Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@irenkask vieš, čo tu nadiskutuješ, ked niekto povie, že tvoje dieťa je nejaké štatistické zanedbateľné číslo, čisto ojedinelé, alebo, že sa ti nestalo, to, čo sa ti stalo.....Hlavne, že tu nahádžu kdejakých mikrobiologických rozborov a podobných hov......., nerozumiem ako to má komu pomôcť v hľadaní zodpovedného za poškodené deti očkovaním, ale aj poškodených liekmi, ked sa ukáže, že to až také "lieky" neboli, ako sa tvárili v telke v reklame a pri predpisovaní.....
Antivax bludy v plnej nahote.
Pobavila som sa hneď zrána. Ďakujem. 😉
Takže aj Lenny Kravitz je na strane provax.
http://pediatrics.about.com/gi/o.htm?zi=1/XJ&zT...
Z jeho tvorby troška umenia, dúfam, že neurazím výberom.
I was born long ago
I was chosen by the One
I have vowed to save the day
And I won't leave until I'm done
So that's why we got to try
We've got to breathe and have some fun
Though I'm not paid I play this game
And I won't stop until I'm done
(But what I really want to know is)
Are you gonna go my way?
@petot sorry, bez urazky, ale takto insitne sa s cisielkami hra moja dcera v 1. rocniku zakladnej skoly, pretoze sa s matematikou len zoznamuje a nie vzdy rozumie co sa v ulohe od nej pozaduje - tak si vymysla vlastne konstrukty... toto by som neocakaval od cloveka, ktory absolvoval nejake tie kurzy matematiky a statistky dokonca v ramci VS studia. Potom mi uz ostava len ina moznost - zamerna manipulacia a prekrucanie, a to uz vonkoncom nie je pekne...To je asi jeden z najziarivejsich prikladov hesla "ucel svati prostriedky" v praxi... Skratka, presvedcenie je dane, hor sa racionalizovat ho. Lenze, a podla mna si si toho vedomy aj ty sam, takto to nejde. Okrem toho, ze sa ti podarilo vyvolat zachvaty "lajkovania" u tvojich fanyniek, co je asi hrejivy pocit, si si iba vymyslel konstrukt, z ktoreho si vyvodil zvlastny zaver, nic viac, nic menej.
Tak skusme inu - tiez to veeelmi zjednodusim, ved aj ty si to urobil, dalsie omacky, sice velmi podstatne pre spravnu interpretaciu cisiel, si nepovazoval za potrebne. Tak celkovy pocet dopravnych nehod v SR v r. 2013 bol 13586, z toho v 1696 pripadoch bol na vine alkohol, co je 12.5% z celkoveho poctu dopravnych nehod. A ja sa opravnene pytam - Preco sa vsetci na cestach tak obavame tych opitych vodicov na cestach? Na koho skor natrafime na cestach ako potencialneho vinnika nehody? Na triezveho alebo opiteho? Dotiahnem to ad absurdum> Nevyplyva z toho nahodou vseobecny zaver, ze opiti vodici su statisticky menej nebezpecni ako triezvi?
A este k tvojej otazke, ktoru si polozil na zaklade tej tvojej zjednodusenej interpretacie par cisiel: "Kde budeme v prvom rade hľadať pôvodcu ochorenia? U očkovaných alebo neočkovaných?" Tak ja za seba poviem, ze u tych neockovanych. Lebo to, aka je pravdepodobnost stretnutia nakazeneho z jednej alebo z druhej skupiny nevypoveda nic o tom, v ktorej zo skupin je vyssie riziko vzniku/prepuknutia ochorenia. Skratka, zle si si polozil otazku, pouzil si zly aparat (resp. pouzil si dobry aparat nespravne) a este si si aj zle odpovedal (implicitne samozrejme).
Keď nevieme zmeniť fakty, zaútočime na osobu, však? Ale sa nám tu zhŕklo nezištných bojovníkov za pravdu 😀
@vld "Lebo to, aka je pravdepodobnost stretnutia nakazeneho z jednej alebo z druhej skupiny nevypoveda nic o tom, v ktorej zo skupin je vyssie riziko vzniku/prepuknutia ochorenia."
Štatistiky RÚVZ hovoria o prípadoch klinického čierneho kašľa, čiže o ochorení dosť zreteľnom aby si ho lekár všimol a ohlásil ako čierny kašeľ. Takéto ochorenie je nákazlivé. Keď po ulici behá 6x viac chorých očkovaných než neočkovaných, tak šanca že ma nakazí očkovaný je 6x vyššia. Vakcína znižuje výskyt typického ochorenia na úkor atypických a subklinických. Neexistuje žiadny dôkaz a ani známy dôvod predpokladať, že by chorý očkovaný, u ktorého vakcína nezabránila vypuknutiu klinického ochorenia, bol menej nákazlivý.
A k tým opitým už len zacitujem tvoje vlastné slová: "zle si si polozil otazku, pouzil si zly aparat (resp. pouzil si dobry aparat nespravne) a este si si aj zle odpovedal (implicitne samozrejme)."
@adsumus CDC Pink Book: "Person-to-person spread of poliovirus via the fecal-oral route is the most important route of transmission, although the oral-oral route may account for some cases."
Prenos poliovírusu nastáva väčšinou fekálno-orálnou cestou, aj keď v niektorých prípadoch môže nastať aj orálo-orálnou cestou.
