icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

mircalla
9. máj 2013

@anjelicek26 Nepisala si ty, ze si davas od MK pauzu? vidim, ze to nevydrzalo ani den.....Naopak snad uz uplne kazda tema.....

srdiecko9
9. máj 2013

kto vie, ako to bude, ked budu mat nase deti svoje deti..ked budu dcery tehotne...vase novorodeniatko vnuca a napr.osypky..hmm fajna kombinacia. Tehotna a rubeola..este lepsie. Chapem, ze ked je dieta starsie, tak sa napr. tych osypok bojite menej, ale novorodenec je bez sance. A toto nechavate do buducna svojim detom na pleciach. Predpokladam, ze svet bude este viac pomiesany..predpoklad pri tomto trende je, ze aj u nas budu isto epidemie osypok a kto vie ake vsetky choroby budu znova strasit..aj ked teraz je 0% .

pectore
9. máj 2013

@misaha ty si sa cely den ukazovala v nasej skupine povinne ockovanie a jeho zmysel..... dufam ze si to este pametas...jak vsetci hovorili kraviny a boli slepice.... tak ti davam okusit tvojej vlastnej mediciny....

anjelicek26
9. máj 2013

@pectore - vYtaminove doplnky urcite nie... ale stabilna a nicim nenarusena imunita.

@alice107 - len ako ma moze zazalovat rodic, ze moje dieta nakazilo to jeho, ked to jeho bolo ockovane ergo chranene? Nemal by v prvej rade zazalovat vyrobcu vakciny, ktory ho presviedcal, ze jeho dieta je chranene? Ako bude dokazovat, ze prave moje dieta a jeho virus ako prvy prekonal barieru jeho imunity?

Pre mna su rizikovou skupinou ockovane deti - prekvapuje ta to? Ich imunita je casto velmi narusena, dostanu vsetky anginy, bronchitidy, kazdu pliagu, co okolo nich len preleti a nakazia v kolektive po case aj to moje! Je ako choroba definovatelne len to, proti comu existuje vakcina? Ostatne choroby chorobami nie su?

katrinka8
9. máj 2013

Mimochodom, reklama na rotarix bola na SVK stiahnuta z dovodu, ze zastrasovala rodicov (zmizlo tam z postielky nakazene dietatko, akoze umrelo, ci ako to malo byt myslene, lebo nebolo zaockovane)...

alikaa
9. máj 2013

@srdiecko9 Ja som prekonala osypky v 10. mesiacoch, vraj uplne bez problemov. Vyvolala mi ich vakcina proti osypkam a nebola som vtedy jedina 🙂

pectore
9. máj 2013

@katrinka8 teraz zahram na argumentaciu ktoru vy radi pouzivate : z akeho celkoveho poctu? Kolko je to percentualne? V akom velkom regione to bolo? Na co konkretne umreli tie osoby, v akom veku boli? Neboli to osoby so zavaznym ochorenim, ktore by umreli aj na chripku? Lebo tie cisla su vytrhnute z kontextu ... akurat ze ja sa pýtam na umrtia po podaní vakciny.... 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
misaha
9. máj 2013

@alice107 ja ak by moje dieta v skole ci skolke dostalo nejaku zavaznu infekcnu chorobu,pri ktorej sa ma ockovat/ci je to povinne ci odporucane/ zalovala by som to skolke zariadenie. aspor by som vyhrala.a verte ,ze to skolke zariadenie by si dalo pozor na to,aby neprjimalo deti,ktore su rizikovou skupinou/lebo su neockovane /

ak by som konkretne poznala rodicov dietata,ktore to mojmu dietatu sposbilo,tak zalujem tych rodicov.a podam na nich trestne oznamenie . ...musela som to skopirovat lebo keby to napisem inak tak by si určite povedla že som to prekrutila 🙂....nieviem načo to tu piseš..ved dieta maš zaočkovane nie?..tak ako može dostat od nezaočko nejaku chorobu na ktoru sa očkuje ked ma protilatky??..či ked sa mu nevytvoria a dostane tu chorobu na ktore je očko tak by si mala v prvom rade žalovať vyrobcov vakcin za to že nefunguje a v teličku mu zostal len sajrajt 🙂..či?

misaha
9. máj 2013

@fidka79 tešim sa..ja už budem zajtra tahať treti den s nou a stale sa usmievak ked to čitam..ta ma určite zaočkovane aj roztoče v koberci :D

pectore
9. máj 2013

@alikaa tomu sa hovori mitigovane osypky.... niesu to kalsicke osypky...pretoze su oslabene.... je to len mierny vysyp ktory pomerne rychlo odznie a navyse nieje infekcny.... takze tolko k tomu ze si dopadla v pohode...

