icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
pietricka80
15. jan 2018

@peter952 Ty ako antivaxer mas jedine stastie, ze mozes vystupovat na webe anonymne. Keby si to co pises, tie bludy a klamstva pisal pod svojim realnym menom tak budes doma sediet v kute a nikoho nebudes zaujimat. Ty len vyberas co sa tebe paci a co ti vyhovuje, sam si ockovany podla vsetkeho ale ludom tlacis rozumy ake to je skodlive. Modry kon je presne pre takych ako ty, co nemaju co robit doma, tak idu klamat na web.

peter952
Odpoveď bola odstránená
senta_sofia
15. jan 2018

@peter952 a este si zabudol dodat, ze vsetci ti, co ich deti mali encefaliticky plac, zvladli v pohode ten zapal mozgu doma a nasledne na zaklade studia pribalovych letakov a diskusii na koniku dospeli k zaveru, ze maju deti poskodene ockovanim. Inak uz si zacal organizovat rodicov tychto poskodenych deti, teraz ked idu robit serologicke prehlady, idealny cas zatlacit s masami na zmenu legislativy

peter952
Odpoveď bola odstránená
lenadka
15. jan 2018

@peter952 si musel dať riadne blbu foto keď ti ju ešte neschválili, ale podľa mňa si vymýšľaš, foto som si pridávala a menila niekoľko krát a vždy do pár hodín bola. Čo to neurguješ u adminov takúto diskrimináciu?

evittam
16. jan 2018

@lauritka Aka kolektívna imunita?
Btw.poslednych 5 ci 6 prípadov osypok boli zaockovane osoby.

pietricka80
16. jan 2018

@evittam budem sa opakovat uz asi X-krat.. Zaockovana osoba moze dostat ochorenie proti ktoremu bola zaockovana, AVSAK priebeh choroby je znacne lahsi a ovela lepsie liecitelny ako pri nezaockovanom jedincovi, kedze uz ma hladinu protilatok vytvorenu. Prosim dalsich, nech to aspon precitaju ako ockovanie funguje a nie, ze si precitaju nieco na webe a potom hned placu, ze ako je to mozne.. Dakujem za pochopenie.

lauritka
16. jan 2018

Bolo to vysvetlene vsadee. vitta preco je tomu tak a to nie je dokaz.ze ochrana neexistuje.inak by sa to tu zacalo isirit inou rychlostou. Druha vec inak bojuje organizmys dospeleho cl8veka s chorobou a inak malicke babatko alebo osoba s oslabenou imunitou. Ja viem ze sa to teraz hodi av a mozu este viac tlacit na ludi.ale vysledkom bude len opacny efekt.ktori chcu dosiahnut a to ten.ze moze ockovanie este sprisnit a nie od neho upustit.

eva8
16. jan 2018

no, keďže môžu dostať, sú aj prenášačmi. Očkovanci chránia sami seba tým, že priebeh choroby je ľahší. Riziko je, že kvôli tomu sa neurčia hneď príznaky a tak chorobu šíria nevedomky ďalej

Ja inak naozaj považujem očkovanie za kolektívnu ochranu - najlepšie to vidno na stĺpcovom grafe niekde udanom v týchto témach. U každého jedinca treba zvážiť riziko individuálne.
Nie som si istá, ale v uk je očkovanie dobrovoľné a nepočula som o žiadnych ohromných epidémiách.

