icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

adsumus
autor
28. sep 2013

@sorciera24 Moja otázka nie je o tom ako to naozaj niekde funguje, to by som sa nepýtala teba. Prišla si s teoriou, že šarlatáni za nič nezodpovedajú, lebo rodičia sa rozhodli nasledovať ich rady dobrovoľne a ja sa pýtam na tvoj názor. Malo by to isté platiť aj v prípade očkovania? Že lekári za nič nezodpovedajú, lebo sme sa svoje deti rozhodli očkovať dobrovoľne?

sorciera24
28. sep 2013

@adsumus ty si fakt mimo.....ja fakt uz nemam co dodoat a amm aj inu robootu, ako omielat ako papagaj tomu, co to nechpae (ci nechce chapat)...... ked je zodpovednost o nasom konani a rozhodovani (dobrovolnom), tak nesieme zodpovednost len my......nakolko to, co uvadzas u ans na SR nie je, nemozno tu momentalane toto povazovat za relevantne, ak by sa cosi zmenilo, tak to tak bude..... (a ako vidime slov. realitu, tak lekar aj tak enzodpoveda aj ked nas k tomu donutili...tak?).....boze, opakujem to iste, jak pre debilov.....tolkokrat som este ani ucivo neopakaovala (nebolo potrebne, chapavejsi ludia asi....)...uz viac nemam co povedat, lebo sa opakujem, ak nechapes, citaj si to aj celu noc......mne je to uz jedno, nemam na teba celu noc.....cau musim ist.... (kokooos)

abbey1
28. sep 2013

Je zaujímavé sa zrazu dočítať, že očkovanie má či môže mať NÚ a nebodaj za to má byť rodič dieťatka odškodnený. Super, s tým len súhlasím.
Ak mi lekár ponúkne očkovanie, myslím dobrovoľné, mám nárok odmietnuť bez sankcií. Ak zaočkujem a dôjde k nešťastným NÚ, mám mať nárok na odškodné.
Ak hľadám alternatívnu liečbu a niekto mi podá prípravok,k torý ublíži, mám rovnako právo sa domáhať v konaní určitého prebratia zodpovednosti.
Ale naozaj by mali už ľudia pochopiť, že musia prebrať zodpovednosť na svoje rozhodovanie, ale aj za svoje skutky.
Ak niekto vykonáva akúkoľvek prax, poskytuje rady, predáva či distribuuje produkty, za odplatu, vzniká medzi nami právny vzťah a tam môžem dať podnet na začatie konania.
Ale len tak za radu? To môžem žalovať susedu, že mi poradila zlého majstra na stavbu, zlý recept, či uvariť jedlo z muchotrávky!

abbey1
28. sep 2013

@adsumus Poprosím o ďalšie info v tom prípade, tam v tom článku nie je ani slovo, či liečiteľ ďalej vedel, ako sa chlapcovi vedie, či napriek tým zlým výsledkom radil pokračovať len v jeholilečbe. Nie je tam ani slovo, či ho preverovala polícia. Ten článok je veľmi tendenčný a naozaj nemá žiadnu výpovednú hodnotu vo vzťahu k zodpovednosti liečiteľa. Naozaj netuším, na čo si ním chcela poukázať. Poukazuje len na fakt podivínskych rodičov a smutný fakt, že dieťa zomrelo.

adsumus
autor
28. sep 2013

@abbey1 A smutný fakt, že internet je plný idiotov, ktorí v záujme svojho zisku, neváhajú obetovať ľudské životy, pretože ich neobmedzujú žiadne zákony.
@sorciera24 Omieľať? Nie, pýtala som sa otázku a čakala som odpoved, nie urážky. Ale od teba sa ešte nestalo, aby si sa k veci postavila bez klapiek, možno ich máš rada, možno o nich nevieš.

adsumus
autor
28. sep 2013

A čo to tí ľudia vypisújú? Zasa len rýpu a rýpu....... http://udajnyboss.blog.pravda.sk/2013/09/25/teo...

adsumus
autor
28. sep 2013
fidka79
Odpoveď bola odstránená
adsumus
autor
28. sep 2013

@fidka79 V USA majú letáčiky, vyfasuješ pri prihlásení dieťaťa, počítaš doma v pokoji o očkovaní a je. To súhlasím, žeby mali zaviesť aj u nás, ale čakať s nekojenou dcerkou na poradni nato kým doktorka poinformuje všetkých o všetkom, tak dakujem pekne. To by lekári museli mať sto detí a nie tisíc aby sa uživili. Má Slovensko nato?

abbey1
28. sep 2013

@adsumus Ale ako si predstavuješ ten postih voči vyjadrovaniu názoru? Rovnako potom môžeme žalovať vegetarianov, vegánov, že ohrozujú, lebo sú ľudia, ktorí naozaj veria, že bez mäsa to nejde, hlavne u detí.
Rovnako môžem žalovať matky, ktoré svoje deti nadájajú farebnými maliovkami, kŕmia keksami a mcdonaldom a hlásajú, že je to tak v pohode, lebo ja si naopak mylsím, že to je nezmysel.
Včera ma dostal nezmysel do vašej spolubojovníčky v otázke vakcinácie a tak by sme mohli ísť donekonečna.

