icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

adsumus
autor
30. okt 2013

@kveta Encefalopatiu a očkovanie, nie autizmus. Taliansky súd vydal rozsudok na základe Wakefieldovej štúdie a vedie sa odvolanie.

nikimax
31. okt 2013

@adsumus Existujú svedecké dôkazy pre súvislosť autizmu s vakcínami, výpovede rodičov, svedkov., video záznamy, fotky....... ty si ver čomu chceš.....Ja verím tomu čo vidím . Príčinu si samozrejme vyvodím, ked ju vidím a lekár je povinný to zaznačiť a akceptovať. Lebo ja som ten človek, ktorý pozná dieťa najlepšie, miluje ho, a trávi s ním všetok čas. Ty moje dieťa nepoznáš, nikdy si ho nevidela, nedržala , nenosila , tak tu nerob slaboduché závery od kompu a nespochybňuj!! Ked budeš mať niečo podobné odkrútené, potom sa ku mne vyjadruj, zatiaľ sa zdrž.....! T V O J E závery a "zdroje" sú mi absolútne k ničomu 😝

adsumus
autor
31. okt 2013

@nikimax Jediné, čo ti môžem povedať je, že ak chceš pomôcť sebe, svojmu synovi a iným deťom, musíš dať podnet na vyšetrovanie poškodenia zdravia svojho syna po očkovaní, inak sa môže stať, že na základe toho, čo píšeš sa nejaký rodič môže rozhodnúť svoje dieťa neočkovať a to mu v dôsledku nejakého ochorenia zomrie (ako sa to už aj stalo) a to asi nechceš.

nikimax
31. okt 2013

@adsumus 😒 😒 😒 🙄 🙄 🙄

adsumus
autor
31. okt 2013

@nikimax Prosím ťa, skús ma pochopiť, ja som naozaj zato, aby sa tieto záležitosti vyriešili a som ti ochotná aj pomôcť, ak sa do toho pustíš, ale ked som rozmýšľala či dať svoje dieťa zaočkovať,čítala som aj tvoj aj iné príbehy aj názor lekárov a vedcov a na druhej strane choroby, ktoré by jej hrozili, ak by som ju nedala zaočkovať a rozhodla som sa, že to bude lepšie dať. Ale veľmi ti držím palce, aby sa vaša situácia vyriešila a opakujem som ti ochotná pomôcť, ak sa rozhodneš riešiť problém súdnou cestou.

adsumus
autor
31. okt 2013

Stanovisko Subkomisie pre bioetiku Teologickej komisie Konferencie biskupov Slovenska
k niektorým etickým aspektom povinného očkovania

"Nikto nemá právo zodpovedne prijatý a vedecky podložený odborný úsudok našich lekárov a iných zdravotníkov, odborníkov vo veci povinného očkovania, bezdôvodne či ľahkovážne spochybňovať alebo popierať. Ohrozoval by tým neprípustným spôsobom zdravie, ba i život nevinných, osobitne detí a zdravotne postihnutých alebo oslabených osôb. Subkomisia zároveň vyzýva a žiada lekárov a ďalších odborníkov zúčastnených na príprave a realizácii povinného očkovacieho programu na Slovensku, aby naďalej k tejto svojej práci pristupovali s najvyššou mierou zodpovednosti, odbornej kvalifikovanosti, ako aj s potrebným rešpektovaním etických noriem a mravného rozlišovania."

http://kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vyhlas...

