Ako najlepšie vyriešiť dedenie po rodičoch?
Ahojte,prosim o radu.zomrel nam otec (mama uz pred casom) a sme 4ia surodenci.po otcovi je majetok len dom,o ktory ma zaujem brat.chce nas vyplatit s cim suhlasime,len ako to spravit aby bolo vsetko ciste a zbytocne sme neplatili dan.lebo ak tomu spravne rozumiem,ak by sme pri dedicskom dali dom rozdelit na stvrtiny a potom mu to predali,dan sa uz plati.ak sa dohodneme pred vysporiadanim a zriekneme sa dedicstva je to ok? Mozeme sa dohodnut a spisat si nejaky papier,ze sa zriekneme ak nam peniaze vyplati? Nieje to potom ze obchadzame zakon,alebo nieco? Dakujem krasne za radu,ako najlepsie postupovat.
@cina1 dakujem,ked sa to takto da a oni to bezproblemov tak zapisu,tak to bude najlepsie 🙂
Ako dedicia v priamom rade v 1 skupine, dan nebudete platit ak otec vlastnil dom viac ako 5 rokov.
@zuzanaete v prvom príspevku som písala ze som dom.nechala sestre aby sme neplatili kupno predajne dane dohodli sme sa...niekto dá pýtal na poplatok tak som napísala
Dan z predaja podielov na nehnutelnosti platit nebudete.
To, ci to urobite vzdanim sa dedicstva alebo predajom by som si rozmyslela. Poplatky za kataster nie su vysoke a zmluvu tiez nie je problem urobit. On sice v dedicskom dostane termin dokedy ma uhradit, ale co ak tak neurobi? Bude to natahovat, aj ked by v tom pripade sa vratilo dedicstvo ostatnym (ak si dobre myslim), ale to su tak ci tak poplatky na kataster, papierovacky, mozno az sudy.
Zalezi od vas a ako vychadzate, ci mu verite. Ja by som sla cestou predaja s vyplatenim pri podpise zmluvy.
Jednoducho si spíšte že sa zrieknete na dedičskom konaní svojho podielu a on vás napríklad do pol roka alebo do roka právoplatnosti vyplatí určitou sumou a overiť u notára je
stačí uviesť, že dom dedí brat s povinnosťou vás vyplatiť, buď sa uvedie hneď suma akú má komu uhradiť, alebo sa uvedie, že v 1/4 hodnoty, najlepšie uviesť aj do kedy má vyplatiť. platiť budete notárke a následne súdu, ani jedno z toho nie je nič hrozné. alebo teda to prededíte a potom predáte, ale to budú 2x poplatky za kataster a bude to trvať dlhšie, záleží na tom ako ste si istí, či Vás vyplatí a kedy

@maninka1974 ale to ste neplatila dan, ale sudny poplatok a odmenu notarovy za dedicske konanie...