icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
eva8
16. dec 2017

@adsumus máš. IP. A na oplátku - kde radíš mňa? - spomenula si to v tejto téme
" kedže administrácia vám dala zelenu v moderovaní skupiny, pre mna neprípustne aby krajná pravica neonackovia a antivax mali možnosť mazať príspevky s opačným nazorom, "

adsumus
Odpoveď bola odstránená
adsumus
16. dec 2017

@eva8 a to ip bola sranda z tvojej strany, že?

eva8
16. dec 2017

@adsumus nie, nebola.

sticker
adsumus
16. dec 2017

@eva8 tak potom obvinuješ nesprávnych ludí z toho, čo si urobila ty.

eva8
16. dec 2017

@adsumus ok. A čo som urobila? A z čoho obviňujem? A nedala si pred chvíľou príspevok, že ma neriešiš?

peter952
Odpoveď bola odstránená
adsumus
16. dec 2017

@eva8 nič, kamoška, ktoru si označila v IP by sa nepotešila, že ju predhazuješ za svoje skutky, ale to je jedno, tema očkovanie.

adsumus
16. dec 2017

@peter952 len preluskaj, máš čas kopírovať bludy antivaxerov, tak si nájdi čas aj na fakty.

eva8
16. dec 2017

@adsumus ???? Ale o.k., téma očkovanie, nie zoznamka, súhlas.

peter952
Odpoveď bola odstránená
adsumus
Odpoveď bola odstránená
pisulina
16. dec 2017

By si sa cudovala ako funguje skupina ako svajciarske hodinky.. uz sa nepise ani o p.Kotlebovi ked si odisla 😂😂

peter952
Odpoveď bola odstránená
adsumus
18. dec 2017

niekto zjavne zbožnuje desiť iných očkovaním, ale desiť ludí tým, čo vo vakcínach nie je je naozaj smiešne.

https://respectfulinsolence.com/2017/02/02/anti...

libawet
18. dec 2017

@peter952 dobre, ale potom hľadajme, čo tieto dnešné vakcíny obsahujú a čo obsahovali v minulosti? Nemôže byť problém tam? Že tie dnešné sú horšie alebo silnejšie? Alebo je problém v deťoch? Že sa rodia oslabenejšie ? Neviem...alebo je problém dnešná strava? Samá chémia všade? Neviem, no myslím si, že tam vstupuje viac faktorov, že to nie je len problém samotnej vakcíny, že asi to treba vidieť z každej strany.

tin007
18. dec 2017

Urcite ste uz poculi o ochoreni ruky-nohy-usta; je to virusoveho povodu (sposobuju ho enterovirusy), zvycajne sa prejavi u deti do 5 r., priznaky ,teplota, unava, afty... castokrat sa po prekonani choroby zosupu nechty na rukach ci nohac.
A uz aj proti tomuto virusu je vakcina; sice iba proti 1 kmenu z tych 12, ktore chorobu ruky-nohy-usta sposobuje, ale...
http://www.eurosurveillance.org/content/10.2807...

lenadka
18. dec 2017

@libawet no minule som sa tak zamýšľala nad tým napr. koľko sa dnes rodí detí predčasne a niektoré veľmi nezrelé a väčšinu z nich sa podarí zachrániť. Pár desiatok rokov dozadu by prežila možno tretina. Aj koľko sú tieto detičky zraniteľnejšie a slabšie dlhšiu dobu ako deti narodené v termíne a zvyčajne si nesú aj väčšie alebo menšie problémy z toho plynúce.Napadne ma to vždy keď vidím spužiacku dcéry zo školky. Už sú školáčky predcasniatko je tretiačka o dve hlavy menšia od mojej prváčky. Nosí okuliare a má veľké problémy s papanim. Inak šikovné dievčatko, len ako palculienka stále, taká zraniteľná sa mi stále zdá. Asi odveci príspevok len na to napadlo keď si písala svoj posledný.

