icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

nikimax
Odpoveď bola odstránená
adsumus
autor
Odpoveď bola odstránená
nikimax
14. jan 2014

@adsumus 😅

kveta
15. jan 2014

@adsumus Niekto likviduje na nete dokazy.. Dnes som Ti napriklad chcela poslat link na vyjadrenia pana primara Stofka o skodlivosti ockovania. Na toho cloveka nielenze zautocili.. Ale dokonca povodne clanky o jeho vyjadreniach ani na nete nenajdes. Zmizli.

Panovi Stofkovi verim. Bola som totiz na jeho oddeleni, ked tam lezali dvaja ochrnuti po ockovani. Aj preto neverim tvrdeniam statu a pana Dluholuckeho, ze tu nik ziadne tazke nasledky po ockovani nema a nik neumrel.

sirinka
16. jan 2014

A takto sa k nam dostavaju overene a schvalene vysledky studii....
www.vsetkoogmo.sk/index.php/item/57-sokujuce-ve...

aristka
16. jan 2014

@kveta podľa toho čo viem pán Mudr,Stofka je dr,pracujúci v starej nemocnici na Mickievičke ,kde je to špitál pre dospelých a to aj neurológia ,po prvé aké skúsenosti má z deťmi a očko ,keď s deťmi nepracuje, plus neočkuje a po druhé po akých očko boli aké ochrnutia u dospelých ,keďže podľa jeho praxe usudzujem ,že hovoríš o dospelých ....takže si prosím kazuistiku prípadov u dospelých...

tin007
16. jan 2014
adsumus
autor
16. jan 2014

@tin007 Zaujalo ma, čo tam tvrdí Dr. Stofka, že deti po očko majú horšie známky v škole. Ako vieme? Máme podklady? Nikdy som sa s takým tvrdením ešte nestretla, ani na antivax stránkach. 😕

adsumus
autor
16. jan 2014

@sirinka Mna zaujíma ako spotrebiteľa aké pozitívne účinky tej ktorej bylinky sú vedecky dokázané, aj jej nežiadúce účinky, aj pridané látky a chemický rozbor, dávkovanie pre rôzne vekové skupiny. Prečo by sa nemalo týkať producentov byliniek to isté ako tých, čo produkujú vakcíny?

tin007
16. jan 2014

@adsumus spytaj jeho, nie mna

mano5
16. jan 2014

@adsumus Ano toto presne "chemický rozbor, dávkovanie pre rôzne vekové skupiny" by aj mna zaujimalo pri vakcinach. Hlavne ten chemicky rozbor a najlepsie pri kazdej sarzi - aby sa nahodou nestalo, ze po pichnuti niekolkych tisic "nevhodnych vakcin" musime stiahnut pre istotu celu vyrobenu seriu - ako tomu bolo pri urcitej sarzi MMR aj na Slovensku.

sirinka
16. jan 2014

@adsumus 😀 😀 😀 vies ty vobec, co su bylinky? Pridavne latky? Chemicky rozbor??? Vedecke dokazy??? mas potvrdene stovkami rokov, co sa bylinky vyuzivaju vo svete, ktora ma aky ucinok... Kludne zi vo svojom extreme.... Juj prirovnat rastlinku ku vakcine... 😝

kveta
16. jan 2014

@aristka Si zdravotnik. Over si to sama. Narozdiel od Teba tu nezverejnujem konkretne pripady, lebo sa riadim etikou. A ano, boli to dospeli. To znamena co? Ze detske telicko ockovanie prezije a zabija to len dospelych? Pohoda?

mano5
16. jan 2014

@sirinka Toto asi zrovna nie je potrebne riesit - myslim tie rastlinky. To si kazdy najde v lepsom herbari alebo na internet, na co je ktora bylinka dobra. A ano suhlasim, ze to bude starociamy preverene. Potom by ale mali zaviest to iste na liekoch - ze pomaha proti kaslu, ze pomaha pri nadche, pri bolestiach klbov, … Ved kazdy liek nemusi zabrat kazdemu cloveku a tym padom to uz pre toho cloveka nie je pravda ale loz. Takze aj lieky by sa mali predavat bez informacii o pozitivnych ucinkoch - mali by to vysvetlovat lekarnici a doktori.

sirinka
16. jan 2014

@mano5 mozeme sa s tym uspokojit, v suvislosti s dianim vo svete, to je ale zaujimave, ze niekto vyvinie usilie a peniaze na zakaz zverejnovania pozitivnych ucinkov byliniek, v case, kedy alternativna liecba zacina byt opat popularnejsia.
Mame tu pokus firmy nestle o patentovanie rastliny, cim by vznikol precedens, mame tu pokus o zakaz pestovania inych ako schvalenych semien, mame tu pokusy o obmedzovanie volneho pohybu po lese.... Co pride dalej? Aby nam raz neostali len tie informacie na webe ci v obrazky v herbari.... 😉

mano5
16. jan 2014

@sirinka Ked zistis odpoved na otazku "Kto je John Galt?", tak sa dozvies kam to asi smeruje a ako to pravdepodobne skonci. Dufam, ze ja sa toho nedozijem a moje dcery budu na to dostatocne pripravene aby to prezili (aj v zdravi).

