Ako si prenajať byt po osemnástke s kamarátkami?
Dobrý deň, ja to doma moc rúžové nemám doslova mám panické záchvaty keď sa mám rozhodnúť či idem ku mame alebo otcovi. Neviem čo je horšie úprimne.😂😂😂
Mám dve najlepšie kamošky, ktoré sú mi ako sestry doslova a do písmena. Spolu sme si povedali, že po 18 sa spolu nastahujeme. 18 máme každá o 8 mesiacov. Chceli by sme byt niekde v Martine, alebo v Žiline. Môže mi niekto kto sa tomu rozumie vysvetlit zhruba taký postup, že čo všetko budeme musieť urobiť, aby sa nám to splnilo? Chcela by som mať prehľad, ale vôbec sa tomu nerozumiem. Všetky tri máme roboty a zarábame cca 300€ mesačne každá plus mínus. Dakujem. ❤️
Skončite školu a lepšie platenu prácu.Podnájom v MT aj 500 až 600 eur ak chcete väčši byt že každa aby mala svoje sukromie tak aj viac .Podnajmi sú drahe jedlo teraz rôzne ine veci takže toto na prenájom podľa mňa nie je.A v Ziline už vôbec nie. To si treba najsť lepšie platenu prácu.
Otvor si hocijaký realitný portál, zadaj mesto a iné požiadavky, nájdi podnájom, mesačnú cenu, našetrite na tri nájmy dopredu a potom môžete riešiť zmluvu. Ale s takým malým zárobkom by som sa do toho nehrnula.
300 eur vam nebude stacit na zivot na najom, stravu, skolu, oblecenie atd. Takze zavisi od toho, ci vam rodicia prispeju alebo nie a kolko.
Ked si ides prenajat byt, musis platit zalohu vo vyske jednomesacneho najmu + najom sa plati vopred a ak pojdete cez realitku, vacsinou este tu istu sumu zaplatite im ako proviziu.
Rátaj s tým, že v MT 3 izbový byt cca 600 a viac
Hneď prvé dva komentáre, že "skončite školu a nájdite si lepšiu prácu". Baby, tie dievčatá majú 17 rokov, jasné, že si skončia školu a potom si celkom určite nájdu lepšiu prácu, veď za 300€ mesačne je to len brigáda popri štúdiu.
Autorka, ak nebudete bývať s rodičmi a pritom budete študentkami denného štúdia, máte nárok na výživné od rodičov. To je významné plus k tým 300, čo zarobíte, takže toto by som si určite vybavila na tvojom mieste. Ináč nič extra nepotrebujete, budete už v tom čase dospelé, môžete si pokojne vybrať byt, aký vám bude vyhovovať. Predpokladám, že okrem toho, čo zarobíte, máte každá aj niečo našetrené...
A ešte: vo vašom prípade hľadajte zariadený byt, nech nemusíš každý kus nábytku kupovať.
@viktoria2034 dievcata ste este na strednej skole. Na brigádach nieco zarobíš ale realne, ked ti vypadne prijem, z coho najom zaplatíš? Najom ta bude stat urcite 200-250€ na osobu. Plus kaucia. Este si nejedla, nesla k zubarovi, nebola chora a nekupovala si lieky. Ak je to velmi velmi zle doma, tak mas pravo na vyzivne od rodicov, kym chodis do skoly. Cize neviem aky maju prijem ale dajme tomu, by si od kazdeho dostala 100€. To ti ale nejako nepomoze k životnej urovni. Mozno sa do toho da ist, ak premyslas nad VS. Lebo kym rozhodne sud o výživnom, uz aj budes maturovať. Ale ak chces ist na VS, tak ti nejake peniaze na viac pomozu. Kludne sa o tom výživnom chod poradit na Urad prace socilanych veci a rodiny, nakolko ak mas doma zlu situaciu, tak ti poradia ako dalej. Kuratela ma presne toto na starosti, aby pomáhala. Maju aj svojho psychologa, ktory ti tiez moze pomoc spravne sa rozhodnut. Na tvojom mieste by som zacala tam.
No ja som to tak mala po strednej, isli sme na vysku a neboli internaty, bolo to super, byvali sme spolu s kamoskami. Zase take nerealne to nie je, ked mate stabilny nejaky prijem, potom bud praca a tym padom vyssi prijem, alebo vyska a brigada. Ja po 18 nevidim dovod byvat s rodicmi, ma sa naucit kazdy sam obracat. Plus budes mat od rodicov este pridavky, ak budes studovat VS, tak patria Tebe.
no a z čoho chceš žiť? lebo z platu 300 eur nevyžiješ ani bez nájomného....
@viktoria2034
Takze taky prehlad:
- najomne /3
- sluzby /3
- internet do najmu (moze byt ale uz v cene), ak teda nemate vsetky tri neobmedzene data
- kaucia
- zariadeny ci nezariadeny bude ten byt ( chladnicka, pracka, sporak)
- strava , kazda si bude varit sama?
- doprava po meste
- bezne veci - susiak na pradlo, zehlicka atd
Mysli an to, ze nieco je jednorazova zalezitost ale bytove poplatky su kazdy mesiac.
No a zmluva: budete tam figurovat vsetky tri? Alebo len jedna a ta bude vsetoo riesit? Co frajeri? Co ked sa niektora odstahuje, najdete si inu alebo pojdete kazda spat domov?
