icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

nae
18. máj 2014

@veriiii Prezentáciu som vyhrabala ja, nie petot, od neho je skopčená len tá oficiálna mediálna správa z mojho dnešného príspevku o 21.34. Podľa mňa áno, tak ako píšeš, interný report, akí sú šikovní. Sú to profesionáli a vedia, čo funguje, idú s dobou. Sociálne siete sú mocný nástroj a oni to veľmi dobre vedia a podľa toho sa aj správajú (nielen oni konkrétne, ale aj mnoho iných firiem samozrejme).

veriiii
18. máj 2014

@saska.t vsak hej, o tvoje ponimanie nejde, ide o vld😀

veriiii
18. máj 2014

@nae ty si asi nejaka hackerka, co musime si davat pozor😝..ale teraz vazne..ked si firma nevie ustrazit svOje strategie nooo😀 Tazki profici..ale vdaka tomu vsetci vieme ,ako sa roztaca biznis u farmafiriem na slovenskom poli......😀

vld
18. máj 2014

@nae Ok, marketingove nastroje na podporu produktu. Ako si spravne poznamenala, robi to kazda komercne sa spravajuca firma...kazda z nich vyuziva vsetky mozne dostupne prostriedky, buzz words, guerilla etc. Stale ale nerozumiem ako to moze byt pouzite ako argument na znegovanie obsahu niekoho tvrdeni. A tiez ako sa take podozrenia identifikuju. Preco mi napr. niekto napise, ze prekrucam, neuvedie v com a obsah mojho prispevku sa pokusa negovat vyhlasenim, ze som plateny diskuter? Mne je napr ukradnute, ci je v diskusii niekto plateny alebo nie. Ked ma presvedci, ze to co hovori ma hlavu a patu, tak ok...aspon si svoju robotu robi dobre. Ked pise zjavne bludy, pustim sa s nim do polemiky o obsahu toho co tvrdi.
Ale dobre, velmi sme odbocili...sorry... uz ma vlastne tie obvinenia vobec netankuju. Priznam sa, ze ma to na zaciatku trochu zdvihlo zo stolicky...ale cim viac sa okolo toho tocime, tym je jasnejsie, ze je to haluz, ktora nestoji za pozornost. A musim priznat, ze som sa nechal prilis vtiahnut jednou milovnickou absurdnej argumentacie do zbytocnej polemiky...do slepej ulicky. No nic, moja sprostost.
Good night vsetkym...

kveta
18. máj 2014

@vld Si o marketingu vzdelany. Nechapem naco bola ta komedia, ze nechapes ako si niekto moze mysliet, ze sa robi reklama cez diskusne fora. A ked si taky vzdelany, mozno nam mozes napisat, ci podla etickeho kodexu reklamy je v poriadku robit reklamu bez upozornenia spotrebitela, ze sa jedna o reklamu.
Good night.

nae
18. máj 2014

@vld To si musíš vybaviť s konkrétnymi diskutujúcimi. Ja som len poukázala, že platení diskutéri sú realita dnešného sveta - tu, vedľa, za rohom, všade. A nie je to žiadne tajomstvo.
Dobrú noc všetkým.

vld
18. máj 2014

@kveta Ale ja uz mam dnes fakt dost 😉 No ale odpoviem - nepisal som, ze nechapem ako si niekto moze moze mysliet, ze sa take veci robia...cely cas som bol zvedavy na to, ako sa obycajny diskuter ako ja dostane do podozrenia...ake musi splnat atributy na tu poctu.
Ale uznavam, zbytocna komedia, mal som sa na to vykaslat.
Dakujem za kompliment, ale nie som profik v reklame. Nemyslim, ze je neeticke robit reklamu bez upozornenia spotrebitela. Nieco ine je ale to, ak je ta reklama zamerne klamliva, zavadzajuca, poskodzujuca. Ak niekto pouzije buzz word alebo guerilla metodu na to, aby urobil vyrobku sirsiu publicitu, nevidim na tom osobne nic zle. Ale myslim, ze ak existuje realne podlozena pochybnost o etickosti takej reklamy, urcite je sposob ako sa to da riesit.
Uf, ja som pouzil smajlika? Uz som asi fakt unaveny alebo starnem...

