Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
Ja idem k lekarovi aj len ked sa chcem nieco spytat a ked mal maly kasel a vsetci ze kup sirup to prejde som isla sup laryngitida.radsej ist s nicim jak potom lutovat.
@sirinka ďalšia "z bezpečných" vakcín, treba očkovať, zem je preplnená
"Ja pri sebe bežne nosím nôž a keď mám so sebou aj svoj batoh s notebookom, tak dokonca dva nože (jeden väčší a jeden šikovný multifunkčný švajčiarsky)." Ing. Fillo v reakcii na článok SME, 27.11.2013 http://po.st/cxTyW3.
Ing. Fillovi sa článok nepáči, ale nič to nemení na tom, že je to skrátka tak. Neonacizmus máme na Slovensku oficiálne legitimizovaný aj vďaka tomu, že parazituje na témach, ktorým holdujú nielen ľudia oblečení v gardistických uniformách. Jednou z tých tém je očkovanie.
Kotleba úspešne zjednocuje ľudí, ktorí sa s ním stretli na ideovom priesečníku. Mnohí bez toho, aby si to vôbec uvedomovali. Takých ľudí treba varovať. Sú totiž často manipulovaní cez prirodzený strach o svoje deti a následne organizovaní do komunít, kde sa extrémizmus toleruje, či dokonca podporuje. To sa dá vysvetliť, nie však obhájiť.
V súvislosti s článkom, ktorý dnes vyšiel na sme.sk http://po.st/P8Tr6U, antivax komunite odkazujeme:
- Odkaz pre pani Krausovú: nie je OK navštevovať Slobodný vysielač, v mamičkovskom časopise šíriť konšpirácie o očkovaní, GMO, juvenilnej justícii, nazývať ľudí v diskusiách chazarmi, podporovať nedôveru v system a lekárov.
- Odkaz pre Ing. Filla: nie je OK šíriť antiočkovaciu ideológiu cez konšpiračný plátok Zem a vek, chváliť sa podporou Kotlebovej strany a svoju viac či menej priamu podporu extrémistov kamuflovat tým, že opozíciu nazvete vakcinacistami.
- Odkaz do antivax facebookovej skupiny: Nie je OK vyzývať na zbierku pre Slobodný vysielač, tolerovať a lajkovať posty od slovenských brancov, podporovateľov radikálnej priamej demokracie, živiť konšpirácie o odoberaní detí sociálkou a hľadať kľučky na obchádzanie zákonov.
😀 😀 😀 uz davno som sa tak nepobavila...
@sirinka Mne je skôr do plaču, keď čítam a stretám ľudí s takým zmýšľaním. Ano, zatvorme všetci oči pred realitou a tvárme sa, že je všetko Ok. Našťastie nemáme dávny stredovek, kde by sme ako ľudia s iným zmýšľaním skončili na hranici, ako vtedajší vedátori, "čarodejnice" a podobne v duchu hesla: "Preč s každým, kto nejde s davom a neverí vrchnosti!!!"
@nae
@kbeata
@abbey1 Vaša reakcia na kritku, na ktorú majú právo všetci nielen vy..je obvinovanie že ľudia sú podplatení a nehovoria svoj názor a že vás niekto chce prenasledovať. Čo keby ste museli pripustiť, že to tak nie je? Že kritici antivax hovoria len svoj názor a nikto vás neprenasleduje. A že ľudia si na antivax robia sami názor, ktorý jednoducho sa nezhoduje s vaším? Názor, ktorý sa objavuje v rôznych sferach spoločnosti..od obyčajných rodičov až po ministerstva, názor, že očkovanie nás chráni a neočkovanie spôsobí návrat ochorení, ktoré nám ublížia.
@adsumus Máš pravdu, názor si robí každý sám a každý si svoj názor može (vačšinou) beztrestne vyjadriť, ževraj sa tomu hovorí demokracia 🙂 Mňa nikto neprenasleduje. Masáže facebookových skupín ma nechávajú v podstate chladnou - v týchto skupinách mimochodom sami priznali, že minimálne jedny takéto stránky (myslím, že sa jednalo o fb Lovci šarlatánov) majú na svedomí novinári, iné medici (ako aj napr. náš slávny "medojed kapský", alias honeybadger, šiestak na LF). Nech si masírujú svoje egá a názor skupiny verejnosti, ktorú to baví. Pre mňa má vačšiu váhu realita - a tá je v mojom prípade taká, že sa ma čím ďalej, tým viac ľudí pýta na názor na očkovanie a žiadajú ma o zdroje informácií z každého brehu. Súčasne som bola požiadaná aj o účasť na jednej besede o problematike očkovania, čo už je ale naozaj fest masaker 😀
A možeš si aj ťukať na čelo a napísať k tomu nejaký komentár o zodpovednosti a niečo ešte k tomu "nakydať", ale už dlho u nás beží iniciatíva otvorenej komunity rodičov, ktorí sú za slobodnú voľbu v očkovaní, ktorí sa pravidelne stretávajú a tiež o problematike očkovania/neočkovania sami iniciatívne organizujú besedy (a nielen v našom meste, ale aj v iných mestách to tak funguje, alebo sa taká iniciatíva dáva do pohybu). A čuduj sa svete, takmer nikto z tých rodičov nechodí na koníka, niektorí dokonca ani nevedia, čo Modrý koník je.
