icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

miliharmi
18. máj 2014

@adsumus Teorie kolektivní imunity je přece založena na tom, že musí být dostatečné procento populace očkováno, aby fungovala tato kolektivní ochrana. Takže aby bylo toto procento dosaženo, je nutné vnutit očkování dostatečnému množství lidí. Způsoby vnucení jsou samozřejmě různé od přesvědčování na forech a v ordinacích (ještě ta nejlepší forma), přes pokuty a znemožnění studia, až po soudy a věznění v některých totalitních zemích. Ale platí, co jsem napsala, prosazovatelé povinné vakcinace potřebují k dosáhnutí toho, čemu věří a v co doufají v prevenci infekčních onemocnění, tedy v dosažení kolektivní imunity z očkování, aby se drtivá většina lidí nechala očkovat, tedy aby přijala toto preventivní opatření bez ohledu na jeho rizika a negativní důsledky.

miliharmi
18. máj 2014

@vld Shodneme se na tom, že se neshodneme. 😉 Dokonce ani nemohu souhlasit s tím, že "fakty su na strane vedy a existuju nezavisle na nasej voli alebo viere". Jsem přesvědčená, že naše víra nebo světonázor (jakýkoliv) nás ovlivňuje všechny (i vědce) a ve všem tedy i ve výstupech naší vědy, ačkoliv si to většinou nepřiznáváme nebo ani neuvědomujeme. Ale toto je diskuse už nad rámec tohoto tématu.
Oceňuji, že jsi mi odpovídal slušným tónem bez snahy vyvolat nějakou agresivní konfrontaci, i když se spolu skutečně neshodneme, lze zůstat na této úrovni, díky.
Ohledně Wakefielda a možné souvislosti poškození mozku očkováním, tady pan Vavřečka píše o určitém náznaku, že ještě třeba nebylo vyřčeno poslední slovo. Ovšem já nemohu být ani advokátem ani soudcem doktora Wakefielda, je to jeń příspěvek do spektra názorů a možností:
http://www.vitalia.cz/clanky/studie-potvrdila-d...

alikaa
18. máj 2014

Co sa tyka ockovania, staci prejst kusok do Rakuska, ci do dalsich krajin bez povinneho ockovania, kde by nebola sanca rozprudit taketo debaty, pretoze kazdy ma moznost volby a nikto nikoho do nicoho nenuti. V tychto krajinach by si ludia akurat tak zatukali na celo.

jaron
18. máj 2014

@miliharmi ja som veriaci (kresťan) a súhlasím, že viera, svetonázor, duchovná orientácia a pod. môže mať vplyv na zhodnotenie výsledkov vedy, avšak len v určitých oblastiach - hlavne v názore na pôvod života a pod.
Myslím však, že v oblasti zdravia je to už trochu iné. Jasné, že aj tu môže byť do určitej miery nejaký vplyv, ale nie taký radikálny. Vlastne nie, napadlo ma, že niekedy je vplyv viery na oblasť zdravia (napr. výživy) významný, to sa však väčšinou netýka kresťanstva, skôr východných náboženstiev, filozofií a pod. (tam obyčajne býva menšia zhoda s vedeckým pohľadom, väčšie spojenie s "alternatívnou medicínou" a pod.. Neplatí to vždy, píšem obyčajne býva... je to relatívne v porovnaní s kresťanstvom).