adsumus
autor
31. okt 2013

"Vo vzťahu k riadne schválenému povinnému očkovaciemu programu majú rodičia voči svojim deťom závažnú morálnu povinnosť im účasť na tomto programe zabezpečiť, a to s ohľadom na ochranu ich zdravia a života. Zároveň tým prispievajú aj k spoločnému dobru celej spoločnosti, na ktorom však majú sami rodičia, ako aj ich deti priamy podiel. Okrem toho poskytujú ochranu aj tým deťom a iným osobám, ktoré nemohli byť z medicínskych alebo časových dôvodov zaočkované. Táto povinnosť je vzhľadom na medicínske a epidemiologické dôvody natoľko závažná, že zo strany zodpovedných štátnych inštitúcií oprávňuje – v záujme dosiahnutia spoločného dobra a s potrebným rešpektovaním dôstojnosti a skutočného dobra každého jednotlivca – vyžadovať plnenie tejto povinnosti aj všeobecne záväznými právnymi predpismi a nariadeniami, vrátane primeraných sankcií, aby sa dosiahlo ich naplnenie. Pochopiteľne, s ohľadom na predpokladanú dobrú vôľu a dobrý úmysel rodičov a iných zodpovedných osôb, ktoré tieto osoby majú mať voči deťom a zvereným osobám, štátne inštitúcie majú uprednostniť, pokiaľ je to možné, skôr prístup vhodnej a zodpovednej osvety, informovanosti a vzdelávania. V tomto smere Subkomisia chce vyzdvihnúť zodpovednosť, povinnosť a nezastupiteľnú úlohu škôl, médií masovej komunikácie a tiež osôb, ktoré sú schopné pozitívne ovplyvniť názory a postoje v spoločnosti."

http://kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vyhlas...

sorciera24
31. okt 2013

biskupov a celu ich skorumpovanu bandu mam uplne ale uplne v p.... a bavi ma termin "spolocne dobro" 😀 jou 😎 esteze som ateista a nemusim citat ani pocuvat tie ich vygumovavacky..... a v podstate.......je mi uplne jedno co kto robi, co kto hlasa..... a vobec...co tu robim? idem .... 😎

adsumus
autor
31. okt 2013

@jarhal To fakt sú toto učiteľky? Dúfam, že idú podľa osnov. Keby mi došlo dieťa zo školy, že pani učiteľka povedala, že netreba očkovať, neviem-neviem či by som ho ešte do školy poslala.

jarhal
31. okt 2013

jasne..ze su sak sa o tom chvalili...ake su len mudre ..premudrele...
ale co vtlkaju detom do hlav to vedia len oni....sak mozno ani nevies ze ta mila pani co uci tvoje dieta je ta zakerna ako ju pozname tu... 😀

abbey1
31. okt 2013

@sorciera24 Tie bludy presdtaviteľov katolíckej cirkvy na Slovensku je zbytočné čítať. Veď pozri, ako vyzerá cirkev u nás. zaujímavé je, že podľa tu prítomných dám sú už oni kompetentní dávať vyhlásenoa k očkovaniu a sú schopní posúdiť význam očkovania, na rozdieľ od ITčkára a nás "nezodpovedných" rodičov.
Osobne sa už medzi veriacich nerátam, ale som rada, že mám info i od predstaviteľov cirky napr z Vatikánu a ich postoj k danej veci. Sú ľudia, ktorým to nie je ľahostajné a zapodievajú sa otázkou očkovania i vzhľadom na svoju vieru.

abbey1
31. okt 2013

Ku mne študenti chodia dobrovoľne, i keď vedia, že neočkujeme. I dcéru my učí profesorka, ktorá neočkuje a netrápi ma to najmenej. A dcéra ani nie je jediná neočkovaná v triede.

nae
31. okt 2013

@abbey1 @sorciera24
Predstavitelia cirkvi sú tí poslední, komu by som na tomto svete verila ohľadne názorov na očkovanie. Viac k tomu nemám čo dodať. (p.s.vačšina z nich nemá deti, takže zase sa vyjadrujú k niečomu, do čoho nie sú a nikdy nebudú osobne - srdcom a citovo - zainteresovaní.)

kvieta
1. nov 2013

Na názor cirki AV kašlú, keď je v súlade s očkovaním... Ale keď to pasuje, tak výhrada svedomia a rozpor s vierou poslúžia dobre ako dôvod pre odmietnutie očkovania... 😕 Hmmm... Ako všetko sa používa a vyťahuje účelovo.

adsumus
autor
1. nov 2013

@kvieta Lenže títo bratia antivakcinisti si zle preložili vyhlásenie Pápežskej Akadémie a blbnú ľudom mozgy, že katolícka cirkev nie je za očkovnie kvôli potrateným detičkám, ale nie je to pravda ako drvivá väčšina, čím nás antivax krmí. Som rada, že je teraz táto otázka vyjasnená.