Ľudia dokážu rozmýšľať sami, adsumus, a netreba ich k tomu nijako popoháňať. 😉
@adsumus o novinach Sme,ze su zapredany,to je pravda,a ze odtial vychadzaju extremisticke clanky,to je tiez pravda
a v konecnom dosledku sa zabuda,ze u AV nejde o zrusenie ockovania,ale o slobodnu volbu
vies kolko rodicov deti uvazuje o ciastocnom ockovani v neskorsom veku?kolkym staci odklad,ci rozdelenie vakcin,alebo vynechanie aspon prevenaru,ci mmr?
a to ze je to take vyostrene,to preto lebo je to dane zakonom,plati to,ze zakony su na to,aby sa porusovali 😝
@abbey1 Ja sa na teba nehnevám, ani na nikoho. Moja skúsenosť je taká, že čo kto píše o inom platí v skutočnosti o nom samom. Hovorím svoj názor a uvažujem o názoroch iných ľudí, aj tvojom a dokonca ich aj chápem. Nepáči sa mi však prepojenie antivax a nacionalizmu či nacizmu alebo ako sa sami označujú,ktoré sa nám tu v poslednom čase objavuje, veľmi. Poznáme z historie, že nacizmus viedol len k teroru a útokom na určité vybrané skupiny obyvateľstva a išlo len o to dostať sa k moci, stálo to veľa ľudských životov, dovolím si tvrdiť, že išlo o najhoršie a najbolestivejšie obdobie ľudských dejín. Je to môj názor, cítim povinnosť upozorniť. Čo sa uplácania týka, ak je to ako píšeš, že si sa presvedčila na vlastné oči, treba riešiť s políciou. To, že farmi zaškoľujú lekárov na prácu s liekmi ako problém nevidím, je to tak vo všetkých odvetviach, ak sa chceš zaoberať prácou s nejakým výrobkom, informácie ti poskytuje výrobca. Ak lekár nerobí svoju prácu zodpovedne, opäť, treba nahlásiť na urad pre dohľad alebo zmeniť lekára, alebo aj aj.
@kveta Práve na teba som myslela v súvislosti s prepojením antivax a pospolitosti, písala si rodina umierala v koncentrákoch. Nemáš potrebu sa k tomuto vyjadriť? Neviem o tom, žeby niekto niekomu zakazoval publikovať názory, osobne si myslím, že aj u nás sa očkovanie zdobrovolní, ťažko predpokladať s akými dalšími následkami, či už pre naše zdravie alebo penaženky. Nakolko epidémie osýpok alebo aj iných ochorení určite nebudú lacnejšie ako očkovanie a neprinesú menšie množstvo zdravotných problémov, skôr naopak. Teším sa celkom ako sa predvedia alternatívna liečba pri zvládaní ochorení, budeme to určite všetci pozorne sledovať.
Jaaaaj, tak z duse nenavidim oznacenie antivax kazdeho, kto ma odvahu vyjadrit svoj nazor, ktory nie je totozny s nazorom "oficialnym". Ved jeho nazor moze byt taky, ze ockovanie je vhodne posunut do ineho veku, alebo v inej scheme, pripadne ponechat na ludi, aby sa rozhodli, ci chcu, alebo nechcu atd az po nazor, ze kazde ockovanie treba zakazat.
Preto navrhujem kazdeho, kto "broji" za povinne ockovanie oznacovat fanaticvax. A to som velmi zvedava na reakcie, ako zrazu budu taktito ludia vyskakovat, ze oni nie su ziadni fanaticvax-ovia.
@adsumus Uz som sa na MK k tomu vyjadrila. Admin mi to vymazal. Takze Ti to napisem na plnu hubu sem: Nacizmus potieral prava jednotlivcov odvolavajuc sa na dobro spolocnosti. Bez respektu voci slobode jednotlivca. Bez respektu voci slobode slova. Su ako ... No vies... Ako jedna z nas dvoch.
@adsumus takže píšeš vlastne, že si ty volila Kotlebu, že ty sponzoruješ spomínaných? Popravde, pobavila si ma svojim príspevkom.