Dve osoby v usa ( keď sa tu spomínalo neustále usa) - jedna vyštudovanla medicínu u nás, druhá farmáciu tam, tiež považujú očkovanie za dôležité

evittam
16. jan 2018

@pietricka80 Dakujem ti krásne za tvoj výklad. Ale a avšak tebe môžem len odporučiť nečitat len niečo na webe. Neexistuje totiz vakcina,ktora ti zaručí,ze kazdy zaockovany jedinec si vytvori protilátky a ani taká co ti zaručí lepší priebeh choroby. Tiež ďakujem za pochopenie.
Btw.ja nikde neplacem.

eva8
16. jan 2018

@evittam môžm porovnať priebeh ochorenia v BA u neočkovaného chorého na osýpky a ostatných očkovaných. Nepíšu o žiadnych komplikáciách u neočkovaného

senta_sofia
16. jan 2018

@eva8 to, ze ockovanie je niekde dobrovolne, neznamena ze ludia zaockovani nie su, a to je aj pripad UK, zaockovanost je porovnatelna s nasou

eva8
16. jan 2018

@senta_sofia v uk sa očkuje inak ako u nás - dá sa teda zaočkovanosť porovnávať?
http://www.sprievodcaockovanim.sk/ockovanie-hex...

libawet
16. jan 2018

@peter952 no ak teda očkovanie raz skončí, poviem Ti, že budem celkom rada, že už budem stará a bude mi to už jedno, či bude práve zúriť tetan, záškrt alebo čierny kašeľ a podobné svinstvá, kt. vďaka očkovaniu takmer vymizli. Chcela by som Ťa vidieť v období napr. takých pravých kiahní, ak by to Tvoje dieťa dostalo, akoby si prosil o očkovaciu látku, aby Ti dieťa prežilo....

senta_sofia
16. jan 2018

@eva8 babence narodene po 1.8.2017 sa uz aj v UK ockuju hexavakcinou, doplnili hepatitidu B aj oni a samozrejme, ze zaockovanost sa porovnavat da, v rovine cisiel vzdy, uz ked sa pojde po serologickych prehladoch a ucinnosti protilatok, moze vyjst rozdiely, ale tie su aj u nas, kedze zatial nic sa neockovalo dlhodobo natolko, aby si vedela posudit vysledny efekt po 50 rokoch. Aj u nas si vies vydupat ine vakciny a inu ockovaciu schemu.

ewisam
16. jan 2018

@libawet a odkial vies, ze to vsetko bude mat taky bu bu bu scenar? Pytam sa cisto zo zvedavosti... nemienim sa tu dotahovat.
TBC sa prestala ockovat a ziadna epidemia nenastala a uz je to veru nejaky ten piatok. A na kolektivnu imunitu, ktora to tu akoze "drzi" sa tiez velmi uz spoliehat neda...

libawet
16. jan 2018

@ewisam veď ani ja a ani hádať sa nechcem, každý máme na očkovanie svoj názor, tiež napr. nie som za očkovanie napr. proti ovčím kiahňam alebo proti papilovírusu alebo chrípke, že treba si tiež zvážiť, či očkovanie áno alebo nie, a ak áno, tak kedy a proti čomu a nie že bezhlavo očkujem všetko, ale som za očkovanie proti smrteľným chorobám, a tou napr. pravé kiahne sú.

miskooo1987
16. jan 2018

@ewisam

TBC nie je veľmi infekčná. Teda oproti osypkam, alebo chrípke. Oproti žltačke b je vysoko infekčná. Potrebný je niekoľko hodinový pobyt v spoločných priestoroch s infekčne chorým.

Asi 3% zdravej populácie po vystavení dostatočnému počtu bakterií ochorejú. Zvyšok prvotne napadnutie prekoná bezproblemov.

Očkovanie nechrani pred TBC ale len pred vznikom jej ostatných foriem ( kosti, mozog...)

Človek s TBC nieje infekčny stále. Len počas otvorenej formy TBC.

Od očkovania kvôli nízkemu výskytu, ťažšiemu prenosu, a iným faktorom sa nateraz upustilo. Ver tomu, ale že krajiny držia dostatočne zásoby v prípade dramatického nárastu. Rovnako ako sa držia vakcíny na čierne kiahne, aj keď sú prakticky vyhynute, vďaka ockovaniu.

miskooo1987
16. jan 2018

@libawet zrovna spomínať prave kiahne proti ktorým sa neockuje, a ktoré sú zrovna vakcínou s významnými vedľajšími účinkami asi nieje šťastne v kontexte súhlasu. Dobrovoľne by si sa tým asi len tak zaočkovať momentálne nedala.

