Ako znížiť poplatky za notárske služby pri dedičstve?
Dobrý deň, riešime teraz dedičstvo po otcovi (dom a nejaké pozemky). Chcem sa spýtať, či sa tie poplatky u notára dajú nejako znížiť, alebo je to pevne dané podľa hodnoty majetku. Notárka nám vyrátala skoro 1200 eur len za vybavenie papierov. Príde mi to hrozne veľa, keďže ten dom je v pôvodnom stave. Máte niekto skúsenosť, že by ste si tie znalecké posudky riešili sami a bolo to lacnejšie?
Poplatok je pevne daný a odvíja sa od hodnoty majetku. Takže iba znížiť hodnotu majetku. Že napríklad vy, ako dediči, sa dohodnete na cene nehnuteľností. Ale nesmie to byť zase úplne mimo od reality
Ak je nehnuteľnosť ohodnotená znalcom, tak je predsa ohodnotená vrátane toho, že je v pôvodnom stave. Čiže to je jej hodnota v aktuálnom stave. Takže poplatok je namieste. Poplatky sú dané zákonom ako percento z hodnoty majetku.
Áno, môžete riešiť aj ohodnotenie mimo znalca. Tu je ale potrebné si uvedomiť, že príliš mimo realitu nemôžete ísť, pretože notár nie je tupec. Zároveň sú tu aj iné možné riziká - ak si niekto z dedičov chce nehnuteľnosť nechať a vyplatiť ostatných, bude ich vyplácať zo sumy, na ktorej sa v rámci dedičského dohodnete. Budú s tým vysporiadaní dediči, že budú vyplatení z nižšej hodnoty ako je reálna?
Taktiež v prípade predaja, ak bude potrebné platiť daň v príjmu z predaja a odvody do ZP, bude sa vychádzať z rozdielu stanovenej ceny v dedičskom konaní a predaja. Čiže ak si v dedičskom ohodnotíte nehnuteľnosť lacnejšie potom ju predáte výrazne drahšie, rozdiel medzi týmito sumami bude vyšší a bude vás to stáť viac daní a odvodov. Určite viac ako ušetrený poplatok za dedičské.
Aj tak je divne zvyhodnit urcite povolanie a nastavit to ako povinnost, ze mu ide percento zo zdedeneho majetku. Zlata bana za nic. Vacsinou copy paste.
Na tomto nesetrit- moja rada po 2 rocnom sude a 3 rocnej mediacii mojej svokry, len preto, ze jej rodicia a ona pred rokmi chceli usetrit. Tak teraz to stalo okolo 25tis eur to setrenie 😂
Aj tak je divne zvyhodnit urcite povolanie a nastavit to ako povinnost, ze mu ide percento zo zdedeneho majetku. Zlata bana za nic. Vacsinou copy paste.
@anonym_e8acc2 to nie je zvýhodnenie povolania. To je regulácia poplatkov, aby si notári nedávali poplatky za dedičské konania podľa svojho uváženia. Mimochodom, notárom môže byť každý, kto sa tak rozhodne. Stačí vyštudovať právo a následne splniť podmienky na notára a investovať do otvorenia kancelárie a zamestnať si tím ľudí. Rovnako tak iné povolania, ktoré zarábajú nadštandardne - stačí namiesto nadávania urobiť kroky vedúce k dobre zarábajúcej profesii a budeš mať zlatú baňu aj ty. Nikto ti nebráni.
@anonym_e8acc2 však čo nejdeš robiť notára?
U nás notár si stanovoval cenu chalupy podľa fotky z ulice a zboku - úplne uletenú, dnu vôbec nikto nebol. Znížil ju až po našom nesúhlase, až keď sme na ďalšie pojednávanie priniesli fotky krovu a puklín v podkroví.