demo
18. máj 2014

@vld podľa etickeho kódexu reklamy, nesmie byť reklama skrytá. Takže diskutovať na verejnom fóre a tajiť, že robím reklamu je neetické.

vld
18. máj 2014

@demo Ano, mas pravdu, eticky kodex to nedovoluje, ergo skryta reklama je neeticka. Stale pre mna ostava otazka, ci to, ze niekto pouzije primeranym sposobom buzz words alebo guerillu, tak je to neeticke. Tiez neviem posudit, ci je skutocne neeticke ak diskuter o niecom rozprudi debatu, pricom napr nepropaguje konkretny produkt, iba pomaha sirit povedomie o niecom, co s tym produktom alebo jeho pouzitim suvisi. Sameho ma to zaujima, skusim sa na tento problem popytat ludi od fachu...Ale to su veci, ktore sa nie vzdy daju lahko vyhodnotit a ako som uz spominal-ak je tu podozrenie na neeticku reklamu, treba to riesit konkretnym podnetom smerovanym na to urcenu instanciu. Lebo to uz sme zas v uplne inej rovine...tak ako o poruseni zakona a sankcii rozhoduju na to urcene institucie a nie kazdy, kto si mysli to alebo ono. A tiez to nijako nemeni moj pohlad na to, ze fakt, ze su aj (dajme tomu) na forach pritomni "plateni diskuteri" by z nas nemal robit paranoikov a nemal by nic menit na podatate diskusie. Opat len pre istotu, nepisem priamo o tebe.

adsumus
autor
19. máj 2014

Na známosť všetkým sa dáva, že som obyčajná malá mama, ktorá žije svoj malý obyčajný život, v malom obyčajnom byte a nemá žiadne príjmy ako od manžela a ani jeho príjmy nemajú s očkovaním nič spoločné a od štatu vo forme materskej, moje názory na očkovanie nie sú, neboli a ani nebudú na predaj (iba ak jedného dna napíšem knižočku o svojich zážitkoch), nevediem tu ani žiadnu reklamnu kampan za očkovaie (ved nedávno ste sami zhodnotili, že som taká sprostá, že mna by si PR agentura ani nevybrala), ale jednoducho sa zaujímam o otázky očkovania tak ako každý komu záleží na zdravi vlastného dieťať a nepáči sa mi, že nás antivax zavádza a klame v zdravotnej oblasti. Rozhodla som sa na tieto zavádzania upozornovať, to je všetko. Prajem všetkým účastníkom diskusie slnko v duši a pochopenie pre tých, čo s nimi nesúhlasia. 🙂

mariosmykal
19. máj 2014

@kveta Ahoj. Nick @fatmagul bol duplicitný od @kvieta . Stal sa niekde problém? Vďaka.

kveta
19. máj 2014

@mariosmykal Ano. A vyriesili ste ho. 😉

Kedy, prosim, dostanem odpoved na moju asi tri krat polozenu otazku, ci je modry konik plateny peniazmi farmafirmy?

mariosmykal
19. máj 2014

@kveta Hneď teraz 🙂 Koník je platený z reklám, ktoré vidíš na stránke. Žiadne zamlčané financovanie u nás neexistuje. Inzerujúce firmy zároveň nijak neovplyvňujú náš názor či prístup. Okrem toho sú záujmy oddelenia adminov a obchodu jasne odlíšené. Keby sa dali pokryť náklady na fungovanie stránky aj bez potreby reklamy, určite by sme tak robili. Zatiaľ sme však takto fungujúci spôsob prevádzkovania koníka nenašli.

sanym
19. máj 2014

@mariosmykal mám jednu otázku. Pred časom som mala problém s duplicitným nickom quidozed a odmietli ste prezradiť ktorá z dám to je. Vidím, že ste zmenili postoj, takže môžem dúfať že sa odpovede dočkám aj ja? 🙂

vld
19. máj 2014

@kveta No, odpovede si sa dockala. Mna teraz velmi zaujima co si svojou otazkou sledovala, ako si dospela k svojmu podozreniu na conflict of intetests celeho MK a ci si s odpovedou spokojna.

nae
19. máj 2014

@adsumus Ďakujeme za vyznanie, a teraz k veci - prosím o link na diskusiu, z ktorej si sem pastla printscreen na strane 266 (tvoj včerajší príspevok o 19.30.) Ďakujem vopred.

demo
19. máj 2014

@vld skryta reklama je skratka neeticka vzdy. A ak sa diskuter vydava za nezavisleho nadsenca pre nejaky produkt a je pritom plateny za reklamne prispevky, tak je to neeticke tiez. Na to sa nemusis pytat ludi od fachu, odpoved je jasna aj lajkovi. Uz preto, ze otazka etiky je podstatne sirsi pojem ako reklama. Nikdy by ma nenapadlo ziadat ludi z PR agentur, aby mi vysvetlili, co je eticke a co nie 😕.

vld
19. máj 2014

@demo Ono tiez zalezi od toho co kto povazuje za skrytu reklamu, ze jo? V tom si ty presne tak isto subjektivna ako ja alebo ktokolvek tu na fore alebo ktokolvek z danej branze. Preto na posudzovanie ci konkretne konanie je alebo nie je skrytou reklamou v zmysle zakona, a ci dochadza alebo nedochadza k poruseniu zakona alebo etickeho kodexu, je tu nezavisly organ, na ktory sa moze hocikto so svojim podnetom obratit. Mozes to urobit aj ty. Okrem toho, pisal som o urcitych konkretnych marketingovych technikach, ktore sa v praxi pouzivaju...ano, niekedy aj na hrane alebo za hranicou etiky, ci zakona. Ale opat...sme ty alebo ja opravneni k tomu, aby sme to posudili? Mozes mat na to nazor, ale ak chces nejake konkretne konanie za protizakonne oznacit, musis to dokazat, tot vsjo. Inak mi vysvetli preco by ludia z reklamnej branze mali byt automaticky diskvalifikovani z diskusie o etike v reklame? Skus objasnit tento skratkovity zaver? Ked sa nejaki pravnici zachovaju neeticky, tak su implicitne vsetci diskvalifikovami z diskusie o etickom kodexe pravnikov? Ja uz tejto optike fakt ze nerozumiem. Ty poznas ludi, s ktorymi sa chcem na tuto temu bavit? Poznas ich profesionalny background a ich moralne/eticke zasady? To co je toto za logika?

demo
19. máj 2014

@vld upokoj sa. ludi z reklamnej brandze nijako nevylucujem z diskusie o etike. snazila som sa ti povedat, ze problematika etiky je podstatne sirsia ako problematika reklamnej etiky. Moj zaver nebol skratkovity, zato tvoja reakcia je dost skratovita.
Ja osobne nepotrebujem predebatovavat co je eticke/moralne a co moralne nie je. Je mozne, ze ti si bez konzultacie veci nevies vyhodnotit, potom ok, treba to konzultovat 🙂

vld
19. máj 2014

@demo Precitaj si este raz poslednu vetu svojho prispevku, na ktory som reagoval. A mozes mi aj kludne objasnit co presne si tym myslela, ja som vysvetleniam otvoreny. Inak moj tk aj tf su zatial stabilne.

demo
19. máj 2014

@vld NIkdy by ma nenapadlo ziadat ludi z PR agentur objasnenie toho, co je eticke a co eticke nie je. Na vsetko ludske konanie sa daju totiz aplikovat otazky: "je to dobre a je to poctive?". Pravdaze, v ramci roznych profesii existuju rozne eticke nuansy... ale naco veci komplikovat? Naco konzultovat? V tomto konkretnom pripade - platene a utajene diskuterstvo - je nad slnko jasne, ze to poctive nie je.
Toto je choroba dnesneho cloveka. Relativizovat, konzultovat a kluckovat. Bez toho, aby sa clovek jednoducho pozrel do zrkadla a odpovedal si na velmi jednoduche otazky.

vld
19. máj 2014

@demo hm, to je super, ze si tak zbehla a tvoj subjektivny pohlad ta vo vsetkom plne uspokojuje. No co uz? My sprostejsi si obcas musime nechat poradit od odbornikov. Zaujimave, ze ludstvo dem co den riesi mnohe eticke dilemy a tot tu na tomto fore maju niekolko guru, ktore maju vo vsetkom jasno.

demo
19. máj 2014

@vld Podvod je podvod a to aj v pripade, ze ho nejake specialne vydanie etickeho kodexu povazuje za moralny 😉

kveta
19. máj 2014

@vld Rada Ti odpoviem. Farmafirma tu ma svoju reklamu, teda modry konk plati, ako nam Mario Smykal povedal.

Zaroven vieme, ze na Slovensku farmafirma stiahla svoju reklamu z media, ktore upozornovalo na skodlivost a neucinnost vakcin.

Modry konik mal uverejnenu reklamu farmafirmy aj po zavedeni sankcii farmafirmy voci inemu mediu.

Zvysok uz necham na inteligencii citatela.

jaron
19. máj 2014

@kveta len to je asi trochu rozdiel:
- stránka niekým platená
- stránka platená z reklám

Ak je jeden z uverejňujúcich reklamy farma firma, to predsa neznamená, že platí stránku priamo (vedie, financuje, ovláda...) - to je rozdiel, nie?

jaron
19. máj 2014

@kveta len to je asi trochu rozdiel:
- stránka niekým priamo platená
- stránka platená z reklám

Ak je jeden z uverejňujúcich reklamy farma firma, to predsa neznamená, že platí stránku priamo (vedie, financuje, ovláda...) - to je rozdiel, nie?

jaron
19. máj 2014

čo mi to dalo 2X? už sa to nedá zmeniť

adsumus
autor
19. máj 2014

Len by som sa chcela bojovníkov za eticke prispievanie na koníku spýtať, či propagácia vitamínuC a kadejakých iných alternatívnych postupov, ktoré mimochodom sú jedna vedla druhej super drahá záležitosť, tak by som sa vás chcela spýtať, či toto už za skrytú reklamu nepovažujete? Takže opäť poprosím, treba si pred vlastným prahom vyzametať a až potom chodiť zametať pred cudzí. A dalej, ak tu chcete kydať na prispievateľov, že sú podplatení a nepíšu vlastný názor ale robia niekomu reklamu, urobte tak menovite, aby sa mohli brániť a nehádžte špinu na každého kto je za očkovanie. To je moja priateľská rada, lebo ako tak sledujem postupne strácate podporu inteligentných ludí.

kveta
19. máj 2014

@jaron Modry konik zrusil minimalne jednu temu o rizikach ockovania. V uvodnom prispevku boli nadherne popisane pridavne latky vakcin a ich ucinky na organizmus.

Zrusili ste tu aj prispevky s tabulkami o nesulade vymiznutia chorob s casom zavedenia ockovania.

Ale zdvojene prispevky provax nickov adsumus a ineho nicku /pectore?/ aj s grafmi ostali.

Su tu teda zasahy do diskusii robene tak, ze to vzbudzuje pocit, ze farma firma Vam rada zada reklamu aj nabuduce.. Je jedno ako to nazves.. Ci stranka platena z reklam alebo stranka priamo niekym platena. Vysledok je rovnaky.

jaron
19. máj 2014

@kveta to je zvláštne

ja skôr od svojich známych, teda konkrétne jedna detská lekárka, že MK je skôr postrach 😀
smejem sa, ako sa pri stretnutí pohoršovala, že to je hrozné, tie ženy, čo tam chodia a potom robia hlúposti a pod. 😀 vravím, že aj ja tam chodím, že to zase nie je až taká hrozná, extrémistická stránka, že sú tam aj diskusie a ľudia za očkovanie a pod. 🙂
tak sa mi zdá, že sa veľmi tým farma firmám tu nedarí, neviem, či to len tá moja známa tak vidí MK, ale mám dojem, že je aj viac takých... 🙂