icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
adsumus
9. okt 2019

@carimari ty by si tam ako vidim zakomponovala antivax bludy

kvieta
9. okt 2019

@carimari Máš pocit, že deti v školách majú priestor pre takéto obšírne témy, aj keď ešte nemajú ani šajnu o fungovaní vlastného tela? Tiež mám svoj názor o možnosti regulovaní učiva rodičmi... ☹ V dnešnej dobe vládne opičia láska... - veľa sa deti učia, veľa písomiek píšu, veľa testov majú... len je to nepriama úmera: sú nevzdelanejšie ako my vzhľadom na dostupnosť a možné zdroje.

kvieta
9. okt 2019

@kvieta ...veľa... som zabudla dať do úvodzoviek, takže "veľa"...

lauritka
9. okt 2019

@kvieta ja by som zaradila pre žiakov ešte popri slovenčine aj povinnu hodinu gramatiky 🙂
kolegyňa bola v školstve 25 rokov... a čo vravela- je to des, žiadny rešpekt, deti zdivočené.. malo knih sa čita, rodičia nekladú doraz na vzdelanie atd... hned sa vytahuje diskriminacia.

kvieta
9. okt 2019

@lauritka Ja som stará škola. Matikár ešte nezatvoril dvere a už na nás "vyštekol": "Vyberte si papiere...!" 5-minútovky boli bežná vec. Ale nepotrebovali sme žiadne doučovanie pred prijímacími skúškami a sršali sme sebadôverou. Dovolím si povedať, že slušný základ. Dnes...? Rodičia nezvládajú výchovu detí doma, ale so sebavedomím parádneho koňa sa budú montovať do učebných osnov!... Tomuto vravím: "Zbohom zdravý rozum!".
A ešte k tomu o očkovanííí... kde je ešte finančná gramotnosť, znalosť zákonov, etika...

adsumus
9. okt 2019

@kvieta lebo bol po opici a potreboval klud.

kvieta
9. okt 2019

@adsumus To nie je pravda. Nepil. Bol to skvelý matikár. Písomka trvala pár minút, očami prebehol všetky a vedel, či môže ísť s učivom ďalej, alebo musí látku vysvetliť znova a hlavne komu. Nepochopila si podstatu toho, čo som tým chcela povedať.

adsumus
9. okt 2019

@kvieta uznavam, bol skvely, podstata je, ze akykolvek ucitel nezmeni, ci bude decko verit bludom alebo nie, rozhoduje inteligencia, tu nikoho nenaucis a kedze gausova krivka nepusti, musime ratat s epidemiami.

lauritka
9. okt 2019

@kvieta ved ano.kazdy je zrazu lekar a virolog.ucitel.architekt..naco sa driet na vysokych skolach.staci google a youtube.🤞 No a .gramatikuu nejak zvladne aj iphone 😁.

kvieta
9. okt 2019

@adsumus Všetko mi to vymazalo... Koník sa drbe... už mi to ide na nervy.
takže v skratke znova:
Očkovanie v učebných osnovách má miesto iba ako rozširujúca téma, keďže sa nezvládajú základné veci.
Bezepidémiové desaťročia už asi máme za sebou ☹ tak teraz prídu tie s epidémiami a aj s následkami po nich, ktoré niekoľkonásobne prečíslia % následkov po očkovaní. Ale asi si to treba odžiť, aby sme boli múdrejší.

adsumus
9. okt 2019

Mudrejsi nebudeme, len zopar nevinych ludi zbytocne
umrie.

lauritka
10. okt 2019

@kvieta *Národ, ktorý sa z histórie nepoučí, je vraj odsúdený si ju zopakovať. A poučiť sa z histórie, pokiaľ o nej nič nevieme, alebo ešte horšie, veríme rôznym mýtom, fantáziám či konšpiračným teóriám, nie je práve jednoduché.* Precitaj si. Super članok https://invivomagazin.sk/uvod-do-prekrucania-na...

