Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@adsumus a ako suvisia sarlatani a vakciny? a vobec....zdravotna oblast , tu akoze tvoria len vakciny a lekari (a podla teba aj nejaki neidentifikovatelni sarlatani)?
@sorciera24 No jeje. A ty mi ideš písať, že som hlúpučká?
@adsumus to bola teda odpoved....co tim chcel basnik rici?.......(hlupucka? takto si sa nazvala ty, ja by som toto slovo isto nepouzila?;))
@adsumus tak uz sa vymackni, kto ma byt zodpovedny za odporucania v zdravotnej oblasti??? Ktokolvek, alebo lekar? Alebo vyrobcovia latok zdravie poskodzujucich, alebo stat, ktory ich na svojom uzemi povoli... Ty nevies, co vlastne chces, vlastne vies, ale to je dost diskriminacne, zakazovat ludom z ineho nazoroveho brehu slobodne vyjadrovat ich nazor a este ich za to aj trestat... To si sa narodila o par destaroci neskor, ked ti vyhovuje take zriadenie....
@sorciera24 Ja sa veľmi čudujem, že ti tento arogantný, agresívny,výsmešný a provokačný spôsob komunikácie admini tolerujú, o opakovaných urážkach ani nehovorím. Budiž. Ale stále som ani po polroku nedostala odpoved na moju otázku: Za aké škody vlastne antivax zodpovednosť nepreberá? To by sa mali hlavne pýtaťa všetci tí, čo sa rozhodli nasledovať ich vrelé odporúčanie NEOCKOVAT a vystaviť tak svoje dieťa nechránené veľmi vážnym chorobám.
@sirinka A ako ja zakazujem komu vyjadrovať sa?
@adsumus arogantny a urazlivy ton?...je presne taky ako tvoj.......ci uprimnost je aj pre teba ako urazka?......nic vulgarne nepisem.....len to, co tu citam...... my sme ti tu odpovedali na otazku, a ty to kamuflujes, ze davas dalsiu (odveci).....ale zeby si ty na enjake odpovedala, som vlastne ani nevidela.....ak ti vadi moja pravda, tak ma neries......ale vyjadrujem sa len v tvojich medziach......a ak neico nei si schopna pochopit tak to je fakt, nie urazka..... a ak ams nejaky problemy , amla by si ich riesit inak a inde.... (a ano, budem sa vyjadrovat ako chcem......presne tak ako ty!)
@sorciera24 Ty si mi odpovedala na otázku a ja som ti dala daší rozmer problému, a to že celá Amerika sa nestotožnuje s tvojim postojom k zodpovednosti ani ostatné krajiny, ktoré odškodnuju za nežiadúce účinky aj také deti, ktorých rodičia očkovali dobrovoľne. A tvoja reakcia? Že či majú začať odškodnovať užívateľov koksu alebo fajčiarov. Ako to súvisí vysvetliť nevieš, miesto toho napíšeš, že ja by som to nepochopila. 😢
@adsumus nie, ze by si to nepochopila.....ale si to nepochopila......(si to precitaj aj 5krat) a halvne sa zamysli....a sorry,a le ja o Amerike nic nevidim 😕 (ja tam totiz nezijem)....a ty predsa nie si za odskodnovanie, ekd nie je nieco hlboko vedecky dokazane......co ta potom trapi AMerika, ked tu an SR sa neodskodnuje?.......ja som uz davnejsie pisala, ekby sa tu odskodnovalo, aj ten postoj k zodpovednosti by bol iny.....stale nechapes....ale ja nezijem v Amrike, ani inde, ale v krajine, kde sa neodskodnuje....elbo zodpovednsot je tu chapana tak,a ko som ti vysvetlila.....a sorry, princip o tych fajciaroch je uplne rovnaky.......ak je nieco dobrovolne je dobrovolne a nik ta do toho nenut....ci uz do uzivania koksu, fajcenia, ci pichania vakcin...ak sa rozhodnes si pichnut vakcinu, drogu ci fajcit a mas NU, nesies si zodpovednost, elbo si sa DOBROVOLNE rozhodla (a logicky nam z toho vyplyva, ze ak by sa mali teda odksodnovat ti, co mali NU...co sa vsak nerobi), mali by byt odskodneni an zkalde rovnakeho principu aj ostatni....ale nefunguje to.....hadaj preco.?....lebo kazdy si je zodpovedny za svoje konanie......dobrovolne konanie! hawk (nemam viac co dodat)
Bez ohľadu, čo my tu popíšeme, legislatíva sa bude vyvíjať-tak či onak. A teraz čisto z ľudského hľadiska.Vám dvom príde v poriadku, že antivax na Slovensku nielen, že odporúča neočkovať svoje malé dieťa napr. proti tetanu ľudom, ktorí o závažnosti tej chorobe nemajú ani predstavu a to im nestačí a namiesto klasickej liečby im na dôvažok odporučia, ak sa dieťa nakazí, pichať mu do žliy vitamín C?
