icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

petot
2. apr 2014

@adsumus Akože nevyšlo, veď si na to sama dala odkaz o príspevok nado mnou 😀 😀 😀

saska.t
2. apr 2014

Vrelo odporucam precitat,zaujimavy nazor...

http://vladomokran.blog.sme.sk/c/353095/Moja-sk...

jaron
2. apr 2014

@saska.t ja nie som klasicky bojovník proti protiočkovaniu, ale v tom článku je zopár problematických vecí -

tá hladina hliníka - označiť za jedinú príčinu očkovanie, je hlúposť
ten "biochemik", ktorý ten hliník v krvi znižoval (alternatívna medicína, homeo a pod....) - autor ho spomína v diskusii

adsumus
autor
2. apr 2014

Na dvojke o očkovaní práve teraz...kuknite si.

jaron
2. apr 2014

vyberám z tej diskusie pod článkom:

pri vsetkej ucte k stylu akym bol pisany tento text, vela zmyslu nedava:

1. mat v krvi 5000nmol/L hlinika viazaneho na transferin 12 mesiacov po vakcinacii je NEREALNE.
vsak pocitajte so mnou - farmakokinetika hlinika je znama - polcas hlinika v krvi je 3h, decay je monoexponencialna funkcia a na to aby sme vedeli odhadnut pociatocnu koncentraciu hlinika musime pouzit ln extrapolaciu:
a * (1/2) ^ (12*30*24 / 3) = 5000 kde a=pociatocna koncentracia
to nemusim ani pocitat aby som odhadom vedel, ze je to obrovske cislo. v tomto pripade a ~10^80 nmol/L
tolko nie je ani atomov vo viditelnom vesmire, nie to este atomov hlinika samotnych!
ludia pracujuci pri vyrobe hlinika a chronickej expozicii maju radovo nizsie hodnoty ta koncentracia je tak fyziologicky off charts, ze sa nukaju alternativne vysvetlenia. hned keby sa niektore udaje lisili o rad, stale to bude obrovske cislo.

2. tie su kontaminacia odberu (na analyzu kovov su specialne vakuove skumavky ktore na rozdiel od beznych nemaju kremicitan hlinity v gumenych zatkach) - dostat takuto hodnotu odber by sa mal automaticky opakovat. chyba analyzy tiez pripada do uvahy, avsak predpokladam aspon rudimentarnu mieru kompetentnosti biochemickeho laboratoria. tretia moznost je, ze to bola akutna expozicia, ale ta hodnota je tak vysoka, ze hned keby to bolo den pred odberom - nasledky by boli fatalne, neurotoxicke.

3. korelacie dvoch casovo nasledujucich udalosti (v rozsahu 12 mesiacov!) neznamenaju kauzalitu a i keby, vid 1.

a ešte:

No, podľa všetkého to vyzerá tak, že s kauzalitou prišiel biochemik, liečiaci ľudí biorezonanciou a homeopatiou.

saska.t
2. apr 2014

@jaron nazor pana som uviedla ako celok na zamyslenie v ramci celoplosneho ockovania vsetkych a vsetkym bez rozdielu,nie len ako obsah hlinika vo vakcinach,nebudeme si predsa nahovarat,ze vsetci Dr. s pochopenim pocuvaju argumenty rodicov a studuju podrobne rodinne anamnezy,kedze na SK celoplosne ockuju predcasniatka,alergikov,autistov atd... nehovorit ,ze maloktory Dr.ta poinformuje o NU (tych vaznych) nie len o zvysenej teplote,ci zacervenanie po vpichu atd. a o precitani pribalovych letakov ku vakcinam ani nehovorit... 😉 myslim,ze z blogu je jasne,ze pan nie je odbornik na ockovanie,len prejavil svoj laicky nazor hlavne na celoplosne ockovanie 😉 Vsetko je asi len uhol pohladu,ako sa na ten blog zameriame my laici 😉

jaron
2. apr 2014

@saska.t súhlasím s tým, že ako aj pri ostatných liekoch, tak aj pri očkovaní by mali byť výnimky (kontraindikácie...), kedy je lepšie neočkovať
snáď sa tak do istej miery i v praxi deje (teda aspoň dúfam)

saska.t
2. apr 2014

@jaron budeme dufat spolu 😉 ale vidim to dost biedne...

sisaka
2. apr 2014

ja odporucam si precitat diskusiu pod tym clankom http://vladomokran.blog.sme.sk/c/353095/Moja-sk...
zda sa, ze niektori ludia stale dokazu pouzivat mozog a nehykaju nad kazdym bludom, ktory kde-kto vypoti a zavesi na internet

abbey1
3. apr 2014

@sirinka Nechcem si, ale bohužiaľ viem si, predstaviť, čo rodičia prežívajú. O fatalnych pochybeniach by sme vedeli knihu napísať. Mnohí vsak nikdy neuveria, pokiaľ samotní nezaziju.

sirinka
3. apr 2014

@abbey1 pravdu mas, ludia sa naucili tvarit, ze niektore veci sa nedeju...

adsumus
autor
3. apr 2014

@sirinka
@abbey1 Nebolo by vhodné si najprv počkať na výsledky vyšetrovania, skôr ako nájdete vinníka a spustíte hon na čarodejnice? V dejinách ľudstva sa už toľko škody napáchalo v mene spravodlivosti, počkajme si na vyšetrovanie, ktoré určí, či vôbec došlo k pochybeniu a ak tak, kto je za neho zodpovedný. Či čo? Ideme rovno na hrad?

sirinka
3. apr 2014

@adsumus kludne cakaj na co len chces

adsumus
autor
3. apr 2014

@sirinka Určite si počkám,lebo nikto si nezaslúži odsúdenie skôr ako sa mu dokáže, že pochybil. Tebe by sa to tiež asi nepáčilo alebo keby teba odsúdili bez dôkazov, to by si považovala, že je v poriadku?

sirinka
3. apr 2014

http://antiilluminati.net/desat-najdolezitejsic...

@adsumus neviem kde zijes, ale z tvojej naivnej dovery v urady sa mi necche verit, ze na sk 😉 ibaze by si patrila k tym dobrovolne slepym a hluchym....tvoja vec, cakaj a cakaj, ze nase zdravotnictvo je na vysokej urovni po vsetkych strankach.

adsumus
autor
3. apr 2014

@sirinka Vôbec nemám naivnú dôveru v urady alebo zdravotníctvo, lenže pochybenia a veľmi vážne sú aj na strane alternatívnej liečby, s tým rozdielom, že za ne ich autori nijakým spôsobom nezodpovedajú, vyberajú obrovské sumy za liečbu a diagnostiku, ktrorá v skutočnosti nestojí za nič a bohatnú na dôverčivosti ludí, nemožno im odobrať licencie, nemožno im zakázať činnosť, namožno sa na nich ani len sťažovať. Nie som hluchá ani slepá a viem že zo samej podstaty človeka vyplýva, že robí chyby, aj vedome aj nevedome a žiadny politický systém natom nič nezmení, pokial sa ľudia sami nezmenia, vláda bude len vždy odrazom dobrých aj zlých vlastností jednotlivcov a rovnako aj urady a zdravotníctvo...také či onaké.

adsumus
autor
3. apr 2014

@sirinka A k tej hluchote a slepote, škoda že si sa nevyjadrila k tým homeopatikám do ktorých pridávali penicilín, ked sa alternatívna liečba priživuje na postupoch bežnej medicíny a pritom ju odmieta. To je opäť všetko v poriadku?

sirinka
3. apr 2014

@adsumus haha no ani som inu ako utocnu odpoved necakala 😎

adsumus
autor
3. apr 2014

@sirinka Takže ak ty mna označíš za hluchú, slepú a naivnú...to je v poriadku a ak tebe niekto pripomenie, že reaguješ selektívne, len na informácie, ktoré zapadajú do tvojich názorov, tak to je už útokom? Máš zaujímavú optiku. Nič nové na svete.

sirinka
3. apr 2014

@adsumus 😀 😀 😀 ja urcite reagujem selektivne, su proste veci, ku ktorym nemam co povedat a su aj take, ktore ma nezaujimaju. Hadam na to mam pravo a vyznieva to celkom smiesne takto si vydupkavat nejaku reakciu 😉
Takze ja som vobec nebrala ten tvoj utok osobne, len ze tie tvoje reakcie na na negativne clanky o alopatickej medicine, kde okamzite riesis alternativu.... No tak snad najprv by v nasom systeme, kde vyuzitie alternativy je vylucne na dobrovolnom rozhodnuti kazdeho z nas, by v prvom rade mala ta alopaticka, celospolocensky uznavana a preferovana, hradena z povinneho poistenia ist prikladom.. No opak je pravdou a pokial ty skutocne veris tomu, ze system u nas funguje spravodlivo a rovnako pre vsetkych, tak naivna v mojich ociach si, pokial si si vedoma, ze to tak nie je, je pokrytecke od teba tvrdohlavo prezentovat ako pravdu iba oficialne zavery uradov a odmietat skusenosti a nazory ludi, ktori v tych situaciach skutocne boli....okrem toho v tom otvorenom liste sa pise aj o prerozdeleni penazi v zdravotnictve, o celkovej kvalite poskytovanych sluzieb, mame tu velky problem a zatvaraju sa pred nim oci.... Dovtedy, kym sa budeme zameriavat na menej dolezite a okrajove problemy a nafukovat ich ako bubliny, aby si ludia hadam nevsimli, v akej biede tu ziju 😉

abbey1
3. apr 2014

@adsumus Dávno si na nikoho neutocila? Či sa tí dávno nikto nechytil na háčik? Kde ja koho obvinujem? Vieš ty čítať? Či tí stačí vidieť nickname ako býkovi červené? Píšem, že viem, ako sa cítia rodičia a že my osobne by sme o pochybeniach lekárov a sestier vedeli knihu napísať.

adsumus
autor
3. apr 2014

@sirinka Otázka očkovania má byť podľa teba okrajovou záležitosťou na odvedenie pozornosti od vážnych problémov, aby si ludia nevšimli, že žijú v biede? Neprerastá ti to konšpirovanie už cez hlavu?
Už som sa ťa pýtala na ten systém, čo by zabezpečil spravodlivé rozdelovanie penazí, v ktorom žiadny lekár ani šarlatán nepochybí, kde by všetci išli príkladom, kvalita poskytovaných služieb by vysoko prevyšovala očakávania pacientov, všetci by boli spokojní,úrady by vydávali rozhodnutia k všeobecnej spokojnosti, ale odpoved som nedostala. Možno dnes? Naozaj ma to zaujíma.

adsumus
autor
3. apr 2014

@abbey1 Prečo ma obvinuješ z toho, že útočím? Neutočím, reagovala som na tú informáciu, že tam chýba záver vyšetrovania, nič viac, nič menej a že si treba počkať, kým niekoho označíte ako vinníka. Ako sa cítia rodičia dieťaťa, ktoré je dokonca života postihnuté, pretože neočkované ochorelo na typ pneumokoka, ktorý je vo vakcíne? Mamina odkladala, na koho rady?

demo
3. apr 2014

@jaron to sa v praxi urcite nedeje. Kto kedy robi 4 mesacnym detom nejake podrobnejsie vysetrenia? Pri svormesacnom dietati s istotou nezistis ani len to, ci na neho nelezie viroza.

