Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@lyzzy podľa mňa vymývanie mozgov je aj to, keď nám tvrdia, že vakcíny sú bezpečné a účinné, keď tvrdia, že formaldehyd a podobné svinstvo nemôže uškodiť tak malému dieťaťu, tiež považujem za vymývanie mozgu, keď lekár straší mamičky: "ak nedáte očkovať, dieťa vám zomrie", a hlavným vymývacím prostriedkom zo strany lekárov a ďalších kompetentných je popieranie NÚ a niekedy doslova výsmech zo strany lekárov.
@kveta Ak dieťa umrelo po očkovaní, treba dôsledne vyšetriť a určit príčinu smrti. O jedinom takom prípade na Slovensku viem a v jeho prípade zabíjal meningokok, nie vakcína. Na druhej strane tu máme dieťa s doživotným veľmi vážnym postihnutím z pneumokoka, ktorý bol vo vakcíne, ale to dieťa nebolo očkované. To predsa musíme brať do úvahy...tieto skutočnosti, ked sa rozhodneme neočkovať.
@saska.t @sanym
Ja ked si tak čítam, ako jednajú rodičia....ako si radia, že vymysli si nežiadúce účinky pre lekárku alebo tvrdia lekárom, že dieťa má alergiu a pritom doma pekne všetko papá, alebo sa pochvália, že im dieťa niekto zaočkoval do umývadla, tak mi je uplne jasné, že toto už so zdravým rozumom nemá vôbec nič spoločné....o ich zodpovednosti, či nezodpovednsoti je úplna škoda písať. Ale chcem tým povedať, že rodičia neočkujú zo strachu z vakcín a potom sú pokakaní z chorôb, a ked im ich pohryzie pes...tak aj tak sa rozhodnú radšej dať zaočkovať. Tak mi vysvetlite načo je dobré toto šialenstvo? A prečo mne napr. nikto neverí? To je to masírovanie mozgov, že som zaplatená, takých nikto predsa počúvať nebude...majú to dobre premyslené, ludia im to žerú....a nie je to pravda. 😀
@sanym Tak všeobecne na internete si čítam, kde kade, mna zaujímajú ludia a ich názory,skúsenosti, postoje....neviem prečo. Podľa mna téma očkovania/neočkovania je taký náš celospoločenský test. Akí sme, čomu veríme, na čom nám záleží, hodnoty, tolerancia a tak dalej. Pre mna veľmi zajímavé. Myslím, že táto téma má čo dať úplne každému. Napr. moja neočkujúca kamoška ma odpravila do teplých krajín s tým, že sa mám prestat stresovať chorobami a myslieť pozitívne a užívať si prítomnosť....to je taký všeobecne uznávaný postoj, nie?
@adsumus dobra otazka,preco ti nikto neveri? pretoze robis agresivnu,manipulativnu kampan a znevazujes NU vakcin,popr.ich vobec nepripustas, to je moj pohlad na teba,nemam s tebou naozaj ziadny Problem,ale sposob tvojho vyjadrovania/pisania je tak agresivny voci ludom,ktori nejdu s tebou,ze odlakas aj pripadnych zaujemcov o tuto temu a nieco sa dozvediet a kedze nikto nemoze vidiet ako sa za PC tvaris (emocie-myslenie) nemoze objektivne zvazit,ci to myslis fanaticky,alebo vazne s umyslom pomoct v rozhodovani,moze tak zvazit len na zaklade,toho co tu napises a akym stylom a ten je na moj vkus agresivny a utocny (nic v zlom,len mi tak pripadas) 😉
Len tak mimochodom,postoj tvojej kamosky schvalujem,pozitivne myslenie dokaze Vela v zivote aj v chorobnosti
@saska.t Beriem ako feedback z tvojej strany nad ktorým sa treba zamyslieť, ale na druhej strane musím podotknúť, že ja nie som ani agresívna,naopak konfliktom sa vyhýbam od narodenia, ani nevediem kampan a už vôbec nedávam zavádzajúce infošky...všetko pekne podkladám linkami...že to je len image aký mi tu vytvára antivax, že popieram nu a podobne. Som aká som, lepšie to už so mnou asi nebude, komu sa nepáčim, tomu sa nepáčim...dáko na titul koníkovskej miss sympatie neašpirujem, chcem sa baviť o faktoch o očkovaní a tým končím príhovor o mne, lebo mi to už naozaj lezie hore krkom, stále sa tu vivinovať z niečoho ako dáky zloduch.