eva8
10. okt 2019

Koňžskú demokratickú republiku sužuje najväčšia epidémia na svete. Situáciu v krajine spôsobuje nedostatočný prístup k zdravotnej starostlivosti, zlý zdravotný systém a bezpečnostná situácia v krajine. Tamojšia vláda chce začať veľkú očkovaciu kampaň.

kubko111
10. okt 2019

@carimari Rodičia si volia z každej triedy zástupcu do Rodičovskej rady,nie do Rady školy. To je veľký rozdiel. Vedenie školy nemôže mať zastúpenie v Rade školy (nepleťte si pojmy!). A obsah učiva neovplyvní ani jedna z týchto inštitúcií. Téma vakcinácie patrí na odborné prednášky, ktoré robia lekári, nie do osnov nejakého predmetu.

carimari
Odpoveď bola odstránená
lauritka
10. okt 2019

"Posledných pár rokov získava na popularite trend neveriť inštitúciám, či už ide o vládu, farmaceutické spoločnosti či vedu. Asi málokto má chuť a čas overovať si informácie na vlastnú päsť vo vedeckých žurnáloch, v ceste často stojí aj paywall (nutnosť platiť za prístup k týmto vedeckým publikáciám).

Zložitý prístup k týmto infomáciám má za následok niekoľko efektov – ľudia navštívia webstránky prístupné zdarma, rôzne fóra a portály vytvorené šarlatánmi. Bohužiaľ, ľudia hlásajúci bludy kričia na interne najhlasnejšie, k ich názorom je preto pomerne jednoduché dopátrať sa.

Ďalším dôvodom môže byť paradoxne aj samotná vysoká efektivita očkovania. Vakcinácia je natoľko účinná, že si dnes už poriadne ani nevieme predstaviť, aké je to ochorieť na tetanus, pravé kiahne či ružienku. V očiach pacientov sa preto možné vedľajšie efekty očkovania môžu zdať horšie ako samotné ochorenie a to aj napriek tomu, že opak je pravdou.

Riešenie tejto situácie nie je nemožné. V prvom rade bude u ľudí potrebné opäť vzbudiť dôveru v lekárov, zdravotníctvo a vedcov. Táto úloha nie je jednoduchá, no ak širokú verejnosť naučíme zachádzať so sociálnymi sieťami zodpovednejšie a vysvetlíme im, že nie všetko na internete je automaticky pravda, pôjde to jednoduchšie. Samotní vedci môžu tiež vyvinúť iniciatívu a skúsiť ísť cestou science communication - vysvetľovať vedu zrozumiteľne a dostupne pre celú verejnosť, napríklad aj prostredníctvom samotných sociálnych sietí."

vyjadrenia vedcov :
Čítajte viac: https://tech.sme.sk/c/22188704/pribudaju-nezaoc...

tin007
22. okt 2019

Mesacna sprava UVZ 7/2019
UOsýpky - morbilli – B 05
V júli boli hlásené 3 ochorenia (chor. 0,09/100 000), v minulom mesiaci bolo hlásených 9
ochorení, minulý rok v júli hlásených 257 prípadov.
UOkres Michalovce – 3 ochorenia
Prípady sme zaznamenali u osôb vo vekových skupinách 10-14r., 15-19r., 25-34r. Ide
o ochorenia v epidemiologickej súvislosti v obci Nacina Ves, dva prípady boli
importované zo Spojeného kráľovstva. Očkovací status: 1x neočkovaný pre vek, 1x 1
dávka a 1x 2 dávky vakcíny. Ochorenia boli potvrdené sérologicky. Všetky ochorenia boli
vykázané ako B05.9 Osýpky bez komplikácii.

Parotitis epidemica – B 26
V júli bolo hlásené 1 ochorenie (chor. 0,02/100 000), v minulom mesiaci ani
minulý rok v júli ochorenia hlásené neboli.
Chlapec vs. 5-9 rokov z okresu Kežmarok. Febrilná forma. Očkovaný riadne. Dátum
posledného očkovania 13.8.2014. Ochorenie vykázané ako B269
Parotitída bez komplikácií.

tin007
22. okt 2019

Cierny kasel/ Pertussis – A 37
V júli bolo zaznamenaných 32 ochorení (chor. 0,59/100 000), minulý mesiac bolo
hlásených 40 prípadov a v júli minulého roka 23 ochorení.
Dg:
A 37.0 Divý kašeľ vyvolaný Bordetella pertussis – 30x.
A 37.1 Divý kašeľ vyvolaný Bordetella pertussis – 0x
A 37.8 Divý kašeľ vyvolaný iným druhom Bordetella – 2x
Ochorenia hlásené zo všetkých krajov okrem TC kraja s maximom chorobnosti v PV kraji
(1,82/100 000, 15 prípadov). Najvyššia chorobnosť (10,22/100 000) bola hlásená vo
vekovej skupine 0 ročných. Očkovanie: nezistené - 12, očkovanie riadne - 10, neočkovaný
pre vek – 3, neočkovaný 3. Charakter výskytu bol sporadický a rodinný. Vyskytli sa 3
menšie epidémia s počtom chorých do 2 osôb.

Prymula (nam. mininstra CR, predseda cesk. vakc. spolocnosti) v rozhovore v lete uviedol, ze CK je problem, tiez maju v CR velke pocty chorych, ockovanych. A ked sa ho pytala redaktorka, ci by pomohlo preockovat plosne dospelych, tak odpoved bola; urcite nie, ved vakcina ma ucinnost 4-6 rokov, to by sme museli ockovat kazdych 6 rokov a aj tak by sa stale vyskytovali pripady CK.

adsumus
26. okt 2019

@tin007 co hovoris, ze neocko deti trpia na choroby z minulosti?

tin007
26. okt 2019

Bud taka laskava a neoslovuj ma, uz ta aj na to minule upozornoval admin. Nemam zaujem s tebou komunikovat.

tin007
27. okt 2019

III.6. 1 Tetanus – A 35
V priebehu roka 2018 bolo hlásené 1 ochorenie na tetanus, chor. 0,15/100 000,
u pacienta z Nitrianskeho kraja.
Ochorel dospelý 27 ročný muž z okresu Nitra, ktorý sa poranil na stavbe (stupil na hrdzavý
klinec), deň po úraze bol ošetrený na chirurgickej ambulancii a na ďalší deň bol na očkovaní proti tetanu u svojej obvodnej lekárky. Deň po úraze začal pociťovať stuhlosť žuvacích svalov, únavu, tras končatín, búšenie srdca, nechutenstvo, potenie, subfebrility. Prijatý bol na hospitalizáciu, nasadené mu boli antibiotiká a podaný antitetanický imunoglobulín. Materiál na mikrobiologické vyšetrenie nebol odobratý. Pacient bol v minulosti 6x očkovaný proti tetanu. Ochorenie bolo vykázané ako pravdepodobné.

lauritka
27. okt 2019

"Mama váhala, či očkovať: Synček dostal po prekonaných osýpkach sepsu, encefalitídu a zápal pľúc"
https://m.topky.sk/cl/11/1832159/Mama-vahala--c...

cianna
28. okt 2019

Priznám sa, že ma prepadáva totálna bezmocnosť pri tomto hone na čarodejnice. Vážení páni inkvizítori, nechajte nás prosím žiť. Veď tu nejde o vaše očkované deti, ale o naše choré očkované deti, ktoré majú zatiaľ len jedno autoimunitné ochorenie a zúfalú snahu ochrániť si ďalšie dieťa/deti, ktoré je/sú zdravé.

Áno, viem, diabetes mellitus 1. typu u malých detí je síce na Slovensku na alarmujúcom vzostupe, ale každý pediater a diabetológ vám bude tvrdiť, že to s očkovaním nesúvisí. Vždy sa pýtam, na základe akých dôkazov to tvrdia??? Neexistuje jediná štúdia, ktorá by porovnávala neočkované a očkované deti, a potvrdzovala toto tvrdenie.

Tak si dovolím uviesť svoj malý súkromný prieskum: Za osem rokov (mimochodom, vtedy sa na Slovensku začalo očkovať hexavakcínou!) sa zdvojnásobil počet novodiagnostikovaných diabetických detí a vek zistenia tohto ochorenia sa posunul do nižšieho veku a vôbec už na Slovensku nie sú výnimkou súrodenci diabetici!!! Moje dieťa má diabetes 8 rokov. Pred 8 rokmi bolo dvojročné dieťa s diabetom totálnou raritou a súrodencov diabetikov bolo tiež poskromne, tuším dve-tri rodiny. Dnes už nie sú žiadnou raritou ani ročné deti s diabetom 1. typu. Moje dieťa malo vtedy už 4 roky. To už bolo oproti dnešným detičkám veľkáč, ktorý už všetkému rozumel a úplne chápal, že doňho musím 12-krát denne pichať (4-krát inzulín a 8-krát meranie glykémie). Ak ma niekto bude presviedčať, že to je veľa, tak nie je!!! A ak niekto nepochopil, posledné dve vety bola IRÓNIA.

Každý deň si s manželom gratulujeme, že sme sa po dlhom uvažovaní nakoniec rozhodli naše mladšie dieťa neočkovať a nepokračovať ani v očkovaní staršieho dieťaťa. Prosííím, prosím vás, ešte do mňa nehádžte kameňom!!!

Po prvé – v našej dia komunite je väčšina dia rodičov presvedčená, že očkovanie vôbec nie je spúšťačom diabetu 1. typu a aj tým, ktorí pochybovali, to pediatri vysvetlili, lebo už bol čas mať v poriadku očkovací kalendár… A tak si veselo očkujú svoje diabetické detičky ďalej a, samozrejme, aj ich súrodencov. Niektorým očkovanie len chvíľkovo rozhádže glykémie, niektorým ich nerozhádže vôbec, niektoré teplotujú dlhšie, iné skončia v nemocnici. No a niektorí dia rodičia sa po čase ozvú, že ich malý diabetický cukrík má už aj celiakiu, iným zas pribudne autoimunitná thyreoitída a niektorým ostane len cukrovka, prípadne majú ešte ADHD alebo nejakú „drobnú“ alergiu. Ozaj, všimli ste si, že dnes už chodí na alergiológiu takmer každý? No a ďalším pribudne aj dia súrodenec. No aspoň jeden druhému nezávidia jedlo, že…?

No a ďalší sem tam napíšu, že ich čaká anestézia, lebo tá nosná mandľa, ktorú im vybrali pred rokom, je už zase späť a treba ju vybrať znova. No a o tom, že každú chvíľu píšu, akí sú chorí a majú blbé glyčky, rozumej glykémiu 20 a viac, tak to je úplná normálka…

No a naše neočkované druhé dieťa je úplne zdravé. V škôlke bolo tuším jediné, ktoré ustálo celú zimu bez choroby, nebralo ešte žiadne lieky. Ejha, škoda, lebo nikto nezarobil. Teda, zarába, ale len na našom staršom diabetickom dieťati. V škole je situácia podobná. Mladšie neočkované dieťa má úplne prázdnu zdravotnú kartu. Priznám sa, že som nesmierne šťastná, že toto úplne zdravé dieťa nám dáva priestor pre to, aby sme sa mohli plne venovať jeho chorému súrodencovi. Neviem si predstaviť, žeby som mala dve takto choré deti. Alebo, žeby bolo mladšie dieťa „len bežne“ choré ako jeho rovesníci a musela by som s ním každú chvíľu sedieť u lekára, tak ako to bolo u staršieho dieťaťa, u ktorého sme sa, mimochodom, so všetkými očkovaniami vtesnali pomedzi bežné detské ochorenia, až kým nedostalo cukrovku, lebo bolo potrebné dodržať očkovací kalendár.

Čím je vlastne hrozbou moje neočkované dieťa, keď ho nakazia skôr očkované deti, ktoré ho celú zimu okašliavajú a osmrkávajú a ono to zvláda v pohode??? Jaj, zabudla som na osýpky, ktoré boli síce v Michalovciach, kde je 99-percentná zaočkovanosť a nie v Bratislave, kde už nie je asi „žiadna“ kolektívna imunita.

Á, takmer som zabudla na jednu malú, ale asi dosť podstatnú vec. Moje diabetické dieťa, ktoré dostalo diabetes v štyroch rokoch, už vôbec do škôlky nechodilo. Iste sa opýtate prečo. Odpoveď je jednoduchá, lebo tam také deti nechcú. Pani učiteľky, chcú len zdravé detičky! A deti, ktorým treba odmerať glykémie, vyhodnotiť ich a pichnúť inzulín k jedlu, také tam nechcú. Maximálne sopeľ z nosa utrú. Ale keď decko odpadne z hypoglykémie, s takým ani nechcú vedieť, čo majú robiť. To by ste sa divili, čo už musí také 4-ročné diabetické dieťa zvládnuť, ak sa aj náhodou dostane do škôlky a pani učiteľky s jeho ochorením nechcú mať nič spoločné. A verte mi, že takých príbehov je na Slovensku požehnane. Diabetickí rodičia by vám vedeli rozprávať, ako sú diabetické deti na Slovensku v predškolských a školských zariadeniach diskriminované. Nikdy nezabudnem na príšerne smutné psie oči môjho dieťaťa, keď chcelo ísť so spolužiakmi vo štvrtom ročníku do školy v prírode a pani učiteľky si postavili hlavu, že ho tam nechcú, a to ani so mnou a ani bezo mňa, lebo ony si také dieťa na zodpovednosť nezoberú a ja by som im narúšala vyučovací proces.

Takže teraz, babo, raď! Doma jedno choré dieťa – poškodené očkovaním, ktoré do škôlky nechcú, a keď ho nechcú, tak ich nikto ani párom volov nedonúti, aby ho tam vzali. Prinajhoršom sa vyhovoria, že nemajú miesto. A druhé, zdravé dieťa, len s blbými génmi, ktoré sa bojím dať zaočkovať, lebo mám strach, že tiež skončí s cukrovkou ako jeho starší súrodenec, tak to už do škôlky tiež nebudú chcieť! Sranda, že???

A teraz: Kto si bez viny a obetoval by si aj svoje druhé, zatiaľ zdravé dieťa, hoď do mňa kameňom…

dia mama Nela

Pozn. redakcie: Všetky uverejnené listy nám rodičia zaslali aj s priezviskom. Priezviská rodičov však nezverejňujeme. Od niektorých rodičov máme súhlas na poskytnutie plných mien v komunikácii s čelnými predstaviteľmi nášho štátu v otázke neprijímania neočkovaných detí do materských škôl. Mnohí z nich tieto listy už posielali poslancom NR SR v súvislosti s novelou zákona č. 355/2007. https://www.dieta.sk/kym-hodime-kamenom-do-rodi...

plutvonozec
28. okt 2019

@cianna Ahoj. Úplne Ti rozumiem. Aj ja mám syna diabetika a dcérku som tiež nedala očkovať. Práve prichádza do veku keď syn ochorel a ja sa čím ďalej viac obávam, aby dcérka bola zdravá.

cianna
28. okt 2019

@plutvonozec vieš čo. No to nie je môj príbeh, ale príbeh inej mamičky a je zverejnený v časopise dieťa. My sme po očkovaní našťastie žiadne vedľajšíe účinky nemali okrem opuchu, horúčky, ale úplne chápem vás rodičov. Každé dieťa je iné a každé má iné predispozície. Niektoré to očkovanie zvládne bez väčších komplikácií, s nejakou alergiou, opuchom no pre ine dieťa to má žiaľ fatálne dôsledky a toto bz
Y si mali uvedomiť aj ostatní ľudia

eva8
28. okt 2019

preto by sa pred očkovaním mala robiť dôkladnejšia rodinná anamnéza, minimálne odber krvi (aj drobná anémia, odchýlky môžu niečo znamenať) a opakovane základné neurologické vyšetrenie,

carimari
Odpoveď bola odstránená
carimari
Odpoveď bola odstránená
tin007
31. okt 2019

Kým hodíme kameňom do rodičov neočkovaných detí… 2) EPILEPTICKÉ ZÁCHVATY PO OČKOVANÍ
https://www.dieta.sk/kym-hodime-kamenom-do-rodi...