alice107
9. máj 2013

@anjelicek26 podla lekarov s ktorymi som otazky okolo ockovania prejednavala,aj ockovane dieta moze byt nakazene za URCITYCH okolnosti./ale priebeh ochorenia je miernejsi ako u neockovanych deti.ale to riziko je dolezite.tam je pravne tazisko veci.
.tu ide o to,ze ja ako obcan mam pravo byt chranena pred tymi,ktori ma mozu nakazit a su si/amali by/ si toho faktu byt vedomi......ver,ze by som ten proces vyhrala a vysudila si odskodne.od skoly,a skola by to ziadala od rodicov,co by pripadne zatajili,ze dieta je neockovane.alebo priamo od konkretnych rodicov..ver mi,ze som sa uz s tym v praxi stretla........ 😉

katrinka8
9. máj 2013

@pectore - rozdiel je len v tom, ze ja som sem ziadne cisla neuviedla, pretoze som nikde netvrdila, ze ich poznam. Ja, na rozdiel od Teba, som polozila recnicku otazku, na ktoru si moze kazdy odpovedat sam. Proste som sa zamyslela nahlas nad tym, ze ci niekto vobec skuma aj obete ockovania v statistikach tak podrobnem ako obete epidemii. Ty sama si uviedla konkretne cisla ako argument, tak sa pytam aj na ostatne okolnosti. Pretoze bez nich tie cisla stracaju vyznam - kedze si tvrdila, ze sa jednalo o epidemiu. Nemusis mi odpovedat, ak to nevies alebo ak si zabudla alebo to je len vytrhnute z kontextu. Len pre mna to straca ako argument vahu...

pectore
9. máj 2013

@anjelicek26 aha a to chces v dnesnej dobe ... vzhaldom na dedicny geneticky material po svojich predkoch ako zabespecit?

misaha
9. máj 2013

inak pre tych čo sa radia o očkovani s lekarom 🙂..tak to ich vzdelanie ,seansy ,seminare atd..platia farma firmy takže čo im tam asi tak tlačia dohlavy?

pectore
9. máj 2013

@katrinka8 vies pre vas nema vahu ziaden argument ktory dava nejake + ockovaniu

anjelicek26
9. máj 2013

@alice107 - ja viem ja viem, ty by si zazalovala kazdeho a vyhrala. Mne staci, ze v cakarni u mojej lekarky visi letak, ze podajte paracetamol na utisenie po ockovani a pritom su studie, ktore hovoria, ze snizuje az o 1/3 ucinnost ockovania... teda 1/3 rodicov, co tuto radu posluchne a poda liek na znizenie teploty preventivne, ma dietapravdepodobne neimunne, aj ked ockovane, teda tiez "riziko" pre skolku a jej osadenstvo.... a kto je teraz za tento blud na stene zodpovedny? Vyplnaju rodicia dotaznik - podali ste lieky na znizenie teploty po ockovani? Doneste krvny test, aby ste dokazali imunnost vasho dietata proti chorobam xyz? To, ze sa po ockovani imunita PREDPOKLADA proste nestaci.

misaha
9. máj 2013

@pectore vieš pre vas nedava vahu žiadny argument čo dava - očkovaniu :D

pectore
9. máj 2013

@misaha az na maly detail... vakciny su dane statom a ziaden makler nemoze prist za lekar... "tunak kukaj pojdes k moru ak budes davat tuto vakcinu"..... (tie co sa tykaju povinneho ockovania) 😉

pectore
9. máj 2013

@misaha to nieje pravda... ale na to bohuzial diskutujem kratko a bez chuti pokracovat.....

pectore
9. máj 2013

@anjelicek26 predpoklad nestaci... to je zaujmave..pretoze vsetky studie ktore vystupuju proti ockovaniu su pisane zrovna takouto retorikou....

