(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
škoda, že antivax nám tu stále masíruje, že lekári maju prebrať zodpovednosť za poškodenia po očkovaní, ale ake poškodenia nenapíšu,ked dieťa po očkovaní dostane zápal uška a ochluchne má to odškodnovať stát, kde su dokázane mechanizmy ako mohlo očkovanie sposobiť ochorenie uška, nemáme, rovnako nemáme dokazy, žeby očkovanie spusťalo autizmus, naopak su dokazy, že nespušťa, tak ako to má doškodnovať stát, ked autizmu sposobuje niečo ine. či budeme všetky deti odškodnovať za všetky choroby, ktoré sa vyskytnu do 5 rokov, lebo to može byť poškodenie po očkovaní?
@lauritka ak by aj vznikol sud ako v usa, ktorý posudzuje či ludia boli a neboli poškodení očkovaním, antivaxeri by neboli spokojní, rozsudky su v prospech očkovania. kedže maju obrovský rozpočet založený na navýšenej dani ktoru platia rodičia za vakcíny, v niektorých prípadoch uzavru dohodu o odškodnení, ak je tam čo len minimun šanca, že to mohlo byť očkovanie, ale drviva väčšina zalob s očkovaním vobec nesuvisí a tam su v hre vypovede expertov vo všetkých možných oblastiach medicíny. najčastejšie su odškodnovaní za státom uznane nežiaduce učinky ako je horučka, krče, alergicka reakcia, zápal mozgu( to je extremne zredkavé a tu musí byť dieťa s vyrazne zníženým vedomím a hospitalizovane v nemocnici, od dvoch do sedem dní po zaočkovaní).
@adsumus mna skor stve, ze to prekrucaju do tej roviny, ze nikto nie je zodpovedny, len za to, ze im niekto posuskal, ze u nas chyba v zakone, ktory uklada povinnost ockovat veta o zodpovednosti. Lenze ono su nad nim nadradene predpisy, ktore tuto zodpovednost zakotvuju.
A akoze uplne od veci,ze nenesie zodpovednost za neziaduce ucinky, vzdy je to zalezitostou dokazovania, nikto nemoze byt zodpovedny len z toho titulu,ze je to uvedene na pribalovom letaku bez toho, aby sa preukazala pricinna suvislost.Ale skoda reci...
@senta_sofia ja som za zrušenie povinnosti očkovať, som zato aby zaočkovane dieťa a sučastne take ktore prešlo všetkými prehliadkami, dostalo 2500 (máme cca 60000 detí v ročníku, tak verím, že by sa niekde tieto peniaze vyhrabali) eur pred nástupom do školy, plus očkovacie statusy do škol a skolok, prečkovať všetkých pedagogických a nepedagigických zamestancov, obyvatelstvo chrániť pred neimunnymi klasicky karantenami, ak sa vyskytne prípad neočkovaní su v domácej karantene.
@lauritka sučastna pokuta je smiešna vec, vyvoláva odpor a nikoho neodradí a ine je zaplatiť sto euro a ine je nedostať 2500, tento system zaviedli v austrálii a hned im riadne odbudlo neočkujucich. inak ak deti pochoreju náklady na liečbu určite prevýšia tých 2500 eur, takže stat by v podstate týmto šetril.
@charlie1980 tak ako pisala senta, ale ako vidim tak AV tu maju svojich stupencov , ktori systematicky odhovaraju od očkovania, len na zaklde svojho idologickeho presvedčenia. A to je uz nebezpečné. Ak budu nasledky, oni daju ruky preč.
