(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@evittam ty si napisala, ze ano, to su tie obycajne maminy, uz keby som isla riesit len to, co tu bolo postnute par minut dozadu a z toho skutocne nemam pocit, ze by si bola az taka nestranna, ale budiz.
Co sa tyka zvysku, je to vas problem, jej problem, tvoj problem, nie moj, ani inych diskutujucich tu, tak si to skuste vyriesit medzi sebou ako dospeli ludia a idealne mimo temu.
@peter952 prosim ta, ty kde zijes? vies co spravi sud, ked podas zalobu, ze ziadas, aby sud vyslovil, ze ockovanim doslo k poskodeniu zdravia? Prizve znalca? A vies kto ten znalec bude? Sadni si prosim, .... lekaaaar a ani zdaleka nebude len jeden a samozrejme moze prizvat znalcov aj z inych odvetvi, ale urcite tam neprizve nikoho z vasej neockovacej skupiny, lebo nie su zapisani v zozname znalcov
@senta_sofia Ok, tvoj pocit. Ja naozaj nikoho o nicom nepresviedcam...
A ja nemienim nic riesit s adsumus -lebo je to zbytocne. Prezentuje sa tu ako prezentuje- "chudiatko a obycajna matka" , na ktoru vsetci utocia...Btw.ak ti to stoji za to najdi si diskusie min.rok dozadu ako ona neutoci....ale nebudem sa ti divit ak to neurobis ani mna by to nezaujimalo.
@senta_sofia mala by si si uvedomiť, že antivax tu osočuje matky a to vyvoláva obrannu reakciu a ked niekomu poveiem, že nie som farma firma, ma to rešpektovať a nestavať svoju agendu na klamstve.
Prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D.,epidemiolog- vedoucí katedry epidemiologie fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany.
"Žádná vakcína se neaplikuje přímo do krve, nepodává se do žíly. Nejčastěji se podává do svalu. Co se týká např. hliníku. Hliník ve vakcínách je vo vodě nerozpustný, na rozdíl od jiných hlinitých solí. Proto se velice těžko ze svalu dostává do krevního oběhu.Množství hlinitých solí se ve vakcínách pohybuje od 0,125 mg do 0,820 mg v jedné dávce. Průměrný denní příjem hliníku v potravinách a vodě je přitom 10-15 mg. Za minimálně rizikovou se považuje hranice denní expozice hliníku ve výši 2 mg/kg tělesné hmotnosti.Celkové množství hliníku v jednotlivých vakcínách splňuje schválené horní limity maximálního obsahu hliníku ve vakcínách, který je v Evropě 1,25 mg na jednu dávku vakcíny. Srovnáme-li množství hliníku v dnešních vakcínách s množstvím používaným ve vakcínách do 80. let minulého století, pak zaznamenáme více jak 50% pokles množství hliníku v současných vakcínách. Při očkování proti záškrtu, tetanu a černému kašli obsahovala tehdy používaná vakcína Alditepera 2 mg hlinitých solí v jedné dávce (k dispozici v letech 1958-2000, dá se říci vakcína rodičů dnešních dětí). 50 % hlinitých solí z očkování vyloučeno z těla za méně jak 24 hodin a 85 % pak během 3 týdnů. Pouze skutečně malé množství solí se může ukládat zejména v kostech. Nejméně pravděpodobné je uložení do centrálního nervového systému. U zdravých osob pochází většina hliníku, který se usazuje v těle, z díla a vody. Žádná vědecká studie dosud nepotvrdila škodlivost hliníku nebo rtuti (už se nepoužívá)ve vakcínách na lidský organismus."
@adsumus ja som jej za seba a ostatne "obycajne" matky, na ktore to bolo mierene napisala. Ja osobne nemam nic s tym, co ste si popisali vy dve a v akej suvislosti, ak si sa tym zastavala aj mna,dakujem,ale opakujem sa, je to v prvom rade vas problem. Ocividne nie ste ani jedna schopna ani ochotna ustupit a neustale na seba reagujete. S tym bohuzial ja nespravim nic.
a ešte k študiam, prečo sa nemoze urobit 100 000 očko a 100 000 neočko :
"Hodnocení s placebem se používá, chceteli např. prokázat, že je přípravek účinný také v účinnosti. Tedy, že vakcína ochrání dané procento osob. U vakcín je to těžké, protože etické komise Vám nedovolí vystavit část osob riziku nemoci, pokud je nebudete očkovat vakcínou. Nicméně dříve než se hodnotí účinnost, tak se hodnotí bezpečnost a možnost použití u lidí. A na to placebo nepotřebujete."
