icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

adsumus
autor
23. máj 2013

@abbey1 Nerozumiem celkom, čo chceš vedieť. My a naše dieťa sme plne očkovaní, chránime tak seba aj tých, čo nemôžu byť očkovaní. O tých, ktorí nechcú byť očkovaní sa radšej nevyjadrujem.Spokojná?

abbey1
23. máj 2013

😀 😀 😀 😀 😀

zitaje
23. máj 2013

@adsumus No ale aj ockovany clovek moze dostat rubeolu, tak ako a koho chranis tym, ze si ockovana?

adsumus
autor
23. máj 2013

@zitaje Ked sa zacali očkovať prckovia(teda my), prestala sa vyskytovať rubeola.

zitaje
23. máj 2013

@adsumus zvlastna logika. Kazdopadne tym padom aj ja chranim cele svoje okolie, ba co viac, celu spolocnost tym, ze som rubeolu prekonala a mam proti nej protilatky 😎 . Juj, aky povznasajuci pocit, asi zachranim cely svet 😀

adsumus
autor
23. máj 2013

@zitaje Nepovzášaj sa, môžeš ochorieť a aj nakaziť hocikoho, dokonca aj svoje nenarodené dieťa.

zitaje
23. máj 2013

@adsumus rovnako ako aj ty 😉 Rozdiel je len v tom, ze ja som chorobu prekonala prirodzene, kym ty si si nechala do tela vpichnut chemicky koktejl roznych latok.

adsumus
autor
23. máj 2013

@zitaje Treba si počkať, čo povedia naše dievčatká, ak ich bude vdaka somarinám ohrozovať rubeola. Ja budem už vo veku ale počuvať veľmi pozorne.

jarhal
24. máj 2013

@avokimada ......zase tu zostal len smrad po tebe a ty sa zdekuješ-zbabelec- a neprajem si od protistrany žiadne súkromné správy -nie som kabátnik .....

ty si teda trufas!!!! ze neprajes? kto preboha by ti vypisoval? ..tak skopiruj a daj to sem ....ak si tak fandis!
pre mna nie si tak dolezita aby som ti pisala do ip.... 😲
a neviem koho nazyvas protistrana... 😝
a smrad ostava tak akurat po tebe a koho ty nazyvas zbabelec?
vies starka ja som este vo veku ze radsej sa tesim na manzelske ťuťu-muťu v noci ..ako na vypisovanie s tebou...

jarhal
24. máj 2013

@irenkask.. Stará matka pozdravuj svoje vnúča , nezabudni.............................................Chýbať tu nebudeš určite stará mať.
Včera o 21:18 • Odpovedz • Už sa mi to nepáči • 1 • •
moja reakcia:STOPIRENA mila irenka:

tak stara matka este nie som ..som len trojnasobna zodpovedna stastna matka....ale uz sa na to tesim ked to pride.....
ale urcite budem milujuca babicka a nie zufala stara striga... 😖
a ak mi zavidis tak radsej trp potichu a nereagujuj.... aj ticha radost je radost...
som rada ak ma obdivujes,....lebo mas co.... 🙂 som stastna ..zdrava...a mam krasnu milujucu rodinu.... neviem co si este priat?!!!

sirinka
24. máj 2013

@natas4 no, ale ockovaniu doverujes? Das odporucenie tojej dcere, nech si necha skontrolovat protilatky pred pripadnym tehotenstsvom? Kolko ludi poznas, co sa rubeolou v zivote nakazili viac, ako jeden krat?

adsumus
autor
24. máj 2013

Trochu na obveselenie pre všetkých:

https://www.youtube.com/watch?v=Eegp7NJLA1A
sirinka
24. máj 2013

@adsumus no ked ja som bola dieta, este sa proti rubeole neockovali miminka, ockovali sa dievcata tusim siestacky, ktore nemali este protilatky....skoda, ze sa to zvrhlo na pouzivanie vyhodnej mmr vakciny a tak sa ockovanie presunulo na babatka a tak su teraz zeny v produktivnom veku vystavene vyssiemu riziku nakazy, kedze mnohe tehulky bez problemov cestuju do zahranicia, na nakupy do rakuska a nezistuju si, aky stav zaockovanosti ci vyskyt rubeoly tam je napriklad... Takze pokial ani prekonanie ochorenia ani ockovanie skutocne nebrani opatovnej nakaze... Ja vlastne ani nevidim zmysel tohto ockovania... Ani nerozumiem mechanizmu, ako sa mu mohlo podarit eliminovat vyskyt rubeoly, kedze ako sama pises, nechrani pred nakazou.... V tom pripade je jedno, ci ockujes mimino alebo skolacku, ci dospeleho cloveka...
Kedy si bola ockovana a kedy si si nechala skontrolovat protilatky?