Rovnako síce považuješ za zbytočne ockovat ovčie kiahne. Po tom čo som videl v rodine, čo vie spraviť pásový opar s človekom, tak neprajem nikomu.

senta_sofia
16. jan 2018

@miskooo1987 len by som doplnila, ze sa upustilo len od celoplosneho ockovania novorodencov proti TBC, nadalej sa ockuju rizikove kategorie a rocne je v priemere okolo 300 pripadov stale, nastastie vacsinou “len” plucne formy.
@ewisam cize TBC tiez zrovna nie je najstastnejsi priklad, pretoze TBC sa ani nikdy neockovalo s tym, ze ma zarucit imunitu, kedze ta v pripade TBC ani neexistuje, ale bohuzial v boji proti nej sa im zatial este nic lepsie nepodarilo vymysliet. Co som zachytila v odbornych kruhoch, pracuje sa na novej vakcine, ale je tam tolko ale, ze skor ako v 2022 nehrozi ani testovanie

miskooo1987
16. jan 2018

@senta_sofia áno momentálne sa vyskytujú pľúcne formy, proti ktorým očkovanie nechráni. Aspoň nie súčasne.

Očkovanie sa momentálne pripravuje najmä kvôli tomu že je to potencionálne eradikovatelna choroba(nezdieľajú ju zvieratá) ak by sa podarilo pripraviť ockovaciu latku, poskytujúcu úplnú imunitu, tak vieme škrtnúť tuto chorobu úplne. Dnes ma stále obete v miliónoch ročne,

soldi
16. jan 2018

@libawet na margo ciernych kiahni- je rozdiel prave kiahne a cierne kiahne. Pri pravych kiahnach je mortalita okolo 20-25%, pri ciernych kiahnach je mortalita 100%. Cierne kiahne su forma pravych kiahni kedy sa vyrazky vytvoria na vnutornych organoch. Mortalita ockovania proti pravym kiahnam je 5-10%. Takze nemyslim ze by sa ktokolvek len tak bezal s radostou zaockovat. Prave kiahne su eradikovane ale virus sa uchovava v usa a v rusku ako potencionalna biologicka zbran.

miskooo1987
16. jan 2018

@soldi pri kiahniach sa všeobecne uvádza 10-90% mohol by som poprosiť nejaký link na štúdiu, kde je mortalita na ockovaciu latku 5-10? Lebo je to priveľa na uverenie, nakoľko väčšina našich otcov očkovania bola kvôli pvs, a takúto dieru v populačnej krivke nevidiet.

soldi
16. jan 2018

@miskooo1987 uff, bol to nejaky anglicky link, ziadna studia, citala som si to len preto, ze som akurat citala zivotopis marie terezie a tam sa spominali o tom nejake veci, ze uz vtedy sa ockovalo na ne, tak som si potom dohladala linky, ze co su vlastne cierne kiahne a ako suvisia s pravymi kiahnami. nahodne som na svk stranke vygooglila mortalitu 1-5%, takze sa tie udaje asi lisia, ale pamatam si, ze som bola prekvapena, ze pomerne vysoka mortalita. na druhu stranu je mozne ze sa tie udaje tykali prvotnych vakcin a neskor vychytali na nich muchy.
ale ten link sa mi uz vazne hladat nechce, prelustrovala som vtedy toho viac

miskooo1987
16. jan 2018

@soldi Oki toto stačí🙂 treba trosku ignorovať historické dáta.

