciou peroxidu vodíka.
http://www.hpl.sk/ochoreli-ste/choroby/tetanus
@kikusa999
@evittam tak podla vsetkeho neexistuju nejake podrobnejsie info k tejto teme, aspon ake take zaznamy su po roku 1992 a teda pred spominanym rokom 2002 doslo este k dvom umrtiam a to v rokoch 1993 a 1996 po jednom, to uz je teda dost dlha doba, neviem, ci si uz bola vtedy v praxi, neviem sa dopatrat k ziadnej info, o akych pacientov slo. ale mozno tu niekto ma nejake blizsie info.
http://www.rizikaockovania.sk/dok/vran/Tetanus.pdf
na konci je tabulka
mna fascinuje ako sa neočkujuci ohánaju statistikami nízkej chorobnosti a umrtnosti pri najroznejčích ochoreniach a pritom ide o statistiky vysoko preočkovanej populácie, akonáhle sa pozrieme na štatistiky neočkovanej populácie situácie je zásadným sposobom odlišna, tak ako som nato upozornila pri tuberkuloze, kde v populácii neočkovaých detí chorobnosť stupa a objavili sa najmenej tri umrtia o ktorých sme sa ale dozvedeli vylučne z bulváru, lebo rodičia boli ochotní o tom písať verejne.
@adsumus mňa fascinuje ako si všetko ako sa ti zachce, kikusa pisala, že videla umierať na tetanus dieťa a keďže odmieta k tomu napísať ďaľšie info, zaujímalo ma, kedy naposledy zomrelo na toto ochorenie dieťa u nás, tak som logickú musela pohľadať nejake oficiálne info a nie jedna babka povedala....
@sirinka a čo ked odmietla? ak si rodičia nepraju zverejnovať informácie o umrtí ich dieťaťa, tak to musí rešpektovať, čo ťa fascinuje na tom? ked nechceš never, ty sa drž štatistiky spred 20rokov, kde americkí vedci kto nevieme zdroj neuvádza zistili, že do 20 rokov sa na tetanus neumiera.
@sirinka Presne tak a ak sa jej spýtaš kedy to bolo tak je to pomaly "medzinárodné tajomstvo" - veď stačilo napísať len rok.....to nie je nič tajné. Ale nevadí.....Aj keby to bolo včera tak sa nebežím dať očkovať. 😉 Ja som nejak extra nehľadala - našla som len tú informáciu, že posledný prípad bol v r.2002.....Ale ako sme sa dozvedeli máme nepravdivé a zmanipulované informácie - či už "pre" alebo "proti".....🙂 A dík za info.
@sirinka ja to beriem ako osobnu vypoved, ked píše, že zažila, tak zažila, udiať sa môže hocičo, aj to, že rodič liečil doma ako to odporuča antivax, cecko pichať do žily a podobne telo na telo, faktom zostáva, že deti jednoducho na tetanus môžu zomrieť, hlavne tie, ktoré nemaju protlátky a ohanať sa štatistikami u vysoko preočkovanej populácie, že choroba nie je, je pre mna zavádzaním. Dokonalý nezmysel, tuná je štatistika 26% umrtnosť u neočkovaných deti na tetanus. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27375706 U 9 detí nevedeli ani ako sa infekcia do tela dostala, žiadne vonkajšie zranenia, čo je naozaj na pováženie, hlavne ked sa neočkujuci kolem dokola presviedčaju, že stačí vydezinfikovať ranu a ked nič rodič nezistí, tak neviem ako vydezinfikuje, strašne pre mna toto informovanie, ale hlavne pre tie deti.
@adsumus No vidíš a v tomto je rozdiel medzi tým kto čomu verí - ja tomu verím, že to dieťa zomrelo - nemám dôvod neveriť. A verím, že zažila čo zažila. Ale ak tu niekto napíše, že dieťa zomrelo alebo má vážne následky po vakcíne - tak už je obvinený zo strany očkujúcich z klamstva, podvodu a označený za antivaxera a žiadaný o poskytnutie všetkých informácii a už aj keď ich uvedie aj tak nemá pravdu a klame a podvádza.
ale nie, veď ja som tiež nepovedala že každý zaočkované dieťa je zdravé, ale funguje to bohužiaľ tak že zdravotné poisťovne majú zo zákona právo nepreplatit liečbu dieťaťu alebo dospelému ktorý nie je ockovany . to znamená že ak vám lekár predloží sumár nákladov na liečbu a vy si ju nemôžete dovoliť tak bohužiaľ sa necháva pacient umrieť....:( a to je práve dôvod prečo sa verejne neinformuje o všetkom... bohužiaľ povinnosť hlásiť ochorenia sa často obchádza, lebo to nemá kto kontrolovať. nakoľko 1 lekár môže mať aj 1500 pacientov....

môj vek predsa nie je dôležitý, a to čo píšete je pravda, no bohužiaľ korupcia je všade....🙂 aj iné závažné ochorenia je pacient a aj jeho lekár nahlásiť a mám osobnú skúsenosť že mi to zatajili...