tahivka
18. dec 2017

@lenadka myslim,ze obe strany vedia velmi dobre,ze svet nie je cierny alebo biely,ze kazda reakcia je odpovedou na nejaku akciu,ci ich naslednost. Mrzi ma,ze diskutujuci uz davno zabudli na uvodny prispevok a slova v nom-diskusia tu sa v poslednom case ubera castokrat inym smerom a zabuda riesit podstatu. Tak ako rozumiem zastancom ockovania,rozumiem aj antivaxnym prispevkom a hoci ja som svoje rozhodnutie uz urobila,stale sa snazim ziskavat nove informacie. Bohuzial,tie zo strany zastancov ockovania su neuplne,casto protichodne, obrovska cast z rodicov ockovanych deti nema ani len zakladne vedomosti o ockovacich latkach,o chorobach,proti ktorym deti ockuju,informacie o pripadnych neziaducich ucinkoch vakciny, pribalovy letak ani len nevideli,drviva cast pediatrov ockuje ako na beziacom pase bez dokladneho vysetrenia dietata,bez dokladneho a plneho oboznamenia rodicov o rizikach a prinose ockovania,o moznostiach postupovat podla individualneheho ockovacieho kalendara. Rodicia tychto deti su "povinni" podpisat u pediatra suhlas s ockovanim,ktory vsak v takmer kazdom pripade nie je zalozeny na pravde (nakolko neboli splnene podmienky vakcinacie). Pripadne neziaduce nasledky po ockovani si rodic tymto podpisom pripise na svoje triko,nik-pediater,farmafirma,RUVZ,ministerstvo zdravotnictva ...za ne pykat nebude. V neposlednom rade samotna vyroba a distribucia vakciny v sebe nesie mnozstvo nezodpovedanych otazok,pre "blaho ludstva" sa nevykonavaju take kontroly a vyskumy,ktore by niektore otazky zodpovedat mohli. Pretoze vakcina nie je liecivo. Jej cesta na trh je kratsia a benevolentnejsia ako cesta klasickych liekov. Nemyslim,ze antivax siri bludy...len kladie otazky. Podozrenia . Opisuje svoje postrehy. Ak by vakcinacia bola cista,jedinym vyjadrenim by spochybnila a vyvratila ich "utoky". Osobne nepoznam ani jedneho antiockovanca,ktory by nabadal inych neockovat,ktory by branil v ockosnahe ineho cloveka,ktory by ho kvoli jeho odlisnemu postoju osocoval ci sa mu posmieval. Maximalne vyjadri svoj pohlad na vakcinaciu. Naopak-poznam niekolko desiatok,ak nie stovak priaznivcov ockovania,ktori tieto utoky na antivax populaciu robia. Ti antiockovanci nevzniklki "len tak"...maju dovod,pre ktory neockuju. Seba ci svoje deti. Niektori...mnohi....aj vlastnu,bohuzial, negativnu skusenost. Je protizakonne,nemoralne ci nebodaj trestne ju sirit dalej? Maju tajit neziaduce ucinky vakciny,ked samotny RUVZ vyzyva ludi,aby akykolvek vedlajsi ucinok nahlasili? Ok,mozno nechcu zrovna ten z vakciny,skor z bezne predavanych liekov,ale nie je vakcina rovnako riesitelna ako napr. Maltofer? ( o nom by tiez bolo co pisat 😕) Nie,nevidim nic zle,ak sa clovek pyta...zlo vidim v tom,ze na konkretne otazky sa nedostavia konkretne odpovede. A ano,uvaha bez prinosu k tejto diskusii-neobjavila som koleso ani zluceninu medi,ale predsa len pointu ma: "Dovtedy sa pytaju,pokial im pravdive a UPLNE odpovede nedaju"

lenadka
18. dec 2017

@tahivka podľa mňa sú príspevky petra987 či aké to má číslo v nicku a prevenara dosť extrémne. Často nedávajú zmysel. Nechcú počuť vysvetlenia ide to mimo nich, stále svoje dookola. Zvyšok zástancov neočkovania alebo tých čo neočkuju vidím že aj rozmýšľajú, možno zo strachu či zlej skúsenosti alebo opatrnosti. Každý rozumný človek je opatrný. Tak ako jeden liek pomôže tisícom tisíc prvému môže spôsobiť možno aj smrť ak by mal ťažkú alergickú/anafilaktickù reakciu. Napr. taký obyčajný vitamín C celaskon má v príbalovom letáku uvedený možný nežiaduci účinok astmatický záchvat. A človek by to ani nepovedal ani sa nad tým nezamýšľa dní ho nenapadne báť sa dať si ho.
Tak nejako vnímam aj vakcínu. Určite nejdem na očkovania s radostným očakávaním, viem že dieťa bude mať teplotu možno opuch, bude mrzuté s tiež dúfam že je jedno zo stotisíc čo bude mať zriedkavé vážnejšie nãsledky. No mám pani pediatričku to má mãlokto doktorku čo dieťa riadne vyšetrí. Synovi odložila očkovanie, dva krát ho musel vidieť neurológ aby ho zaočkovala a stredná dcéra musela dva krát na odber krvi po prekonaní kiahní po pol roku ju istotu poslala na infekčné či má už protilatky ok, že skôr ju nebude očkovať. Takže viem že si by mala najmenšiu pochybnosť urobí vyšetrenia aké treba. Možno preto nepoznám nikoho čo má dieťa poškodenē očkovaním ja neviem, že deti z nášho regiónu chodia k nej...