alice107
9. máj 2013

@misaha absolutne nemas predstavu o vakcinacii,jej aplikacii a ucinkoch.uz vobec nie o pravnych aspektoch veci. 😉 takze si nepochopila obsah mojho prispevku. 😉
ak by mojmu dietatu bola aplikovana zavadna vakcina a dokazalo sa,ze mu poskodila zdravie,tak by som zalovala predovsetkym lekara,co tu vakcinu aplikoval a nasledne samozrejme vyrobcu. 😉 neboj ,vyznam sa v aplikacii zalob aj co sa tyka subordinacie. 😎

misaha
9. máj 2013

@pectore heheh..ty kde žiješ ..nevidiš aky sme skorumpovany štat?..ved všetci maju peniaze zo všetkeho 🙂..len ty nejako nechceš chapat 🙂..aj keby ti lekar sam povie že to tak je aj tak mu neuverš.tak načo o otm diskutuješ 🙂
http://www.mojevideo.sk/video/198ed/chudobni_zm...
sice ty asi ani tomuto videu neuveriš lebo lekari su asi herci a videa nie su autenticke :D

katrinka8
9. máj 2013

@pectore - pre mna je na strane "proti" jediny argument: osobne prezite komplikacie potvrdene lekarom. Snad nebudem svoje dieta 4x ohrozovat. Ale vsak dodaj cisla, vsak to tu citaju aj ini, nielen ja, mozno niekoho presvedcis 🙂
Mam prilis vela nezodpovedanych otazok, co sa tyka transparentnosti vakcin. Mnoho z nich za zacina otazkou Preco? Ja ako clovek nedokazem obetovat 1000 pre dobro viacerych, najma ak ide o dieta. Lebo ja nevidim len cislo ci statistiku, vzdy vidim konkretne dieta a konkretnu rodinu a preto sa pytam, co by som robila, keby zrovna to moje dieta bolo to jedno z 1000. Neviem, ci by sa nasla matka, ktora by obetovala svoje vlastne dieta pre dobro inych. Obetovala by som seba pre dobro inych, ale svoje dieta nie.

pectore
9. máj 2013

@misaha biely zmrdi nic neurobia stym ked im to stanovy stat.... na nicom sa nenabalia... pretoze mozu pouzit len take vakciny ktore maju dane statom....

misaha
9. máj 2013

@alice107 jasne ty si hviezda vecera..kludne žaluj ja ti nezakazujem..a kto hovori o vadnych vakcinach?..aj tie vase super 100% vakciny maju u 20% zaockovanych nulovu hladinu protilatok.,či toto nneriešiš ..ide ti len oto aby sa napichal ten sajrajt?....a zahod ten synonymicky slovnik 🙂

pectore
9. máj 2013

@katrinka8 lenze to sa mozu pytat aj mamicky onkologickych deti preco sa niekto neockuje ked moze... preco tym ohrozuje moje deti ktore nemozu byt zaockovane..... toto je obojsecny mec....

misaha
9. máj 2013

@pectore hm..ved to je ten problem..štat...preco sa neboja oypok,kiahni,a ostatnych chorob vo vačšine štatov ked je to dobrovolne?..a u nas sa idete z toho pototo 🙂no daj reakciu nech sa zasmejem🙂

alice107
9. máj 2013

@anjelicek26 naco ta ironia?to nevies debatovat bez nej?no,hlavne ze ty vies,ze tvojmu predcasne narodenemu synovi hnackovy stav sposobila vakcina.ze?
prepac mi,ale ak svojej lekarke nedoverujes,tak preco ju s detmi navstevujes? najdi si taku,co nebude taku nastenku na ordinacii mat vyvesenu. v d nie je problem najist lekara a menit.
ak veris studiam co si popisla,je to na tebe. ty si zodpovedna za svoje konanie co sa tyka vo vztahu k svojim detom,ale aj k okoliu.a ked porusis koholvek jeho prava alebo by si ho ohrozila tym,ze nedas ockovat svoje deti proti nakazlivej chorobe a napriek tomu ich posles na verenost,musis niest potom za svoj cin pripadne nasledky.pochopila si podstatu problemu? 😉

katrinka8
9. máj 2013

@pectore - preco sa nezaockuju vsetky deti proti rotavirom? Ved ohrozuju onkologicke deti, ktore nemozu byt zaockovane... Nemozes ziadat od ludi, aby povinne podstupili zasah do svojho organizmu, ktory ich potencialne moze ohrozit (aj na zivote) len preto, lebo ako ho nepodstupia, tak mozno ohrozia inych ludi.
Ja nechcem ohrozit svoje dieta preto, lebo sa mozno niekedy v buducnosti stretne niekde s dietatkom onkologicky chorym a mozno prave vtedy bude mat moje dieta infekcne ochorenie a ohrozi to onkologicky chore dietatko. To by som potom musela dat svoje dieta ockovat proti uplne vsetkym chorobam, na ktore existuje vakcina, a to pravidelne, aby som nahodou neohrozila inych... ci?