Máme vo veľmi blízkej rodine 3 právnikov, nezávidím im tú robotu aj im doprajem, ale...minulý rok bolo dedičské po mame, platil sa poplatok. Dnes bolo dedičské po sestre zas sme platili poplatok. A keď príde čas a pominie sa otec tak to zaplatíme všetko ešte raz. Tak teraz rozmýšľame ako na to. Určite sa poradíme s právnikmi, ale dôležitejšie je či bude otec súhlasiť. Predsa len už je starší človek...veríme, že si nebude myslieť, že ho chceme ošklbať.
@anonym_e8acc2 to nie je zvýhodnenie povolania. To je regulácia poplatkov, aby si notári nedávali poplatky za dedičské konania podľa svojho uváženia. Mimochodom, notárom môže byť každý, kto sa tak rozhodne. Stačí vyštudovať právo a následne splniť podmienky na notára a investovať do otvorenia kancelárie a zamestnať si tím ľudí. Rovnako tak iné povolania, ktoré zarábajú nadštandardne - stačí namiesto nadávania urobiť kroky vedúce k dobre zarábajúcej profesii a budeš mať zlatú baňu aj ty. Nikto ti nebráni.
@melanta Tak preco nie je prejednanie dedicstva dobrovolne, ale povinne? Ak sa dedicia dohodnu, tak by notar nemal vobec zasahovat. A preco je to % z majetku a nie fixna sadzba, 50-100 eur?
@anonym_e8acc2 však čo nejdeš robiť notára?
@anonym_ba634e Zubari a plasticki chichurgovia dnes vela zarabaju, preco ty nejdes robit zubarku?
@anonym_autor notari maju pracudesne ohodnotenia nehnutelnosti, vychadzajuce casto uplne mimo reality. vychadzaju z tabuliek, kde casto neberu do uvahy vybyvanost a konkretnu cast danej lokality. moja svokra vlani zdedila pozemky. uplne v keli, bez pristupovej cesty, pri potoku, v zaplavovej oblasti. notar pozemky ohodnotil na 25 000 €. svokra sa smiala ako diva, ze sa ucite pomylil v mene, ze tam namiesto eur malo byt forintov, pretoze tie pozemky su prakticky bezcenne. ked sa ho potom pytala, ako prisiel na taku uletenu cenu, tak jej povedal, ze z tabuliek hodnoty, v akej su stavebne pozemky v tej obci. svokrin pozemok bol uplne mimo obce, bez pristupovej cesty a pri potoku a notar pozemok nacenil na rovnaku hodnotu ako by bol ten pozemok v centre obce so vsetkymi IS. zamerne a umelo pozemok kozmicky vysoko nadhodnotil, aby bola cena poplatku vysoka. a dovolim si predpokladat, ze to robi vacsina notarov.
@anonym_autor notari maju pracudesne ohodnotenia nehnutelnosti, vychadzajuce casto uplne mimo reality. vychadzaju z tabuliek, kde casto neberu do uvahy vybyvanost a konkretnu cast danej lokality. moja svokra vlani zdedila pozemky. uplne v keli, bez pristupovej cesty, pri potoku, v zaplavovej oblasti. notar pozemky ohodnotil na 25 000 €. svokra sa smiala ako diva, ze sa ucite pomylil v mene, ze tam namiesto eur malo byt forintov, pretoze tie pozemky su prakticky bezcenne. ked sa ho potom pytala, ako prisiel na taku uletenu cenu, tak jej povedal, ze z tabuliek hodnoty, v akej su stavebne pozemky v tej obci. svokrin pozemok bol uplne mimo obce, bez pristupovej cesty a pri potoku a notar pozemok nacenil na rovnaku hodnotu ako by bol ten pozemok v centre obce so vsetkymi IS. zamerne a umelo pozemok kozmicky vysoko nadhodnotil, aby bola cena poplatku vysoka. a dovolim si predpokladat, ze to robi vacsina notarov.
