icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
zuzu1122
9. apr 2017

@katkaajurko dieťa, ktorého rodič má alergiu, má 30%tnú pravdepodobnosť, že tú alergiu zdedí.. a ešte väčšiu pravdepodobnosť, ak sú alergici obaja... pozor, ty si ma zle pochopila, ak niekomu povieš, aby si sadol za volant opitý, že sa nemusí nič stať a on ťa poslúchne, je to jeho voľba... predsa mu nedržíš nôž na krku, nie? ale je fakt, že dieťa do tuším tretieho roku života nemá ešte vyvinutú imunitu, tak prečo pre pána mám do neho rvať ešte aj vakcínu proti 6tim chorobám naraz? vieš mi povedať, aké bude mať tvoje dieťa reakcie na očkovanie? na 100% to nikto nevie... očkovanie predsa dieťa neochráni, len môže napomôcť vytvoreniu obranných látok... také malinké telíčko a naraz vytvárať protilátky proti 6tim chorobám... fuuu... žiadna sranda... nikto nič nezaručuje.. mimochodom som sa pýtala lekárky, či sa môže dať dieťa zaočkovať a je možné dieťa zaočkovať aj neskôr len inou očkovacou látkou...

katkaajurko
9. apr 2017

@senta_sofia - ten posledny odstavec absolutne vystihuje terajsiu situaciu a to co sa deje, popierame odzite a odskusane a ideme sa vratit o milovy krok spat, co na tom,ze nas to prefacka, ludstvo je nepoucitelne a ako povedal klasik - "neprisposobive sa vyhubi samo" ... zial ☹ ludska hlupost a pocit vo svoj suverenny najmudrejsi postoj a "pocit" je povysenny nad relevantne vyskumy, roky prace vedecky pracovnikov .

zuzu1122
9. apr 2017

@senta_sofia ja s tebou vo veľkej miere súhlasím... za alergie si môžeme naozaj z veľkej časti sami, lebo je tu samá chémia... áno aj nás očkovali a pozri, koľko párov nemôže mať napríklad deti, koľko ľudí ma astmu a naozaj tých alergií je neúrekom, neskutočne plné čakárne... problém je v tom, že si neviem ani predstaviť, aké úsilie by človek musel vyvinúť a koľko by to stálo peňazí, ak by malo jeho dieťa po očkovaní doživotné následky... vieš si predstaviť, čo by potom nastalo ak by súd vyhral? každá jedna maminka, a nehovor že ty keby si mala dieťatko pred očkovaním, by sa minimálne nad tým pozastavila a skrsla by jej otázka, či sa nemôže také niečo stať aj jej dieťaťu... niekde som tu čítala od niekoho (ja som mama a nemám naozaj čas vysedávať tu a sledovať kto čo napísal), že predsa sa rodič ráno nezobudí a nepovie si, že nedám svoje dieťa očkovať... môj názor je taký, že keby nebolo v poslednej dobe toľko prípadov nežiadúcich účinkov a toľko ohlasov, že sa s tým nič nerobí, tak by vôbec táto diskusia podľa mňa nebola... a keď aj nejaký rodič nahlási na úrad, že má jeho dieťa nežiadúci účinok, kde je istota, že sa to v nejakej štatistike objaví? môj názor je taký, že to stojí za uváženie a zamyslenie...

adsumus
9. apr 2017

@zuzu1122 treba asi poriadne pozisťovať čo narobí s telíčkom čierny kašel alebo take osypky, zdanlivo prekona bez problemov po desať rokoch paralýza a smrť, treba brať choroby reálne do uvahy a nenechávať detí bez protlátok na základe čistých dezinformácii od ludí, ktorí su v skutočnosti proti očkovaniu z naboženských dovodov.

zuzu1122
9. apr 2017

@adsumus ja som nikdy nikde netvrdila, že treba dať na názor nejakých ľudí z netu... ja len hovorím, že to stojí na zamyslenie, nie bezhlavo ísť ako ovečka a trošku si zisťovať info (aj o výhodách aj o nevýhodách očkovania) ale príde mi na hlavu postavené zakázať ľudom prístup k informáciám a ľudí, ktorí majú trochu iný pohľad alebo odlišný názor najlepšie rovno hodiť do basy...

zuzu1122
9. apr 2017

Chcela by som vás poprosiť, čo máte prehľad v tejto oblasti, keby ste mi poradili nejakú publikáciu, ktorá hovorí o výhodách a potrebe očkovania a tak isto jednu publikáciu, ktorá hovorí o tom prečo je očkovanie zbytočné... ďakujem.

katkaajurko
9. apr 2017

@zuzu1122 ak je jeden z rodicov alergik-riziko je 30% (plus pripocitaj ZP) ak obaja tak 60%. ak matka,riziko je este vyssie. Alergie sa dedie geometrickym radom - preto aj stupaju,plus dalsie faktory ako ZP,strava,pesticidy na potravinach,chemicke latky.

