(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@jajka257 V poriadku - ja ti tvoj názor a presvedčenie neberiem. Ja som teda mala v svojom okolí veľa detí neočkovaných proti kiahňam a všetky mali perfektný a normálny priebeh - čiže nesúdim len podľa svojich detí. Možno jedno dieťa z 15tich malo horší priebeh - teploty, viac vyrážok - a to bolo všetko.....A znovu - očkovanie ti nezaručí, že predídeš tomu aby tvoje dieťa kiahne nedostalo. 😉
@evittam nezaručí ti nikto nič (okrem antivaxu), ale dieťa s protilátkami je viac chránené ako dieťa bez protilátok, jedine, žeby teda boli protilátky zbytočne. 😀 to je možno nejaka nová teoria a neviem, čo vypisuješ stále mne, ked jeden den sa poteším, že už konečne sa mi nebudeš venovať aspon to vyhlasuješ, ale teme a na druhý den, ešte oči neotvoríš a už vypisuješ, že klamem, len sa z toho nezblázni pomaly. 😉 tema očkovanie, odkial máš, že protlátky deti nechránia?
@evittam nuz ani ja ti tvoj nazor neberiem. Neockuj ockuj, rob si, co chces. Tvoje dieta, tvoje rozhodnutie. Ale ani neockovanie ti nezaruci, ze dietatu sa nic nestane. Ak ma dieta predispoziciu na diabetes ci inu chorobu, tak ta prepukne tak ci tak. Lebo neockovanie nie je vseliek na civilizacne choroby. Astma, alergie sa mozu rozvinut zo stresu, prostredia. Autizmus je vrodeny, a rozne ine ochorenie mozu byt vysledkom inych ochoreni ci oslabenia organizmu.
@jajka257 akakolvek choroba je možným ohrozením života dieťaťa, zvrtnuť sa to môže hocijako a žiadny antivaxer nikomu nezaručí, že akurát jeho dieťa zvládne choroby bez následkov. a presviedčať iných že choroby su neškodne je choré a neeticke.
@adsumus vies co, ja si myslim, ze princip ockovania ako taky je jedna uzasna vec, sklanam sa pred umom ludi, ktori ho vymysleli... ale nepaci sa mi, kam to speje... multivakcinacia - ockovanie prilis malych deti, ktore este nemaju vobec vyvinutu hematoencelafiticku barieru... a este jedno, chapem, ze postkomunisticke krajiny a ludia este nevedia fungovat uplne v principoch demokratickej spolocnosti a tudiz je tazke dat ockovanie ako volitelne / nepovinne, ale natlakovost a vyjadrenia typu, ake je to cele bezpecne, a ze matky su zadubene, ked co i len pouvazuju nad vhodnostou ockovania, to mi pride zvratene... 10 z 30 krajin maju povinne ockovanie v europe, zbytok nie... ano Rakusko napr. ma vysoku preockovanost aj napriek tomu, ze ockovanie tam je nepovinne... a nikto si nedovoli osocovat a urazat druhych kvoli tomuto, tak ako napr. vy v skupine, alebo niektori pediatri si dovoluju k rodicom..... to mi pride vrcholne primitivne a svedci to o nevyspelosti spolocnosti.......
@nada789 no s Rakuskom si dovolim nesuhlast, manzelov kolega tam zije. Ockovanie je povinne, bez toho by mu nevzali dieta do skolky. Musel doniest kompletnu ockovaciu dokumentaciu. K ockovaniu na SR, schema sa da posuvat. Aj nasa bola ockovana miesto v 5 rokoch, az ked mala 6,5 roka. Bola tam dohoda. Doktorka vedela, ze chcem, ale neskor. My sme nikdy nemali dve vakciny naraz. Ja som povedala, ze naraz v ziadnom pripade a isli sme postupne. Ockovanie miesto v 3 mesiacoch mala az v 8 mesiacoch atd. Ale vzdy som sa radila s lekarkou, nikdy som sa nehrala na odbornika. Takze da sa aj inac. A ockovanie prave teraz v obdobi presunov narodov je dolezite. Choroby, ktore my uz nepozname, su v inych oblastiach bezne. Pre civilizacie, ktore nie su na ne zvyknute, mozu byt aj bezne virusy a bakterie smrtelne. Nase tela ich nepoznaju a nevedia na ne spravne reagovat.
@zuzu1122 aky nazor mam respektovat .ved ziadny nemas .kedze nazor si utvaram na zaklade nejaych info a viem si ho obhajit.ty jedine obvinujes a este aj to si nevies obhajit na zaklade coho a pouzivas slova .ktorym vobec nerozumies o prepac .krcmovemu slovniku urcite rozumies ...takze aka diskusia s tebou .ked namiesto slusnych odpovedi na moje otazky .dostaneme riadny naklad .akoby som citala prevenara .aj ten nieco pusti do eteru a vysvetlenie nikde len urazky.ved uz tu bol od av spomenuty cely zverinec...co sme v zoo .nezmylili ste si temu....