jarhal
24. máj 2013

@adsumus dik ..teda zobudila som si dceru...ale pri tomto pocasi to som sa obveselila...prima familia.... 😀 😀 😀
este daco najdi ..rada sa vytesujem....ja som optimista....a k teme:?
zodpovednost?
najnovsie co mam: predvcerom..
mi lekarka doporucila kupit holtov krem...a aj mi ho dala na predpis a vies som jej vdacna--pomohol....... 😀

adsumus
autor
24. máj 2013

@sirinka No ešte to tak, aby nechránila. Chráni. Treba eliminovať riziko. Vakcíny eliminujú riziko. Myslíš, že prečo sme tu doteraz nemali rubeolu? Lebo si ruky umývame?

sirinka
24. máj 2013

@adsumus

adsumus @abbey1 Postoj cirvi je jasný, nespochybnuj ho. Nestačí, ak sa budu očkovať pubertiačky, lebo sa môžu znova nakaziť. Rubeolou sa môžu nakziť aj očkovaní aj neočkovaní. Ochrana je len jediná, očkovať prckov.
Včera o 22:54 • Odpovedz • Páči sa mi to • •

Prepac, zacinam sa stracat v tvojich myslienkovych pochodoch.... ☹

avokimada
24. máj 2013

@jarhal hahaha a čo tu potom robíš-čo ti manžel zdupkal?????zase sa potvrdilo-trafená hus zagága-správu som vymazala-keby si čítala tak vieš 🙂 s dotyčnou sme vydiskutovali čo sme potrebovali a ty sa ozývaj kde o teba stoja-mladucha.......síce keď si sa ozvala tak vieš koho som myslela-protistrana-tak potom čo chceš????? ťuťu-muťu-chachacha-nebuď smiešna-keby to bola pravda,nepotrebuješ o tom písať-krásne ránko ti prajem 🙂 🙂

jarhal
24. máj 2013

@avokimada tutu mutu bolo vcera ... 😲 😲 😲ak ti robi problem sa zorientovat....alebo zeby senilita uz uradovala?
ranko zduchol mas pravdu ale len do roboty.. ...

vies aj robit treba..ak chces susne zit... ty nie?

adsumus
autor
24. máj 2013

@sirinka Ty vieš dobre ako som to myslela, tak ma láskavo neťahaj za slovíčka. Najmä, ked ti hentie klamstvá ako Brno nerobia žiadny problém.

nae
24. máj 2013

@adsumus
Rozhodovanie o očkovaní proti rubeole prenechám synovým partnerkám. Keď budú v plodnom veku a budú si chcieť založiť rodinu, tak budú mať aj dosť rozumu si rozhodovať o svojich životoch a možnom očkovaní. Nebudem kvoli tomu presadzovať očkovanie dojčiat a predpubertálnych dievčat.

sirinka
24. máj 2013

@adsumus nie, praveze neviem, ako mozes jednym dychom tvrdit, ze ockovane dievcata sa nakazit mozu a zaroven, ze ockovanie chrani pred nakazenim. ty poznas kolko ludi, co prekonali rubeolu vo svojom zivote dvakrat? su deti ockovanych matiek tiez po porode chranene protilatkami od nich?

adsumus
autor
24. máj 2013

@sirinka Aj zaočkovaní aj nezaočkovaní sa môžu znova nakaziť rubeolou. Ale ked sa zaočkuju deti, tak tu nie je ani možnosť sa nakaziť, lebo to ochorenie sa eliminuje. Cim viac neočkovaných, tým väčšie riziko, že sa nakazíš.

avokimada
24. máj 2013

@jarhal to je záruka slušného života keď človek chodí do roboty???? to znamená akurát to ,že chodí do roboty 🙂 nemá to nič so slušnosťou ,ani so sexom,ani s ničím....záleží len od konkrétnej osoby ako si to ďalej usporiada-takže tak.a k tej senilite - určite majú v tebe deti príklad po všetkých stránkach,keď si stále natrepaná na nete.ja si svoju vnučku určite užívam viac ako ty.nevieš nič o elektomagnetických vlanách,ktoré vyžaruju spotrebiče-ako je počítač,notebook,mobilný telefón,wifi zariadenie,televízizor v uzavretom priestore a ako to pôsobí nielen na deti?????moja vnučka keď príde (a je u mňa viackrát za deň-niekedy s mamou,niekedy bez mamy) mám všetko vypnuté? a moja dcéra sa usiluje o to isté....škoda energie na teba a keď ti deti vyrastú,možno prehodnotíš svoja správanie k starším-pretože u teba momentálne sú všetci idioti, senilní,nesebestační skrátka starci-či maju 50 alebo 70.tvoja mam je určite na teba hrdá-ak jej to dáš prečítať-určite sa usilovala o lepšiu výchovu-ups-nevyšlo jej to-zbohom zdravý rozum-tešilo ma- ale stačilo