Spravne,pises,ze imunitny system dietata sa formuje do 3-6 rokov. ALE , vakciny obsahuju bud mrtve,oslabene zarodky- alebo minamalne mnozstvo virusu oslabeneho v pripade MMR - toto by si mohla ako odporca davno vediet.

takze ja sa pytam-ak oslabene slabulinke a mrtve zlozky "zamavaju" s imunitou dietatka- co s nou urobila plna pecka v podobe nakazenia sa chorobou? nemusis mi odpovedat, toto bola recnicka otazka.

senta_sofia
9. apr 2017

@zuzu1122 ja tu poslednu dobu zase citam casto a by si bola prekvapena, ze ti tu napise clovek, co ide svato svate tvrdit, ze ma poskodene dieta ockovanim a ked sa ho opytas, ake nasledky malo, tak odpoved je bud v style, ze my sme s nim ani k lekarovi nesli, ale uvadza sa to v pribalovom letaku alebo je odpoved vyhybava, ze nechce pisat verejne, lebo vlastne nevie. Tak uznaj, ako zena-matka,kolke z tych neziaducich ucinkov dokazes posudit ako laik.
Co sa tyka tej neplodnosti,vyber si nahodnu vzorku 5 chlapov z okolia a porozmyslaj, co robia tak 15 hodin z dna? Sedia na gulach, notebook na nich a mobil vo vrecku. Nahodna vzorka 5 zien, kolko z nich nebralo antikoncepciu?
Nahodna vzorka 5 deti,ktore bolo pocate prirodzene rodicmi, ktori nemaju ziadne zdravotne problemy a bolo narodene v termine z nerizikovej gravidity.
Ano,mas pravdu,vsetko stoji za zamyslenie.

zuzu1122
9. apr 2017

@katkaajurko prosím ťa, budeš taká dobrá a hodíš mi tu, kde presne som napísala, že som vyslovene proti očkovaniu??? ďakujem.

katkaajurko
9. apr 2017

@zuzu1122 sorry motas hrusky s jablkami. neplodnost s ockovanim atd. a toto je presne dovod,preco laik nema dostat moznost rozhodovat o tak vaznej veci ako je ockovanie. Na to -aby sme ti tu objasnili vsetky tvoje otazky,by som musela mat minimalne cely den casu,zhromazdit vsetky medicinsky dostupne RELEVANTNe informacie. Toto vsetko uz totiz urobili vedci,odskusali,otestovali ...roky prace a ja im verim a vies preco? mam troch vedcov v rodine ,aj par lekarov. S odbornikmi sa treba radit-s takymi co im veris, nie tu a nie s anonymnymi clankami. Ver ze som to preluskala odpredu odzadu uz pri prvom synovi a ten uz bude mat 6 rokov a o neho strach nemam , kludne nech osypky pridu. Je zaockovany.

katkaajurko
9. apr 2017

@zuzu1122

a nepochopila si ani ten moj prvy prispevok - o nabadani a trestnom cine. Pretoze nabadat niekoho v robeni cokokolvek-co je mimo zakon - sa nesmie.

Ockovanie je zakonom povinne,cize minimalne je to priestupok - tak bol mysleny moj prvy prispevok. Su hranice,kde konci sloboda slova.

zuzu1122
9. apr 2017

@senta_sofia ja viem, že je to ťažko uveriť, ale naozaj mám v okolí ľudí, ktorí si ani na gulach nesedeli, vo vrecku mobil nenosili a NB na sebe tiež nemali a žiaľ dieťatko sa im nedarí, dokonca v niektorých prípadoch keď boli v centre tak záver, príčina neplodnosti neznáma... máš pravdu, ako laik naozaj nemám šancu posudzovať či ten alebo onen nežiadúci je určite z vakcíny... zavádzanie a klamstvo ohľadom zdravia dieťaťa je podľa mňa choré a žena ktorá si vymyslí, že má dieťa poškodené očkovaním len preto aby tu mamičky vystrašila podľa mňa patrí na psychiatriu.. ale nikde nieje napísane, že ak sa tu zoznámiš s rodičom, ktorého dieťa sa po očkovaním zmenilo, prípadne u neho prepukla nejaká choroba, tak sa s ním nemôžeš stretnúť a presvedčiť sa... a ak matka, ktorej dieťa má NU a nič s tým nerobí, to tiež mi príde nie celkom v poriadku..