Opakujem, každý má zodpovednosť za svoje konanie, rozhodovanie a prácu, ktorú vykonáva.
Ale vieš si reálne predstaviť zákon, ktorý by postihoval za udeľovanie rád laika laikovi? Nech už je to v akejkoľvek oblasti.

Zákony tú su, len ich treba využívať, súdy správane konať a ľudia sa nebáť ich využívať.
Vy tu točíte dookola o niečo úplne nerálnom a hlavne nebezbečnom. Ľudia sa predsa nemôžu zbaviť zodpovednosti za vlastné rozhodnutia.
Ak mi sused povie, že si pre jazdou kľudne môžem dať pivko dve, alebo ako tu nie jedna maminka obhajovala rýchle šoférovanie s prekračovaní rýchlosti, a spôsobím nehodu, zbavím sa zodpovednosti, keď poviem, že mi sused proste tak radil?????
Nie, ja som dospelý človek a mám si zvážiť všetky možné dostupné info a sám sa rozhodnúť. Už je na mňe na čiu stranu sa prikloním, ktoré info zvážim ako správne.
Ale asi sa aj tak nepochopíme. Vám ide o jediné, chcete silou mocou znemožniť akúsí kampaň antivakcinistov. I keď vôbec netuším, koho všetko si pod tým predstavujete. Väčšina z nás a rozhodla neočkovať ešte skôr ako sme natrafili na stránky o neočkovaní. 😉 Ja za za nativakcnistu nepovažujem, som len rodič, ktorý sa pos kúsenostiach, dostupných informáciách rozhodol neočovať.

A k tejto téme už len posledný dotaz. Tú zodpovednosť by niesli len členovania oraganizácií, združení a podobne, či aj osobná rada kamarátky kamarátke, či tu na MK, by boli postihovateľné?

abbey1
28. sep 2013

@adsumus Ešte k tým info. Mne samotné ˇUVZ Bratislava odpísalo, že oni nie sú povinný poúčať rodičov v otázkach medicíny. Oni majú len povinnosť pokutovať. Smutné. Hľadal som info o očkovaní, nemal zaújem komunikovať Dluholucký, ÚVZ, RÚVZ. A nemysli si, že som sa pýtala hlúposti, či agresívne. Kľudne dodám k nahliadnutiu našu korešpondenciu.
Naša pedina so mnou komunikovala otvorene, odborne a rozumne, musím dodať. Prebehli sme všetky povinne očkované ochorenia, bavili sme sa o ich závažnosti, výskyte, o zdrojoch informácií.

adsumus
autor
28. sep 2013

@abbey1 Ako si predstavujem postih voči vyjadrovaniu názoru? Nijako. Ja si akýkoľvek názor vážim a nikdy by som za názor nevyhadzovala, tak ako sa to opakovane deje vo fotoblogu nesúhlas s povinným očkovaním.

https://www.modrykonik.sk/fotoblog/mariosmykal/...

Ak už toto nesmrdí fanatizmom a sektárstvom, tak nič. Ja som sa pýtala aj tých lekárov, čo spomínaš, dokonca majú nato stránku zriadenú a ide im to aj bez zákazov, urážok a osočovania. Tak im tam napíš, nech si prečítame ich odpved všetci.

http://www.sprievodcaockovanim.sk/caste-otazky-...

abbey1
28. sep 2013

@adsumus K tej slobode prejavu len toľko, keď už si zasa na sektárov poukázala. Pectore včera zverejnila správu, ale akýkoľvek koment pod ňou okamžite mazala. To tiež niečim zaváňa. Je mi to však len k smiech.
ja nikoho odnikiaľ nevyhadzujem. Ako som tu už mnohokrát písala, som tu sama za seba a nebudem sa preto vyjadrovať ku skutkom niekoho iného, ten fotoblog som nečítala, nečítam a nisa nechystám.
Ja už tým lekárom nemám záujem písať. Ja som si získala obraz a info, ak máš záujem našu korešpondenciu poskytnem. Ale naozaj už nemám potrebu s nimi niečo prediskutovať si.