sirinka
1. nov 2013

Chvalabohu, ze clovek moze mat svedomie aj vieru aj bez toho, aby slepo nasledoval akukolvek cirkev...

adsumus
autor
1. nov 2013

Kto by mal záujem môže sa pripojiť k antivakcinistickej cirkvi Vedomého života. Ortodoxné odmietanie vakcín je druhým bodom v zemských posvätných zákonoch. Deti zdrama.
http://churchofcl.com/

aristka
1. nov 2013

@kvieta inak v tom máš pravdu ,že av sa hrajú ako im pasuje ,aj mne tu bolo dokonca povedané ,či mi nevadí ,že sa očko vyvíja na potratených embryách ...

kvieta
1. nov 2013

@aristka Jáááj moja, keby len to 😉 😎 😀 Ja sa za ten rok nestačím diviť... 😨
Ja fakt v sebe necítim nenávisť k neočkujúcim a napriek tomu pri niektorých diskutujúcich mám pocit, že by nás, očkujúcich najradšej požuli ako kôpku sena 😒

kbeata
2. nov 2013

@adsumus o tom ze kat.cirkev mala nejake vyhrady voci ockovaniu,kde sa spominali tie potratene plody, to bolo,ale davnejsie,aj tusim papez pavol co zomrel sa k tomu ocko.tak vyjadril...ved odtial to pochadza,ze AV sa opieraju aj o tu vyhradu svedomia
ja cirkev nesledujem,ale toto vyhlasenie ma prekvapilo,kto sa ich vlastne na ten nazor pytal?na zaklade coho asi dali taketo vyhlasenie 😠

adsumus
autor
2. nov 2013

@kbeata AV sa nemajú veľmi ako opierať o výhradu svedomia, nakoľko KC očkovanie schvaľuje, teraz dali jasné stanovisko. Dokonca v USA žena sa aj súdila, že je katolička, že chce mať náboženskú výhradu a prehrala. Ľudia sa ich pýtali, či je pravda, čo uvádzajú antivax, že netreba očkovať, tam to aj napísali v tom dokumente.

kbeata
2. nov 2013

@adsumus ale ved to som pisala,ze doteraz cirkev, ak dala nejake stanovisko,bolo negativne,alebo aspon neutralne voci ockovaniu,aj preto sa zabehol termin o tej vyhrade svedomia ,take stanovisko ,co sme nedavno od nich citali,ma prekvapilo 😒 ,inac osobne ma cirkev ako taka nezaujima,v rodine sme zvacsa ateisti,ale viem,ze nemusia platit dane 😀 ,a zeby konspiracia?vydaj stanovisko,my ti nepojdeme po krku?

aristka
2. nov 2013

@kbeata vatikánska zmluva je viac než naša politická scéna ,takže pochybujem ,že vatikánu niekde pôjde niekto po krku...

kbeata
2. nov 2013

@aristka normalne pozriem co je ta vatikanska zmluva,a nesli im tam po krku?v rime v ich vat.banke? 😀 co tam prali neskutocne prachy,ach joj 😲

aristka
2. nov 2013

@kbeata no to sa treba pýtať kdhakov ,je to ich robota ... 😉

kbeata
2. nov 2013

@aristka no asi sa niekomu nepacilo,ze vysli nadavno na demostraciu s transparentmi za zachovanie rodiny,a ochrany zivota 😒

aristka
2. nov 2013

@kbeata vieš čo radšej ani neviedieť čo za tým je ,lebo nás upália ako bosorky ... 😀

adsumus
autor
2. nov 2013

@kbeata Vieš čo ? Mna tieto kraviny nebavia, zaujímajú ma výlučne fakty a ľudia, ktorí si kombinujú všelijaké nezmysly a navaria z toho, čo psík s mačičkou, mi sú krajne nepríjemní, aj z hľadiska duševného zdravia mám tam o nich obavy.