Totiž v minulosti boli rôzne pokusy o ochranu pred chorobami. Prvé viac-menej boli kiahne, z toho vzniká aj názov vakcinacia. Veľmi dávno v Číne sa používala Metoda variolizacie(priama imunita) keď sa napr. vdychovali sušené kiahne mŕtvych(znížená aktivita). Neskôr okolo 19 stor sa zistilo že pri kiahniach vzniká krížova imunita pri prekonaní takzvaných kravských kiahni(nepliesť s ovčími ktoré sú úplne iný vírus) z toho vznikol pojem vakcinacia(vacca==krava). Pri očkovani proti pravým kiahniam sa používa aj dnes vírus kravských) pre človeka ma pomerne ľahký priebeh, ak ochorie, ale môže ochorieť aj zomrieť. Neviem ako je to dnes, ale ešte v 80rokoch sa ockovali všetci na pvs. Dnes keďže pvs už nieje tak sa neockuje, ale dovolím si predpoklad je profesionálny vojaci sa ockuju aj dnes.

soldi
16. jan 2018

@miskooo1987 ano, viem, ze boli rozne pokusy, aj viem to s tymi kravami. ja som len chcela poukazat na to ze pri tej prvotnej vakcinacii bola dost vysoka mortalita

miskooo1987
16. jan 2018

@soldi áno súhlasím že mortalita pokusov bola vysoká, ale mortalita vakcíny, ktorou bol tvoj dedo, a tvoj otec zaočkovani bola minimálna priam nepodstatná.

evamaruskova
16. jan 2018

@senta_sofia
- TBC - choroba, ktorej sa v minulých desaťročiach venovalo viac pozornosti ako dnes . Pamätáte sa ešte ako každé novorodeniatko muselo byť zaočkované, ako následne bola populácia kontrolovaná v 1. ročníku ZŠ, v 7. ročníku ZŠ, myslím, že ešte v 18. roku života, či máme dostatok protilátok ?
Pamätáte sa, ako matka po narodení dieťatka, učitelia, pri preventívkach zamestnancov bolo povinné rentgenovanie pľúc ?
Ako sa prešetrovala celá rodina, ak sa náhodou vyskytla u niekoho tuberkulóza ? A tam nebolo možné ako dnes, že je to na mne, či pôjdem, alebo nie na vyšetrenie. Či nastúpim liečbu, alebo nie. To len na margo toho, ako sa oháňame číslami, že výskyt TBC výrazne klesol. Kedy ste ktokoľvek z nás boli na snímku pľúc, kedy sme naposledy boli kontrolovaní, či máme dostatok protilátok? A myslite si, keď sa náhodou vyskytne v rodine TBC, že naozaj všetci sa dajú prešetriť ?
Možno by sme sa okrem témy očkovať, či neočkovať mohli zamerať aj na otázku kontroly, prevencie, vyšetrenia celej skupiny obyvateľov, kde sa daná choroba vyskytne.
A neporovnávali čísla terajšie s číslami, kedy kontrola bola určite vyššia.
To píšem len a len v dobrom, aby sme si neboli takí istí s tými mizivými percentami výskytu.

senta_sofia
16. jan 2018

@evamaruskova ja som pisala o cca 300 pripadoch, co kazdorocne hlasia, kedze tu bolo uvedene, ze ziadne epidemie nenastali aj napriek neockovaniu. Takze som chcela poukazat na to, ze choroba je stale pritomna, tych ludi, u ktorych sa neprejavila (zatial), samozrejme moze byt viac, kedze ako uvadzas, kontrola sa nevykonava takmer ziadna, s vynimkou rizikovych skupin.

kvieta
16. jan 2018

@soldi Nepamätáš si tie percentá v tomto?

Úmrtnosť
Ako už bolo spomínané, úmrtnosť sa pri pravých kiahňach pohybuje pri asi 8-15 %, pri alastrime len pri 1-5 %. Čierne kiahne sú smrteľné v 100 % prípadov.

Čítajte viac: https://primar.sme.sk/c/4117223/prave-kiahne-va...