adsumus
autor
28. sep 2013

@abbey1 Aj ja som mazala komenty k svojim statusom, ked mi antivax začali písať, že mi majú zobrať dieťa. Vieš najprv mi to nedošlo, ale potom to zabolelo veľmi a stále to bolí.

abbey1
29. sep 2013

@adsumus Ty si zlatá, ty odpovieš len na čo chceš. Ja som nenapísala žiadny neslušný, nezdvorilý koment, len tam v statuse boli napísané nezmysly, tak som sa spýtala, či to autorka myslí vážne, lebo išlo o neskutočné zavádzanie, ako by ste povedali vy.
Avšak už som dávno pochopila, že vy poukazujete na chyby určitých ľudí proti očko či za slobodnú voľbu, avšak vy samotní ste rovnakí a robíte tie isté veci, ktoré sa vám nepáčia.
No nič, aspoň som sa utvrdila v presvedčení, že tu akýkoľvek pokus o diskusiu je zbytočný, ak na druhej strane nie je žiadny záujem o diskusiu.

adsumus
autor
29. sep 2013

@abbey1 Pozri, ak máš problém s niečím článkom, nemala by si to riešiť s ním? Ćo som si ho tak zbežne kukla, tak ja s ním celkom súhlasím, pretože tiež neaptrím k tým, čo ked niekto zavelí, že hliva je na imunitu, tak sa napchávajú hlivou, potom to zmenia na cibuľu, o pár dní......pardon ľudia...... to mal byť cesnak a nie cibuľa. Nakoniec ani jedno z toho, treba spať pri otvorenom okne a do týždna zápal pľúc...tak to bude asi tým cečkom, že z deemky nezabralo, treba nakupovať spoza oceanu, neobjednáva to niekto?

Ak by som chcela "posilovať" imunitu, idem sa s doktorkou poradiť-imunologičkou-o tom je ten článok...neviem, čo ty si vyčítala, asi niečo iné, neviem.

My máme veľký záujem o diskusiu, ved preto práve v našom fotoblogu, (kam týmto všetkých záujemcov o normálnu diskusiu o očkovaní...za aj proti... pozývam, nebude vám tam nikto vypisovať, že on má vysokú školu a vy ani učivo gymnázia by ste nepochopili . https://www.modrykonik.sk/skupina/1838/ ) máme oba názorové smery a čuduj sa svet...nemažeme, nevyhadzujeme a nevadíme sa.

Tvoje príspevky sú obsiahle a dotýkaš sa v nich veľa vecí. Ako mám vedieť k čomu konkrétne sa mám vyjadriť? Tak sa vyjadrim k tomu, čo považujem ja za podstatné.lebo napr. čo tvrdíš, že my chceme znemožniť kampan AV, tak to je číry nezmysel. Ja napr, upozornujem na nezrovnalosti vo vyjadreniach AV. napr. také tvrdenie, čo tu zaznelo, že polovica hliníka z vakcíny ide rovno do mozgu alebo, že po zavedení očkovania dvojnásobne stúpa úmrtnosť alebo, že sa nemá ako decko nakaziť hepatitídouB alebo že chlpaček zomrel z očkovania a pritom mal meningitídu. Tak normálne sa pýtam a čakám odpovede a kde nič tu nič. 😕

adsumus
autor
29. sep 2013

Chiropraktik zlomil dieťaťu stavec, našťastie sa úplne dieťa zotavilo, nechýbalo ale veľa,mohlo si niesť doživotné následky.
http://www.smh.com.au/national/health/call-for-...

aristka
29. sep 2013

@prevenar vieš čo ty tu máš neustále plnú hubu fašizmu a tretej ríši ,ale ak niekto nejde s tvojou vlnou a sympatiou ,tak nemáš problém priať aj poškodenie zdravia ,nejdeš sa nami ,tak nie si potrebný ,toto zmýšlanie sa mi zdá bližšie k tej ideológii ,ktorou stále obviňuješ druhú stranu ...

adsumus
autor
29. sep 2013

@aristka Mladý pán si hlavne ale asi neuvedomuje, čo napr. mne môže spôsobiť ak mu niekto tie jeho kydy uverí a pustí sa do mna, že som fašistka. A čudujem sa, že ani admini pravdepodobne. A to som vnúča človeka, čo ešte ako decko sa zobral do lesa partizánčiť, tak si vieš predstaviť ako ma takéto obvinenia mrzia.