@senta_sofia nechápem prečo dávaš obyčajne matky do uvodzoviek a poprosím nedávať agresora a obet do jednej roviny.
@adsumus obycajne bolo v uvidzovkach preto, lebo v kontexte v akom to bolo pisane boli obycajnymi matkami mysleni plateni trolovia. Vo zvysku sa opakujem, rieste si to medzi sebou. Keby som sa riesila, kto vsetko sa mi tu vysmial a co mi napisal za to, ze som vyjadrila svoj nazor, tak asi by som tu uz nebola.
@adsumus miesas tu teraz dve veci a ja nemam ani najmensiu chut to tu riesit,kedze je to mimo temu a mimo mna. Osobne si myslim,ze ak sa to niekoho dotkne, ma moznost sa branit rovnako, tak ako som sa momentalne ohradila ja a naozaj nevidim zmysel v tom, ako ma vytahovanie nejakej osobnej zalezitosti vplyv na obhajovanie zaujmov ocko rodicov.
@senta_sofia čitala som jej blog. 😢
inak tu je skvela odpoved vyššie spominaneho epidemiologa .
OTÁZKA: Dobrý den, chtela bych se zeptat, zda jsou dostupne nejake informace o cetnosti vyskytu negativni reakce na ockovani proti pneumokokum a o cetnosti vyskytu onemocneni pneumokokem. Nemuzeme se rozhodnout, zda dat syna ockovat nebo ne. Bojime se onemocneni, ale take negativni reakce na ockovani. Chteli bychom vedet, co z toho je mene pravdepodobne. A existuji nejake udaje o tom, jake deti pneumokok/negativni reakce na ockovani postihuje? Zda jsou nejake rizikove skupiny deti? Pripadne budu rada za Vas nazor na toto ockovani. Dekuji za odpoved. Mirka
Roman Chlíbek, epidemiolog ODPOVĚĎ: Jak jsem již dnes psal, očkování proti pneumokokům má svůj nepopiratelný význam právě u malých dětí. Reakce po očkování může být např. v podobě horečky nebo zarudnutí v místě vpichu. Vše ale odezní v průběhu několika dnů. Strach z onemocnění by u Vás měl být vyšší než strach z reakcí po očkování.V riziku jsou všechny malé dětí, více chronicky nemocné děti. Ale už samotný nízý věk je jedním z rizikových faktorů.
@senta_sofia žiadna osobná zaležitosť, tato osoba tu na mna utočí vylučne lebo som za očkovanie. a prečo by som mala byť o tom ticho? mám sa ako očko matka zabiť podla prevenara tuná evka to ešte lajkne?
@senta_sofia No vidis....a mas to. Ja vobec netusim kto su to "oni". A ano "laikla" som tvoj prispevok lebo s nim suhlasim, ale to sa asi nesmie... Ako som sa uz parkrat vyjadrila ja nic nemam proti ockovaniu. Kto ockuje nech ockuje kto nie ten nie-kazdy ma svoj dovod. A ja nie som ziadna matka ovplyvnena netom, av,MK a neviem cim. My sme sa rozhodli na zaklade rozhovorov a informacii od lekarov-odbornikov,ktorym verime uz roky ci sa nieco tykalo ockovania alebo nie. A nikoho nepresviedcam o nejakej "svojej" pravde. Kazdy nech spravi podla svojho vedomia a svedomia. To je vsetko.
@adsumus preco prave na teba,ked tu vystupilo za posledne dni viac nickov, co sa vyjadruju v prospech ockovania? Ohradila som sa dnes ja, nikto iny. A myslim si, ze nikto normalny by sa nesiel zabijat za to,ze mu tu nejaky anonym napise,ze sa ma zabit a druhy mu to lajkne. Vies kolko ludi si mysli,ze som p...a len na zaklade toho, ze nesuhlasi s tym aky mam nazor? Akurat tu teda nie je na to tlacitko. A je mi to uprimne jedno. Ak verejne vystupis, nesies si bohuzial so sebou aj toto riziko.
@senta_sofia sofinka, nemáš ponatia čo ja som si tu už preskákala od av. a nemáš šajnu prečo už píšem verejne o tom. už sa vyhrážali aj mojmu dieťaťu na živote, tak páči sa odsksákať si antivax aspon pol roka a potom mudrovať.

@evittam ano klamem? a včom? zasa bude bez odpovede.