icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

saska.t
3. feb 2014

@zuzkaanicka ja by som ale chcela tvoj zdroj,vcera si mi tvrdila,ze vsetko treba dolozit,aby to bolo doveryhodne... takze tak ako ty budem odpovedat aj ja petot tu uz dal tolko zdrojov,ktore potvrdili,ze to nebolo ockovanim... 😀 a prepac toto natahovanie s tebou ma uz nebavi,nikde si nic konkretne a podstatne k teme nedal,na seba mas iny meter a na mna iny? ja sa radsej idem venovat muzovi 😉

zuzkaanicka
3. feb 2014

@saska.t a ten zdroj od @adsumus nie je dobry? ... odkial vies, ze som z neho necerpala aj ja? 😕 a teda mam aj ine, ale nie v elektronickej podobe, ale tipujem, ze ani tie by sa Ti nepacili.

saska.t
3. feb 2014

@zuzkaanicka keby si z neho cerpala,tak to napises rovno ci?,alebo o co ti ide,prepac zavana to z tvojej strany vymyslanim a adsumus ti akurat dobre padla do rany,takze z mojej strany k tebe uz nie je o com,je to len vymyslanie,takze svoju energiu idem minat na veci,ktore za to Stoja 😉
Inak neviem preco mas pocit,ze by sa mi nieco nepacilo? ja neodsudzujem ludi,ktori ockuju,pre mna je to v poriadku a ich rozhodnutie respektujem...

zuzkaanicka
3. feb 2014

@saska.t pozri, ja som nebola cely cas na MK ... v case, ked to sem ona dala a Ty si pytala odkaz, tak som mala uplne inu robotu ... a jej odkaz tu bol myslim skor, ako Tvoja poziadavka na odkaz odo mna ... fakt neviem, co riesis, ale je mi jedno, co si myslis 😉

sirinka
3. feb 2014

@zuzkaanicka hovoria, ze ziva sabinova vakcina ma bohuzial aj vedlajsi ucinok a to vznik noveho kmena z vysokou virulenciou, ktory vraj dokaze u vnimavych osob prezivat naozaj dlho... Aj v pakistane najprv nasadia oralnu a potom budu este roky rokuce ockovat, kedze bude treba este schovat aj jej neprijemny nasledok.... V podstate mame obrovske stastie, ze este ziadny novorodenec nestretol cloveka siriaceho tento novy kmen, ci? Nahoda...?

zuzkaanicka
3. feb 2014

@saska.t pacilo, nepacilo-to je jedno ... ja som napisala, ze v nasich krajinach (tyka sa to eu) staci aj ta neziva vakcina v tejto dobe ... potom @adsumus dala ten odkaz a az potom si si pytala odkaz odo mna, schvalne som si mrkla, ako to nasledovalo ... ked som Ta na ten odkaz upozornila, tak si to zacala spochybnovat ... pytala si moj zdroj-no, vlastny zdroj (mnou pisany) nemam, lebo sa tejto oblasti vo svojej profesii nevenujem, takze mozem poskytnut len cudzi zdroj a kedze ho uz poskytla @adsumus, tak si myslim, ze to staci 😉

zuzkaanicka
3. feb 2014

@sirinka o tomto nemam take vedomosti, aby som sa odvazila diskutovat a nehanbim sa to priznat 😉

aristka
3. feb 2014

@sirinka bezvládne uspaté telo s otvorenou ranou....ak by si robila v špitály by si vedela ,že OAIM znamená cirkulácia anestézia a aro.....plus by si mala vedieť ,že pacienta ak privezú na operáciu je mu podaná premedikácia tj.pacient k nám nepríde uspatý z odd. plus sem tam si na pedoperačke pobudne dosť dlho ,plus aj na operačku nejde uspatý ..plus je kvantum výkonov,ktoré sa robia v regionálnej anestézii ,tj pacient je pri plnom vedomí ,plus po anestézii či celkovej alebo regionálnej je umiestnený na poanestetickú starostlivosť tj.prebúdzacia izba na 1 hod.a viac a poskytujú tam star.anest.resusc personál....a to tu nehovorím o pacientoch na are ...nejak si málo znalá ak živého človeka nazveš bezvládne uspaté telo s otvorenou ranou...u mňa je to pacient s priezviskom ,ktorý potrebuje pomoc a pristupujem k nemu individuálne.......to ako si ty nazvala pacienta mi pripomína ako kedysi v dávnych časoch sa pacientovi nehovorilo priezviskom napr.pán mrkvička ,ale nazvali pacienta ...to je ten apendix......nejak je to krok späť ..kde je humanizácia ,individuálny pristup....k pacientovi ,nie k bezvládnemu teľu....

adsumus
autor
4. feb 2014

@petot Dalšej mamičke v skupine neočkujúcich nezaberá alternatívna liečba...vrátané vitamínuC. Čo robí zle?

sorciera24
4. feb 2014

@adsumus preco hned otazka co robi zle?...... je rozna alternativna liecba...a pokial vidim mamicka vyskusala len par alternativ.... moj mal raz zapal uska......chudak, vybral vtedy 2je ATB, po kt. ich mal stale zapalene...po 2 tyzdnoch znova.....zabrala az obycajna cibula za usi .....(myslim, ze vsetko treba brat individualne a univerzalny liek ako vidis nejestvuje.....ani v alternative....a asni v medicine...ako vidis.....a je to len o nahode, kt. zaberie....mozno, keby vyskusala tu cibulu, mozno zaberie....mozno nie.....mozno zaberu ATB, ale mozno nie....

btw. ...co ty robis v tejto skupine? 😕

adsumus
autor
4. feb 2014

@sorciera24 Čítam si tam príspevky ako sa mi hotujú vidly do chrbta pichať a podobné veci. Veľa zaujímavosti sa tam vždy podozvedám, kopec nových info. Zaručených informácií, najnovšie, že nás idú začipovať,nastáva koniec sveta a tak. Zo zvedavosti, pre zaujímavosť sledujem antivax a provax, porovnávam uroven a kulturu vyjadrovania...vyhodnocujem si skusenosti...ako ktoré deti sú zdravé...ved vieš..ešte nás čaká zopar očkovaní..tak aby som nepochybila. A ty nač tam chodíš či nechodíš, ak sa smiem spýtať?

sorciera24
4. feb 2014

@adsumus jaaj, takze spiclujes a odbavujes sa....ok....ja som sice v skupine, ale nestiham ju az tak podrobne registrovat.....teda vsetky prispevky....(lebo mam kopu inej roboty....)...ale obcas, ekd mi vyhodi prispevok a mam cas precitam...teraz reagujem na tvoj konk. ....ja som inak uz davno rozhodnuta, ale urcite nie podla diskuii na nete, ci uz "provax ci antivax" 😉 😎

adsumus
autor
4. feb 2014

@sorciera24 Len pre doplnenie, aby bolo jasné, lebo ty myslíš asi inú skupinu ako ja.Tá mamička tú informáciu dala verejne, nie tuná nakoníku ale indej, špiclovať tam nechodím, ani nie som členom tej skupiny, je to každému prístupné aj bez prihlásenia a už vôbec nie to druhé, čo píšeš, že sa odbavujem a čo som aj nahlásila ako urážanie.

sorciera24
4. feb 2014

@adsumus ou, to je urazka? to by si nebola ty 😉 a ja ze tua spon trochy zmeny k lepsiemu, ale ako vidim, nie......kludne nahals aj toto, mne je to jedno, sorry, mam dolezitejsiu a hodnotnejsiu pracu ako spiclovat(ano spiclovat!) a nahlasovat 😀
jedna dobra rada, mala by si si dat pauzu...neprospieva ti to! a to ymslim fak a uprimne (nie ako urazku.....) 🙂 pekny den asumus.... 😀 😀 😀 😀

petot
4. feb 2014

@adsumus Nebývam s ňou, ako mám vedieť či robí niečo zle? Ja nemám jasnovidné schopnosti 🙂

demo
4. feb 2014

@adsumus myslim ze dost tape v hladani pricin ochorenia. Prestudovala som knihu od nejakeho chlapika, spomeniem si na meno, ak bude mat niekto o to vazny zaujem a dozvedela som sa, ze aj zavsivavenie ma duchovnu pricinu 🙂. Okrem toho, autor bol jednym slovom chlapsky sovinista - za vsetko moze matka a manzelka.

natas4
4. feb 2014

@adsumus no mne to pride ako tyranie dietata 🙄 bolest usi je hrozna a ona ho necha takto sa trapit? a ten koniec ma dostal

natas4
4. feb 2014

@petot a co by si urobil ty? nechal by si trapit svoje dieta? zazil si uz bolest usi?

ani ja nepcham dcere pri prvej prilezitosti ATB,snazim sa vzdy zvysit prisun vitaminov (u nas fici kysla kapusta..), vela tekutin, babske recepty (zazvor, cibula, cesnak atd.) ale jednoducho niekedy to inak nejde

demo
4. feb 2014

@natas4 ano je to tyranie bohuzial. pritom mozno by problem vyriesili obycajne burowe kvapky - su pri tychto diagnozach velmi ucinne.

adsumus
autor
5. feb 2014

@demo Možno sa budeš čudovať,ale ja by som tie duchovné príčiny chorôb vobec nepodcenovala. Rodičia by si mali problémy vyriešiť bez toho, aby sa medzi sebou často hádali, hlavne ak im záleží na zdraví detičiek...tým to určite neprospieva či tak alebo onak. Ale tento stav už nie je psychický ale fyzický (zápal ucha) bez ohľadu na príčinu a dieťa teraz potrebuje účinnú liečbu a z toho všetkého čo vymenovala maminka, mi dojde ako jediná reálna šanca na zlepšenie zdravotného stavu tie atb, čo jej predpísal lekár...hlavne, ked už všetko ostatné vyskúšala a nezabralo.

adsumus
autor
5. feb 2014

Domáci pôrod? Pani zatknutá na letisku s jednosmerným lístkom z krajiny, potom ako bola odsúdená na zaplatenie 6.6mil dolárov za detskú mozgovú obrnu, ktorú sposobila svojou neodbornosťou dieťatku pri domácom pôrode v roku 2006.

http://m.smh.com.au/nsw/midwife-found-at-airpor...

kveta
5. feb 2014

@adsumus Este stastie, ze v nemocnici nikdy ziadny lekar ani porodna asistentka porod nespackali.

adsumus
autor
5. feb 2014

@kveta To ja netvrdím, že nespackali, či spackali. Jediné, čo si myslím, že je spravodlivé, aby každý kto sa pasuje do pozície radcu v oblasti zdravia a svojimi odporúčaniami alebo zlým prístupom alebo neznalosťou, či umyselne a vedome poškodil inému zdravie, aby si za to niesol zodpovednosť, morálnu rovnako ako aj hmotnú, bez ohľadu anto, či je to lekár, antivaxer, babka bylinárka alebo pôrodna baba.

kveta
5. feb 2014

@adsumus Suhlasim. A mali by byt trestani aj ti co laxnym pristupom umoznia, aby sa obet tazsie domahala spravodlivosti, pripadne aj popieraci existencia neziaduch ucinkov.

zuzkaanicka
5. feb 2014

@kveta a ja uz len dodam, ze by mali byt potrestani aj taki, co si vymyslia smrt dietata napr. po ockovani a tento nehorazny vymysel siria medzi mamickami a vyvolavaju paniku 😉

kveta
5. feb 2014

@zuzkaanicka Aj by som Ta lajkla, keby si nedala ten vysmiaty smajlik.