@nada789 ak by deti nemali vyvinutu hem.barieru .zabije ich prvy nadych .bariera je funkcna od prvych dni od narodenia .plus preco mas pocit .ze bacily maju poskodit len mozog .tie zabiju deti aj zapalom pluc .bronchitidou .sepsou z tychto ochor.a inak tvoje mlecko z tvojho prsnika .dava do dietatka hlinik .preco tam ta netrapi av ospevovanou nevyvinutou hem.barierov.....
@adsumus nie nie ja som narazala akou formou tu diskutujete obe strany .. osobne ockovane dieta mama, ciastocne a zacali sme v 10. mesiacoch... ad hematoencefaliticka bariera. najdi si to aristka, staci zadat nazov a vo wikipedii sa docitas viac. ja som si to nevymyslela, vedia o tom aj lekari... a nejdem tu riesit kto komu co povedal. chcem sa dozvediet viac o ocko vs. neocko, a nie zabomysie vojny.... o tom by to cele malo snad byt, o faktoch odkazoch atd... nie? v tomto diky adsumus za tie linky, ja sa rada povzdelavam, a mal by to robit kazdy ...
@jajka257 vies po nemecky? prosim..... https://www.gesundheit.gv.at/Portal.Node/ghp/pu...
a este tu som ti to z celeho vynala:
Aufklärungspflicht bei Schutzimpfungen
In Österreich gibt es keine Impfpflicht. Die Entscheidung, ob jemand geimpft werden möchte oder nicht, liegt bei jedem Selbst. Um eine Entscheidungsfindung für oder gegen eine Impfung erlangen zu können, bedarf es Information und Aufklärung durch die Ärztin/den Arzt. Nähere Informationen erhalten Sie unter Impfen: Information & Aufklärung.
@nada789 tak wiki je uplne smerodajny portal pisany v roku 5 ...v skupine povin.ocko som uz davnejsie o tom dala prispevok .urcite ho tam najdes .a znova opakujem bariera ak by bola nefunkcna dieta je mrtve svojim prvym nadychom .kedze tym do tela vniknu omnoho horsie tazke !!!kovy ako lahky hlinik plus pred bacilmi a virusmi ta neuchrani ani ona ....ale to na wiki nepisu .asi o tom este nevedeli.
@nada789 zial, po nemecky rozumiem len ciastocne. To s ockovanim v Rakusku mam od muza. Jemu to hovoril kolega v praci. Ono nie je povinne, len bez neho ti dieta nevezmu do kolektivu. Teda je dobrovolne, ale.....ja osobne beriem ockovanie ako dolezitu vec. Mozno niekto neveri, ze ma zmysel, ale treba rozmyslat aj v sirsom kontexte. Brat ohlad aj na minulost, so zretelom na buducnost . Ja nemam chut sa hadat, len co chudata ti, ktorych chtani prave to, ze chorobaje potlacena?
@jajka257 Pise sa tam.v tom odkaze.ze ockovaniw rodicov nie je povinost a kazdy si moze vybray dobrovolne ci da alebo neda ockovat deti.Ja som mala kolegynu z Nemecka.ma 31 rokov a ona napr nebola ockovama v detstve na tuberkulozu.Ked sme mali pavienta s tuberkulozou,tak k nemu nesla.
@jajka257 podla zakona by ti mali dieta do skolky v AT vziat aj bez ockovania. aj to sa dozvies na nete ,pokial vies po nemecky. ak nie, tak potom este google prekladac by mohol trosku pomoct. ja mam v AT viacerych znamych, dve rodiny nemaju ockovane deti a do skolky chodia bez preoblemov a ockovacich preukazov.
@aristka no vidis to, a tu sa dostavame do rozdielnych postojov. ja nesuhlasim ani s tvrdenim ze hematoencefalicka bariera je vyvinuta. pretoze nikto nikdy po ockovani nepitval mozog dietata zejo...... a ani samotny vvyojari vakcin ti nevedia garantovat, ze ad1 su ucinne rovnako na kazdeho a ad2 ze su bezpecne bez rozdielu pre kazdeho... len je treba pracovat s pravdepodobnostou.... ze sa nieco stane vid pribalovy letak vakcin a neziaduce ucinky....

@adsumus Klameš - nikde som nenapísala, že očkovanie je bububu a že ty si bububu-zase to je len v tvojej hlave.
Ale aspoň, že sa bavíš. Peknú zábavu ti prajem.