Je vela veci, o ktorych sa treba aj s kamaratkami dohodnut
@h2 mám rovnako starú dcéru, 18 bude mať o čosi skôr ako autorka, je tretiačka na SŠ -> školu skončí až o rok. Tieto slečny sú mladšie, ak budú mať 18 o 8 mesiacov, tak počítam, že sú septembrové, a teda pravdepodobne v druhom ročníku. Aj keby boli v treťom, ešte stále majú rok pred sebou.
@viktoria2034 mňa zaujalo, že máte každá prácu za 300€ - môžem vedieť kde ste sa zamestnali? moja dcéra hľadá brigádu už vyše roka a všade majú podmienku od 18 rokov..
@viktoria2034 Ja by som povedala, že s bývaním v prenájme môžte začať až po ukončení školy a zaradení sa do práce, kde budete mať pravidelný príjem, lebo za prenájom hneď treba dať platiť kauciu, zálohu už dopredu a tiež na bežné prežitie treba mesačne aj viac ako 300€. Školu dokončite u rodičov a brigádou si môžte prilepšovať.
@nikaeli no moja kamoška jedna robí v reštaurácí čašníčku v martine a to zarába ešte viac ako 300€ niekedy a ja robím väčšinou iba cez leto v zmrzline to mám 300€, alebo chodíme na kukuricu čo je za 18 dni 1000€ a teraz som si našla v sinsayi v dubni robotu v za, to mam takú trvalú. Plus ešte dane nám prídu 300€.
@viktoria2034 v MT rataj 3 izbovy byt cca 750€... nepotrebujete nič extra, len byť plnolete aby ste mohli uzavrieť zmluvu o najme, a cca 2000-2500€ na začiatok, aby ste zaplatili 1 najom a depozit, čo je väčšinou 2 nasobok ceny nájmu...prenajímateľa určite bude zaujímať ci mate trvalú prácu aby ste mali z čoho platiť...takze s 300€ brigadou sa do ničoho ani nepustajte
@h2 nie, ale ty si napísala, že 'jasné, že si skončia školu a potom si celkom určite nájdu lepšiu prácu' - reagujem na to, že ju tento rok neskončia a ak som to správne pochopila, kočky chcú ísť na súkromie už toto leto.. čiže budú ešte stále SŠ študentky.
@viktoria2034 ďakujem za odpoveď - a teda do Sinsay ťa vzali v pohode aj keď nemáš 18?
@viktoria2034 cize všetko dáte na nájom a z čoho budete ďalej žiť?
Pockala by som, kym dostudujete, najdete si pracu a budete mat aj nejaku financnu rezervu. Ocividne nemas velmi prehlad o tom, aky nakladny zivot je.. zaplatis najom a potom co? Co strava, drogeria/lieky/satstvo/telefon/mhd/zaluby?
@nikaeli Áno úplne na pohodku, aj ja som bola prekvapená.
@h2 neverim, ze toto by na sude obstalo. slecna si zmysli, ze sa ide hrat na dospelu, i ked ocividne na to nema, bude ziadat vyzivne od rodicov. ved ti rodicia na sude predsa povedia, ze oni ju z domu nevyhodili, netyraju ju hladom, nebiju ju, dieta nema dovod ist mimo domov. to, ze chce, lebo sa chce hrat na dospelu, je jej problem. vyzivne v takom pripade by ziaden pricetny sudca neodklepol.
@matkahelka Ale keby žila doma, tak by jej životné potreby museli financovať rodičia. Tak aký rozdiel? Výživné vo výške toho, čo by ich stála, keby žila doma. Zvyšok si zafinancuje sama.
@viktoria2034 verim, ze mate kazda nasetrene na 2 mesacnu kauciu. a verim, ze mate mimo toho dostatocne velke uspory, pretoze ta brigada vam pokryje akurat tak mesacne splatky najmu. stravu, drogeriu, oblecenie, cestovne, pomocky do skoly, atd. budete financovat z coho?
@matkahelka za mojich studentskych čias sa toto naozaj skusalo. Decka podávali na súdy žaloby na svojich rodičov za vyzivne. Lebo si mysleli, kooolko vysudia a budú velice nezavisle. Aj u nás v ročníku to par spolužiakov urobilo, vyzivne naozaj dostali, aj keď iba symbolicke, nakoľko sudkyňa im to pekne vysvetlila. To, ze si pre "par" vtedy korún doslova posrali vzťahy doma tu asi ani spomínať nemusím. Ale vidím, že to zase ide "do mody".
Dievčatá, ale možno budú rodičia v tomto prípade aj radi, že sa dcéry doma zbavia, keď majú zlé vzťahy. Tu nejde o to, že ona ich dá na súd a oni budú trvať na tom, aby sa ich milovaná dcérenka vrátila domov. Môže sa s nimi na príslušnej sume dohodnúť aj bez súdu. Nie sú neobvyklé prípady, kedy dieťa študuje v inom meste a malo by byť na internáte, ale radšej ide bývať do podnájmu a rodičia to dobrovoľne platia.
@h2 za mna je to teda riadny rozdiel, ci rodic plati vyzivne- musi, lebo sa nestara o to dieta, alebo z roztopase pubertiaka. a verim, ze aj sudy to dokazu vyhodnotit.
@lienka.7 to uz su ine extremy

@viktoria2034 skoncite skolu a najdite si poriadne platenu pracu
Za byt zaplatite viac+kauciu a zalohu, potrebujes jest, socialne zit atd atd, malicko € mate