@matkahelka vsak aby mal čo najväčšie % z toho. Logické. Oni v tom vedia chodiť
Nemyslim, ze vies to znizit... tiez mi toto velmi vadi... ako ma niekto cudzi pravo takto sa nabalit, na papieroch... z % majetku. Mali by mat fixnu odmenu za papierovacky a vybavene. S majetkom pozostaleho tito darmozraci predsa nic nemaju 🙄
@matkahelka mala namietat, ak to nie su stavebne pozemky, nemoze to tak nacenit ..ale ano vymyslaju si raz dva. Ja by som notarovi povedala, ze mu ich predam za 20t :D zlavu nech povazuje za poplatok zasluzby :DDD
@matkahelka vsak aby mal čo najväčšie % z toho. Logické. Oni v tom vedia chodiť
@anonym_91c400 samozrejme
@matkahelka mala namietat, ak to nie su stavebne pozemky, nemoze to tak nacenit ..ale ano vymyslaju si raz dva. Ja by som notarovi povedala, ze mu ich predam za 20t :D zlavu nech povazuje za poplatok zasluzby :DDD
@simca06022011 ona namietala. zdedila pred vyse 10r. podobny pozemok, surodenci ju vtedy presvedcili, nech si to necha- sentiment po rodicoch a ze hadam rokmi hodnota vzrastie. prd makovy! za 10r.to nechce nikto ani za desatinu ceny kupit. ona musi platit dane a kazdy rok je s tym robota, lebo minimalne raz rocne je nutne pozemok pokosit a vycistit. taky pozemok by nikto nechcel ani zadarmo. aj ona dedicstvo vlani odmietla.
@simca06022011 ona namietala. zdedila pred vyse 10r. podobny pozemok, surodenci ju vtedy presvedcili, nech si to necha- sentiment po rodicoch a ze hadam rokmi hodnota vzrastie. prd makovy! za 10r.to nechce nikto ani za desatinu ceny kupit. ona musi platit dane a kazdy rok je s tym robota, lebo minimalne raz rocne je nutne pozemok pokosit a vycistit. taky pozemok by nikto nechcel ani zadarmo. aj ona dedicstvo vlani odmietla.
@matkahelka a kde je ten pozemok, ved niekde v cinaganskej osade ci kde
vacsinou pozemky nestracaju na hodnote, jedine zeby tam postavili vedla elektrocentralu ci fabriku?
@anonym_ba634e Zubari a plasticki chichurgovia dnes vela zarabaju, preco ty nejdes robit zubarku?
@anonym_e8acc2 ale ja nevyplakávam na internete ako ty
@matkahelka a kde je ten pozemok, ved niekde v cinaganskej osade ci kde
vacsinou pozemky nestracaju na hodnote, jedine zeby tam postavili vedla elektrocentralu ci fabriku?
@anonym_9dc626 nie je tam ciganska osada, ale pozemok je mimo obce, bez pristupovej cesty, pri potoku, v zaplavovej oblasti. je to dlhy sliz okolo potoka. vsetky pozemky okolo su vo vlastnictve SPF. na co je komu taky pozemok? stavat sa tam nikdy nebude. ani na pastvu pre dobytok to nikto nechcel, pretoze je to viac ako 2km od cesty a od potoka je strmy zraz, kazdy sa bal, ze sam kravy padnu a polamu nohy.
@anonym_e8acc2 hlavne keď rieši v jednom dedičskom milión malých pozemkov(polí), všetky ich nájsť, spísať, všetko overiť a nakoniec hodnota majetku 10 eur :D
Komu sa nepáči notárom uvedená hodnota dedičstva, môže si nechať spraviť ohodnotenie od RK alebo znalecký posudok.

@anonym_autor sudny znalec naceni, prepac, tam nemas ako co pohnut s cenou, oni maju tabulky...
. ak prijmate dedictstvo podmienecne, je znalec
ak bezpomdiennecne , tam nie su znalci, tam si ceny stanovujete vy...(verim ze som nedoplietla pojmy)