icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
eva8
14. jan 2018

@adsumus teda predpokladám, že tvoje dieťa úspešne každoročne očkuješ proti chrípke a v 11 bude zaočkované proti infekcii HPV. Alebo sa mýlim? Myslím si, že áno. Podľa mňa tiež selektuješ ako každá rozumná matka

eva8
14. jan 2018

@kvieta
vieš, že presne nad "prirodzeným výberom" v súvislosti s chorobami som akurát dnes uvažovala? Výsledok? - tiež nesúhlasím s Wallace 🙂 Ani som nevedela, že také niečo povedal 🙂

peter952
Odpoveď bola odstránená
kvieta
14. jan 2018

@peter952 Keby sa vtedy nezačalo očkovať proti čiernym kiahniam, máme ich tu dodnes a ročne by im v epidémiách podliehalo nespočetné množstvo nakazených ľudí.

peter952
Odpoveď bola odstránená
kvieta
14. jan 2018

@peter952

Aááále malo🙂

No chápem, že v každej dobe sa nájde pár jedincov, ktorí to alebo odmietajú nesprávnym spracovaním informácií, alebo takých, ktorí nie sú schopní to pochopiť.

amoremio26
14. jan 2018

@aristka zaujímavé, preto asi aj títo piati očkovaní hospitalizovaní v BA malí "lahký" priebeh, rovnako ako nezaočkovaný talian študujúci v Košiciach minulý rok. 😉

lenadka
14. jan 2018

@peter952 myslím že si to nepochopil čo tým chcel povedať, nie preto nesúhlasil z očkovanim, že by škodilo, ale preto že ochráni aj slabších a on bol za prežitie najsilnejších jedincov - prirodzený výber...to len tak na okraj 🤔

eva8
14. jan 2018

@lenadka keď mi to ráno napadlo - uvažovala som aj v dimenzii, že tí silnejší jedinci bez vakcinácie sa môžu vlastne na doživotie poškodiť tým očkovaním.... čiže aj očkovanie zohráva svoju rolu ale v neprirodzenim výbere.
neočkovať - prirodzený výber
očkovanie - neprirodzený výber (daň, ktorú zaplatili za očkovanie.... )
Plus naozaj si myslím, že platí akýsi zákon zachovania - očkovaním sa naberie odolnosť voči jednému, ale uberie odolnosť voči inému ochoreniu

eva8
14. jan 2018

"..... každé narodené dieťa v dnešnej dobe má omnoho vyššiu šancu na kvalitnejší život, tak prečo ho nechrániť, ak máme na to možnosti. Veď sama sa očkovaním individuálne chránim, rovnako aj deti v mojej rodine a v okolí sú zaočkované nad rámec povinných očkovaní podľa rizika možnej nákazy, a to ja, ako lekár s vedomosťami a praxou v infektológii a vakcinológii nemám odporúčať aj ostatným?"
http://www.sprievodcaockovanim.sk/caste-otazky-...

zas tí, ktorí mali negatívnu skúsnosť, očkovanie odporúčať pravdepodobne nebudú

slimstar
14. jan 2018

ked sa moja kamarátka narodila, tak tam bol nejaký problém, už si nespomínam, čo to bolo, relatívne vyviazla ešte zdravá.
Potom ju dali očkovať, ked bola chorá a ostala na vozíčku. Teraz už má vyše 40 rokov, celý život je na vozíku a má vykrútené ruky aj nohy. Jej mama je už teraz lekárka, vtedy bola ešte študujúca na medicíne, aj tak ju dala zaočko a toto sa jej stalo.

Druhé dievčatko poškodili pri pôrode, nejaký problém tam bol, dlho ju prevážali sanitkou z jedného mesta do druhého, do tej najhoršej nemocnice v Trnave. Teraz nevie chodiť, je postihnutá.