prevenar
29. sep 2013

@aristka neviem co ..povedz mi 🙂 ..ale zda sa ti velmi zle . zrejme preto , lebo sa ti to len zda ^^ 😲
@adsumus co sa babe chcelo , to sa babe prisnilo 😵 dobre porekadlo, porozmyslaj nad nim . 😎 ...inak to tebe, zakazali vstup do oficialnej temy neockovanie/ockvoanie , ze ? 😅 😕 ..vies, tvoje myslenie a tvoje predstavy o sebe samej chape skutocne malo kto , tak ako ty sama 😅

vy ste taka podarena dvojka inak 😀

aristka
29. sep 2013

@prevenar za tie tvoje vyjadrenia neustále obviňovanie z fašizmu a podobne ideologické ,by si ty mal byť už dávno stopnutí ..asi máš veľmi dobrá vzťah s adminmi alebo niečo viac ,lebo okrem tých tvojich drístov ohľadom fašistickej ideologie si sem nič iné nedal....si veľmi smutný prípad ....

prevenar
29. sep 2013

@aristka jo, kazdy admin ma moju fotku zavesenu doma v obyvacke , tak ma miluju 😀 ..len nechapem co sa tak urputne rozculujes specialne ked ta NIKDE nespominam 😀 ..ci si sa v tom napriek tomu nejak nasla ? ..ci , nebodaj trafena huska zagagala ? 😅

adriana7
29. sep 2013

@adsumus , to by bolo super, ak by každý odborník bol zodpovedný za svoje činy, liečbu a odporúčania....a odškodňovanie postihnutých pacientov ako následok pochybenia ...to by sme tu niektorí boli už milionári...ja som sa žiaľ, od kompetentných dozvedela len to, že "my nič nemusíme, my sme úrad"

adsumus
autor
Odpoveď bola odstránená
aristka
29. sep 2013

@prevenar vieš prečo možno kompetentným zapne ,že tu neustále dochádza k propagande fašistickej ideológie z tvojej strany a niekomu to konečne zapne a niečo a tým spraví ...a ďalej reagovať na tvoju blbú poznámku je pod moju úroveň ...

prevenar
29. sep 2013

@adriana7 ja som za ..my by sme boli milionari a lekari zobraci. prisli by aj o gate , ak by take nieco zacalo platit . co z tohto dovodu samozrejme nikdy nezacne.

abbey1
29. sep 2013

@adsumus Ja som sa dotyčnej pýtala a odpoveď žiadna, tak zjavne chce len hlásať svoju pravdu a diskutovať nemá záujem.
Ak nevieš, k čomu sa mi máš vyjadriť , tak zopakujem konkrétne. ty si mi odporučila text o chlapčekovi, ktorý zomrel, lebo rodičia uverili predajcovi nejakého prípravku atď. V tom článku chýbali akékoľvek info, o akého liečiteľa, či predajcu išlo, či následne vedel, ako rodičia postupujú, či ho preverovala polícia,... Ty si ho uviedla ako príklad odstrašenia, tak ja len chcem vedieť, kde som si čo mala medzi riadkami domyslieť. Ak my nechce,a lebo nevieš dodať tie info Ok, ale nechápem potom, prečo si ma na ten článok odporučila, keďže nemá žiadnu výpovednú hodnotu o dotyčnom "zodpovednom" liečiteľovi, či predajcovi. V článku sa omieľajú len rodičia a ich pochybenia.
Kľudne sa mi však nevyjadruj k ničomu konkrétne, pokiaľ zasa chceš len napísať nejaké BUBu. A nepíš mi prosím o žiadnomcíéčku a podobne. Opakujem, som tu len za seba, tak zodpovedám len za svoje vyjadrenia. 😉

abbey1
29. sep 2013

@adsumus A k tej vašej skupine. Rada by som nakukla, ale keďže samotná tvorkyňa počastovala mňa i môjho synčeka už mnohými "lichotivými" výrazmi, tak ďakujem, už nemám záujem. Radšej diskutujem s ľuďmi, ktorí majú aké také vzdelanie, vedia čo púšťajú z úst a vedia diskutovať. A nie len mazať a urážať.

adsumus
autor
29. sep 2013

@abbey1 Ćlánok má obrovskú výpovednú hodnotu, ak sa ti nepáči, ja to chápem, môžeš ho kľudne ignorovať, možno niekomu inemu zachráni aj život. BUBUBU tu šíri antivax, napriek tomu je zaujímavé, že 93% Britov si dalo dobrovoľne deti zaočkovať MMR, tak asi tak to je vo "vyspelom" svete. Najviac od zavedenia očkovania. My naberáme opačný trend-za opicami.

adsumus
autor
29. sep 2013

@abbey1 Ked potrebuješ urážať skupinu, nech sa páči. Silná zbran antivax argumentácie. 😉