adsumus
9. apr 2017

@katkaajurko ja som si tiež všimla, že odporcovia očkovania pretláčaju svoje názory velmi agresivne, ich argumentácia stojí na dezinfomormáciach, ak ich nato upozorníš, vyslužiš si invektívy typu, že si farmafirma, nie si matka, si robot, trol, ovca, viac ludí, je toho dosť, nechápem prečo chcu dobru vec presadzovať takto násilne, ale možno je to tým, že to nie je dobra vec a zákon, si myslím, že je na nich prikrátky, to je ako s alternatívnymi liečitelmi, ked na ich liečbu neliečbu doplatíš, nemáš to ako riešiť, naletela si tvoja vec, zle si užívala elixíry, mala si negatívne myšlienky, nemodlila si sa k vyšším entitám, vracia sa ti nejaká zlá karma, to sa nedá ošetriť asi zákonom, zopár ludí musí nato doplatiť. inak ak veria na karmu, nechápem prečo napádaju a urážaju, že sa neboja že sa im to vráti. ale to su asi nejaké nuansy, ktoré obyčajný človek nepochopí.

zuzu1122
9. apr 2017

@katkaajurko ešte raz sa ťa spýtam, kde si videla, že som napísala, že som vyslovene proti očkovaniu

adsumus
9. apr 2017

@zuzu1122 a čo s takou matkou, ktorej dieťa sa malo zmeniť po očkovaní ale myslí si to jediná z rodiny, ostatní si všimli, že niečo nebolo v poriadku už skor?

katkaajurko
9. apr 2017

@zuzu1122
vyjadrovala si sa ako odporca tak som asi mylne dedukovala,ze nim si... lebo slova "svinstva vo vakcinach" atd pouzivaju zvycajne odporcovia.... hlavne teda - zbehni do kniznice, zober medicinsku literaturu a precitaj si o danych chorobach (na nete sa dost casto bagatelizuju),pozri si fotky umierajucich rocnych deti na osypky , prestuduj pocetnost komplikacii - len tak z brucha ti viem povedat,ze male deti maju riziko 1:600 na komplikaciu osypok - v rychlosti si na presny nazov nespomeniem - kedy 10% umrie do 3mesiacov 80% do troch rokov a zvysny do 10 rokov a to je jedna jedina komplikacia z mnohych, kdezto riziko vedlajsich ucinkov (kde spada aj horucka a zacervenanie je 1:100tisic a vaznych je 1:500 000 . Je lahke o tom polemizovat,nedat ockovat,ked su choroby potlacene a prakticky sa nenachadzaju-takze cerpam vyhody z kolektivnej imunity. Tato vyhoda rapidne klesa ak sa sem choroby zavlecu a to sa prave deje - s osypkami.

adsumus
9. apr 2017

@zuzu1122 neviem kto ti zakazuje prístup k informáciam a koho dávaju do basy. neprehánaš trochu?

adsumus
9. apr 2017

@katkaajurko iba krajný antivax povie na rovinu, že neočkovať, ostatní klučkuju, pretože si uvedomuju,že následkom takej rady može byť smrť.

zuzu1122
9. apr 2017

@katkaajurko prečo teda na osýpky ochorie tak neočkovaný ako očkovaný? a očkovanie predsa nieje ochrana, je to len prostriedok na možnú pomoc pri vybudovaní protilátok. ja sa rada nechám poučiť, čokoľvek komukoľvek keď napíšem to nieje útok, len sa zaujímam. písala si, že máš v rodine vedcov a aj lekárov, čiže pravdepodobne máš o tom prehľad... ďakujem za odpoveď a nateraz odchádzam... prajem príjemný zvyšok nedele

zuzu1122
9. apr 2017

@adsumus nemyslím, že preháňam, vychádzala som z príspevku vyššie...

zuzu1122
9. apr 2017

@adsumus a ja som napísala, tvrdila som, tvrdím a vždy tvrdiť budem, že rodič, ktorý klame o zdraví svojho dieťaťa kvôli biznisu (je jedno či lobuje za očkovanie alebo proti) je podľa mňa chorý na hlavu a patrí na psychiatriu... bodka.