Takýchto prípadov je tu viac.. to sú tie negatívne skúsenosti, alebo toto:

evamaruskova
14. jan 2018

Ja som u oboch detí podstúpila povinné očkovania, verím tomuto systému ochrany, ale nikomu ho nevnucujem. Ale na druhej strane moja osobná skúsenosť : deťom som kúpila vakcínu proti rotavírusu - v škole i v škôlke sme mali tento rok epidémiu, zdroj rotavírusy - hygienik nariadil uzavretie zariadení na niekoľko dní a následnu dezinfekciu priestorov- moji chlapci ani nevracali , ani ich nepreháňalo - ďakovala som svojmu rozhodnutiu zaočkovať ich. Pri tejto téme mamičky v škôlke i v škole spomínali, koľké z nich už predtým riešili rotavírusy, dokonca na kapačkách s deťmi v nemocnici.
Mňa napríklad trápi, že už nie je povinné očkovanie proti TBC, u mladšieho nás v nemocnici nezaočkovali a pri návrate domov nebola vakcína v celej republike a potom sme už nemohli, lebo nás čakali ďalšie očkovania. A prevencia, kontrola protilátok TBC už temer nie je, nie ako za minulého režimu, celá rodina bola prešetrená, keď niekto ochorel, sestry chodili pri návštevách kontrolovať, či pacient užíva lieky, či má dostatočnú stravu, atď, a tak sa podarilo znížiť počet infikovaných. A teraz ? Keby sa urobili kontroly v rámci celého štátu, možno by sme boli veľmi nemilo prekvapení. A to sa týka i zvyšujúceho počtu infikovaných žltačkou, v školách si nevedia dať rady so všami, no proste treba si otvoriť oči, hlavne pri dnešnej nedostatočnej kontrole, nárastu migrácie ľudí. A určite oveľa menej ľudí ochorelo z vakcíny, ako zo styku s ľuďmi, ktorí sa nakazili nejakou chorobou .
A ešte jeden postreh - som rada, že do štátnych škôl a škôlok berú len deti po podstúpení základného očkovania - taký je zákon.

evittam
14. jan 2018

@evamaruskova To mas odkial,ze do statnych skolok a skol na SVK beru len očkované deti? A poprosim aj ten zakon.
Skolky cca 3.rok vyzaduju uvádzať ockovaci status na prihláške a to nie vsetky ale to,ze je dieta neockovane nesmie byt dovodom neprijatia. A skoly? Tie to vôbec neriešia. A toto su fakty, nielen postreh.😉

jvlo
14. jan 2018

@evamaruskova tvoja posledná veta je hlúposť, do štátnych škôl a škôlok berú aj úplne neočkované deti - taký je zákon. Tu nie si v ČR

slimstar
14. jan 2018

zdravotná starostlivosť a právo na vzdelanie, je predsa zaručené pre každého, či to je legálne niekde porušovať základné ludské práva ? Právnici v čr, by sa mali nato pozrieť. By mali zakázať aj pracovať milionom nepreočkovancom, to by bolo.

evamaruskova
14. jan 2018

@jvlo
Ok, ospravedlňujem sa , od nás to pri prijatí žiadali, tak som myslela, že je to zákonná povinnosť. Ale teraz som na nete pozrela, že to nemusí byť. Našťastie nepoznám dieťa, ktoré je s mojimi drobcami v styku a nemá povinné očkovanie, tak som spokojná.
A občas v ČR sú krok pred nami, ale nielen v tomto, asi vedia, čo robia. A prosím neukrižujte ma za môj názor.
Vy si dietky nedajte zaočkovať, buďte spokojné, ja som spokojná, že som ich dala.

evittam
14. jan 2018

@evamaruskova Tvoje presvedčenie a názor ti neberiem. Ale len mám otázku-ty vies, že všetky deti co chodia do škôlky s tvojim dietatom su očkované? Odkial? Od vsetkych rodičov deti, s ktorými je tvoje dieta v styku žiadas túto informáciu? A btw.coho sa konkrétne obávas, ked je tvoje dieta tak chránené a si taká spokojná?

evittam
14. jan 2018

@evamaruskova A btw.co dospeli, s ktorými prichádza do styku?

