(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
V Česku se šíří černý kašel. Jeho bakterie se mění rychleji než vakcíny, na vině je i ztráta imunity
https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/cer...
ÚVZ SR: Odpovede na najčastejšie otázky rodičov o povinnom očkovaní a prečo navrhujeme upraviť prijímanie neočkovaných detí do predškolských zariadení. http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_conten...
No, to by bolo zaujímavé, keby sa o očkovaní učilo na školách.
Deti povieme si teraz niečo o očkovaní. Očkovanie je veľmi dôležité, lebo nás chráni pred smrteľnými chorobami ako sú napr. osypky a musíme sa všetci očkovať, aby tu nevypukla epidémia...
Pani učiteľka a koľko ľudí zomrelo tento rok na tú smrteľnú chorobu? A koľko zomrelo očkovanych a neočkovaných?
Počkaj pozrieme sa,túto máme múdre tabuľky....no nikto zatiaľ tento rok nezomrel.
To je zvláštne.
...Tak dnes si preberieme zloženie vakcín, milí žiaci ...
..... čože, vakcíny obsahujú aj konzervačné látky?
... Fuuuha, tak moja mama ma núti jesť hlavne ovocie a zeleninu a polotovary nesmiem jesť, lebo obsahujú konzervačné látky, niektoré sú vraj bezpečné, ale väčšina nie je pre telo prospešná, ale tak keď to občas zjem, tak ma to hádam nezabije, veď to vyjde prirodzenou cestou aj von.
....Čože, to myslíte vážne, že tie konzervačné látky vo vakcinach nam pichaju do tela? Veď tam sa to dostane do krvného obehu a to ma byť akože zdraviu prospešné?
...Dobrý deň milí žiaci, posaďte sa, dnes si preberieme nežiaduce účinky vakcín z priložených letákov od týchto liečiv....
...pani učiteľka a to vážne tie vakcíny môžu mať toľko vedľajších účinkov? A môže mi doktor zaručiť, že ja nedostanem žiadny vedľajší účinok, lebo on mi tvrdil, že to je len malá pravdepodobnosť, že niečo z toho dostanem.
Pani učiteľka a prečo niektoré štáty odskodnuju deti, ľudí po očkovaní, keď je očkovanie bezpečné?
....no deti očkovanie vytvára kolektívnu imunitu....
Pani učiteľka a to si mám akože ja zničiť a riskovať moje zdravie kvôli iným? To mi moc logiku nedáva, som ja menej ako iní ľudia, na mne akože nezáleží?
Ja nechcem byť očkovany, prečo to moji rodičia dovolili? Mne sa nezdá, že je to prospešné, dostal som toľko alergií a porúch, ktoré ste spomínala z tých letákov. Teraz mám dilemu, či mám zažalovať mojich rodičov, alebo štát, alebo oboch, že mi zničili zdravie.
Deti existujú ľudia, zlí antivax, ktorí neveria v ochranu, ktorú očkovanie poskytuje.
Pani učiteľka a prečo nemáme štúdie o Tom ako prekonávajú ochorenia, napr.osypky očkovaní a neockovani.
A pani učiteľka ako môžu neockovani prenášať osýpky, ako ich dostanú, kde sa nakazia?
A prečo nám doktor nerobí test na hladinu protilátok po očkovaní?
Veď, keby tam tie protilátky boli preukázané u 1000 ľudí z tisíca, tak už by nikto nespochybňoval, že to funguje....a teda by antivax neexistoval.
Celkom dobrý nápad s tou výučbou na školách 😉
No čo, ešte stále sa to má učiť na školách?
A to som dala ešte slabý odvar, deti budú mať ešte haklivejsie otázky 😉
@kvieta Každý si môže povedať názor, žijeme v demokracii. Ja si rada prečítam aj to s čím konkrétne nesúhlasis, alebo čo ťa tak pohoršilo, pretože z toho čo si napísala viem len vydedukovať toľko, že došli argumenty a tak radšej protidiskutera treba pourážať ako diskutovať, alebo sa mýlim a prispejes predsa len niečím konkrétnym.