adsumus
autor
18. máj 2014

@miliharmi Je to zvláštne, že tvrdíš, že provax svoj názor na očkovanie vnucuje. Mne ho nikto nevnucoval, naopak. Tlačili na mna jedine kamarátky, že nech neočkujem. Tu na tom to fore, kde ked napíšeš, že si očkuješ svoje dieťa, čelíš okamžitým útokom, že nie si matka, že ho zabíjaš, že mu ubližuješ, že máš čakať čo všetko zlé ho postretne, že si podplatená, vyšinutá a tak dalej a tak dalej. Toto ja považujem za vnucovanie a maipuláciu a k tomu sa ešte pridávajú klamstvá o očkovaní, kde sa vyberajú len informácie proti ale ani jediná za. To, že antivaxerská kampan je na Slovensku velmi úspesná dokazuje aj počet voči očkovaniu nahlodaných rodičov...je ich až okolo 40% a to v čase, ked v krajinách s očkovaním iba odporúčaným dosahuje počet zaočkovaných detí najvyššie hodnoty od zavedenia očkovania. A opakujem, nikto enche aby sa deti očkovali bez ohladu na rizika, to nie je pravda...svoje deti očkujeme s ohladom na rizika očkovania ale aj ochorení. Ten link, čo si dala o pandermixe, čítala si si aj poslednú študiu, ktorá znoa vývrátila súvislosť očkovania a autzimu? Pretože na antivaxerských stránkach sa akosi neobjavuje.

vld
18. máj 2014

@alikaa ano, tukaju si na celo ked pocuju argumenty typu "plateny diskuter"...simple digital thinking...a je vymalovane. Inak ty si presne jedna z tych, co robia antivax "medvediu sluzbu"

sirinka
18. máj 2014

@adsumus neklam, 100% bezpecnost spominam v suvislosti s povinnym ockovanim, teda pokial mi je uprete pravo slobodne sa rozhodnut v tejto otazke, ktore riziko povazujem za vacsie. nepisem nikde, ze ockovat sa netreba.

miliharmi
18. máj 2014

@adsumus Zkus si znovu přečíst, co jsem napsala. Já mohu jen znovu zkopírovat ten příspěvek výše. Tak ještě jednou, nejde o to, kdo více nebo jakým způsobem vnucuje svůj NÁZOR. ( Mmch. musím otevřeně říct, že všechny prostředky, které jsi popsala u tzv. antivax propagovatelů v prosazování a vnucování svého názoru nacházím rovnou měrnou i u tvých příspěvků. ) Mě jde nikoliv o vnucování názoru, ale o motivaci k jeho vnucování a ta je nepochybně silnější u propagovatelů očkovací povinnosti. Píšu to takto, protože provax mi nepřijde přesné, někdo může být propagovatel očkování tedy provax a přitom nemusí trvat na jeho plošném vnucování. Jejich motivace je silnější, protože vnutit OČKOVÁNÍ velké části populace (nikoliv jen svůj názor na něj) je nezbytné pro vytvoření kolektivní imunity a o to snad propagovatelům očkovací povinnosti jde.

sirinka
18. máj 2014

@adsumus tu na tomto fore celis okamzitym utokom... lenze kazda matka navstevuje so svojim dietatom nejakeho pediatra a kazda jedna v istej chvily musi celit tlaku v podobe povinneho ockovania. nikto sa nepyta, nikto nediskutuje, nikto neupozornuje na rizika... kazda jedna a ty toto nepovazujes za vnucovanie. skus povedat pediatrovi, ze ockovanie povazujes za rizikove, ze uvazujes o neockovani, potom mozno uvidis co je to natlak, strasenie, vyhrazanie a udavanie....tak si porovnajme aky masovy a silny je ktory natlak..

miliharmi
18. máj 2014

U antivax (ani zde to není přesné označení, protože antivax znamená být obecně proti očkování, což třeba ani já nejsem, jak jsem už tady v minulosti psala, netvrdím, že není možné použít očkování s prospěchem u konkrétního jedince v konkrétní situaci, ovšem jsem proti plošné vakcinaci, o té jsem přesvědčená, že poškozuje) není cílem vnutit neočkování těm, kdo se očkovat chtějí, pouze získat možnost svobodně a bez sankcí se rozhodnout pro neočkování.