Ale toto si prečítajte o zdravotnej sestra, ktorá neprávom obvinovala lekárov a nemocnice, potom "liečila" svojho brata, aj iných na rakovinu vitamínomC a bleomycínom...neúspešne, pritom to bola liečiteľná rakovina, ale on zomrel...fnuk....teraz má zákaz vykonávať svoju profesiu. Ved to je hrozné ako ludia prepadajú neovereným postupom a neváhajú ich použiť na zranitelných ludí, nie?
@zuzkaanicka myslim,ze som jasne napisala,ze je to LEN moj nazor,takze subjektivne to je a myslim,ze sme to s @adsumus uzavreli a nie je to dovod dalej rozoberat...vidis tvoj prispevok vyznieva provokacne a jednostranne a to je tiez len moj SUBJEKTIVNY nazor ...
@saska.t pardon, snad som si mohla napisat svoj subjektivny nazor ... ale radsej uz mlcim 😅
@zuzkaanicka kludne si pis co chces,nemam nic proti 😉
@saska.t radsej nebudem, lebo napr. Ty v mojich prispevkoch vzdy najdes to, co tam ani nie je 😕 ... a na taketo somariny ja naozaj nemam cas ... prajem pekny den 😉
@zuzkaanicka takze je to uzavreta tema a nezaoberajme sa nou dalej,kazdy mame aj dolezitejsie veci na praci,aj tebe Pekny den 😉
@adsumus čo sa týka tej zdravotnej sestry, nie je pre mňa až tak zvláštne, že sa bratovi snažila pomôcť inak ako lekári, keď umrie človek na alternatívu(častokrát už ide aj tak o poškodený organizmus oficiálnou liečbou), je z toho obrovské haló, ale to že dennodenne zomiera množstvo ľudí na chemoterapiu, nad tým sa nik nepozastavuje. zo začiatku sú to vždy krásne rečičky, že liečba bude účinná, len výsledky sú desivé a nikto nikoho za to nestíha, lebo je to pravdaže "oficiálne", čo na tom že ľudia padajú ako hrušky.
@monika111111 Mne budeš tieto kraviny zbytočne písať, ja mám blízku známu osobu, ktorá išla na chemo pred asi 10 rokmi a je uplne ok, klopy klopy. A mám blízku známu osobu, ktorá svoj stav neriešila cez chemo a zomrela za dva mesiace. Takže nech sa páči, niekoho iného chod presviedčať, ja ti na tieto bludy nenaletím.
@monika111111 no neviem, na onkologii vo vacsine pripadov dobre vedia, ake maju vysledky a zbytocne nadeje sa tam nedavaju... Ale inac ano, moja pediatricka, uzasna lekarka ked zistila, ze ma onkologicke ochorenie, tiez odmietla liecbu. Vraj chcela umriet v pokoji.
V onkologii je to take zvlastne, nikto netusi, ktory organizmus ako bude reagovat. Ludia castokrat netusia, o ake konkretne diagnozy ide, v akom stadiu, povedia iba ma/l rakovinu a tam su pritom obrovske rozdiely....aj pri rovnakom type nadore a stadiu su vysledky rozdielne a zavisle na mnohych dalsich faktoroch....
Naprikad, ked niekto napise, ze clovek umrie dva mesiace po diagnostikovani nadoru, zrejme slo uz beztak o posledne stadium a tam vacsinou zabera iba zazrak....
@adsumus v mojom okolí je viacero obetí chemo, je mi smutno z toho, ako dôverovali lekárom, ale tiež poznám pár ľudí, ktorým chemo pomohla, ale je to príliš málo v porovnaní s tými, ktorým dopomohla do hrobu, mám zlé skúsenosti vo vlastnej rodine, u mojich známych aj u ľudí, ktorí žili v mojom okolí, a na druhej strane poznám človeka, ktorý sa vyliečil z rakoviny žalúdka iba pitím kozieho mlieka, zázrak nie?
@monika111111 @sirinka
tiež si myslím, že lekári rozhodne nemaľujú pacientom krásne "rečičky" o uzdravení
výsledky liečby bývajú často desivé preto, lebo nejde o nádchu ale rakovinu.