Ale opäť podotýkam, že nechápem, čo máme my neočkujúci s neonacistami a podobne. Kotleba je človek ako ja a ty. Má teda právo sa rozhodnúť, či chce očkovať, či nie.
Ja si politikov vybarám inými kritériami.
opakovane tu ty samotná podsúvaš rôzne prepojenia neočkojúcich rodičov s podivnými skupinami.
Pre vás neboli voľby tajné, Vy presne viete, kto koho volil, kto boli očkujúco a neočkujúci voliči?
Ale táto debata je úplne zbytočná, keďže píšete mimo témy a vymýšlate za počítačom bludy, ktoré vám akože nahrávajú. Avšak presne naopak, robíte zo seba hlupákov.
ano lekári sa musia školiť, to sa však nedeje na kongresoch v rôznych kútoch sveta§správne exotických, kde ich rozvážajú farma firmy ako poďakovanie za dostatok predpísaných liekov. Odmeňovanie lekárov farma firmami za predpisovanie liekov ako veľký problém vidím! Keď človek toto nechce vidieť, svedčí to ojeho duševnej prízemnosti. Je však pravda, že duchom jednoduchým sa žije ľahšie. 😉
Osobné zlé skúsenosti vždy riešim zmenou lekára, či sťažnosťou na príslušnom mieste. To sa neboj.
I ja vidím v minulosti množstvo krívd, ktoré sa diali nevinným ľuďom len pre blaho zurčitej osoby, či osôb. Opakujem však, vaše spojitosti sú umelo a hlúpo vykonštruované. vy te do tejto témy zavlieklipolitiku, či konkrétne nacizmus.
@tin007 Antivax a provax sú slová zaužívané na celom svete, pomenovať sa treba nejako. Antivax-proti očkovaniu, provax-za očkovanie. Nevidím natom nič dehonestujúce. Mne skôr vadí, že ľudia, ktorí su proti očkovaniu, organizujú besedy a nazývajú ich beseda o očkovaní, človek tam potom lezie s tým, že sa dozvie o očkovaní a ono je to o neočkovaní, to by nemalo byť. To akoby som išla na besedu o zdravej výžive k mojej babke.
Mňa by zaujímalo, koľko besied si si prešla. Ja som 2 organizovala, na jednu som išla zo zvedavosti, netpoznala som organizátora,ani prednášajúceho. Vždy tam boli rodičia rozhodnutí, nerozhodnutí a j očkujúci. Nikdy som nemala pocit, že niekto brojil proti očkujúcim. Názory padali za i proti, bola to naozaj zaujímavá diskusia pre všetkých zúčasnených, nikto odtiaľ dotknutí neodišiel. Niektorí ďalej očkujú, niektorí nie, niektorí ešte stále nevedia, ako ďalej.
Ak teda neočkujem, lebo očkovanie poškodilo zdravie mojej dcéry a následky stále riešime, tak som teda Antivax ako to niekomu robí dobre. Nikdy mi však neprišlo na um nazývať očkujúceho rodiča Provax. ale asi by som teda mala na nich tak začať pokrikovať. Len si musím urobiť riadny prieskum kto očkuje, kto nie, kto koho volí, kto koho platí. Aby som bola v obraze, ako tu prítomní Provax. 😉
@kveta Nie ja si o tvojich mrtvych usta neotieram, naopak je mi veľmi smutno z toho, že ľudia museli kvoli fanatizmu zomierať.
@abbey1 Ja som nikoho nevolila, okrem zelených. Nepáčia sa mi prepojenia a preto o tom píšem, to je všetko. Ani som nepísala, že ty si niekoho volila alebo nevolila, je mi to jedno. Chceš povedať, že MY(neviem kto je my, lebo ja som jedna osoba) vytvárame spojitosti, ktoré nie sú, teda antivax a nacionalisti nie sú v žiadnom spojení, to je to čo chceš povedať? Ja budem len a len rada, ak máš pravdu a nie je žiadne spojenie. zatiaľ to tak nevyzerá.

u nas (v Kanade) prave pred par dnami zatknuta zena. Syna (7 rokov) liecila, podla novin, homeopaticky liecila a liecila, az kym jej nezomrel 😔 Chlapec mal streptokokovu infekciu, po cca 10 dnoch bola volana sanitka, ked prisli chlapec mal uz zastavu srdca a zial nepodarilo sa ho zachranit. Navsteva lekara a obycajny penicillin a dieta tu mohlo byt ... Neexistuju ziadne zdravotne zaznamy o tomto chlapcovi tj nikdy ho nezobrala k lekarovi. Asi bola "velka frajerka" ktora nepotrebuje nejakych blbych lekarov .... Je to varovanim, pre vsetkych rodicov, ktori odmietaju zabezpecit dietatu zdravotnu starostlivost.