icon

Ako prejsť 3 okresy bez pokuty?

hedan
6. mar 2021

Dobrý deň, mamina moja býva vyše 200 km od nás sama v dome. Teraz je po operácii ženských veci, dosť je na tom biedne, viac utrpela psychika ako fyzičnosť. Ja som na MD, muž chodí až večer, syn starší začal teraz chodiť do škôlky. Mamina chce, aby som prišla s chalanmi, teraz ich vraj potrebuje. Nechce byť sama je jej smutno. Dosť začala byť úzkostlivá. Fakt rada by som šla, ale ako? Na pokutu veru nemám. Čo mam teda robiť? Ďakujem za odpovede!

Strana
z3
lujza10
6. mar 2021

@hedan mamina nech ti prefoti lekarsku spravu...zabal do auta nakup a ides...

lenkakravcova
6. mar 2021

@hedan Je to starostlivosť o blízku osobu. Pýtala som sa na to na polícii, to sa môže. Musíš mat len test a nejaký dôkaz že je chorá. To je všetko. Policajtom, keby ta zastavili, nevysvetluj že je smutná a tie omáčky. Ukáž papier, ze je po operácii a ideš jej pomôcť, a to je všetko.

malinoismum
6. mar 2021

Presne ako píše @lenkakravcova ...

hettinka
6. mar 2021

@hedan starostlivosť o blízku osobu je vo vynimkach, takze ako radia vyššie, nech ti mama odfotí prepúšťaciu správu, že je po operácii. Ale staršieho by som nechala 2 týždne najskôr doma v karantene, ak chodil do škôlky. A objednala by som sa najskôr na PCR testy a s negat. výsledkom sla. Aby ste jej ešte niečo nepriniesli...

hedan
autor
6. mar 2021

Aha, super, ďakujem, to mi nedocvaklo 👌❤️
No syn bude do konca marca doma a potom teda pôjdeme. Ja vám ďakujem veľmi pekne. To je to...čítanie s porozumením 🤭

mogaa
6. mar 2021

@hedan ty asi v pohode, ale bez detí...

mogaa
6. mar 2021

@hedan * s deťmi to bude skôr ako rodinný výlet

1katus1
6. mar 2021

Myslím si že ak tam pár dní ostanes tak nebude problém. Zbal decká a keby ťa zastavia ide sa postarať o blízku osobu. A ako radili aj vyššie nech ti odfotí správu od lekárov

momusik
6. mar 2021

Vcera v noci isiel muz z ba do lv,nikde nikto

obcanka123
6. mar 2021

@hedan včera sme išli BB - LM (cca14:30) nikde nikto nekontroloval nič 😊

hedan
autor
6. mar 2021

@mogaa bude to spojenie príjemného s užitočným. Véd maminu som už nevidela od septembra minulého roku, fakt, bože!

basska_b
6. mar 2021

Je to jednoduché. Presunúť sa medzi 1-5 hodinou rannou. Ale myslím si, že starostlivosť o blízku osobu je výnimka, či??
Úplne obmedzenie slobody pohybu je proti ústave, preto je tam takéto okno
@hedan

janinah
6. mar 2021

radšej nech mamka s vami skypuje každý den ako tam máte na pol dňa prísť a doniesť jej tú pliagu,ak pôjdete,tak by som sa tam pohybovala s rúškami,aj deti,teda ak nebudete mať čerstvé PCR testy ,čo asi nebudete

mpg
6. mar 2021

Niekde aj kontrolujú, muž bol včera pracovne tiež cez tri okresy a raz ho kontrolovali.
Treba mať pri sebe aj test, aj lekársku správu od mamy.

katus226
6. mar 2021

mam podobny problem. mama byva cez dva okresy, vnucata 1r a 3r uz niekolko mesiacov nevidela. ja som jej bola iba raz pomoct cez vianoce, ked mala covid. ale to zvysok rodiny siel na prechadzku, iba ja som vybehla zaniest mame lieky a tak. vtedy zakaz nebol, lenze co teraz? keby sme hned sli ako starostlivost o blizku osobu, nevysvetlim, preco ideme cela rodina. a kontrolovat nas mozu aj tam pri aute, zbadaju spz ineho okresu... tiez nemame na pokuty. akoze ten zakaz vychadzania chcu dokedy predlzovat, ked podla nich aj tak figu zabera? keby to chcel clovek ozaj respektovat, mam sa zmierit s tym, ze babka neuvidi nas ani vnucata dva-tri roky? zije uz sama, surodenci sme v inych okresoch. mozem ja ....t take nariadenia nezmyselne. cisla si aj tak povymyslaju take, ake prave potrebuju 😠

hettinka
6. mar 2021

@katus226 zákaz vychádzania “figu zaberá” preto, lebo ho ľudia porušujú, ignorujú, chodia po navstevach, vnucatko ukázať, narodky osláviť, decko do škôlky, nie že musí, ale že sa doma už nudi... keby ľudia vydržali mesiac sedieť doma na zadku a ist len nakúpiť 1 z rodiny nutne veci a ti, čo vyslovene musia do prace, čísla by išli dolu.

