(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
Moja dcéra ešte nemá 10 rokov ( 12.august), pedina mi volala, že by bolo vhodné očkovať v predstihu 2. dávku MMR (v 11. roku). Predbehla ma... žijeme v Trebišove, vzhľadom na vzrastajúci počet osýpok a presahujúc okresy, volala by som sama... Inak by som ju očkovala niekedy v zime.
Nie je to iba o hygiene. Je to vzduchom šíriaci sa vírus.Sú prázdniny, migrácia obyvateľstva medzi mestami, okresmi, krajmi je väčšia, ako počas bežného roka.
https://kosicednes.sk/tema-dna/maju-sa-aj-kosic...
"Mladú mamičku z Košíc táto informácia pobúrila. „Som v 33. týždni tehotenstva a predstava, že sa moje novonarodené dieťa dostane v prípade núdze do nemocnice, v ktorej budú ležať infikovaní pacienti, mi naháňa strach. Ja som bola očkovaná, ale novorodenci sa očkujú štandardne až v 15 či 18 mesiacoch. Som veľmi zvedavá, či v nemocniciach prijmú nejaké špeciálne opatrenia, ako budú chrániť bábätká a ešte neočkované detičky a mamičky"
"Odborníci z RÚVZ odporúčajú, aby si rodičia dali svoje deti očkovať podľa platného očkovacieho kalendára. „Odporúčame rodičom, ktorí nedali zaočkovať svoje deti z dôvodu vedecky nepotvrdených informácií a argumentov zo strany antivakcinačných aktivistov, aby kontaktovali ich pediatra a prediskutovali možnosť zaočkovania svojich detí. Rodičom detí, ktoré vzhľadom na nízky vek ešte nie sú zaočkované, sa odporúča, aby so svojimi deťmi necestovali do krajín, v ktorých prebiehajú epidémie osýpok, a vyhýbali sa osobám, ktoré majú príznaky ochorenia dýchacích ciest,“ píše sa v stanovisku."
@peter952 "Clánok je písaný spôsobom bulváru. Boli dve skupiny jedna kontrolná (brala placebo) a druhá brala viagru. 93 matiek bolo v skupine, ktoré brali viagru a 90 matiek bolo na placebe. A srmť nastala v oboch skupinách nielen v tej čo brala viagru. Taktiež sa jednalo o experimentálnu liečbu, pretože daný problém s nedostatočne vyvinutou placentou liečiť zatiaľ nevieme. Ich plod sa teda nevyvíjal normálne.Takže tie matky to podstúpili s vidinou aspoň nejakej mizernej šance, že to dieťa prežije. Bohužial sa tak nestalo. Ale pozrite si históriu napríklad transplantačných operácií. Všetko boli ľudia, ktorý v podstate nemali na výber, skúsili svoje šance. Mnohí z nich nedopadli dobre, že? Ale vďaka poznatkom, ktoré sa z tých operácií podarilo extrahovať dnes máme transplantácie ako "bežnú" operáciu."
@peter952 Osýpky sa šíria iným spôsobom, ako napr. choroba špinavých rúk - žltačka A, kde by som s Tebou z časti súhlasila, že to môže byť vo veľkej miere záležitosťou osád.
Tvoj príspevok vypovedá o tom, ako málo o charaktere týchto jednotlivých infekčných chorôb vieš.
Netreba zabúdať na to, že či chceme, alebo nie, Rómovia na Slovensku žijú, ich životný štandart je taký aký je a o to skôr by sme mali byť otvorení prevencii. No tie osýpky tu mohol doniesť ktokoľvek, stačilo by, aby sa pohyboval v prostredí s nižšou zaočkovanosťou a výsledok by bol rovnaký, bez ohľadu na to, či si po záchode umýva ruky, alebo nie a to z jedného dôvodu: cesta prenosu je iná!
Príčiny, prenos
Pôvodcom ochorenia je vírus osýpok - morbíl. Patrí do skupiny paramyxovírusov. Vírus osýpok sa prenáša kvapôčkovou infekciou, čiže napr. kašľom, kýchaním alebo hovorením, menej často kontaminovanými predmetmi. Vstupnými bránami sú sliznice dýchacích ciest a spojovka oka. Kontagiozita, tzn. nákazlivosť je veľmi veľká a dosahuje takmer 100%.