sirinka
3. apr 2014

@adsumus mila adsumus. Pokial si mienis doplnat do mojich prispevkov fakty a domnienky podla vlastnej lubovole, diskutuj sama. Ja otazku ockovania riesim, mozno si si doteraz nevsimla, neznamena to, ze tu nie su dalsie a ine problemy, to ale vo svojej extremne zaujatosti voci akemukolvek odporcovi povinneho ockovania asi nestihas sledovat.
Dalsia vec, kde ty poznas zrejme len extremne situacie, je, ze ked vyjadrim svoj nazor na system, ktory nielen podla mna nefunguje, neznamena, ze musim mat vo vrecku nejake idealne riesenie. Je to dlha cesta a riesenia sa castokrat ukazuju pocas procesu premeny. Ale nastartovat to mozeme jedine zdola, obycajny ludia, musime javit omnoho vacsi zaujem o verejne veci, o kontrolu statnych uradov, kam a ako su prerozdelovane nase spolocne financie, lenze to by chcelo omnoho vacsiu empatiu voci postihnutym obcanom a nie voci kontrolnym uradom , ako to tu prezentujes ty. Prvky priamej demokracie maju svoje caro 😉
Preco vymyslas extremne situacie, kde nikto nikdy nepochybi, chyby predsa nerobi len ten, co skutocne nic nerobi, ci? Ale pokial volas po nejakej zodpovednosti, tak obrazne povedane, ty chces osetrit iba chrastu, ale hnis pod nou ta nezaujima??? Lebo stale riesis len tych vselijakych podla teba sarlatanov. Ale rozmyslala si niekedy, preco asi tolko ludi cim dalej tym viac takychto lekarov vyhladava? Asi to nebude nejakou spasonosnou myslienkou pocas splnu, mnoho z tychto ludi ma za sebou negativne skusenosti s klasickymi lekarmi a tu treba mozno hkadat cestu, ako to zmenit... Ty chces riesit iba dosledok, nie pricinu....

adsumus
autor
3. apr 2014

@sirinka Ćo sa faktov a domienok týka, doplnaš si ich o mne ty, úplne zavádzajúco a klamlivo, niekedy mám dojem, že tu vedieš politickú kampan.Ja nie som zaujatá voči nikomu,nemusíš štvať ludí proti mne, ja beriem do úvahy všetky názory, ale ked tu chlapík namerá dieťaťu hladinu hliníka v krvi, ktorá je komplet nereálna a potom ho "lieči" a postupne mu ju znižuje, treba sa zamyslieť, či je toto ten najlpeší spôsob ako riešiť svoje zrdavotné problémy alebo ked platíš za homeopatické konzultácie a miesto homeopatík, dostávaš penicilín. Mna zaujíma tvoj názor v tejto téme len jeden. Majú alebo nemajú mať šarlatáni rovnakú zodpovednosť ako klasickí lekári? Alebo opačne, nezbavíme aj lekárov akejkolvek zodpovednosti za liečbu a odporúčania?

adsumus
autor
3. apr 2014

@sirinka Ako by sa táto konkretna situácia...zomrie dieťa v nemocnici a rodičia si myslia, že je to vinou nemocnice alebo dokonca aj vlády, riešila v priamej demokracii? Ćo by sa dialo? Volili by sme alebo by sa stanovila komisia na preštrenie?

sirinka
3. apr 2014

@adsumus hm hm... Zase sa stavias do role, kedy tu o tebe len klameme a zavadzame... Ozaj silna motivacia stale dookola reagovat na tie iste zle zle nicky, ktore ti len skarede veci pisu 😀
Osobne som presvedcena, ze alternativny lekar v nasej spolocnosti nesie omnoho vyssiu zodpovednost a je pod vacsou kontrolou ako ten alopaticky. Asi si robis srandu tou poslednou otazkou, uz sa tu stokrat preberal informovany suhlas... Atd atd, mozeme zase dokolecka dokola.
A politicka kampan, bavime sa snad o verejnych veciach, tak na akej urovni to chces preberat? To si skoc na vase miestne trhovisko potom.

sirinka
3. apr 2014

@adsumus treba o tom trosku viac postudovat, nemalo by dochadzat napriklad k situaciam ako pri medializovanom pripade v nitre, ktory sme tu preberali, kde boli rozne vazby a lekarom, ktori pochybili sa chrbat kryl a tym, ktori na pripad upozornili, sa usta zatvarali a davali tresty... To je ta sila ludu, kontroly... Aby ludia, ktorym zverime do ruk rozhodovanie o nasich osudoch mali strach robit chyby, korumpovat a aby vedeli, ze kedykolvek mozu zo stolicky spadnut aj bez zlateho padaka. Neexistuje idealna doba a idelany system, ale su veci, ktore sa daju eliminovat.