icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
kvieta
24. júl 2018

Moja dcéra ešte nemá 10 rokov ( 12.august), pedina mi volala, že by bolo vhodné očkovať v predstihu 2. dávku MMR (v 11. roku). Predbehla ma... žijeme v Trebišove, vzhľadom na vzrastajúci počet osýpok a presahujúc okresy, volala by som sama... Inak by som ju očkovala niekedy v zime.
Nie je to iba o hygiene. Je to vzduchom šíriaci sa vírus.Sú prázdniny, migrácia obyvateľstva medzi mestami, okresmi, krajmi je väčšia, ako počas bežného roka.

lauritka
25. júl 2018

https://kosicednes.sk/tema-dna/maju-sa-aj-kosic...
"Mladú mamičku z Košíc táto informácia pobúrila. „Som v 33. týždni tehotenstva a predstava, že sa moje novonarodené dieťa dostane v prípade núdze do nemocnice, v ktorej budú ležať infikovaní pacienti, mi naháňa strach. Ja som bola očkovaná, ale novorodenci sa očkujú štandardne až v 15 či 18 mesiacoch. Som veľmi zvedavá, či v nemocniciach prijmú nejaké špeciálne opatrenia, ako budú chrániť bábätká a ešte neočkované detičky a mamičky"

lauritka
25. júl 2018

"Odborníci z RÚVZ odporúčajú, aby si rodičia dali svoje deti očkovať podľa platného očkovacieho kalendára. „Odporúčame rodičom, ktorí nedali zaočkovať svoje deti z dôvodu vedecky nepotvrdených informácií a argumentov zo strany antivakcinačných aktivistov, aby kontaktovali ich pediatra a prediskutovali možnosť zaočkovania svojich detí. Rodičom detí, ktoré vzhľadom na nízky vek ešte nie sú zaočkované, sa odporúča, aby so svojimi deťmi necestovali do krajín, v ktorých prebiehajú epidémie osýpok, a vyhýbali sa osobám, ktoré majú príznaky ochorenia dýchacích ciest,“ píše sa v stanovisku."

doly7
25. júl 2018

@lauritka Myslim,ze to dost prezivas a mas pocit,ze len Ty budes rodit.Nemyslim si,ze nase zdravotnicke zariadenia su v takom stave aby si sa musela obavat.Takto sa siria nepravdy a spekulacie.Hypoteticky to dieta moze byt infikovane aj na ulici nirlen v nemocnici.

evittam
25. júl 2018

@lauritka A prečo si myslíš,ze všetci rodicia co neockuju nie su v kontakte so svojím pediatrom a neriešia cez lekárov a počúvaju len nejakych AV?

peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
carolenka
25. júl 2018

@peter952 "Clánok je písaný spôsobom bulváru. Boli dve skupiny jedna kontrolná (brala placebo) a druhá brala viagru. 93 matiek bolo v skupine, ktoré brali viagru a 90 matiek bolo na placebe. A srmť nastala v oboch skupinách nielen v tej čo brala viagru. Taktiež sa jednalo o experimentálnu liečbu, pretože daný problém s nedostatočne vyvinutou placentou liečiť zatiaľ nevieme. Ich plod sa teda nevyvíjal normálne.Takže tie matky to podstúpili s vidinou aspoň nejakej mizernej šance, že to dieťa prežije. Bohužial sa tak nestalo. Ale pozrite si históriu napríklad transplantačných operácií. Všetko boli ľudia, ktorý v podstate nemali na výber, skúsili svoje šance. Mnohí z nich nedopadli dobre, že? Ale vďaka poznatkom, ktoré sa z tých operácií podarilo extrahovať dnes máme transplantácie ako "bežnú" operáciu."

kvieta
25. júl 2018

@peter952 Osýpky sa šíria iným spôsobom, ako napr. choroba špinavých rúk - žltačka A, kde by som s Tebou z časti súhlasila, že to môže byť vo veľkej miere záležitosťou osád.
Tvoj príspevok vypovedá o tom, ako málo o charaktere týchto jednotlivých infekčných chorôb vieš.

Netreba zabúdať na to, že či chceme, alebo nie, Rómovia na Slovensku žijú, ich životný štandart je taký aký je a o to skôr by sme mali byť otvorení prevencii. No tie osýpky tu mohol doniesť ktokoľvek, stačilo by, aby sa pohyboval v prostredí s nižšou zaočkovanosťou a výsledok by bol rovnaký, bez ohľadu na to, či si po záchode umýva ruky, alebo nie a to z jedného dôvodu: cesta prenosu je iná!

Príčiny, prenos
Pôvodcom ochorenia je vírus osýpok - morbíl. Patrí do skupiny paramyxovírusov. Vírus osýpok sa prenáša kvapôčkovou infekciou, čiže napr. kašľom, kýchaním alebo hovorením, menej často kontaminovanými predmetmi. Vstupnými bránami sú sliznice dýchacích ciest a spojovka oka. Kontagiozita, tzn. nákazlivosť je veľmi veľká a dosahuje takmer 100%.