Čo sa týka životného štandartu rómskeho obyvateľstva:
Preto som doočkovala seba aj dcéru proti žltačke A, som rada, že dcéra ešte je očkovaná proti TBC a vymoženosť povinného očkovania vnímam ako bonus zo strany štátu.
@kvieta po tojom prispevku mi napadli dve otazky. Preco teda minuly rok neprepukli osypky, ak bolo 6 pripadov ? Ved tiez boli imortovane ale z rakuska. preco sa nesirili ako sa teraz siria v MI ? a druha, ak s osypkami vobec nesuvisi hygiena, preco v MI napriklad autobusarom RUVZ al cistiace prostriedky aby autobusy vzdy vydenzifikovali ? samozrejme, ani mne to nedavalo logiku ale bolo urobene taketo nariadenie a hned mi napadla otazka, ze preco, ved to nie je zltacka A....
@minuskad Tí Rómovia, ktorí došli z UK, tošli do prostredia, kde bola zaočkovanosť veľmi nízka (nechcem to odhadnúť, no dnes mi naša pedina vravela, že v našej osade zaočkovali cez 500 rómov - a tiež si kladiem otázku, prečo až teraz?...- ale to nechcem rozpitvávať). Vzhľadom na to, keďže sa ocitli v tzv. vakcinačnej diere, prišli do styku, v najbližšom kontakte s väčším množstvom vnímavých osôb na dané ochorenie (t.z. vysoká pravdepodobnosť nakaziť sa) a to už je iba ďalší reťazec. Tie dezinfekčné opatrenia sú aspoň minimálny krok k zníženiu nákazy, no iba dezinfekcia plôch by nestačila, chcelo by to dezinfikovať vzduch a to si neviem predstaviť.
@kvieta a ten vyskyt v ba nebol tiez kvoli tej diere, ze boli nestabilne vakciny ? ale urcite ti ludia pekne dodrzali karantenu, pricom romom to je asi jedno, chodia kade tade a siria to dalej. a k tej dezinfekcii to tiez nechapem, ale preco by urobili takyto bezvyznamny krok, ak sa infekcia siri vzuchom...
@minuskad Keď kýchnem ja, dám si ruku pred ústa, ale Róm si ju určite nedá, lieta to... no predstav si to. A to hovorím iba o kýchnutiach. Nehovorím o pľuvancoch a pod.
Pozri, ja v tej dezinfekcii vidím logiku, no nestačila by. Stačí si prelúskať charakter chorôb a vsjo jasno.
Ten výskyt v BA svedčil o nestabilnosti vakcíny? No podľa mňa nie. K epidémii nedošlo, nositeľ prišiel do prostredia bez vakcinačnej diery, v jeho prostredí neboli osoby vnímavé na danú chorobu. Veď to je pekne vidieť, k čomu môže dôjsť, ak bude klesať zaočkovanosť. Peter tam mal asi najviac neočkovaných na m2 v rámci SK, mohol ísť robiť výskum, resp. môže zbierať údaje.
Myslím tým Východ, ten počet neočkovaných na m2 v rámci SK.
@tin007 tak potom to je krasne protirecenie. lebo raz sa tvrdi, ze hygiena s takym prenosom osypom, s akym sme sa stretli v MI nic nema, a moze za to iba vakcinacna diera a potom zrazu ruvz nariadi dezinfekciu spolocnych priestorov. takze potom ta hygiena hra dost velku rolu, len to niekto nechce vidiet
2013 USA, vypuknutie epidémie osýpok v neočkujucej komunite. náklady na epidemiu boli tesne pod 400,000 dolárov, 54 neočkovaných, 21 detí pod veokom očkovania a zostávajuci jeden má nejasné záznamy o očkovaní. títo ludia vystavili nákaze 3,300 iných ludí, jedna tehotná potratila, jeden utrpel zápal pluc ako komplikáciu ochrenia.
to dieťatko ktoré sa narodilo predčasne, malo v moči a dýchacom trakte vírus osýpok, rodičia odmietli profylaxiu.
však celú dobu sa tu na MK píše, že aj zaočkovaní môžu šíriť nákazu. A ak u nich osýpky neprepuknú v plnej miere, ani sa nemusia diagnostikovať (len nejaká nádchaalergia, soplíky) a nevedomky ich šíria ďalej
dalšia mantra očkovaní ludia širia nákazu, hlavne, že nákazu sem zavliekli traja neočkovaní z UK a predtým sme nemali epidemiu desiatky rokov, ked sa ludia normálne očkovali.