(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@petot nie nedávam to do suvisu s okčovaním, pretože ičlo o vzostup oproti minulemu roku a pokles oproti predninulemu roku, navyše vyskyt ochorenia sa sleduje len posledných deveť rokov, tene naozaj nevadí, že zomrelo 66 ludí všetko neočkovaných? z toho dve detičky? uprimne sa pýtam , dalej si stojíš, že netreba sa očkovať?
Čítam vás tu postupne a mam v pláne prečítať všetkých takmer 500 strán. Rada by som však vyjadrila osobnú skúsenosť s proockovacim táborom. Pamätám si na očkovanie mmr vakcínou. Môj syn pár dni po tom mal záchvaty placu. Veľmi neprirodzeneho placu ktorý sa nedal utíšiť. Nevedela som o čo ide. Boli sme u detskej lekárky, skonštatovala, ze syn je v poriadku. Plač ustal až za niekoľko dni. Vývoj motoriky sa akoby pozastavil. Verila som lekárom ze vedia čo robia až kým som sa nestretla s niekym kto mal podobne skúsenosti. Až na poškodenú imunitu sme z toho vyviazli. Až neskôr som zistila, ze to mohlo mat a asi aj malo súvis s očkovaním. Detská lekárka by to mala predsa vedieť. Nevedela. A tak sme čakali na ďalšie očkovanie. Ako som napísala syn ma narušenú imunity. Veľmi často bol chorý najmä respiračné ochorenia. Keď som sa snažila o dialóg a vedomosť čo za diagnózu ma môj syn dostala som do rúk len další recept s liekmi. Bola som zúfalá diagnózu nikto nevedel, lieky na poličke pribúdali. Až jedného dňa mal byt syn opäť ockovany. Ok ockovat sa ma zdravé dieťa, to moje ale malo permanentný problém s imunitou a diagnoza v nedohľadne. Povedala som ze prv chcem vedieť čo synovi je. Do toho ma vraj nič nie je. Rozumiete ? Mna ako matku to nemusí zaujímať. Ok chcela som byt riadne poucena lekárom o vedľajších účinkoch. To už bolo veľa. Dostalo sa mi poníženia, dešpektu, vyhrážania... Odišla som. Len by som rada podotkla ze nie som fanatik. Pri úraze syn dostal tetanovku. Nie som blázon a hazardér. Ale vďaka tomuto incidentu som si poctivo sadla a začala sa venovať samoštúdiu. Viete veľa sa vraví o následkoch a nesení zodpovednosti. Ale vakomkolvek prípade zodpovednosť nesie vždy rodič.
@tutu_1 ajmojej mame raz povedala doktorka, že sa nemá vypytovať zbytočne a poslala ju preč bez debaty a čo mala sa prestať liečiť, zanevrieť na celu medicínu? už by tu ani nemusela byť. to je stara škola doktorov, vychovaných samotnými ludmi na darčekoch, tu vajčíka, tam husička a ego rastie, ale to ešte neznamená, že sa netreba liečiť alebo očkovať, na take rozhodnutia treba solídne vedecke dokazy a tie ludia proti očkovaniu dostupnými vakcínami nemaju, iba dohady, paranoje a obvinenia tým, ktorí im neveria.
@tutu_1 a aku ma diagnozu .plus na ake ockovanie po mmr si este cakala .kedze dalsie je az v piatich rokoch a co je u teba pozastaveny motoricky vyvoj a mal ho zdg.lekarom tak ako tu oslabenu imunitu .kedze nic nepises o imunologovi .kludne referuj od toho jedneho roka veku dietatka...
@adsumus nepáči sa mi tvoj tón. Čítaj prosím s porozumením. Osobne som na medicínu nezanevrela len už nie som neinformovana ovečka, ktorá slepo verí lekárom. Nepodsúval mi prosím to, čo som nepovedala. Nikde netvrdím ze sa netreba liečiť či ockovat. Momentálne mame skvelú lekárku ktorú by som nevymenila za nič. Ako som písala "a toto ma u militantných zástancov akéhokoľvek tábora nahnevá vždy nečítajú s porozumením" môj syn bol ockovany v adekvátnom prípade kedy to inak nešlo. Môj syn je dodnes liečený lekárkou. Ale každý jeden krok zvažujem. Inak lekárka to bola mladá a žiadne husicky a vajíčka sa nekonali nikdy nie sme z dediny. Dohady ? Paranoje ? Takze moja osobná skúsenosť s neadekvátnym plačom a zastavenym vývojom motoriky je môj dohad a moja paranoja. Ďakujem. Takze ako matka som absolútne nekompetentna. Ďakujem. Presne takto na mna išla aj pôvodná dr. Miestami som sa čudovala ze som vôbec svojpravna.
@aristka k čomu je dobrý tento nepriateľsky tón ? Na imunológiu nas poslali, vyšetrovali, a potom predpísali preventívne lieky na alergiu. Zatiaľ však syn potvrdenu žiadnu nemal. Nakoniec predpísali montelukast. Neviem či niekto čítal od tohto lieku príbalový leták, ale je veľmi zaujímavý. V tedy som sa začala viac pýtať. Čo je môjmu synovi ? Akú ma vlastne diagnózu ? Z čoho to ma ? Lekári boli nepríjemne zaskočený, zdráhali sa odpovede. Asi preto, lebo sami nevedeli. Skúšali čo zaberie. Zjavne nezdravé dieťa chceli podrobiť očkovaniu, prečo ? Ockovat sa smie len zdravé dieťa. A áno išlo o očkovanie v 6 rokoch. Zaujímavé je, ze nová lekárka nemala problém s tým počkať kým sa imunita dá dokopy a syn bude aspoň 3 mesiace zdravotne ok. Sama sa vyjadrila ze ockovat choré dieťa nie je dobre, nakoľko môže ochorieť na to na čo sa ockuje. A toto som proste potrebovala zodpovedný a uvedomelý prístup k práci. Ochotu sa pacientovi venovať a ochotne a pravdivo informovať.
Ešte by som rada dodala ze my mame informácie o tom čo vakcíny spôsobujú. Prosím netvárme sa ze nie. Stačí z každej vytiahnuť príbalový leták. Ten kto ho dával dokopy, ho dával dokopy na základe nejakých odsledovanych skutočnosti. Pochybujem, ze si to vycucali z prsta. A čo sa štatistík týka, môj mm sa im venuje a raz mi povedal ze neverí žiadnej ktorú sám nerobil. Hádky a preťahovanie kto z vás ma vačšiu pravdu je na škodu veci. Takéto diskusie by skôr mali viest kompetentní ( i keď ti od ktorých čakáme aby sa vyznali sa často nevyznajú ) a mali by sa snažiť vymyslieť take očkovanie, ktoré by nebolo take rizikové resp. aby bolo čo najbezpečnejšie. Ale to proockovaci tábor nezaujíma tu ide len o zosmiešňovanie ľudí, o to dokázať im ich nekompetentnosť - proste o malicherne osobne ciele. Tomuto nerozumiem. Väčšina z nas sú tu ženy a matky preto si myslím, ze by bolo vhodnejšie presmerovať tento tlak k užitočnejšim veciam - bezpecne očkovanie. Aby to nebolo buď alebo ....
@tutu_1 ja nemám žiadny nepriatelský ton voči tebe, nenamýšľaj si zybtočne, tak ako poniektoré tuná neočkujuce urazene, aj ked im nikto nič nepísal. teraz prečo mi ty podsuvaš, že ako ja tvrdím, že ty ako matka si nekompetentná posudiť, čo bolo tvojmu synovi, aj to netvrdím, ja tvoje kompetencie neriešim, ani nezhadzujem tvoju skusenosť, beriem na vedomie a reagujem nato, čo píšeš o lekároch. tvoja nová doktorka určila tvojmu synovi diagnozu?
@tutu_1 dovoľ, aby som ti povedala, že tu žiaľ s takýmto tónom nepochodíš... aj keď svoj príspevok myslíš, dobre, stretne sa s odporom, budeš označená za klamárku, budú chcieť od teba celú zdravotnú dokumentáciu, anamnézu, mená lekárov, telefónne čísla a nakoniec budeš aj tak obvinená z toho, že si proti tomu nič neurobila, napríklad si to nenahlásila... ver mi, ja som sa tu tiež pred pár dňami zverila a bolo mi viac ublížené ako som si myslela... preto tu už na niektoré osoby nereagujem, lebo sú totálne necitlivé a pre nich je tvoje dieťatko len cudzí človek, číslo... nič viac... pojem ľudská bytosť tu veľa ľuďom nič nehovorí a budú ti tvrdiť, že to ty si tá nevzdelaná a lekári za každých okolností vedia čo robia... tak isto som sem prišla preto aby som sa informovala, pýtala a nakoniec som bola označená za človeka čo si vymýšľa...
@tutu_1 a ešte niečo, ja som som tak isto nikdy nevyjadrila názor, že neočkované deti sú všetky zdravé, alebo že očkovanie priamo súvisí s tým, ak sa po ňom objaví nejaká choroba, len som uviedla, že mi je zvláštne ak je dieťa do očkovania v poriadku a po očkovaní sa niečo zmení a že tých prípadov je čím ďalej, tým viac a za tento názor som si tu vyslúžila spŕšku kritiky...
@adsumus nie som zvyknutá aby sa so mnou niekto takto bavil a je mi to nepríjemne. Púšťam sa do militantných zaslepených ľudí, lebo mi vadia. Treba citat s porozumením je snáď evidentne ze stojím na strane svojho dieťaťa a nie na pro či anti ockovacej strane. Ale fakt je ze mi vadia aj militantní vegetariáni, i keď sama som niekoľko rokov k ním patrila.
Nová lekárka je aj homeopatka, takze sme riešili veci aj cez homeopatiu. Potom sme začali so zvlhcovanim a čistením vzduchu. Riešili sme stravu. Je pravda ze diagnózu dodnes neviem, ale neberieme lieky na alergiu. Respiračné ochorenia riešime vačšinou sezónne. Venujeme sa prevencii. Veľmi nám pomohlo ze sa pani lekárka zaujíma. Tažko povedať čo zabralo asi od každého trosku. Proste je to o prístupe.
@tutu_1 ja sa s tebou bavím normálne, dala som ti svoju skusenosť s lekármi a svoj názor, nijako som ten tvoj nezhadzovala, ani teba ako matku, pretože ja rešpektujem neočko rodičov, zaujímaju ma ich argumenty, napriek tomu máš ten dojem, že na teba utočím neviem prečo, nerobím to, naopak, suhlasím s tebou, že niektorí lekári su skorumpovaní arogantní a hlupi, ale podla mna antivax je stokrát horší. a hlavne sa mýli a ich rady možu priniesť deťom smrt. to je moj názor, postoj, tým sa nechcem dotknuť tvojho postoja, ani trochu, naopak, kludne prispievaj podrobnosťami o prípade tvojho synčeka, zaujíma ma to.
@zuzu1122 nuž naštastie mi môže byt jedno čo si kto o mne mysli, vysvetľujem len dovtedy dokedy mam pocit, ze je to k niečomu. A ze ma niekto nebodaj obviní z klamstvá ? Nech sa paci ak mu to spraví dobre. Sama viem snáď najlepšie čím sme si prešli. Možno nemám lekárske vzdelanie ale retardovana tiež niesom. Nepotrebujem byt lekár aby som videla ze dieťa ktoré všetko chytalo do rúcok, bolo čulé a zvedavé, habalo sa otáčať a plaziť ostalo unavene uplakané dieťa bez záujmu o čokoľvek. Ktoré len ležalo a mrnkalo. Na toto nemusím mat titul. Preto je najlepšie nepripúšťať si takýchto ľudí k telu.