adsumus
autor
18. máj 2014

@miliharmi Základná otázka, ktorá zaujíma rodičov ale nie je či očkovať povinne alebo celoplošne,a j ked verím tomu, že mnohi by radšej uvítali pokutu 10 euro ako byť doma s dieťaťom pol roka v karanténe, základna otázka je či sa máme alebo nemáme očkovať. Kto chce bojovať za celoplošne odporúčané očkovanie namiesto povinného, ja ho podporím. Pokuty nemajú žiadny zmysel ale len dávaju akúsi kvázi legitimitu antivaxerským apelom aby sa ludia neočkovali. Takže sa pekne vráťme k jadru problému, prečo sa nemáme očkovať. Lebo to je zmyslom antivax hnutia, nie či budu pokuty alebo karanténa.

kveta
18. máj 2014

@adsumus Napisala si, ze:
"Tu na tom to fore, kde ked napíšeš, že si očkuješ svoje dieťa, čelíš okamžitým útokom, že nie si matka, že ho zabíjaš, že mu ubližuješ, že máš čakať čo všetko zlé ho postretne, že si podplatená, vyšinutá a tak dalej a tak dalej. "

Je to loz a ohovaranie ludi na tomto fore. Takze neklam a nesir tu paranoiu. Tu Ti aj matka dietata zomreleho po ockovani pise, ze vidi iste vyhody ockovania.

adsumus
autor
18. máj 2014

@kveta Nie je to lož ani ohováranie, je to tak, antivax útočí hnusne, zákerne a tu sú dôkazy.

kveta
18. máj 2014

@adsumus Takze tvrdis, ze sa to deje ZAKAZDYM?

@mariosmykal Ku ktoremu nicku patril nick Fatmagul, ktory ste zrusili, lebo slo o dvojitu registraciu? Rada by som to vediet, lebo som tu dostala varovanie, ze nemam o istom nicku pisat, ze tu ma zdvojene registracie. Takze uz to mozem pisat?

kveta
18. máj 2014

@adsumus Ohovaras tu celu skupinu ludi. Nie je pravda, ze Antivax ZAKAZDYM utoci hnusne a zakerne. To je loz. Ze tu nejaky jednotlivec takto pise, to nie je cely Antivax a nie je to zakazdym.

adsumus
autor
18. máj 2014

@kveta Ja netvrdím, že to robia antivaxeri zakaždým,ale je to častý jav.

saska.t
18. máj 2014

@adsumus ja by som Rada vedela, ktora z nas co neockujeme a pravidelne Sem prispievame a sme nazyvane antivax,kedy kde ako spomenula,uviedla,robila natlak vo svojom prispevku a oznacila teba /vas/ za vrahyne svojich deti, nutila ta neockovat,alebo sa ti vhrazala,kedze nas tak pekne skatulkujes do antivax, prosim o konkretne mena.... kdezto ty bezne pouzivas Argument,ze my ohrozujeme tvoje dieta,kedze nase su neockovane,popripade napises,ze koli nasim prispevkom nejaka matka neda zaockovat svoje dieta ?

adsumus
autor
18. máj 2014

@saska.t Ja nikde nepíšem, že niekto ohrozuje moje dieťa, ani to bežne nepoužívam.

nae
18. máj 2014

@adsumus To kde je taká "výživná" téma? Naozaj existuje? Pošli link.

saska.t
18. máj 2014

@adsumus ty nepises ,ze neockovanim ohrozujeme aj tvoje dieta? hm...

Este by ma tak vseobecne zaujimalo,kedze som skatulkovana do antivax,ja som Bola vzdy presvedcena,ze za antivax sa povazuje skupina ludi,aktivistov,ktora verejne upzornuje na NU vakcin,usporiadava stretnutia a informuje o rizikach,ale asi sa mylim,kedze aj ja ako jednotlivec som povazovana za antivax,nikde nevystupujem verejne ani nikoho nepresviedcam,ze nema ockovat ci to nechapem spravne?

