icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
peter952
Odpoveď bola odstránená
aristka
1. mar 2018

@peter952
A preco ludia ,ktori pracuju s jedovatym hmyzom ,pavukmi ,hadmi si pichaju v malych davkach ich jed a ked ich pokuse smrtelne jedovaty had ,to jednoducho bez zasahu zdr.preziju a dokonca viem o pripade kedy si chovatel ani nic nepichal ,ale zazil opakovane kusnutie ,kde uz nepotreboval zdr.pomoc....ako to vies vysvetlit ,ked tvrdis ,ze telo si nevie na urcite toxiny vytvorit imunitu.

eva8
1. mar 2018

@peter952
Baktérie po vnoknutí do tela sa množia, produkujú toxín. Ak im očkovacia látka zabráni množeniu sa, zabráni sa aj produkovaniu toxínu, zeda do tela sa nedostane obrovské množstvo toxínu, Alkohol sa dostane do tela priamo, toxín vyprodukuje baktéria.

peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
eva8
1. mar 2018

@aristka pripomenula si mi dievčenské romány za čias inkvizície, keď si niektoré dievčatá "popíjali" v malých množstvách jed, aby predišli otráveniu 🙂

aristka
1. mar 2018

@peter952 je vidiet ,ze si velmi neznaly ,ockovanie ako take z dlhodobeho hladiska neexistuje a ak nastane problem ,pichne sa anatoxin ,ktory v reale ma velmi kratku dobu expiracie ,vies ono ockovanie ,nie je ako uvarenie krupicnej kase ,ale vedecka praca .....

aristka
1. mar 2018

@eva8 da sa to v tomto pripade aj tak povedat .

eva8
1. mar 2018

@peter952
Toxoid (též anatoxin[1]) je bakteriální toxin (obvykle exotoxin), jehož toxicita byla snížena nebo odstraněna buď chemicky (např. formaldehydem) nebo tepelně, přičemž jiné vlastnosti, typicky imunogenicita, zůstávají zachovány. Toxoidy se používají ve vakcínách, protože vyvolávají imunitní reakci na původní toxin nebo posilují reakci na jiný antigen.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Toxoid

peter952
Odpoveď bola odstránená
adsumus
1. mar 2018

@peter952 peter ak človek ochorie na tetanus chránený pred dalšou nákazou nie je, ak sa zaočkuje, chránený je. preto aj rodičia neočko detí, ktoré ochoreli dali deti zaočkovať, lebo vidieť ako dieťa trpi zbytočne kvoli klamstvám a zavádzaniam je neznesitelné.

adsumus
1. mar 2018

@peter952 pán klement nepíše, to čo ty, že akakolvek látka sa može priliať do vakcíny, to píšeš len ty.

eva8
1. mar 2018

@peter952 jed-protijed?
toxín-toxoid?

Máš pravdu, neočkuje sa proti baktériám, to som si len domyslela. A zle

aristka
1. mar 2018

@peter952 zjavne nechapes pisanemu textu ,precitaj si znova co som napisala .

bb6
2. mar 2018

@peter952 pracujem ako molekularna biologicka, preto ma to zaujimakde sa o tom mozem dozvediet viac a nie uplne "ludovym"stylom. Protilatky sa najlepsie tvoria proti velkym bielkovinam a tazsie alebo netvoria proti malym molekulam. Ale niekedy sa mizu aj proti mensim molekulam, rozhodne o tom experiment ci sa tak stalo, nie teoria. Mas v rodine virologa tak som myslela ze ti mozno nejaky clanok dal.

bb6
2. mar 2018

@peter952 a niektore toxiny su bielkoviny. A vytvaraju imunitnu odpoved. Cize nezovseobecnuj tu na fore ze proti toxinom sa ockovat neda. Ja pripustam ze sa medzicasom mohlo zistit ze s tetanovym toxinom a imunitou nan je nejaky problem, preto sa ta pytam na zdroj. Nerobim si iluzie o dokonalosti ockovacieho systemu, aj ked sama ockujem. Zaujima ma to proste.

lauritka
2. mar 2018

Pediater dr.Mike Ginsberg a oznam pacientom v čakarni ✌

bb6
2. mar 2018

@peter925 @artistka @eva8 prave som mrkla na wikipediu. Schopnost ludskeho tela vytvorit si imunitu proti hadiemu jedu je dlhodobo znama, ludia to robili, vola sa to mithridatizmus. Komercne vakciny zatial nie su k dispozicii ale pracuje sa na ich vyvoji. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Snake_venom

bb6
2. mar 2018

@peter925 pogooglila som sama. Toxin tetanospasmin je bielkovina, takze cisto teoreticky by imunitnu odpoved vyvolavat mohol. Ibaze je taky silny ze zabija uz ked je ho v tele tak malicko ze nestaci na aktivaciu imunitneho systemu. Ak sa vsak trochu chemicky pozmeni, mozno ho do tela dostat vo vacsom mnozstve a vyvolat imunitnu reakciu. Vzniknute proitilatky potom ucinkuju aj na povodny tetanospasmin.

bb6
2. mar 2018

@peter925 a analogia s alkoholom nie je dobra. Alkohol nie je bielkovina, je to mala molekula, ma 46 g/mol. Preto nevyvolava imunitnu odpoved. Pre porovnanie, tetanospasmin bielkovina je a ma 150000 g/mol. Dovody preco neprovokuje imunitnu odpoved su uplne ine. Stale nevylucujem ze si od virologa v rodine pocul nejaku opravnenu namientku proti tetanovemu ockovaniu, len tvoje predstavy ako niektore veci funguju su domotane. Nemyslim to v zlom, toto vlakno ma sluzit na slusnu vymenu informacii za a proti ockovaniu...

bb6
2. mar 2018

@peter925 ty zase mozes poznat nejake statistiky a podobne ktore ja nepoznam.

peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
eva8
2. mar 2018

@peter952 ak je to kniha pisana popularnym stylom, tak je odovodnenie podane v poriadku. Ak je to vedecka publikacia, toto odovodnenie ma nulovh hodnotu

peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
eva8
Autor odpoveď zmazal
eva8
2. mar 2018

@peter952 len z tu precitaneho
Toxin moze obsahovat bielkovinu, cisty alkohol neobsahuje

Tetanický toxin je tvořen třemi složkami: tetanospazminem, tetanolyzinem s hemolytickými vlastnostmi a enzymem reninového účinku.

peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená