icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

janano
17. máj 2013

@adsumus pardon, ja som zabudla, ze nam tu vladne "demokracia" 😉 😉 😉 😉 😉
Ty nechapes jednu vec, to je cely system, ktory sa vali ako koleso z kopca a berie vsetko so sebou. Jedna vec nadvazuje na druhu a tak dalej. Len treba vediet aj citat medzi riadkami ☹

adsumus
autor
17. máj 2013

@irenkask Irenka, ano si uplne normálna, táto diskusia ale nie je o tebe, treba si založiť vlastnú, nech sa ti každý vyjadrí, potom uvidíš, čo si kto myslí. Sú aj doležitejšie veci ako tvoje diagnozy.

adsumus
autor
17. máj 2013

@janano
Nový Zéland má svoju vlastnu AV spoločnosť(IAS), ktorá nedávno startila svoj staus charitativnej organizácie, potom ako Komisia pre charitatívne organizácie rozhodla, že IAS v skutočnosti nevzdeláva rodičov, ale propaguje názor, že očkovanie je "neefektívne a nebezpečné" a snaží sa zmeniť vládnu politiku, čo je politický cieľ a nie charitatívny.

stanislava2
17. máj 2013

@irenkask Skor už vie že stebou sa do vojny netreba puštat.Ved si počula o pripadoch kedy pacient svojho psychiatra aj zabil.

janano
17. máj 2013

@adsumus samozrejme, vo vsetkom je politika, aj to, ci sa zajtra nadychnes, je politika 😉

irenkask
17. máj 2013

@adsumus Sumuska ide o to, že by sme chceli ten tetanus a odmietol očkovanie aj po zranení psom aj po porezaní, pichnutí, keď bol opitý dokonca si ma pomýlil s mačkou a bozkal ju a ani len ten tetanus nedostal dorezaný od hrdzavého plota a od mačky versus mňa ani len toxoplazmózu a to nie je očkovaný na nič a ani nič nedostal, takto to súvisí s očkovaním.
Ale pozor, nevšimla si si že táto téma nie je len o očkovaní ale o zodpovednosti za odporúčania v zdravotnej oblasti, takže sa týka všetkého aj chorôb aj liekov aj očkovania aj prístupu k pacientom aj poistiek ak odmietnu odporučiť napísať diagnózu ktorú samé vidíte na mne náročky aby som nedostala nič.

irenkask
17. máj 2013

@adsumus Sa mýliš sama som obeťou nezodpovednosti za neodporúčanie v zdravotnej starostlivosti o mňa.
@stanislava2 Stanka veď ja by som dala každému aj to posledné len nemám nič také čo by som dala.

adsumus
autor
17. máj 2013

@irenkask Hovorím ti ešte raz, odchod na Ukrainu, tam je všetkého dosť, čo si želáš a možno aj s tými chorobami si to preberieš trochu ináč. Ked ťa neuznali, tak ťa neuznali. Treba skúšať, čo ak?

stanislava2
17. máj 2013

@irenkask Vieš čo zober toho tvojho teda k doktorovi nech tam pred nim urobi stojku.Pečienka mu rozbije hlavu a máš vybavené.

kvieta
17. máj 2013

S tou besnotou by som si taká istá nebola, že sa nevyskytuje... stačí si zájsť do prešovského kraja, Bardejovský okres, je tam nejaká besná líška, sa tam potuluje sem a tam, možno budete mať šťastie a natrafíte aj na nejakého psa, hlavne, ked nebol očkovaný, tak bude radosti.

sirinka
17. máj 2013

@adsumus nie, pojdem z infekcnym deckom do cakarne plnej chorych detiaby mi doktorka oznamila, co uz viem... Ved dieta s kiahnami treba trosku prevetrat na prechadzke mestom ci???

irenkask
17. máj 2013

@stanislava2 Ale veď bol nie je mu nič a ja čo nepijem tak tam mám poočkovaní a liekoch na chrbticu hemangiómy. Ja neznesiem ani víno, hneď by to išlo kadeľahšie. A na pečienku sa tá poistka nevzťahuje tiež.
Kamaráti mu robia na Ukrajine a nepočuli nič o nijakej chorobe, tí keď prídu tak sa bozkávajú a dezinfikujú tak asi preto. Hrajú spolu futbal a vždy sa dezinfikujú. Teraz už viem prečo. 😉 😉 😉 😉 😉

stanislava2
17. máj 2013

@irenkask Tak potom ti neostáva nič iné len umret chudobná ako kostolná myš.

irenkask
17. máj 2013

@stanislava2 Ale čoby, možno že sa raz nájde bohatý , nie? Ja neskladám zbrane ešte . Možni ktosi dohodí senza kšeft kým umrem. 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉

irenkask
17. máj 2013

Čítajte aké osobnosti píšu o našej zodpovednosti a neočkovaní v knihe a odporúčajú svedomitým mamičkám našu stránku. Teda náš Marian samé chvály od osobností.

Rozhodla som sa urobiť niečo pre svoje zdravie ohľadne zmeny stravy a kúpila som si včera veľmi zaujímavú knižku Navarme si ZDRAVIE od Andy Timkovej a Mirky Luberdovej. Tešila som sa na kopec zdravých receptov, ale okrem nich som hneď v úvode knižky našla pár rád autoriek ako zdravo žiť(citujem z knižky): V zdravom a čistom tele ženy rastie zdravé bábätko. Málokto vie, že 50% toxínov z tela matky berie do seba dieťatko. Navyše bezprostredne po narodení v priebehu prvého roka dostane do seba malý tvorček toľko vakcín, že sa ani nečudujem, že sú dnes deti také choré. Nechcem zachádzať do detailov, ale ak vám záleží na vašom dieťati, kliknite na vynikajúci slovenskú stránku www.slobodavockovani.sk, aby ste mali jasnejšie v otázke očkovania vašich detí. Lekár vám povie A, ale treba, aby ste vy vedeli aj B – a to nájdete na spomínanej webovej stránke. Máte nato právo a vaše dieťa tiež. Ony sa nevedia brániť, aby ste ich neočkovali.
Bola som veľmi milo prekvapená z tejto knižky.

stanislava2
17. máj 2013

@irenkask vela študuješ všetko ovládaš tak z toho niečo aj vyryžuj.čo ak by si vymyslela niečo lepšie ako je očkovanie proti ochoreniam na ktoré su učinné zatial len vakciny?Držim palce a verim že ta to dovedie dalej ako len na tu psychiatriu ako pišeš.

irenkask
17. máj 2013

@stanislava2 No veď práveže ostáva jediná možnosť aby som niečo chytila určite a to je práve očkovanie ,ale ja nechcem rakovinu, cukrovku, autizmus ani autoimunitné ochorenie pre môjho ale len také dočasné aby čosi dostal a za rok zase čosi iné.
A problém je v tom, že po očkovaní by bol zmrzačený navždy. 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 A to nechcem.

bamb27
17. máj 2013

velmi trapna tema,,, sledujem ju uz par dni a ani neviem preco, je to len skladka protichodnych nazorov s uplne nulovou vypovednou hodnotou,,, normalny zdravy jedinec vie ze zodpovednost za cokolvek je lan na nom samotnom a tyka sa to uplne vsetkeho,,, stravy, spolocnosti ktora cloveka obklopuje, vratane nazorov, toho co studuje a nestuduje a v neposlednom rade toho komu zveri do ruk svoje zdravie,,,
aj medicinsky zakrok ktory zachrani zivot, moze kazdy jedinec odmietnut na vlastnu zodpovednost,,, opakujem VLASTNU ZODPOVEDNOST a je to jedine a jedine jeho vec ako to dopadne,,,
"cize tema s nazvom kto ma "zodpovednost za odporucania v zdravotnej oblasti! je na kazdom jednom z nas,,,, ak tu niekto veri ze ho spasi lekar, liecitel, saman, sarlatan, spasitel ktokolvek, "anonymny" prispievatel ,,proste ktokolvek je uuuuuplne ale uuuuplne bezpredmetne a je uuplne zbytocne vypisovat tu akekolvek pre a proti lebo kazdy si vie nazor urobit sam,, a je veeelmi trapne vytahovat kadejake studie aj z tych najrenovovanejsich publikacii,,, lebo nemoze ani tusit na aku objednavku boli vyprcovane ,,pravda je relativna
tak by som odporusila hlavne zakladatelke temy sa zobudit a ucinit zistenie ze curat proti vetru sa neda,, ale tak ked chce, nech sa paci,,, je to tema nanajvys kontroverzna,,, a je tusim na case ju zatvorit,,,
nikto mudry z neba nepadol, kazdy ma skusenosti a dovody ake ma,,, a opakujem sa ale kazdy je zodpovedny len sam za seba a za svoje deti,,, kolektivna zodpovednost neexistuje a treba sa s tym zmierit,,,,
moja prva a posledna reakcia v tejto teme, ktoru uz ani dalej citat nebudem a odporucam kazdemu tak ucinit,, ak teda si je vedomy toho ze ma vlastny rozum a vie sa zariadit aj sam, bez toho aby potreboval odporucania
howk ...

stanislava2
17. máj 2013

@irenkask Tak ti prajem vela štastia ja sa idem pritulit k tomu mojmu zdravému očkovanému chlopovi.Inak ked si ten moj pred rokmi skoro odfaklil palec na cirkulárke tak prvé čo obsiahol bola tetanovka nikto sa nepýtal či si ju praje alebo nie.Palec je v poriadku funguje už vyše desat rokov bez následkov.Naštastie lekári nemaju tie školy nadarmo a svoju prácu si robia celkom dobre.Doteraz sme im žiadny uplatok nedali a nik ho doposial od nás ani nepýtal.

irenkask
17. máj 2013

@stanislava2 Šťastná to žena zaočkovaná. 😀 😀 😀 😀

zuzkat1
17. máj 2013

@sirinka nasa dr povedala ze ak budem mat podozrenie na kiahne mam urcite dojst lebo to treba spolahlivo odiagnostikovat... Nie vsetky vyrazky su kiahne...ja by som si netrufla stanovit diagnozu...

sirinka
18. máj 2013

@zuzkat1 ved kludne, kazdy ma zodpovednostza svoje vlastne dieta.. Ja som uprednostnila pokoj doma pred tahanim sa po ambulanciach 😉 moje dieta ma uplne standartny priebeh kiahni, ver, ze aj ty by si spolahlivo vedela, o ake ochorenie ide 😉

zuzkat1
18. máj 2013

@sirinka mozno...aj ked ja som nikdy nevidela kiahne a ako sa poznam spanikarila by som...😅 tiez nas to vsak isto neminie...

adsumus
autor
18. máj 2013

@sirinka To sú neuveriteľné veci, to hádam nemyslíš vážne, že svojmu dieťaťu nielen že robíš diagnostiku, ale ešte ani k lekárke s ním nejdeš? A to, že má zapísanú diagnozu v zdravotnom zázname bez toho, aby ho videla doktorka, je absolutny vrchol a dufam, že to tak v skutočnosti nie je.
@zuzkat1 S akoukoľvek podozrivou vyrážkou treba namašírovať k lekárke.

zuzanockamt
18. máj 2013

@sirinka kiahne su infekcne ochorenie, ktore sa musi nahlasit, nie? ... cize neviem, ci je na mieste tvoj postup zatajit to lekarke

adsumus
autor
18. máj 2013

@bamb27 Ak sa ti téma nepáči, máš možnosť vybrať si inde, je tu toho dosť. Ak som správne pochopila tvoj postoj je taký, že ak ti niekto s prísľubom, že ťa zbaví nejakého zdravotného problému, spôsobí poškodenie tvojho zdravia, tak je to len a len tvoja chyba, že si taká naivná a zaplatila si za to kopec penazí. A čo takto jedným vrzom zbaviť zodpovednosti aj výrobcov potravín a kozmetiky, každý sa predsa môže rozhodnuť sám, čo a či bude jesť alebo aký sprejík si nastrieka, aby pekne vonal,že?

sirinka
18. máj 2013

@zuzanockamt ja som nieco zatajila?
@adsumus takze ty s uplne kazdym kychnutim bezis k lekarke? Prepac, ale si na smiech. Keby lekarka povazovala za nutne dieta vidiet, tak mi to pocas telefonickej konzultacie povie, ale zrejme ma povazuje aj vdaka mojmu vzdelaniu a praxe za dostatocne kompetentnu...
Ked to tak citam, mnoho ludi vdaka dostupnosti lekarov straca zdravy usudok a kedze navsteva lekara v akomkolvek mnozstve je u nas "zadarmo" tak uz chapem tie neustale preplnene cakarne...
Mimochodom, co podla teba je alebo nie je podozriva vyrazka? Lebo podla tvojich odporucani mozes odsediet fakt polovicu detstva v cakarni u lekara 😉

zuzanockamt
18. máj 2013

@sirinka pises, ze si u lekarky nebola nie? "Ja som uprednostnila pokoj doma pred tahanim sa po ambulanciach moje dieta ma uplne standartny priebeh kiahni,"

sirinka
18. máj 2013

@zuzanockamt treba citat vsetko, ked uz, lekarke som hned volala, ze dcera ma kiahne a dohodli sme sa na dalsom postupe... 😉

miliharmi
18. máj 2013

@sirinka
@abbey1
Samozřejmě, lékaři a vědci vůbec se stávají novodobými kněžími, kterým se musí věřit a kteří snad mají právo rozhodovat, co je pro nás a naše děti nejlepší a zpochybňovat jejich názor se nesmí. Ovšem skutečně moudří vědci si uvědomují, co říkal jeden moudrý profesor medikům před přednáškou. "Polovina toho, co vám tady budu říkat, není pravda, bohužel zatím nevíme, která polovina to je." 😉
Rozhodovat o svém zdraví a léčbě má právo jen ten, kdo ponese její následky, což je vždy pacient nebo jeho rodiče. Lékaři nám mohou poskytnout mnohé užitečné informace, které my sami nevíme, ale naše zkušenosti nás poučily o tom, že ne vždy je možné těmto informacím věřit a také, že informace od různých lékařů a vědců se mohou velmi zásadně lišit nebo si dokonce odporovat. Nelze tvrdit, že očkování je správná cesta, ale ani nelze tvrdit, že je vždy nesprávná. V každém případě ale nelze tvrdit, že jasně víme, že je nutné něco vnucovat. Vůbec nechápu, jak si někdo může srovnat se svým svědomím, že něco někomu v této oblasti vnucuje, ačkoliv neví a nemůže vědět, kde je pravda a to na obou stranách. Povinné očkování je rozhodně nemorální, stejně jako by byl zákaz očkování. Informování o nějaké věci je vždy poněkud jednostranné podle toho, k jakému názoru se přikláním. Dokonce to ani nemusí být úmysl, člověk si i podvědomě vybírá informace, které se hodí k jeho názoru a také neúmyslně přehlíží nebo sám v sobě znevažuje informace, které jeho pohledu nevyhovují. A to také na obou stranách. Potřebujeme vědět, že naše poznání i celkové vědecké poznání je prostě jen velmi částěčné a vždy se v něčem mýlí a mít dostatek pokory k tomu přiznat i druhé straně se rozhodovat podle toho, jak se to jeví ji, byť nám samotným se to jeví opačně. Právě to neustálé dohadování o tom, která strana má vědečtější a odbornější názor, kdo má více a lepších odborných studií atd. mě utvrzuje v tom, že je třeba se rozhodovat nejen podle současného většinového odborného názoru, ale také podle vlastních zkušeností a také podle poznání na jiných úrovních, než je jen čistě rozumové. Jestliže je očkovací povinnost založena a vynucována jen na základě jednoho z mnoha vědeckých názorů (kolektivní imunita vytvořená proočkováním), který vůbec nemusí být pravdivý ať už celkově nebo částečně, pak je velmi nemorální. To si uvědomují ve vyspělých demokratických společnostech, ačkoliv i oni považují celkově očkování za nejspíš přínosné, nechtějí ho vynucovat. Samozřejmě nikdo není dokonalý, takže i v těchto demokratických společnostech se objevují snahy některých skupin směřující k nepřímému vynucování a sociálnímu inženýrství v oblasti medicíny a očkování konkrétně. Jsem vděčná všem, kteří se těmto snahám staví na odpor, byť jsem si vědoma, že i tato druhá strana občas používá nesprávné prostředky, jako je manipulace a zjednodušující zavádění.