katkaajurko
9. apr 2017

@adsumus A este sa vravi aj o lekaroch,ze su skorumpovani, a ze sa nehlasia negativa,a ze pocet je vyssi atd atd atd, a z mojich znamych lekarov v mojom veku - vsetci uz maju deti - svoje deti zaockovat dali. Takze uz len min z tohto hladiska je to hlupost,lebo by si chranili aspon "tie svoje"...
@zuzu1122 vo vynimocnych pripadoch moze ockovane ochoriet ,ale priebeh je slabsi. 95% deti preockovanych ma imunitu.

Vravis,ze niesi antivax -ale spominas rad za radom vsetky ich hoaxy ....tak neviem....

adsumus
9. apr 2017

@zuzu1122 zuzka v rumunsku bolo 96% chorých na osypky neočkovaných. takže žiaden že choreju rovnako očkovaní a neočkovaní, choreju neočkovaní.

adsumus
9. apr 2017

@zuzu1122 a zober si tých, čo umreli všetkých 17 bolo neočkovaných, to nie je nahoda, nemali protilátky, telo to nezvládlo. prečo asi?

zdenka7887
9. apr 2017

@senta_sofia Nesúhlasím S Tebou!

lauritka
9. apr 2017

@zuzu1122 niektore diskusie su založene zámerne s cieľom zvrátenej ideologie určitej skupiny ludi, ktorá si tým sleduje svoje vlastné ciele a zdravie detí je jej šum a fuk.

zdenka7887
9. apr 2017

@kvieta konečne si to dala ,že o očkovaní nič nevieš;0)

lauritka
9. apr 2017

@katkaajurko berieš mi slová z ust👍 , jedno je sloboda slova a druhá šírenie poplašných správ,ktoré ohrozuju verejne zdravie.. a tam už je to na hranici zákona-

senta_sofia
9. apr 2017

@zdenka7887 v com konkretne?

senta_sofia
9. apr 2017

@zuzu1122 tvrdenie, ze osypky dostane aj ockovany je tvrdenie odporcov ockovania, ktori zneuzivaju fakt, ze medzi zaockovanymi jedincami nikto neskuma ich serozpozitivitu, cize to, ci maju vytvorene protilatky proti danej chorobe, da sa to zistit jedine odberom krvi, cize logicky kazdy zaockovany by toto musel podstupit a je ti jasne, ze to je nemyslitelne.
A inak si si v podstate odpovedala, ockovanie pomaha vybudovat protilatky, odborna literatura vsak priznava urcite % ludi, ktori nemaju dostatocnu imunitnu odpoved , a preto sa sa im tieto protilatky nevytvoria alebo sa nevytvoria dostatocne. Zistit to mozes jedine tak, ze si das z krvi vysetrit uz tu spominanu hladinu protilatok. U takychto jedincov by bola potrebna posilnujuca davka vakciny, no casto sa na to pride bohuzial az vtedy, ked clovek ochorie a potom sa tvrdi, ze ochorel ockovany.
Takisto su pripady ludi, ktori ochorenie prekonali prirodzene a mali by mat imunitu a dostanu to ochorenie znova. Tiez proste zrada v systeme. Len tym, ze to nie je v suvislosti s ockovanim, tak sa o tom tolko nehovori. Ale napriklad v pripade kiahni, niektore deti, ktore dostanu kiahne v dojcacom veku, ochoreju potom este ako skolkari. Tiez je to len reakcia na to, ze ten imunitny system sa neustale buduje.
Uz som to tu pisala, ale cisto len pre tvoje overenie, ak si bola ockovana proti ruzienke/rubeola, pozri si u gynekologa v karte vysetrenie protilatok v tehotenstve, ak ich mas aktivne, mas to jasny dokaz toho, ze mas vytvorene protilatky vdaka ockovaniu.
Co sa tyka tych publikacii, vacsina co vysla, su zamerane proti ockovaniu, resp. upozornuju rodicov na rizika ockovania, proockovacie weby ma ockovanieinfo.sk, sprievodcaockovanim.sk a who.sk, tam najdes aj nejake elektronicke publikacie k ockovaniu, obsahovo podstatne podvyzivenejsie ako tie protiockovacie, inak skor asi google a naucit sa selektovat informacie a zdroje a spravit si vlastny nazor 🙂