Neockujuci sa vykasle na 2500 EUR😅 Aka to Meciarova politika 😂 Kupit si ludi za drobne. Ockujuci status povazujem za diskriminacny, Ak by bola sloboda v ockovani 😅
@lauritka u nas je to nedomyslene cele, stat trva na plneni nejakej povinnosti a nesplnenie tejto povinnosti sa riesi len ako priestupok, aj to casto len blokom na pokutu a nie riadnym prejednanim, a to pomlcim o vyske tych pokut. Cize stat si sam serie na hlavu, lebo vlastne tym ako keby priznaval, ze mu vlastne na tom az tak nezalezi a neplnenie tejto povinnosti ticho toleruje. Ved ked raz nieco vyzadujem v zaujme ochrany zdravia, tak by som si mal dat sakra pozor na to, ci sa to dodrziava. A toto je ta diera, ktoru antivax celkom sikovne vyuzil. Zatial sa az na par vynimiek lekarov, ktori podali trestne oznamenia na rodicov, nic nestalo. A obavam sa,ze v situacii,ked sa tu cez IPcky vymienaju kontakty na lekarov,co neockovanie nenahlasuju, sa ani nic nestane. Cize vymozitelnost tejto povinnosti je nulova. Takze by bolo by zo strany statu ferove,keby zaujal nejaky jednoznacnejsi postoj.
@senta_sofia no Drucker sa vyjadril zeby bol skor za vačsiu osvetu ako za sankcie.. ale to asi nebude mat želaný dopad 😝
@charlie1980 toto, co si teraz napisala je ukazkovy pripad toho, ako by to bolo v praxi 😀 teraz ako nic proti tebe,len priestor na reakciu. Neockovat, to ano, ockovaci status uz nie? Nie je to ferovejsie ako to,ze by neockovane dieta neprijali do skoly/skolky,cize by si ho kvazi dobrovolne nasilu aj tak musela dat ockovat alebo by si si hladala sukromnu skolu, co ich je u nas ako safranu alebo by sa kupovali potvrdenia,ze dieta ockovane byt nemoze? Ono ludia su velmi kreativni,co sa tyka obchadzania zakoov 😉 A co tak uhrada nakladov na zdravotnu starostlivost, ked odmietnes tu navrhovanu,cize ockovanie?
Ako fakt teraz uplne vazne,kedze si tu,aka je tvoja vizia?
@senta_sofia Tuto vyssie sa spomenulo, Ze je za zrusenie povinnosti ockovat, Ale.....atd. Cize Ak by nieco malo byt nepovinne, potom by som Status povazovala za diskriminacny, pretoze odporoval by (ne)povinnosti ockovat. To neznamena, Ze v Tom hladam vyhody, Ale Ze je to nezrealizovatelne, nakolko ockovanie by bolo nepovinne😉
A Ano, suhlasim Aj s nakladmi spojenymi s liecbou v pripade odmietnutia navrhnutymi 😉
@charlie1980 v akom zmysle ockovaci status podla teba odporuje nepovinnosti ockovat? Neockovany by mal neockovany, ockovany ockovany. Mozno to chapem inak ako ty 🙂
Vychadzam z tohto prispevku :
ja som za zrušenie povinnosti očkovať, som zato aby zaočkovane dieťa a sučastne take ktore prešlo všetkými prehliadkami, dostalo 2500 (máme cca 60000 detí v ročníku, tak verím, že by sa niekde tieto peniaze vyhrabali) eur pred nástupom do školy, plus očkovacie statusy do škol a skolok, prečkovať všetkých pedagogických a nepedagigických zamestancov, obyvatelstvo chrániť .........atd, atd.
Ako moze niekto ziadat ockovaci status v skolke a v skole, Ked sa teoreticky zrusi povinnost ockovat ? 🤔
O tej smiesnej Sume sa uz radsej Ani nevyjadrim, stylom V.Meciara 😂
@charlie1980 jasne,ja chapem z coho vychadzas. Len ono ked sa zrusi povinne ockovanie, ostane ockovanie dobrovolne a rodicia budu mat moznost rozhodnut sa. Cize ti, co by boli ockovani, by mali v ockovacom statuse uvedene,ze su a proti comu a neockovani by mali uvedene,ze nie su.