@petot asi tie fakty stále unikajú Tebe. Stále si nepochopil, že v podstate je očkovaním proti čiernemu kašľu chránená len menšia skupina obyvateľstva. Našťastie tá najzraniteľnejšia. To naháňanie od @maminuska bolo myslené vo všeobecnej rovine. Myslím, že najviac v ohľade osýpok. Ty si sa do toho zastarel a použil nevhodný príklad čierny kašeľ. Ja som reagovala na tento Tvoj nevhodný príklad a zavádzanie. A točíme to stále dokola, pretože Ty nedokážeš napísať.- Sorry, čierny kašeľ nebol dobrý príklad. A nedokázal si pochopiť, alebo skôr nechcel príklady @jaron a @vld @zita19 použitia štatistikych údajov. Nie oni sú nechápaví, to Ty máš medzery vo vzdelaní. Zamýšľam sa len, že do akej miery sa Ti vôbec dá veriť, keď zavádzaš v takýchto priehľadných veciach. To staviaš ozaj len na tom, že ľudia majú nedostatočné zdravotnícke vzdelanie? Alebo je to Tvoja ješitnosť?
@petot tolko ludi Vam uz vysvetlilo a nazorne predviedlo, ze Vasa interpretacia cisel je chybna a stale sa vykrucate ... uz je to az smiesne, ako sa snazite presvedcit (asi najma svoje fanynky), ze 4 je vlastne 5 😝 ... ja uz zacinam pochybovat, ze je za tym "iba" jesitnost ... ale nakoniec je to mozno aj dobre, lebo mudre mamicky si aspon mozu o Vas lahsie urobit mienku a pevne verim, ze Vam prestanu verit 😉
@petot ešte raz ... moja dcéra ma rôzne diagnozy , jednou z nich je epi a iné neurologické poruchy , vrátane mentálneho postihnutia. Nenarodila sa taká , suhrou neštastných okolností sa takou stala - rozhodne to však nebolo očkovanie. Je to 18 ročné dievča na urovni 7 ročného dievčatka a ako také vyhľadáva detské kolektívy medzi takýmito detmi ,rozumie si s nimi a aj s menšími deťmi. Chodí naďalej do školy, kamarátky má v tomto veku - okolo 7 rokov - zdravé deti očkované a aj neočkované .
Takýchto detí - malých a aj starších je dosť a nemôžu byť očkované proti čiernemu kašlu , hoc by aj ich rodičia chceli . Sú uplne bezmocní , pretože na jednej strane nemôžu a na druhej strane sú vystavení nákaze rodičov , ktorí " silne rozmýšľaju " - ako prepáčte ale toto slovné spojenie je fakt " úžasné ". To že " silne rozmýšľajúcich" rodičov pribúda takéto deti vystavuje čoraž väčšiemu riziku .. a vy na to vôbec neberiete ohľad, alibisticky tu vyhlasujete niečo o dokázateľnosti nákazlivosti a v podstate sa presne správate teraz ako štát , ktorý argumentujete že to nie z toho ale z onoho alebo tamtoho . Akonáhle ide o vašu zodpovednosť , reagujete presne ako štát.
To že zavádzate s číslami vám tu vysvetlili už moji " spolubojovníci "
@maminuska este raz... kazde ockovanie zo sebou nesie riziko neziaducich ucinkov. od menej vaznych az po tazke, dokonca smrt. sama to dobre vies, kedze ani ty svoje dieta neockujes bezhlavo. je nechutne ziadat od inej matky, aby vystavila svoje dieta tomuto riziku len preto, ze je jej dieta momentalne zdravsie ako tvoje. nedokazes jej dat ziadnu zaruku, ze prevencia, po ktorej tak bazis, jej dietatu neublizi.
@sirinka prepáč , nebudem na teba reagovat, o tom ako prekrucaš veci som sa už presvedčila. Neočkuj ale nes následky , tak ako to chcete po štáte.
A osobne s myslím že aj " štát " považuje za absolutne nechutné z vašej strany že neočkujete svoje zdravé deti a tým ohrozujete deti , ktorým nebolo dopriané tolko zdravia.
@petot Ty si to fakt zle pochopil.
Ty fakt nerozumieš že my sme podľa nej a iných lektorov vraj povinní zo zákona a z princípu obetovať , zabiť, otráviť svoje deti vakcínami plnými jedov , toxických a otravných látok aby takíto platcovia zdravotného poistenia mohli zbytočne mrhať peniazmi vyzbieranými od daňových poplatníkov a potľapkávať sa po bicepsoch že akí sme múdri a silní.
Takže logicky z toho vyplýva, že ak má dokaličené dieťa niekto tak zo solidarity si musím dokaličiť aj ja.
Je to o myslení ľudí a to sa na slovensku nezmení už NIKDY a preto sme tam kde sme a navždy budeme.
A ja som myslela, že aspoň zopár dni tu bude kľud. Že aspoň zopár dni si ľudia budú život vážiť trošku viac. 😢
@sirinka pozri celá diskusia sa vedie v duchu o zdopovednosti a nezodpovednosti .
Neočkuj , ale neohrozuj druhých . Pretože tvoje práva končia tam kde začínaju práva druhých . Keď ich porušíš nes zodpovednosť. Lenže tu antivax odmieta , aká zodpovednosť ? Čo za zodpovednosť ? Dokáž mi ju ? Toto je celá postata.
Ja ked som čítala stránky antivaxu prvýkrát , dva dni som nespala .. ochromená od hrôzy ,keď som čítala Strunecku niektoré kapitoly , detto a to nehovorím o Elekovej . Čítala som Vaše komentáre, plné vulgarizmov na lekárov na zdravotnícky personál.. vlasy mi dupkom stály, potom som začala čítat protistranu , pozerat si rôzne študie , pýtat sa lekárov ( ano tie svine v bielom ako vy ich nazývate 😖 ),kamarátky chemičky , hladat si protiargumety k niektorým vašim tvrdeniam ... nuž a vidíš kam som sa priklonila.
To čo vy rozsievate , nie je osveta, ale strach a na tom staviate, hlava nehlava.