(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
aj dopíšem ešte, toto sa mi páči - môže to poukazovať na to, že sa neočkuje bezpredmetne (keď stratí význam, odstúpi sa), ale aj na to, že sa riadime WHO:
"Pri veľmi priaznivej epidemiologickej situácii vo výskyte tuberkulózy na Slovensku, keď v rokoch 2009 až 2011 bol nižší ako 10 prípadov na 100-tisíc obyvateľov, je však tento ochranný účinok veľmi okrajový a nevýznamný. Dokonca, keď sme položili na misky váh ochranný účinok očkovania a komplikácie, ktoré mali deti po zaočkovaní BCG vakcínou, tak sme zistili, že komplikácie začali prevažovať."
https://www.dieta.sk/ockovanie-proti-tbc-uz-str...
@eva8 Ano, ano. Objektivnu realitu je tazko skumat a niektori pochybuju, ze vobec take nieco je, a este tazsie je filtrovat vlastne myslenie. Ked sa mylim, tak neviem, ze sa mylim, lebo inak by som sa nemylila. Aspon sa snazim opakovane si vtlkat do hlavy taketo: https://www.psychologytoday.com/blog/in-practic...
A taketo:
https://yourlogicalfallacyis.com/
Ale ci to ma efekt...
Inak, praveze si velmi vazim solidneho oponenta. Fascinuje ma rozdielnost nazorov a najviac ma zaujima ani nie tak, co si ludia myslia, ale ako rozmyslaju a preco si myslia to co si myslia. To je jediny dovod, preco obcas idem do diskusii. Presvedcit kohokolvek o comkolvek je nemozne. Haha, mozno ak cirou nahodou nejaky skutocny odbornik cita nase diskusie, tak sa vyborne zabava.
česi zrušili očkovanie proti tbc priskoro. mali tam 517 prípadov za rok, z toho 151 cudzincov, umrelo im 26 ludí, 5 z prahy, najčastejšie bola choroba identifikovana u cudzincov zo slovenska 21, z ukrajiny 41, vietnamu 21 a rumunska 21.
@eva8 Odbornik sem ani nos nestrci. Myslis, ze je to ozaj take az na zalamovanie rukami? To su informacno-dezinformacne boje, ale mozno (dufam) je to len faza, historicky je to velmi nove, ze bezni ludia maju taky pristup k info/dezinfo a taku slobodu a moznosti sirit co len chcu. Myslim, ze dalsie generacie sa naucia triedit, kriticky uvazovat, etc.
@adsumus a v Čechách je tbc typu, proti ktorému sa očkovalo, alebo iný?
Lebo som sa dočítala toto:
"o, jestvujúca vakcína nedokáže zabrániť nákaze tuberkulózou, s istotou
však zabráni vzniku jej najťažších foriem – tuberkulóznemu zápalu mozgových blán
a miliárnej (rozsiatej) forme TBC. Tieto ochorenia sa vyskytujú najviac u malých dojčiat
a sú skoro s istotou smrteľné, alebo zanechajú ťažké trvalé následky ako poruchy
mozgu, slepotu, hluchotu, a iné."