Ono to znie mozno absurdne, ale vo vacsine krajin,kde dobrovolne ockovanie zavedene je,ludia ockovat aj tak davaju.
@charlie1980 a to pravo vyzadovat ockovaci status je obhajitelne z epidemiologickeho hladiska urcite, lebo uz len ked sa pozriem na pravnu upravu u nas, vacsina z tych chorob su infekcne choroby, co podliehaju hlaseniu a ked sa v kolektive nieco vyskytne, znacne by to ulahcilo epidemiologicke opatrenia, ktore nasleduju, ked sa urcita choroba vyskytne a potvrdi
@senta_sofia
Z tohto hladiska urcite suhlasim.
Ale ten prispevok, z ktoreho som vychadzala, nie je pisany v tomto duchu, nakolko sa maju dokonca aj vsetci naokolo, pedagogovia aj nepedagogovia vratane skolnika a vratnika ,preockovat. Cize potom nemoze niekto pisat o tom, ze suhlasi s nepovinnostou ockovat.
Len ze ma strasne pobavil a vlastne aj ten vyklad ma pobavil 😅
@charlie1980 autorka isto upresni, ja to chapem tak, ze tak ako teraz su teraz vypracovane urcite rizikove kategorie osob, ktore su povinne ockovat sa, spadali by tam aj ti,co vymenovala, zase je to na zamyslenie z toho epidemiologickeho hladiska, lebo aj ten ucitel moze dovliect nieco medzi deti. Ale vidis,zase priklad toho, ako to kazdy vnimame inak a ze asi ulahodit vsetkym bude problem.
Nahodou som teraz natrafila na tuto diskusiu ,pretoze cerstvo som mala v skupine burlivu debatu s antivax matkou - aj napriek tomu-ze som sa v prispevku pytala na ine a jasne napisala,ze nechcem v nom polemizovat o tom,ci ockovat ci nie... diskusia sa zvrtla jej pricinenim, avsak ked som sa nedala - dana osoba vsetko zmazala - z pozicie moderatorky danej celej skupiny. Podla mna zneuzila svoje postavenie,lebo ked nepomohlo jej negativne presviedcanie a polemika a diskusia nevyznievala v jej prospech,tak to zmazala . A vtedy som sa nad tym celym zamyslela - pokial nasa legislativa povazuje este stale ockovanie za povinne - je obhajovanie neockovania na takto dostupnych strankach vlastne nabadanie k porusovaniu zakona nie? kde konci sloboda prejavu a zacina trestny cin ? je toto v poriadku,nemali by vlastne admini konika a jemu podobnych stranok sa nad tymto zamysliet a tuto polemiku na svojich strankach ani nedovolit? Tym duplom ak je pravda,ze si tu zeny cez IP posielaju mena lekarov ,ktori nehlasia nezaockovane deti. Mam malickeho druheho syna 8m a poviem pravdu - uz len cakam kedy epidemia osypok sem dorazi ☹ vid moravsko-sliezsky kraj najnovsie. Vytaca ma tento system,ktori nic neriesi .
@katkaajurko sloboda slova a demokracia sú asi u teba len slová... podľa toho, čo si napísala, človek nemôže mať vlastný názor... je veľmi veľa mamičiek, ktoré nie sú proti očkovaniu... ja napríklad si myslím, že myšlienka očkovanie je dobrá vec, ale sú proti tomu, aký humus obsahujú tie očkovacie látky. keby na tom kompetentným tak záležalo, tak už dávno je vytvorená očkovacia látka s neškodlivými účinkami. napísala si, že čakáš, kedy sem dorazí epidémia osýpok a ja čakám, z čistej zvedavosti, kedy vyrastie generácia detí, ktoré nie sú zaočkované a som veľmi zvedavá, koľko z nich bude mať aké choroby, lebo v poslednom čase kde sa pozriem, tam sú samé alergie, astmy, ekzémy a podobne... tým netvrdím, že za to môže výlučne očkovanie ale myslím si, že k tomu mohlo dopomôcť...