tahivka
18. dec 2017

@lenadka hej, v každej skupine sú extrémisti, len mám pocit, že nie v rovnakom pomere, ale na tom nezáleží. Len tak občas žasnem, keď sem nakuknem a musím občas aj mrknúť na nadpis, či som naozaj v "správnej" diskusii :/ Ale zastanem sa prevenara, nepoznám ho, jeho príspevky však hej (ten druhý nick mi nehovorí nič - ale zas - nechodím sem stále) - pokiaľ viem, táto osoba už dlhé roky "bojuje" na antvivax strane a myslím, že každý človek by po takej dobe bol frustrovaný a znechutený, ak by sa mu nedostávalo odpovedí na základné otázky, ak by niekto na neho neustále útočil a osočoval ho. Ja to stále vnímam tak - že antivax sú vlastne otázky. Proočko odpovede. Máš však pravdu vo všetkom ostatnom a plne sa s tým stotožňujem aj ja a v dobrom závidím Tvoju pediatričku. Ja o tej našej radšej pomlčím...aj o systéme :/

adsumus
19. dec 2017

@tahivka antivax aktivisti priamo vyzývaju ludí aby neočkovali svoje deti a to na základe klamstiev, typu, že dieťa sa nemože nakaziť tetanom (može a máme tu prípad aj na slovensku u neočko dieťaťa), že choroby su neškodne, že vyvolávaju doživotnu imunitu(iba niektoré), že sa neprenášaju vzduchom,že nás chránia vypary z kanalizácie, že vakcíny su toxické, že sa miešaju v mixeri, znova ohrievaju, že vedci a lekári su nacisti, ktorí chcu zabíjať ich deti, že vakcína sa pichá priamo do bunky, že hliník v mmrrke putuje priamo do mozgu a sposobuje autizmus a tak dalej a tak dalej, rodič ktorý sa vystraší a neoreverí si tieto dezinfomrácie , neočkuje dieťa a teda nechráni ho na základe klamstiev a rozhodnutie na základe bludov nebýva zvačajne dobré rozhodnutie, hlavne, čo sa zdravia detí týka a bohužial prípady neočkovaných detí, ktoré vážne choreju sa množia a je to na zaplakanie, dieťatko začne zničoho nič strácať stabilitu, neovláda si telo a postupne zomiera na zápal mozgu po zdanlivo bezproblémov prekonaní osýpok, tieto veci sa v skupine antivaxerov nedozvieš ak ti dieťa ochorie, vylučia ťa zo skupiny aby sa ostatní nedozvedeli pravdu, toto správanie v mnohých ludoch vyvoláva odpor a potrebu uvádzať veci na pravu mieru, aj ked si za to zlíznu samozrejme od antivaxu opakovane nálepky fantikov, ale nie je to pravda ako 99% antivax propagandy.

http://www.neurologyindia.com/article.asp?issn=...

adsumus
19. dec 2017

Slovenská realita, smutná.

„Povinnosť prevádzkovateľa nie je informovať rodičov detí o tom, že sa tam vyskytlo nejaké ochorenie, ani o tom, že je tam nejaká nákazlivá osoba, ktorá prenáša z našej legislatívy na ochranu verejného zdravia nevyplýva," zdôraznila hovorkyňa ÚVZ.

"V zákone je diera. Je tam iba povinnosť škôlky informovať úrad verejného zdravotníctva. A zákon takisto káže, že každý, kto sa stretol s nakazeným, sa má očkovať. Ale najprv by sme o tom museli vedieť, že sa naše deti stretávajú s chorou, nie?," napísala nám jedna z matiek škôlkárov.

http://www.tvnoviny.sk/domace/1899294_ucitelka-...

eva8
19. dec 2017

@adsumus ako nás chránia výpary z kanalizácie? Kto to napísal? A aj lekári sú nacisti?

obrázok mám asi znova povinný

sticker
adsumus
19. dec 2017

@eva8 ale ja viem ako sa vyhnuť pridávaniu obrázkov, možno ti prezradím zo starej známosti, ale asi nie. ostatne otázky považujem za bezpredmetne a kedže admini to mažu, nemienim riešiť.