@cianna Čo konkrétne na toto povedať? Mnohí učitelia a rodičia sú proti výučbe sexuálnej výchovy na školách, ale také očkovanie by bolo potrebné... No... Fakt na toto niet argumentov z mojej strany. Ja sa pozastavujem nad tým, kde až siaha ľudská odvaha a sebavedomie. Internet nie je iba dobrým pánom, ale vychováva aj spústu "Truhlíkov" a to pokladám za smutné.
Ale jedno by mali v školách fakt začať učiť: Vedieť aspoň selektovať zdroje a informácie na dôveryhodné a nedôveryhodné.
@kvieta tak, ale tu nehovoríme o základných školách, kde sa pretláča sex. výchova a isto ani tam téma očkovania nepatrí. Okrem toho ja som nebola tá, ktorá to tu zacala, že osveta na škole 😀 áno selektovať informácie by mal vedieť každý s tým súhlasím. Ale jedna vec je povedať názor a iná vec, je robiť štúdiu bez zdrojov. Aj Galileo Galilei tvrdil, že a predsa sa točí a nikto mu neveril. Tiež v tej dobe asi nevedeli selektovať pravdivé informácie 😉 z histórie sme sa stále nepoučili asi a všetkých chceme vešať a znemožnovat a áno trochu pripustiť, že aj my by sme sa mohli mýliť
... mýliť, je nemysliteľné.
@carimari stredné školy to si predstaviť viem, lebo to sa už, dá sa povedať pripravujú deti na dospelosť, že budú mať raz vlastne deti, ale základné školy isto nie. Akoby si chcela vysvetľovať vakcinaciu detom, keď mnohí dospelí sa tomu nerozumejú, nerozoznáju ani choroby proti ktorým sa očkuje a neockuje? Deti majú ostať deti a pre mňa je to zbytočne zaťažovanie rovnako ako sex.vychova, keďže deti sex nevnímajú ako my dospelý a rovnako aj vakcíny, nebudú to chápať. Pre nich je to včelička a bodka.
Čo však by sa malo, mohlo robiť je osveta. Ako píses, že je to tabu a táto osveta by sa mala, mohla robiť pre rodičov. Každý má právo na informácie a má si ich sám hľadať, nemôžeš nikoho nútiť, aby prišiel na nejaký ten seminár povinné. Ľudia by sa proti tomu búrili. Kto chce príde, kto nie, nie. Ako viem, čo myslíš, že o čo ti ide, ale jednoducho, je to nemožné dostať to na školy. Spravodlivé by bolo, ponúknuť ľuďom objektívne informácie z médií a od doktorov, že vakcíny fungujú, ale aj to, ze majú vedľajšie účinky a nie propagovať to, aké je to super a potom už každý nech sa rozhodne podľa seba, ktorú cestu si zvolí.
Vidíš to sama na zákone o očkovaní, že zvolili formu buzeracie a teroru a nikam to nevedie, iba k tomu ešte väčšiemu hejtovaniu neočko vs.očko. Ľudia majú právo na objektívne informácie a potom sa majú právo sami rozhodnúť na základe dôkazov, štúdií a vlastných skúseností.
Nevnímate navrhovanú zmenu pri prijímaní neočkovaných detí do predškolských zariadení ako neprimeraný tlak na rodičov, ktorí zvažujú povinné očkovanie? Nie je povinné očkovanie protiústavné?
Povinné očkovanie je jedným z najúčinnejších nástrojov v boji proti vzniku a šíreniu nebezpečných infekčných ochorení, ktorým je možné predchádzať očkovaním. Je potrebné ho chápať ako opatrenie na ochranu zdravia v celospoločenskom záujme a nie ako zásah v oblasti zdravia jednotlivca, ktorý možno vykonať len s jeho súhlasom – v takomto prípade by celoplošnú ochranu verejného zdravia nebolo možné zo strany štátu vôbec, a to v akejkoľvek forme zabezpečovať.
Podrobenie sa povinnému očkovaniu je v súčasnosti ustanovené zákonom č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov čo znamená, že platný právny predpis už túto povinnosť dávno ukladá, s cieľom zabezpečovať ochranu verejného zdravia. Systém povinného očkovania je na Slovensku z historického pohľadu dlhodobý.
Dávame do pozornosti, že povinné očkovanie sa nevykonáva za účelom umiestnenia detí do predškolského zariadenia, ako je to v mnohých prípadoch účelovo dezinterpretované. Opäť zdôrazňujeme, že plánovaná zmena prijímať do predškolských zariadení iba deti zaočkované v rámci povinného očkovania, má za cieľ zabrániť, aby sa do kolektívu dostali nezaočkované deti, ktoré môžu byť prameňom pôvodcu nákazy pre deti s trvalou kontraindikáciou očkovania.
Povinné očkovanie sa vykonáva s prioritou ochrany jednotlivca a celého obyvateľstva pred nebezpečnými a život ohrozujúcimi infekčnými ochoreniami tak, ako to ustanovil už platný zákon č. 355/2007 Z. z. a tak, ako túto skutočnosť potvrdil aj Ústavný súd SR.
V roku 2013 bolo na Ústavný súd SR zaslané podanie vo veci ústavnosti legislatívy o povinnom očkovaní. Ústavný súd SR v roku 2014 v predmetnej veci rozhodol – nevyhovel návrhu Krajského súdu v Nitre na vyslovenie nesúladu ústavy s príslušnými ustanoveniami zákona č. 355/2007 Z. z. - podľa Ústavného súdu SR ustanovenia o povinnom očkovaní nie sú v rozpore s Ústavou SR. (Nález Ústavného súdu SR sp. zn. PL. ÚS 10/2013 z 10. decembra 2014).
A co je najhorsie, nase deti nemusia oproti zahraniciu oznamit skole ockovaci status, takze ak mame chore dieta, ktore sa nesmie nakazit zbytocne od neockovanych, nemame ako tomu zabranit. Nemame moznost ho dat do skoly, kde je preockovanost dostatocna, dufajme, ze sa toto casom zmeni a deti nebudu zomierat zbytocne.
oslovujeme sa tu povolaniami?

Reagujem k tomu stanovisku. Tá komunikácia lekárov a rodičov, to je naozaj odjakživa kameň úrazu, nevedia byť mnohí lekari objektívni a začnú sa správat ako malé deti a to nielen keď ide o očkovanie.
Ty si neockoval ty ty ty, ty si zlý a ja ti teraz nepomôžem a to máš za to. Ale to, že napr.niekto, kto ochorel ja neviem, že má napr.problemy s cievami, je obézny a doktor mu povie, že má schudnúť a on neposluchne,tak to je v poriadku, to sa prehliada, to isté, keď povie prestaňte fajčiť, prestaňte piť a berte tabletky pravidelne. A zrazu ten človek,dostane ďalšie choroby, alebo sa cievy ešte viac upchaju, alebo dostane infarkt. To je ok. To tu nikto nerieši, že dotyčný lekára jeho liečbu, odporúčania ignoruje. Tu sa rieši len to, že ten neočko rodič, mi posliapal ego, lebo sa rozhodol na základe vlastných získaných poznatkov a vedomostí, že to očkovanie asi nie je taka super vec a pravdepodobne nedokáže jeho dieťa ochrániť a tak stratil dôveru v lekára, lebo ten nebol schopný si preštudovať tieto veci a spraviť si tiež vlastný názor a vedieť to vysvetliť. Povedia len, v škole nás učili, že očkovanie pomáha a čo povedali v škole to je sväté. To naozaj niekto verí všetkému, že to tak je, len preto že to povedali, učili v škole? Koľko vecí bolo inak, keď sme vyšli zo školy a koľko sa toho zmenilo?
No a tak niekto radšej slepo verí, lebo je jednoduchšie, keď myslí za nás niekto iný, lebo rozhodovať sa na základe vlastných skúseností a získaných vedomostí je pre niektorých ešte evidentne príliš náročné. Ľudia radšej zabijú svoj čas nadavanim a doťahovanim sa s inými, akoby mali sami pohnúť zadkom a zistiť si fakty z oboch strán, lebo len tak je možné ako tak robiť objektívne rozhodnutia a vynášať súdy.