@katkaajurko ide sa na hrane zakona... asi tiez treba nejaku prvu lastovicku aj v tomto ohlade, mozno by sa veci pohli. Len ako som napisala vyssie, ono je hlavne problem v postoji statu, ak by chcel doraznejsie zakrocit, ma na to prostriedky, aj co sa tyka tychto diskusii, lebo ono je to uz na urovni vedomeho manipulovania ludi.
@zuzu1122 takze inak - ked napisem niekomu a budem obhajovat napr,ze je lepsie sadnut za volant pod vplyvom alkoholu -je to moja sloboda slova hej? ved stat sa nic nemusi ...
moja babka ma atopicky ekzem a alergie, mama (narodena pred r. 69) ekzem a alergie. Ja-dieta uz ockovane mam chvalabohu zatial "len" alergie. viem viem,vynimka nespadajuca do tvojho predpokladu.
@zuzu1122 neviem, nakolko sledujes tieto diskusie, ja z toho skutocne nemam pocit, ze tu ide o nazor a uz duplom nie vlastny. Tu ide o to, ze za tieto vyjadrenia nikto nenesie zodpovednost a darmo sa budem ohanat tym, ze ma nejake anonymne nicky na internete utvrdili v tom, ze ockovat nemam a nahodou moje dieta ochorie a bude mat nasledky z tejto choroby. A kto ponesie zodpovednost za to, ak tu ozaj nastane taka situacia, ze bude neockovanych deti tolko, ze zacnu vznikat epidemie? Budu ludia, ktori neboli ockovani celit trestnemu stihaniu za sirenie infekcnej choroby? Tento trestny cin je jasne definovany uz teraz, ani netreba nic nove uzakonovat. Dostali sme sa do stavu, ze verime niecomu, co ani sami nevieme, ci je pravda a bohuzial nie je ina cesta ako to dokazat, len si to odzit.
Pises o humuse v ockovacich latkach, neviem, kolkatka si rocnik a v podstate je to asi jedno, ale nasu generaciu ockovali podstatne vacsimi sajrajtami, s podstatne vyssim mnozstvom antigenov, akurat to nikto neriesil, lebo nebol taky pristup k informaciam ako dnes. A co sa tyka tych alergii, astmy a neviem coho vsetkeho, za to si mozeme tiez len my sami, ved sa len pozri na to, ako zijeme, v akom strese, co dychame, pijeme, jeme, milion veci, ktore tu volakedy neboli a teraz su, to ockovanie je len kvapka v mori.
Mne to casto pripada tak, ako ked 12 rocna pubertiacka trieska doma dverami a vresti na matku, ze nevie o com je zivot. Ideme spochybnovat nieco, co sa tu budovalo niekolko desatroci a fungovalo a my to ideme teraz silou mocou popriet. Len aj ta pubertiacka sa raz stane matkou a pochopi, co nechapala vtedy, ked na tu matku vrieskala.
@senta_sofia toto s tymi humusmi je jeden z najcatejsich hejtov antivaxu ... to uz ani nekomentujem,tu je absolutne absencia relevantnych informacii kedze dalekovacsi humus sme dostali my,ako deti teraz. a Dalsia perlicka byva-"lepsie davat mono - vakciny" co priamo vylucuje ten predosly-lebo lepsie dat kazdu chorobu zvlast a tym padom - 10x vsetky pridavne latky namiesto 1x v jednej..to je skoda reci a mrhania tukania do klavesnice zial ☹ tu akekolvek relevatne dokazy su pretacane.

@evittam rozdiel je v tom, že lekar ma tu trestnopravnu zodpovednost za pacienta. Ale Ludia na nete nie, ani pán Fillo.. ak sa niečo niekomu stane, lebo neočkoval, potom si to vlastne nikto na triko nevezme