eva8
19. dec 2017

@adsumus Jedna z otázok nebola ako sa vyhnúť pridávaniu obrázkov. Ale aspoň si dala najavo, že určité info dávaš len "vyvoleným" 🙂 Mne obrázky nevadia, aspoň spestria 🙂
Škoda, že tvoje dobré myšlienky zaniknú v popísaných hlúpostiach.

lenadka
19. dec 2017

@tahivka ja naopak prevenara vyhlasujem za klamára. Ja celé roky nesledujem očkovacie diskusie, ale bola tu nedavno iná téma o očkovaní detí proti meningokokom, mamička sa pýtala na osobné skúsenosti. Tak tam som pridala osobnú skúsenosť a začal s tým že ma oslovil ( vôbec nemal v tej diskusii čo hľadať ani nemal čo k téme povedať) a posmešne vyvracal účinky očkovania a pridal graf o stupajucom trende pneumokokových ochorení napriek povinnému očkovaniu. Lenže ten graf je z episu nášho SK systému ktorý vychádza z výročných správ a správa zase z neho s tie sú verejne publikované na stránke UVZ SR. A tam je jasne uvedené koľko ľudí bolo do toho zahrnutých a koľkí z nich NEboli očkovaní a zrovna v tej skupine zväčša (napr. z 18 chorých v niektorom roku, bol to trend 10 rokov, len dve deti očkované a napadol ich iný kmeň ako bol vo vakcíne). Upozornila som ho na to, že šíri dezinformácie a napriek tomu ten graf vycapil s rovnakým výkladom ešte viac krát. Takže on nie je o otázkach, ale o presadzovaní svojho názoru za každú cenu.
Potom som sa začítala do tej konkretnej diskusie aj naďalej a niekedy neverím vlastným očiam. Matka v nej tvrdí že jej 6 ročná dcéra má následky po očkovaní, že je preto vývojovo pozadu. Vraj to má dokázané v krvi jej našli vysokú hladinu ortuti! Je to určite z vakcíny! Toto tvrdila. Lenže thiomersal sa už roky vo vakcinach nepoužíva, teda jej dieťa by muselo byť omnoho staršie ak to chce zvaliť na očkovanie a po ďalšie, ako niekoho napadlo vyšetrenie na ortuť? To sa bežne v krvnom obraze nezisťuje. Ak teda mala podozrenie možno sama vie ako sa ortuť do jej dcéry dostala ale nie vakcínou, keby to aspoň zhodí na hliník alebo si vygoogli príznaky otravy ortuťou a to popíše že má jej dcéra, zamotala sa do vlastného klamstva. Čítala som si jej blog a tam uplne na začiatku písala že mala ťažký pôrod že dieťa aj ju kriesili a malá mala následky. To som jej napísala že ako teda po pôrode či po vakcíne? Potom to z blogu zmazala rýchlo. Ale ešte v ďalších komentároch pri inej správe sa jej to pýtala iná mama a to už zmazať zabudla takže stále to tam má len o tom nevie. Toto mne stačí na to, aby som vedela kam antivax zaradiť.

didi35
19. dec 2017

@lenadka Mas viac info k tomu, ze ortut sa uz vo vakcinach nepouziva? Dam sem pls link? Ma to zaujima, diik

libawet
19. dec 2017

@lenadka tak ja nad týmto uvažujem už veľmi dlho, aké deti sa teraz rodia ( aj z umelých oplodnení ), aké deti sa zachraňujú ( veľakrát sotva kilové...), za čo všetko môže chémia a zasa len chémia. Dieťa, ktoré je od narodenia na liekoch, je choré dieťa, vyrastie z neho chorý dospelý, ktorý zasa splodí ( ak vôbec splodí )len ďalšie choré dieťa a tak to ide, ako nekonečný príbeh. Raz sa to musí kdesi zlomiť - a toto sú následky - deti choré z očkovaní, lebo ich už choré telo si nevie poradiť s ďalšou chemikáliou, ktorá spustí zasa ďalšiu lavínu ochorení, neúčinnosť ATB, ktoré už nepomáhajú, lebo baktérie si našli svoju obranu atď. Príroda si proste zasa raz len poradila - prežijú len najsilnejší a návrat späť k prírodným veciam...

lenadka
19. dec 2017

@didi35 toto je tak primitívne, že si stačí dať do Googlu od kedy sa nepoužíva. Hliník je tam stále, treba ti hádzať naň 😋