@adsumus na Slovensku mne osobne uz nic nepride normalne....mohla by som azcat politikou, pokracovat ekonomikou a skoncit zdravotnictvom ci skolstvom.....nikde nie je nic v poriadku....a na to sme tu my - ludia.....rozumovo vyzrete osobnosti so svojou slobodou, svojim rozhodovanim a moze nam byt suma fuk, kto co a kde odporuca, lebo v konecnom dosledku sa rozhodujeme aj tak len my, nik iny za ans nerozhodne....ci vo veciach politickych, rodinnych ci nejakych antivaxovskych (toto oznacenie inak mne sa bridi)...ale vsak nech si kazdy vola koho chce ako chce a jemi fakt suma fuk, kto mne alebo tebe odporuca (aj tak si spravim po svojom a mam vsetkych v pati......mam svoj nazor a nie cudzi.....cize odporucania na Slovensku su len odporucania, nic viac, preto sa im nekaldie ziadna dolezitost) a preto mna osobne v tomto momente vobec netrapia....
Rozdiel v prístupe štátu k otázke fajčenia-nefajčenia a očkovania-neočkovania je asi v tom, že ak niekoho ponúknem cigaretou, nenavádzam ho na priestupok, kdežto ak niekoho navádzam neočkovať v rámci povinných očk., na priestupok ho navádzam.
O empatii AV hovorí to, na čo pekne poukázala adsumus - nestarám sa o nikoho, nech sa nikto nestará o mňa, teraz to je povinné, nech ma odškodnia z NÚ, ak to bude nepovinné, každý nesie zodpovednosť sám, žiadne odškodnenie ☹ .
Asi poniektorí zabúdajú na tých, ktorí nie sú od fachu, sú z rôznych sociálnych vrstiev a majú tiež právo na odškodnenie, aj keď bude očko nepovinné. Nie každý rozumie všetkému a nie každý je spôsobilý sa rozhodnúť na základe odborného posúdenia súvislostí a faktov.
@sorciera24 Mne nie je šumafuk, že niekto niekomu odporúča, aby si zabil vlastné dieťa a nikdy nebude.
@adsumus zachadzas do extremov, to nik nikomu neodporuca.....to by sme mohli vziat aj z druhej strany proockovacov......
a ak niekto nie je sposobily o sebe rozhodovat, to uz rozhodne sud, kto za neho bude, ak je sposobily (co je vacsina ludi)....tak kazdy mozeme konat ako vieme a chceme a nevyhovarat sa...... a ano, po skusensotich v roznych oblastiach na SLovensku som v tomto egoista amyslim v prvom rade na moje dieta a svoju rodinu.....preto mi je sumafuk, ako ini konaju....lebo oni si nesu zodpovednost za svoje konanie a rozhodne sa im do toho starat nemienim......
Ale správne rozhodnutie ešte nemusí ísť ruka v ruke s intelektom.
A to mi šum a fuk teda nie je, či niekto svojím nezodpovedným a egoistickým rozhodnutím ohrozil zdravie môjho dieťaťa.
@kvieta ano, zdravie tvojho dietata...tiez myslis na seba.....moje dieta bolo ohrozene nezodpovednym a ego konananim.......konam presne tak ako ty (len v protipole)....moje dieta ohrozuju vakciny a ti, co ich chcu don napichat, tvoje kto?
@sorciera24 Odporúča, v nesúhlase s povinným očkovaním, neočkovať, neliečiť a pichať vitamín C. 😖
@adsumus ja tam nikde nevidim, ze tym zabijes svoje dieta?!.....to potom aj ja mozem povedat, ze nas ohrozuju lekari a chcu nam zabit vakcinami deti.....
@sorciera24 Ide o to, na čej strane sú veda, fakty, dôkazy... Nie o to, čo JPP, alebo čo vraví materinský cit.
@sorciera24 Ty by si svoje nezaočkované dieťa choré na tetanus liečila vitamínomC, miesto klasickej liečby?
@kvieta to mas pravdu.....vela dokayov je na ejdnej i na druje strane...v tomto ]a vlastne ani v nicom inom| absolutnu pravdu nenajdes.......potom to uy je len na akydeho konani a neseni yodpovednosti ya to konanie k akzm faktom sa skor prikloni....
@adsumus no ja nie..... lebo mam tiez svoj anzor, co to nastudovane a stale som si za to zodpovedna ja, nie ten, kto mi to tu bude akoze odporucat......preto mi je to jedno.....ja rozhodujem a urcite nie na zaklade par netovych odporucani....
@kvieta 😀 vsetko sa da poprekrucat, teraz prides ty mne malo empaticka, ked trvas na povinnom ockovani aj za cenu obeti, aby si mala pocit bezpecia... Napriklad... A rozdiel v pristupe statu k dvom veciam, ktore mozu obe rovnako vazne poskodit nase zdravie, jedno je do 18 rokov zakazane, potom dobrovolne na vlastnu zodpovednost, druhe nam zase prikazuje nasat do tela len co sa prvykrat nadychneme.... A tiez na vlastnu zodpovednost...
@adsumus Ale veď dodnes mi nikto neodpovedal na moju ?, či aj deťom do 1r. odporúčajú prevenciu mega C-čkom.
Ale pamätám, ako mi bolo v jednej staršej téme povedané na moju ?, čo sa stane, ak začnem s mega C a po čase prestanem... - vraj sa nebudem cítiť už tak komfortne (alebo niečo v tom zmysle, ak to nebol ten istý výraz).
Mňa by zaujímal názor na podávanie vakcíny voči chrípke len sestričkou bez predchádzajúceho vyšetrenia pacienta lekárom. Je to podľa vás OK?

@sorciera24 A ako súvisia cigarety a vakcíny?