vld
18. máj 2014

@kveta aha...ale ked tu niektore diskutujuce maju uz pomaly mokre sny o vsetko negujucom argumente ako "plateny diskuter", to uz za loz a osocovanie nikto z vas nepovazuje? Vid @alikaa...to je pekny brainwash dotiahnuty do dokonalosti. Az mam pocit, ze to je v zakladnom manuali antivax, prednasany na vasich av voodoo seansach...

kveta
18. máj 2014

@vld Farmafirma na Slovensku plati firmu, ktora ma v popise svojej cinnosti aj ovplyvnovanie verejnej mienky prostrednictvom socialnych sieti. Uz som tu ponukala, ze cez IP poslem zaujemcom link na dotycnu firmu. Takze prepac, ze sa netvarim, ze ovplyvnovanie cez net v prospech farmafirmy sa nedeje.

Priklad za vsetky: v kazdej inej teme mimo ockovania admin pokojne napise kto stoji za novym zdvojenym nickom. Len tu sa chrani identita zdvojeneho nicku Fatmagul ako svaty gral. Schvalne sleduj, ci ten provax nick admini prezradia. 😝

vld
18. máj 2014

@kveta jaj, chapem, tu uz generalizovanie a skatulkovanie nevadi. No tak pouzijem tvoje slova, ale prepac, ze @adsumus sa netvari, ze vyhrazky av na nete neexistuju...

kveta
18. máj 2014

@vld Ja tu niekde tvrdim, ze provax je plateny? Nie. Myslim si to o par nickoch, ale nie o provaxe. Takze negenerǎizujem a neskatǔkujem.

Kdezto Adsumus tu pise, ze "antivax utoci, hnusne a zakerne". Upozornujem ju na taketo ohovaranie jednej nazorovej skupiny obyvatelstva uz cele mesiace. Tolko k tomu, kto tu skatulkuje.

sirinka
18. máj 2014

Fiha... Toto uz zavana fanatizmom, to vazne maniekto v pc zalozku so skopirovanymi komentmi z mk ci ako??? Zase som sa naucila cosi nove, hlavne ze ma problem dohladat jeden link par stran dozadu v diskusii 😕

vld
18. máj 2014

@kveta netvrdim to o tebe, tak ako @adsumus netvrdila nic konkretne o tebe. Anyway, nechajme to tak. Mna by mozno zaujimalo co teba alebo ine diskutujuce vedie k tymto podozreniam. Proste ma to zaujima, kedze tato pocta "vyvolenych" sa od jednej diasutujucej usla aj mne. Je mi sice lautr jedno co si mysli, ak pouziva taketo lacne argumenty, ale zase jej zahadne myslienkove pochody, ktore ju k tomu podozreniu doviedli su pre mna zaujimavym fenomenom hodnym preskumania. Ona sa o svoje myslienkove know-how nechce podelit, tak mi mozno pomozes ty. Inak, priznam sa bez mucenia, aj ja som si z jednej IP adresy otvoril druhy nick aby som "nezneuzival" manzelkin. To staci na podozrenie? Neviem, pytam sa...

nae
18. máj 2014

@sirinka Nielen skopírované komenty, ale celé printscreeny kto čo kde ako napísal (aj z facebooku, aj z MK), vrátane zložky so svojimi názormi, ktoré dotyční potom len kopírujú, keď príde na danú tému reč, aby nestrácali čas 😉 😀 Jednoducho - ako obyčajné mamy.

vld
18. máj 2014

@sirinka no vies, su myslienkove perly, ktore musia byt zachovane ako odkaz buducim generaciam

demo
18. máj 2014

@adsumus čo mal dokázať ten prvý príspevok od aristka? Dobre si ho pametam lebo bol absurdný, chcela od bio dievčat radu, čo ma robiť so svojou mykozou. Čo mal ten prispevkov teda ilustrovať?

kveta
18. máj 2014

@nae A obcas sa pomylia a uverejnia rovnaky koment s rovnakym obrazkom v roznych temach pod rozlicnymi nickmi.. ;) Asi telepatia..