Čo sa týka životného štandartu rómskeho obyvateľstva:
Preto som doočkovala seba aj dcéru proti žltačke A, som rada, že dcéra ešte je očkovaná proti TBC a vymoženosť povinného očkovania vnímam ako bonus zo strany štátu.

minuskad
25. júl 2018

@kvieta po tojom prispevku mi napadli dve otazky. Preco teda minuly rok neprepukli osypky, ak bolo 6 pripadov ? Ved tiez boli imortovane ale z rakuska. preco sa nesirili ako sa teraz siria v MI ? a druha, ak s osypkami vobec nesuvisi hygiena, preco v MI napriklad autobusarom RUVZ al cistiace prostriedky aby autobusy vzdy vydenzifikovali ? samozrejme, ani mne to nedavalo logiku ale bolo urobene taketo nariadenie a hned mi napadla otazka, ze preco, ved to nie je zltacka A....

kvieta
25. júl 2018

@minuskad Tí Rómovia, ktorí došli z UK, tošli do prostredia, kde bola zaočkovanosť veľmi nízka (nechcem to odhadnúť, no dnes mi naša pedina vravela, že v našej osade zaočkovali cez 500 rómov - a tiež si kladiem otázku, prečo až teraz?...- ale to nechcem rozpitvávať). Vzhľadom na to, keďže sa ocitli v tzv. vakcinačnej diere, prišli do styku, v najbližšom kontakte s väčším množstvom vnímavých osôb na dané ochorenie (t.z. vysoká pravdepodobnosť nakaziť sa) a to už je iba ďalší reťazec. Tie dezinfekčné opatrenia sú aspoň minimálny krok k zníženiu nákazy, no iba dezinfekcia plôch by nestačila, chcelo by to dezinfikovať vzduch a to si neviem predstaviť.

minuskad
25. júl 2018

@kvieta a ten vyskyt v ba nebol tiez kvoli tej diere, ze boli nestabilne vakciny ? ale urcite ti ludia pekne dodrzali karantenu, pricom romom to je asi jedno, chodia kade tade a siria to dalej. a k tej dezinfekcii to tiez nechapem, ale preco by urobili takyto bezvyznamny krok, ak sa infekcia siri vzuchom...

kvieta
25. júl 2018

@minuskad Keď kýchnem ja, dám si ruku pred ústa, ale Róm si ju určite nedá, lieta to... no predstav si to. A to hovorím iba o kýchnutiach. Nehovorím o pľuvancoch a pod.
Pozri, ja v tej dezinfekcii vidím logiku, no nestačila by. Stačí si prelúskať charakter chorôb a vsjo jasno.

Ten výskyt v BA svedčil o nestabilnosti vakcíny? No podľa mňa nie. K epidémii nedošlo, nositeľ prišiel do prostredia bez vakcinačnej diery, v jeho prostredí neboli osoby vnímavé na danú chorobu. Veď to je pekne vidieť, k čomu môže dôjsť, ak bude klesať zaočkovanosť. Peter tam mal asi najviac neočkovaných na m2 v rámci SK, mohol ísť robiť výskum, resp. môže zbierať údaje.

kvieta
25. júl 2018

Myslím tým Východ, ten počet neočkovaných na m2 v rámci SK.

tin007
26. júl 2018

@minuskad Akakolvek hygiena, aj dezinfekcia ploch, ktore su velmi casto chytane roznymi ludmi, pomoze v znizeni sirenia ochoreni (nielen osypok, ale aj zltacky A, rota/noro/adenovirusov ci bakterii, mykoz atd).

minuskad
26. júl 2018

@tin007 tak potom to je krasne protirecenie. lebo raz sa tvrdi, ze hygiena s takym prenosom osypom, s akym sme sa stretli v MI nic nema, a moze za to iba vakcinacna diera a potom zrazu ruvz nariadi dezinfekciu spolocnych priestorov. takze potom ta hygiena hra dost velku rolu, len to niekto nechce vidiet

peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
kvieta
26. júl 2018

@peter952 Jasné, že na HPV nezabudnem. Ja som už mimo, no dcéru očkovať budem a veľmi ma poteší, ak ju zahrnú do povinného očkovania, ušetrím na nejaký víkendový výletík😉

kvieta
26. júl 2018

@tin007 Súhlasím, že pomôže, no samotná dezinfekcia plôch nezabráni prenosu. To by zvládla v najväčšej miere iba dezinfekcia vzduchu.

peter952
Odpoveď bola odstránená
adsumus
3. aug 2018

2013 USA, vypuknutie epidémie osýpok v neočkujucej komunite. náklady na epidemiu boli tesne pod 400,000 dolárov, 54 neočkovaných, 21 detí pod veokom očkovania a zostávajuci jeden má nejasné záznamy o očkovaní. títo ludia vystavili nákaze 3,300 iných ludí, jedna tehotná potratila, jeden utrpel zápal pluc ako komplikáciu ochrenia.

https://arstechnica.com/science/2018/07/vaccine...

adsumus
3. aug 2018

to dieťatko ktoré sa narodilo predčasne, malo v moči a dýchacom trakte vírus osýpok, rodičia odmietli profylaxiu.

eva8
3. aug 2018

však celú dobu sa tu na MK píše, že aj zaočkovaní môžu šíriť nákazu. A ak u nich osýpky neprepuknú v plnej miere, ani sa nemusia diagnostikovať (len nejaká nádchaalergia, soplíky) a nevedomky ich šíria ďalej

eva8
3. aug 2018

@kvieta s tou očkovacou dierou súhlas

adsumus
3. aug 2018

dalšia mantra očkovaní ludia širia nákazu, hlavne, že nákazu sem zavliekli traja neočkovaní z UK a predtým sme nemali epidemiu desiatky rokov, ked sa ludia normálne očkovali.