Veľa záleží na tom, kedy je rakovina diagnostikovaná, o aký druh ide, ako to prijíma pacient (aké je jeho chcenie žiť, aký je jeho postoj...)
nikdy sa nedá paušalizovať a zjednodušovať
podľa mňa je hrubé zjednodušovanie aj to, že chemoterapia zabíja, v zásade nesúhlasím s tým, že lekári vedome, či nevedome ničia pacientov, majú takú zvláštnu záľubu
odborníci v oblasti výskumu liečby rakoviny sú často ľudia veľmi pokorní a uvedomujúci si svoje hranice, ich životnou túžbou je objaviť čo najlepší postup liečby. Zďaleka to už dávno nie je iba o nejakej chemoterapii.
@monika111111 sama píšeš, že (aj keď ich je málo) poznáš ľudí, ktorým chemoterapia pomohla. Tiež poznáš človeka, ktorému vraj pomohlo pitie kozieho mlieka. Zároveň píšeš, že existuje veľa obetí chemo... Ja by som ti zase garantoval, že je veľa (väčšina) ľudí, ktorým pitie kozieho mlieka určite nepomôže. To znamená, že by boli obeťami kozieho mlieka?
🙂
@jaron to urcite nie, ze by to lekari robili vedome. Oni ale nemaju ine moznosti v ramci klasickej mediciny. Vsetko co sa da, sa operuje, ked sa neda, snazia sa zmensit a dostat do stavu, kedy by sa dalo. Lekar je tiez odkazany na lieciva, ktore su dostupne, schvalene. Otazka je na mieste, ci chemoterapia v niektorych pripadoch priebeh nezhorsi, ci nevysili organizmus natolko, ze clovek skutocne umiera na nasledky liecby, ze rakovina dostane volnu cestu zahubit vsetky zdrave bunky, lenze to nikto nepresetruje, ani sa to neda, mohli by sme len hadat , co by bolo, keby....
Otazka je, ci sa netreba zameriavat aj na ine veci, okrem chemo a radioterapie, preco napriek mnozstvu pozitivnych sprav o pridavnej megaskorbickej liecbe v onkologii, nevenuju jej vo vyskume viac casu.
Vsetci onkologovia, ktorych som poznala, uprimne verili, ze aspon casti svojich pacientov mozu zivot zachranit. Ibaze ako skutocne prebieha vyskum v tejto oblasti... Ja neviem.
@sirinka ja si skôr kladiem otátku, prečo sa oficiálna medicína neuberá najskôr prírodnou cestou, ktorá je šetrná a až potom sa uchýli k chemo, keď nič iné nezaberá. Tých prírodných možností je neúrekom. Keby chemo mala výsledky, tak chápem, ale tápu už desaťročia a dokopy žiaden pokrok, tak ako sa umieralo pred 40 rokmi na rakovinu (skúsenosti v rodine) sa v podstate umiera aj dnes, len s tým rozdielom, že dnes už sú to aj deti. Je smutné, že ofic. medicína nemá šajnu o prírodnej liečbe rakoviny a ešte smutnejšie to, že ani nechce mať, a úplne absurdné sa mi zdá, keď onkológovia zakazujú pacientom výž. doplnky a absolútne ich netrápi, čím sa pacient živí.
@sirinka síce tiež nesledujem výskum lekárskej liečby v tejto oblasti, ale napr. aj nedávne stretnutie s jedným popredným odborníkom na liečbu leukémie a pod. ( http://www.uhkt.cz/kontakty/zamestnanci/trneny ) ma utvrdzuje v tom, že títo ľudia rozhodne nepredpisujú len tak na bežiacom páse nejakú chemoterapiu, a skúšajú a skúsili by všetko, čo stojí za to skúsiť a je naozaj seriózne dokázané
@jaron určite by som nikomu neodporúčala iba pitie kozieho mlieka, aj keď sú známe prípady vyliečenia (a ja osobne jeden poznám), venuje sa tomu jedna češka žijúca v Nemecku, tam aj nejakú knihu vydala. Veľmi som sa tým nezaoberala, ale aj taká je možnosť a odskúšaná ľuďmi. Je však samozrejmé, že to nezaberie na každého. Tak ako aj chemo.

@adsumus Poznam takych, ktorym umrel syn po ockovani. Keby len prdol /pouzivam Tvoj slovnik/, strielali by sampus.