zuzkaanicka
5. feb 2014

@kveta ja ho nechapem ako vysmiaty. Ako vysmiaty chapem tento 🙂 alebo tento 😅 ... ale je jasne, kazdy moze smajlikov chapat inak, rozhodne som tym nechcela naznacit, ze mi je nieco smiesne.

demo
5. feb 2014

@adsumus necudujem sa. suvis psychiky a zdravotnych problemov (a naopak) je jasny. tieto homeopaticko-nabozenske prirucky, kde kazda choroba rovna sa nejaky problem vztahovy alebo psychicky su ale uplne bludy. Su to lacne a napochytro zbuchane prirucky, kde si clovek v registri vyhlada chorobu (od rakoviny po vos lonovu) a dozvie sa, ze pricinou je prisna matka, nedostatocne velkorysa manzelka a pod. 😀

jaron
5. feb 2014

Ahojte,
občas tu trochu čítam, táto téma ma zaujíma.

V niektorých veciach, čo ste naposledy písali vnímam problém vyhranenosti, výlučnosti, čiernobiele poňatie a pod. Potom sú možno zbytočné hádky a nedorozumenia. Aby som vysvetlil, čo tým myslím, príkladom:

Raz malá staršia dcéra nejaké problémy s bruškom. Použili sme:
- rastlinné uhlie
- pokoj na lôžku
- modlitbu za dieťa
- prejavy lásky a starostlivosti.

O nejaký čas sa stav zlepšil. Čo dieťaťu pomohlo? No, ak by som bol predajca toho uhlia, je to jasné, už by som mal skúsenosť, ako to uhlie jasne pomáha. Ak by som chcel si dokázať modlitebnú skúsenosť s Bohom, je to tiež jasné - pomohla modlitba. Atď.... Všetky tieto veci považujem samozrejme za dobré, ale môžem na základe takejto skúsenosti naozaj objektívne povedať, čo zaberá a čo nie?
A čo ak by sme nedali ani uhlie, ani sa nemodlili a dieťaťu by sa aj tak stav zlepšil jednoducho preto, lebo organizmus s tým bojoval. Preto všetko som trochu v rozpakoch, keď niekto povie jasne, čo "zabralo" a čo "nezabralo" (uznávam, že niekedy sa to dá trochu zistiť viac, ale mám dojem, že častejšie je to iba náš subjektívny pocit).

Osobne si myslím, že ako pri liečení, tak i pri prevencii ochorení vždy pôsobí viac rozmerov nášho života a je ideálne všetky tieto rozmery zapojiť. To znamená:

- psychika (vzťahy s inými, to ako premýšľam, v neposlednej miere tiež duchovný rozmer a pod.)
- pohyb
- výživa
- klasické lieky od lekára (pri liečbe, nie prevencii) - jasné, že ich nepoužívať zbytočne pri každom malom ochorení, ale niekedy sú nevyhnutné a môžu byť užitočné. Myslím, že lieky sú ako oheň - dobrý sluha, zlý pán 🙂 .

Problém je, ak niektorú z tých zložiek začneme vytrhávať z kontextu a zveličíme ju (ako napr. tie tzv. "duchovné príčiny chorôb"), alebo na niektoré zabudneme (napr. ak podceníme význam životného štýlu a preceníme vplyv lekára na zdravie). Samozrejme, potom je tu ešte otázka serióznosti informácii, ktorá sa vlastne týka názvu tejto témy.

Prepáčte za dlhý príspevok. Možno som to tak trochu zhrnul k viacerým príspevkom na posledných stranách naraz.

Na záver príklad postoja pri ochorení na rakovinu:
- rakovinu nezvládne človek bez lekára...
- ale rakovinu nezvládne ani lekár bez pacienta (jeho postoje, výživa, pohyb, zmena životného štýlu...)
Takto to vnímam.