Babku dajte zaočkovať a na návštevu potom. V lete, keď bude situácia lepšia. Dovtedy radšej skype.
A ti ľudia v nemocniciach nie sú “vymyslene čísla”. Sorry ta výlev, včera naša rodina -1 člen, vďaka kovidu. Keď už sa bavime o číslach 😭😭😭

katus226
6. mar 2021

@hettinka nuz hej, mozne to je (pokial nas neojebkavaju na cislach). lenze tu je problem, ze porusovat sa bude vzdy. potom ako dlho takto mame fungovat? preco v Srbsku nemaju zakazy jak my a pomaly ani nevedia, ze nejaka korona existuje? kolegovci srbi sa mi minule smiali, ze co sa to preboha u nas deje, co blaznime.
inak dost ludi sa u nas nakazi v praci, kolegovia spolu na smene. to nikomu nevadi, ze cisla rastu vdaka tomu. ale do prirody cez hranicu okresu zakazali, lebo sak v lese nakazim cele zastupy ludi!

katus226
6. mar 2021

@hettinka to je mi luto, uprimnu sustrast. vies, netreba chodit daleko - v CR uz aj minister priznal priamo v tv, ze iba tretina ludi v nemocniciach s covidom ma naozaj covid. zvysok su dochodci na pozorovani, kedze za kazdeho covidaka zinkasuje nemocnica az 4-nasobne vyssie sadzby od poistovne. tieto zvysne dve tretiny prezyvaju nafoukanci, lebo im nafukuju statistiku. podobne skandaly sa prevalili v inych krajinach uz minuly rok. takze tomu moc neverim.

hettinka
6. mar 2021

@katus226 myslím, že svoju roku zohráva aj počasie a slnečné svetlo. V Chorvátsku tiež kulminovali čísla 13.12. a odvtedy klesli na minimum. No oni nesmeli ani z mesta do mesta prejsť.
V Srbsku ale pochybujem o tom, že testujú a riesia situáciu. Zomries, zomries... neriešia prečo.

Inak, keď stretnúť, dá sa aj vonku v prírode, mimo ľudí, tam je riziko 20x nižšie ako v interiéri. A keď budete mat všetci respirátor a nebudete sa obijmat, bozkávať... alebo prísť len pod okno pokecať (podľa toho, kde býva mama). Ja som sa s rodičmi videla len takto a to sme v 1 dome, kým som chodila do prace. Na dvore 5 m od seba, alebo oni na balkóne a ja dolu pod. Už sme doma od októbra všetci, takze už k ním prídem aj normálne, ale tiež si sadnem na druhu stranu miestnosti, nie blízko k ním. Otec už je 2x zaockovany, tak sa bojim trosku menej.

katus226
6. mar 2021

@hettinka praveze nemozeme ani v prirode, ani pod okno. cez dva okresy byva a my sme furt cierni.

hettinka
6. mar 2021

@katus226 no veď naveky čierni nebudete.
Škoda, že ste nevyužili čas tých 90 dni po prekonaní covidu, keď mama mala, vtedy to bolo menšie riziko.

danielllka
6. mar 2021

@mogaa tak asi nenechá deti samé doma, keďže muž chodí do práce!

mogaa
6. mar 2021

@danielllka veď ja to chápem, otázne je či to tak vyhodnotia aj policajti ak ju zastavia....lebo ak je doma už týždeń tak zrejme tá starostlivosť o blízku osobu nebude taká akútna.....a hlavne ak ide aj s deťmi

mogaa
6. mar 2021

@danielllka včera u nás dali policajti jednému pokutu len preto že ked prechádzal okresy na papieri od zamestnávateľa nemal presne vymedzený čas a miesto.....

jankapepe
6. mar 2021

@mogaa a on ju samozrejme zaplatil na mieste .... Stačilo povedať že miesto výkonu práce na zmluve má napr. Región ten a ten a pracovný čas 40 hodín týždenne.
Ak pokutu zaplatil na mieste bohužiaľ vyjadril tým súhlas s ňou.

mogaa
6. mar 2021

@jankapepe či ju zaplatil to neviem.....len viem že na papieri od zamestnávateľa musí byť stanovená pracovná doba...že nestačí papier že pracuje v inom okrese...

jankapepe
6. mar 2021

@mogaa áno musí, ale väčšina ľudí má pracovnú dobu: 40 hodín týždenne, flexibilný pracovný čas, smeny podľa potreby zamestnávateľa sa teraz v covidovom období menia z hodiny na hodinu....kvartálne, mesačne 🙃 živnostníci a sro ani nehovorím

Aký pracovný čas má dotyčný v zmluve?

janage
6. mar 2021

@hedan minulý týždeň nám zomrela babka na covidovy zápal pľúc. Na 4.deň od potvrdenia pozitivity. Ak je mamka oslabená po operácii ja osobne by som si poriadne rozmyslela či tam ísť zákaz, nezákaz. Píšeš, že manžel chodí do práce. V tom prípade by si seba aj deti musela od neho izolovať na 14 dní a potom CPR a ak negativny ty aj deti tak potom.
Pretože ak sa CRP urobi príliš skoro bude negativny. Tak isto Ag. Ak chodí niekto do práce dennodenne môže sa nakaziť každý deň. Vidím to v práci.

hedan
autor
6. mar 2021

@janage ale takto sa k nej nedostanem vôbec, lebo to môže trvať aj rok ešte. Mamka je očkovaná, je lekárka, takže už dávnejšie ju ockovali. Muž si vezme týždeň voľno a potom pôjdeme, už som rozhodnutá. Cítim, že musím ísť k nej, aj dnes má prosila, že nechce byť sama už.
Dakujem za rady, viem, že ste to mysleli dobre ❤️

hettinka
6. mar 2021

@hedan nebolo by teda lepšie, keby ona prišla k vam? Keď ona je sama, ockovana a ty by si musela cestovať s deťmi.

Strana
z3