abbey1
16. jan 2014

Mali by zaviesť aj prohibiciu na Brumika zdravé raňajky, Actimel, Nutelu a iné dobroty plné mlieka a podobne.Bolo by fajn kupovať zavarane ovocie bez upozornení, že obsahujú EEE, ktoré môže spôsobovať to či ono u detiSkoda, že sa legislatíva neuberá týmto smerom.Už si len počkám, kedy zavedú povinné školenia pre nás, ktorí si pestujeme repik, či materinu dusku prere vlastnu potrebu.A este so robím ked, ja čarodejnica a triedny nepriateľ. 😉

sirinka
16. jan 2014

@abbey1 bolo by fajn, keby vsetci vyrobcovia uvadzali dostatocne viditelnymi pismenkami, co tie ktore ecka pouzite v ich vyrobku mozu sposobovat....plus zavadzajuca reklama ani sa nebudem radsej vyjadrovat.

slniecko77
16. jan 2014

@abbey1 zabudla si na Kinder cokoladu, ta je plna mlieka...ked to kupila stara mama pre maleho, ze to je zdrave, vsak to hovoria v reklame..skoro ma porazilo 😝 😅 😕

adsumus
autor
16. jan 2014

@mano5
@sirinka Herbálne produkty sú plné suplementov, znečistení a doplnkov. Z 12 spoločností, ktoré produkovali bylinky IBA 2 boli bez znečistení. http://www.forbes.com/sites/emilywillingham/201...

Takže vám prajem veľa príjemných, zdraviu prospešných zážitkov s užívaním "byliniek" a dúfam, že sa nedostanete k "bylinkám" zo zamorených oblastí pri cestách alebo aj horších. A čudujem sa, že vám nezáleží natom, aby aj tieto produkty prechádzali kontrolou, ked vám tak veľmi záleží na kontrole vakcín.

sirinka
16. jan 2014

@mano5 hm, zaujimave, asi by som mala precitat knihu...

abbey1
16. jan 2014

Ja opakujem, že by som bola rada, aby vsetky výrobky boli nezavadne, aby deti v skolkach nepapali kuriatka z Činy či Brazílie.Ale to by na tom muselo záležať ak iným a hlavne rodičom

sirinka
16. jan 2014

@adsumus coho konkretne je plny ten repik? To sa potom cudujem, ze neziadas o rovnake informacie na kazdej jednej potravine, ktoru kde kupis, co si vypestujes, si dufam tiez das otestovat, lebouz ktovie, co je v pode a co ti tam kto z oblohy naprasil 😉

sirinka
16. jan 2014

@adsumus inak suplement a doplnok je podla mna to iste, nemusis az tak velmi zdoraznovat, ake strasidelne veci su v tych bylinkach 😉

demo
16. jan 2014

@adsumus ja ako spotrebitel zase nepotrebujem vedecke dokazy o tom, ze napr. kmin je dobry na vyprdenie 🙂. trocha zdraveho sedliackeho rozumu by nezaskodilo. ale to uz by sme od europolitikov chceli prilis 🙂

mano5
16. jan 2014

@adsumus Uplne to vyzera ako zaplateny clanok - nikde ziadne konkretne mena ani len tie spolocnosti nikde nie su spomenute.
Dakujeme za prospesne zazitky - urcite si ich viac uzijeme ako (ne)zamorene chemikalie z lekarne, kde sa ten povod uz vobec neda urcit.
Ako som uz pisal na inom mieste - vacsina obyvatelov na Slovensku byva na dedinach a v malych mestach, kde si vacsinu byliniek mozu dopestovat (a nie len byliniek). A obavy zo zamorenia nie su vacsie ako obavy z kontaminacie akehokolvek ineho lieku alebo ako som spominal vyssie zo zavadnych vakcin.
Mimochodom - tie bylinky si asi nikto z nas nepicha priamo do svalu. Vacsinou prejdu vzdy traviacim traktom alebo inym "zachytnym" organom v tele.

demo
16. jan 2014

@mano5 inak kontrola, ci sa v bylinkach a doplnkoch nenachadzaju neziaduce latky je uplne v poriadku. Tiez by som nebola rada, keby zber prebiehal popri dialnici. ale ten zakaz uvadzat pozitivne ucinky je uplne o niecom inom, je to obycajna eurosikana.