A toto:
"Aj niektorí odborníci – lekári majú obavy z nárastu tuberkulózy po zrušení očkovania. Tie vyplývajú najmä zo skúsenosti, ktorá sa v odbornej literatúre označuje ako Czech experience. Keď totiž v Česku v niektorých krajoch zrušili v roku 1987 plošnú BCG vakcináciu novorodencov, tak v nasledujúcich rokoch sa pozoroval ojedinelý výskyt diseminovaných foriem tuberkulózy u neočkovaných detí. Na základe toho sa potom od roku 1991 plošné očkovanie znovu zaviedlo. Zahraniční experti na rozdiel od českých aj slovenských však v odbornej literatúre uvádzali, že v Česku sa ani po zrušení očkovania vlastne nič nestalo a že nárast závažných foriem detskej tuberkulózy bol vyvážený vymiznutím komplikácií po očkovaní. Napokon v Česku zrušili celoplošné očkovanie proti tuberkulóze od 1. novembra 2010, ponechali len očkovanie rizikových novorodencov, ktorí sa však majú očkovať až po 6. mesiaci života. No aj keď sa pozrieme do okolitých krajín, tak si myslím, že obavy sú zbytočné. Napríklad v Rakúsku neočkujú nikoho, dokonca ani ľudí, ktorí boli v kontakte s pacientmi nakazenými tuberkulózou"
@eva8 TBC je tvrdsi oriesok, ani prekonanie choroby nema za nasledok vytvorenie trvalej imunity. Myslim, ze keby to bolo take jednoduche, neockovalo by sa cez 80 rokov starou BCG vakcinou a uz davno by bola v obehu nova, nech to farmamafii sype. Najdes kopu dokumentov k vyvijaniu novych, viacero timov pracuje na tom.
@senta_sofia ďakujem. Už dávnejšie sa v TV rozprávalo o TBC, vtedy som sa zľakla práve kvôli tej rezistencii voči ATB. Očkovanie ma vtedy nezaujímalo
@eva8 No, berme to ako mentalnu imunizaciu voci bullshitu. Demokracia zaklada pravo verejne sa mylit, to je ok. Tym, ze ludia mozu pisat aj sprostosti, sa spolocnost casom uci oddelovat zrno od pliev (dufam!).
Ale ma to aj tu nebezpecnu rovinu, ano - ze sa trebars bojim o dcerku, co by mohlo byt, keby klesli percenta zaockovanosti (akoze este klesnu), a keby patrila k tym povedzme 5% co si nevytvoria imunitu... jasne ze sa bojim.
@agnes7993 však práve, v tom kvante info sa človek stratí... Každý rodič sa bojí o svoje dieťa. Niekto to vezme tak, že prečo by mal risknúť svoje dieťa, čo keď ono bude práve to jedno z.... , ktoré na očkovanie doplatí?
Zas kvôli obrovskému premiestňovaniu obyvateľstva, cestovaniu do rôznych destinácií sa zvyšuje aj prenášanie a šírenie chorôb.
@adsumus
citujem z linku, ktorý si udala:
okrem:
"Zrušenie očkovania mohlo byť nepríjemným rozhodnutím, ktoré sa uskutočnilo príliš skoro." V posledných 30 rokoch boli prijaté dva kroky k obmedzeniu a teraz sa všetko vrátilo, "povedala Adamková.
bolo aj:
"Povedala však, že neexistujú žiadne údaje o tom, či zrušenie očkovania prispelo k výskytu tuberkulózy."
A nakoniec:
V Prahe a stredných Čech je výskyt tuberkulózy o 60 percent vyšší ako v iných regiónoch v dôsledku vyššej koncentrácie ohrozených osôb, ako sú cudzinci, bezdomovci a sociálne marginalizovaní.
TBC baktérie sú veľmi prispôsobivé a niektoré typy nereagujú na určité antibiotiká. Miera úmrtia môže byť až 40% a najsilnejší typ môže byť až 60%.
Asi si nečítala - viackrát som načala tému o tuberkulóze - teraz naposledy som aj zauvažovala, že prečo sa to očkovanie tbc ruší v dobe, keď prichádzajú nové typy. Aj odpoveď bola. Prečo by som prinášala tému, ktorá ma nezaujíma?

@eva8 ....teraz je epidémia chrípky typu B a že zlou správou je, že voči nej nie sú imúnni ani očkovanci min. rok proti typu A. Osobne si myslím, že očkovanie proti chrípke je hlúposť, skôr môže uškodiť. Proti chrípke sa dá brániť aj inými spôsobmi - vitamín C +zinok no v koloid. forme, koloid. striebro ako prevencia v tomto čase hustoty 10 ppm 1 x denne nalačno 10 ml, otužovanie, sauna, šport....