och bodaj by ani jedno dieťa nebolo apaticke, umrnkane, uplakané, bez záujmu o čokolvek, asi každa jedna matka to zažila, kto by to nepoznal? uplna záhada a treba hned očiernovať lekárov a vakcíny a očko rodičov. ☹
@tutu_1 vieš, problém je v tom, že pokým nemáš titul mudr. pred menom a hlavne ak sa tým titulom nepreukážeš, tak tu u niektorých ľudí jednoducho nepochodíš... pred pár dňami som tu písala, že veď každá matka snáď natoľko pozná svoje dieťa, že vie, že ak sa niečo zmení v jeho správaní, nieje to len tak... bola som označená za človeka, ktorý nemá na to kvalifikáciu aby takéto niečo písal a je to len môj subjektívny pocit... tak isto som vyjadrila názor, že lekári sú predovšetkým podnikatelia a oni niesú pri deťoch, keď majú večer teploty z vakcín, sú nepokojné, oni ich netíšia... samozrejme nie všetci lekári sú takí, sú naozaj aj takí ako píšeš ty, čo sa snažia vyjsť v ústrety a hľadajú alternatívy, no tých je žalostne málo... dovolím si tvrdiť, že veľa lekárov radšej nechce vedieť a neskúma, či nejaké nežiadúce účinky môžu byť po vakcíne, pretože nevedomosť je sladká... tým ale nenarážam na to, že títo lekári sú hlúpi... sú len jednoducho pohodlní a vyhovuje im, keď radšej o tom nič nevedia... tvrdia, že vakcíny sú bezpečné a ja sa teda pýtam, ak sú také bezpečné a ochránia moje dieťa, prečo mi nechce pediatrička podpísať plnú zodpovednosť že sa môjmu dieťaťu po očkovaní nič nestane? ako som už napísala, všetko by mohlo byť iné keby vakcíny neboli z takého bordelu, keby boli vyrábané na iných zdraviu neškodlivých zložkách... a zaočkovanosť by bola nie 95% ale 100%
@adsumus čítam pomaly aj od začiatku a z tvojich príspevkov mi zostala horka pachuť v ústach. Asi som predpojata, môže byt. Ono je pre mna očkovanie veľmi otázne. Nie som za bezhlave neockovanie, ale ani za bezhlave očkovanie. Napr. takto ma zbytočne očkovali pár rokov dozadu keď mi zviera zlomilo nohu. Nemala som otvorenú zlomeninu no napriek tomu som dostala tetanovku. Načo ? Tiež nechápem ako sa môže dávať do ockovacich látok cudzia dna, formaldehyd, hliník ? Prečo sa nevyvíjajú bezpečne vakcíny ? Prečo sa nemôže používať alternativny sposob imunizacie ? Ak všetko dobre dopadne budeme mat prírastok do rodiny a veľmi budem zvažovať čo áno a čo nie. Najmä kvôli predošlej skusenosti.
"och bodaj by ani jedno dieťa nebolo apaticke, umrnkane, uplakané, bez záujmu o čokolvek, asi každa jedna matka to zažila, kto by to nepoznal? uplna záhada a treba hned očiernovať lekárov a vakcíny a očko rodičov. emoticon " napísala žena, ktorá tvrdí, že je sama matkou... lebo každej matke sa dobre pozerá na to, ako jej dieťa trpí, ako plače, ako je bez záujmu, ako je apatické....
ano lekári su debili a antivax su spasitelia. akurát, že zomieraju neočko deti, nie očko. 😨
@adsumus takze zas som ja ta hlúpa hus, nech je po tvojom. Nechcem želať nikomu nič zle, ale zrejme osobná skúsenosť je neprenosna. Tak buď vďačná ze zatiaľ sa to teba a tvojich deti nedotklo. Ale až sa ta to náhodou raz tykať bude, potom budem zvedavá ako sa budeš tváriť. Ako píšem skutočne neželám nikomu nič zle, len vidím ze takéto bohorovne postoje nebývajú bez následkov.

@petot podla ktorej studie?