kvieta
24. máj 2013

@avokimada 50-tničky a ups?... Super, pokroková si, moderná babka. Misa už sa vytrep odtiaľ, nevydržíš mesiac zaracha? 😀 😀 😀

zitaje
24. máj 2013

@adsumus stale ale nechapem, preco je lepsie nechat sa ockovat, ako prekonat chorobu.
Kedze rubeola sa uplne eliminovat zjavne neda, kedze 1) vsetci neockuju, 2) v zahranici nie je ockovanie povinne a mnohi chodia do zahranicia, aj do vzdialeneho. Tak mi vychadza ovela vyhodnejsie, aby dieta ziskalo protilatky prirodzene. Kto nechce ziskat protilatky prirodzene, moze si dat dieta zaockovat.
Alebo si myslis, ze jednoducho stat ma urcovat ludom, co maju robit, ludia sa maju ticho podriadit a basta, hej? Pre dobro spolocnosti. Take tu uz bolo, nedopadlo to dobre. A co je na tom najzaujimavejsie: ani vtedy nedokazali eliminovat niektore javy 😉

jarhal
24. máj 2013

@avokimada moju matku nechaj na pokoji zomrela ked mala 40rokov a ja 15..... zostali smeuz traja surodenci a teraz sme len dvaja.... brat mi zomrel 25 -rocny.....ak nevies tak neber moju rodinu do ust.....!
aj tak mam stastny zivot!

nevesam to zakazdym na nos kazdemu ..ako niektore co si myslia ze len im zivot ublizuje..... 😢
zariadila som sa sama...ak padnes na kolena musis aj vstat a zivot BOLI 😢
poznas to NIET CHYZA BEZ KRIZA:::
apropo mila pani ADAMIKOVA:
uz sa na mna nepamatas? lebo ja na tebe uz hej som si spomenula....

sirinka
24. máj 2013

@adsumus takze kym sme tu nemali povinne ockovanie, vacsina dievcat prekonala rubeolu prirodzene. len u maleho percenta hrozi, ze by sa mohla nakaza opakovat, alebo u ktori ju neprekonali, riesenie by som videla v kontrole protilatok a naslednej moznosti zaockovania v case, kedy zena planuje otehotniet. takto sme dosiahli stav, kedy vacsina zien nema prirodzenu imunitu, nikdy nevies, kto je ci nie je zaockovany a ani vlastne ockovanie ti nedava ziadnu istotu, ze si chranena...takze opat ti neostava nic ine, len si dat skontrolovat protilatky a pokial sa rozhodnes, nechat sa opatovne ockovat...

adsumus
autor
24. máj 2013

@zitaje Ved ti tu píšem, že aj zaočkovaní aj nezaočkovaní môžu znova ochorieť, ale ked sa očkuju prckovia, tak NIKTO neochorie, resp. úplné minimum. Načo je dobré teda ochorieť? A ako chceš zariadiť, aby všetky ženy ochoreli? Aby mali prirodzenú imunitu, ktorá ich tiež uplne neochráni pred reinfekciou? Čo vám štát furt, stále len určuje? Zákony štátu sú nato, aby nás chránili, mne sa tiež nepáči, že dostávam pokuty za rýchlosť, ale tak nejaký poriadok musí byť. Viac by sa ti páčilo keby vám zakázali škôlky? A všetci v škole budú vedieť, že máš nezaočkované dieťa. Čo myslíš ako sa na teba budú pozerať ľudia, ak vypukne epidémia?

sirinka
24. máj 2013

@adsumus aky je rozdiel medzi zaockovanym, ktory sa moze nakazit a zaockovanym prckom, ktory sa podla teba nemoze nakazit....
a mimochodom, rychla jazda zabija, skus byt trosku viac zodpovedna... 😉

zitaje
24. máj 2013

@adsumus Stacilo by dat sancu vsetkym dievcatam ochoreniet v detstve, kedze je to detska choroba. Kto neprekona, nech tych ockuju. Naco vsetkych? Ved ani ockovania nie su len nejaky neskodny sirupcek! Kolko je vedlajsich ucinkov mmr vakciny!
Dokonca by mi prislo spravnejsie kontrolovat zeny od 15r. kazdych 5 rokov, ci maju protilatky, a ak nemaju dat im moznost sa zaockovat. ALe preco povinne vsetkych??

Ked v skolke vypukne epidemia, nic sa nestane. Vacsina deti je ockovana. AK sa predsa nakazia, choroba bude mat lahky priebeh, kedze su to deti. A kedze ochorenie moze dostat aj ockovane dieta, vobec nie je iste, ze rubeolu do skolky prinesie prave moje neockovane dieta, mozno ju dostane od zaockovaneho dietata, ktore ochorelo...