evamaruskova
14. jan 2018

@evittam
Sme malá komunita, stretávame sa pravidelne u detskej lekárky, keď bol čas očkovania, komunikujeme od narodenia našich detí, dávame si rady, aké očkovania sme podstúpili, či sme mali s tým nejaký problém, proste rozprávame sa o tom, a teraz keď prišla rotavírusová nákaza, tak sme rozoberali aj očkovanie proti rotavírusom. Proste sa poznáme.
Asi tak.

stormie
14. jan 2018

@evamaruskova a v com su prosim ta v cr o krok pred nami?

Ano je tam povinne ocko, dieta do 5 rokov nesmie do kolektivu, statna skolka ho nezoberie ani sukromna, preto existuju "centra" a "herne" takze kto chce ma zabezpecenu celodennu starostlivost aj o neocko dieta.
Od 5 rokov je povinna predskolska priprava - aj neocko dieta je povinne ju mat takze uz aj statna skolka ho uz musi prijat a co sa tyka skol je ti hadam jasne ze aj tam musia prijat aj neocko dieta. Jedinym "problemom" su skolske vylety ktore su obmedzene poctom deti a dni kedy tam neocko dieta ne/moze ist.

Takze v com su o krok vpred? Od 5 rokov aj neocko dieta ide normalne do statneho zariadenia.

slimstar
14. jan 2018

učitelka nepreočko, kuchárky nepreočko, upratovačka nepreočko, všetci okolo jej detí sú určite zaočkovaný, tak je spoko. Ide v mhd, do obchodu, zastaví sa v obchodnom centre, ale určite tie tisícky ludí, ktoré denne stretáva sú zaočko, alebo preočkovaný. aká krásna ilúzia 🙂

evittam
14. jan 2018

@evamaruskova Aha. Komunita. Cize nikam inam nechodite....A to aj dospelí sú pravidelne preockovani a všetci?

slimstar
14. jan 2018

@stormie to ma zaujalo a prečo to neočko dieťa nemôže ísť na ten výlet ? urobili blbosť, tak zarábajú iný, ako to už v kapitalizme býva, myslím tie herne. Keby musel rodič ostať doma s dieťaťom, štát aj tak prerobí, pretože je lepšie ak obaja pracujú. Ja si myslím, že urobili krok vzad a porušujú a vymedzujú určitú skupinku /neviem kolko ich je / to je diskriminácia,.

stormie
14. jan 2018

@slimstar no moze ak tam je pocet deti myslim do 25 a nie viac ako na 5 dni 🙂

Ak ich tam bude uz 26 a ostanu 6 dni tak ten neocko jedinec bude zivotuohrozujuci prvok 🙂

Neviem ti to logicky vysvetlit, mne toto moj mozog nebere .....

pietricka80
14. jan 2018

@slimstar to na pol tvare ochrnute dieta je HOAX jak Brno

adsumus
15. jan 2018

Aj v muslimských krajinách maju svojich antivaxerov, tam to je rovnako vážne ako u nás, dieťa zomiera na záškrt, lebo tatík uveril, že očkovacie ltátky su "nečisté", rovnaký blud šíria aj naši antivaxeri a po druhé, že je to vola božia kto umrie a kto ochorie, rovnako u nás je to matka príroda, ktorá rozhodne, kto prežije kto neprežije, plus otec vitamín C. Prorok im dalej odporuča, že ochranu pred chorobami predstavuje med, bylinky, olivový olej, kozie mlieko a plus ma kilinku, kde detoxikuje pomocou metody "cupping" äprikladanie baniek) a ak jej niekto zomrie, zodpovednosť nepreberá (dalšia zhoda s našincami) lebo to je predsa vola božia, nie jej a vec jej klientov ako sa stavaju k týmto super informáciám. Tvár otca, ktorému vdaka tejto a iným prorokom 🐙 zomrelo zbytočne dieťatko.

http://www.abc.net.au/news/2018-01-15/islamic-a...

peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená