icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

adsumus
autor
9. máj 2013

@trish31 To je ťažko, ked nemáš argumenty, treba dourážať, ved to málokto znesie, aj na piesočku už sa očakáva viac inteligentného správania.

hajanka
9. máj 2013

@trish31 kde urazam? nechcela si ist pod perinu?

misaha
9. máj 2013

@zuzkat1 tak ti držim palce 🙂...

trish31
9. máj 2013

@hajanka hovoris cudzej zene ze je leniva a je vedla...To je podla Teba OK?

misaha
9. máj 2013

@adsumus ja tak rada čitam tie tvoje prispevky..normalne sa usmievam 🙂

anjelicek26
9. máj 2013

@trish31 - prosim ta teraz vazne. Aj ockovane dieta moze danu chorobu dostat, ockovanie nie je stopercentne. To ti hovori aj vyrobca. Neockovane dieta teda moze "zomriet" na rovnaku chorobu ako ockovane. Toto je ruleta zivota. Nechaj a dovol rodicom rozhodnut sa len za seba a svoje deti. Ja osobne by som si radsej presla niektorymi chorobami, ako tym, co nas cakalo po ockovani, ver mi.

Toto chce nielen informovanost, ale aj toleranciu a nie dva tabory, co sa idu v kazdej teme o ockovani prizabit argumentami.

hajanka
9. máj 2013

@trish31 a to je urazka?

trish31
9. máj 2013

@anjelicek26 ale ved kde som ja napisala,ze ockovane dieta nedostane ochorenie,na ktore je ockovane?Napisala som to tu niekde?NIe.Len som napisala,ze neockovane dieta je viac nachylne.Ja som si plne vedoma toho co si tu napisala a myslela som si,ze je to zrejme z mojho prispevku

trish31
9. máj 2013

@hajanka tak ak to ty neberies ako urazku,tak prosim Ta aspon svojim detom povedz,ze cudzim ludom,ktorych nepozname,nenadavem do lenivych a nehovorime im,ze su vedla...Urcite vies,co som tymto chcela povedat.Ved si inteligentna zena 😉

kbeata
9. máj 2013

@trish31 no AV stekaju preto,a debata vedie do extremizmu 😉 preto,lebo ked si porovnas povinny ocko.kalendar na sk a v belgicku,tak v belg.je povinna tusim len jedna proti obrne a tu o zopar viac...a moj osobny nazor je,ze o co je moje dieta narodene na sk ine ako keby bolo narodene tam

trish31
9. máj 2013

@anjelicek26 a dalsia vec,myslim,ze ja jedina som tu tolerantna v tejto teme...Neurazam cudzie osoby a akceptujem ich volbu.To si mala smerovat niekam inam si myslim.

anjelicek26
9. máj 2013

@trish31 - ano pravdepodobnost je vyssia, ze dostane danu chorobu. Iste, ak sa s danou chorobou stretne. Ale na druhej strane sa ockovanim zvysi pravdepodobnost inych casto zavaznych chorob, ktore potom nazyvame - vedlajsie ucinky ockovania. A taka cukrovka, rakovina, astma, ekzemy, alergie nie su srandy, ale zavazne veci. Kazdy rodic by si toto mal postavit na vahu a povedat - vyhoda ockovania a riziko ockovania - a rozhodnut sa, ktore riziko je ochotny znasat. Mat to pravo. Nie to stale musiet to rozhodnutie obhajovat. A tu je to stale o obhajovani. Vysvetlovani. A straseni...

trish31
9. máj 2013

@kbeata jednoducho jej tam tie decka nevzali,ona nedala ockovat vobec nic....Tak to je uz otazka narodnosti,moje dieta bude tiez narodene tu a neviem ako ho budu brat v Kanade,dufam,ze nie tak ako si to tu naznacila aj ked sa moze stat

adsumus
autor
9. máj 2013

Dovoľte, milí aj nemilí diskutujúci, že som bola zvedavá nato, či majú AV niesť rovnakú zodpovednosť ako lekári za poskytovanie zdravotných odporúčaní a toho sa držali. Pozakladajte si vlastné témy o čom chcete a tutok poprosím len k tej zodpovednosti.

katrinka8
9. máj 2013

@trish31 - tak ako ja si ponesiem za svoje, ked ho viac uz nedam - takisto ako kazdy jeden rodic, ktory ho zaockovat neda 🙂 Ja som moje dieta - nevedoma - zaockovat dala, neprinieslo mu to nic dobreho, prave naopak. Ale, bohuzial, ten, ktory ma k tomu donutil, uz zodpovednost za to nenesie, dosledky si ponieslo moje dieta a nasa rodina. A to je ten rozdiel, o ktorom tu hovori vela mamiciek, ktore svoje deti ockovat uz nechcu...

trish31
9. máj 2013

@anjelicek26 a co som tu pisala cely cas?NIe nahodou,ze je to cele len a len na rodicovi?Ze cela zodpovednost je na nom?Ze si ma zvazit pre a proti?Ved to tu pisem cely cas,na nikoho neutocim,neurazam,neprovokujem,nestekam.

adsumus
autor
9. máj 2013

🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

Dakujem za pochopenie.

trish31
9. máj 2013

@katrinka8 stale nechapem ako ta moze niekto k niecomu nutit?Chytili ta,priviazali,zbili?

hajanka
9. máj 2013

@trish31 tak vazne, u mna slovo "lenivy" nie je nadavka 🙂 a detto "byt vela, byt mimo" a vychovu mojho dietata nechaj laskovo na mne. Dufam, ze som ta zase neurazila niecim 😉

pectore
9. máj 2013

@katrinka8 si robis srandu... cely svet je zaockovany... podla toho co pises.... pri dnesnom cestovnom ruchu je to co za problem ?.... Zapadne krajiny nedosahuju nasich cisel co sa tyka ockovania a aj ked tam maju dobru hygienu trapia ich tam choroby ako napr osypky...ktore u nas pozname z knizok..... vyrus cirkuluje v populacii a nemusi mat len ludskych nositelov.... a aj ked nemas dostatok protilatok ktore casom vyprchaju... u cloveka funguje nieco ako imunologicka pamet... ktora je dlhoveka....a pokial v tele zije co i len jedna bunka ktora vie vyrus rozpoznat vie telo nan spravne zareagovat a zacat sa branit... vie aky typ protilatok nan zabera.....(staci k tomu aby sa telo s vyrusom niekedy stretlo napr prostrednictvom ockovania) u neockovanych vsak takato vyhoda "okamaziteho - spravne nasmerovaneho boja nieje.... tam telo testuje co na vyrus zabera.... a ten sa medzicasom veselo na obeti realizuje....

trish31
9. máj 2013

@adsumus mas pravdu,vdaka za temu aspon som si zdvihla tlak 😀

katrinka8
9. máj 2013

@trish31 @anjelicek26 - to je tiez podla mna diskutabilne, pretoze nikto hromadne neskumal, aka je skutocna hladina protilatok po ockovani. Nedavno tu bola mamicka, ktora si po ockovani dietata dala zistit hladinu protilatok, a prisli jej vysledky, ze dieta tie protilatky jednoducho nema.... Cize zaockovane, ale vlastne "nezaockovane"... Kolko je takych deti nikto nevie.

anjelicek26
9. máj 2013

@katrinka8 - ano toto mi vravela pediatricka, ze testovala par deti a nemali imunitu na zakladne veci, napriek plnnej ockovanosti. Ze ju to "prekvapilo"...

Btw. k zadaniu temy @adsumus - ked tak vedome podporujes ockovanie, kam ti ma moj pravnik poslat papiere a vyuctovanie za to, co nas stalo lietanie hore dolu medzi krajinami, co nas stali vysetrenia na vlastne naklady, vyzivove doplnky za vyse dva roky, aby sme sa dokazali vyhrabat z nasledkov ockovania??? Hm? Ty tu tiez davas odporucania v zdravotnej oblasti pro ockovanie... budes niest nejaky podiel viny? Ved ma predsa prave svojimi vyrokmi ovplyvnujes a formujes moj nazor 🙄

mawka
9. máj 2013

@katrinka8 skumat co? ved vakciny sa vyvijaju, su laboratoria a maju tam aj potrebne vybavenie. ci to sa do flasticiek leje len tak, ze sem dame, sem nedame, odoka a tak? toto si vazne myslite?
@stardust ? leje sa v labaku len tak nieco mirnix dirnix? 😅

adsumus
autor
9. máj 2013

@anjelicek26 Moje odporúčanie je jediné neriadte sa názormi antivakcinistov, ale lekárov. Dufam, že si mala tie doplnky pokryté aspon tolkými študiami ako sú vakcíny.

mawka
9. máj 2013

@anjelicek26 kam posleme papiere my vsetkym, ktori mozu roznasat choroby a ohrozia tym spolocnost ako taku? 😉

extremistan je tento modry konik

anjelicek26
9. máj 2013

@mawka - ano zachadzame do extremov... hlavne ockovane deti maju predsa ochrannu bublinu nenakazitelnosti, akych chorob sa bojis? Tych, ktorymi sa ockovane dieta nakazit nemoze?

Ved to zeny nema logiky 🙄

Plus kedy si sa TY dala naposledy preockovat? Pretoze ak to nebolo v poslednych 10 rokoch,behas rovnako neimunna po tomto svete, ako vsetky tie zle nakazlive deti 😝 Ako ty vidis riziko v neockovanych detoch, ja ho vidim v nepreockovanych rodicoch, je to to iste. Nas takato epidemia skosit nemoze?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
katrinka8
9. máj 2013

@adsumus - otazne je, co je to vlastne ten AV. Toto su len take otazky, co by bolo keby... Pretoze ak niekto zhromazduje informacie rozneho druhu z roznych zdrojov na danu temu - aj ked su napr. len jednostranne, to este neznamena, ze niekomu vnucuje alebo nariaduje sa danym sposobom rozhodnut.
Kazdy z nas, ktory sa k takymto informaciam dostaneme, by sme nemali byt nicim zastrasovani a mali by sme mat slobodnu volbu hladat aj dalsie dostupne informacie a rozhodnut sa sami a bez natlaku. Najma, pokial sa teda rozhodujeme o vlastnom zdravi, tele a zivote (prip. osob, za ktore sme zakonne zodpovedni) - teraz nemyslim napr. take veci ako povinna skolska dochadzka a pod.. Zodpovednost by mala byt vzdy na strane toho, kto robi rozhodnutia. Ak sa stat pasuje za toho, kto robi rozhodnutie v nasom mene, mal by niest aj on sam zodpovednost aj nasledky.
Cize tvrdim, nie, nemozeme zvalovat zodpovednost za nase rozhodnutia na inych ludi. Lebo volba je vzdy, je len na kazdom z nas, ako sa rozhodne, ale s vedomim, ze za svoje rozhodnutie si ponesie aj zodpovednost. Tak to plati vo vsetkom v zivote. My sami sme zodpovedni za svoje rozhodnutia.

mawka
9. máj 2013

@anjelicek26 poviem ti to tak, ze moju kartu mam uplne v poriadku, aj co sa ockovania tyka. ale ty velmi vela o ockovani tym padom nevies a o epidemiologii uz asi vobec nie. ockovanie vyznam ma. povinne je na zaklade niecoho povinne. ostatne su dobrovolne. nemam strach o tie choroby, ktore sa vdaka ockovaniu drzia na uzde. celkom sa obavam toho, ked vdaka neockovanym choroba zmutuje.
tvarite sa tu ako epidemiologicky a genove inzinierky, ale opakujem, nevnimate suvislosti.